ciasto - 160969 przepisów (strona:1196/10732)

Łaciate ciasto ze śliwkami 126

Niezwykle smaczne, choć proste ciasto, które zachwyci Was swoją puszystością i niebanalnym wyglądem :) Jest też przyjemnie wilgotne, dzięki sporemu dodatkowi oleju. Śliwki pasują do niego idealnie! Robi się je szybko i ze składników, które zawsze mamy pod ręką :) Szybko też znika ze stołu ;) Świetnie smakuje z kubkiem ulubionego gorącego napoju. Bardzo polecam! Składniki : 6 dużych jajek 240 g cukru opakowanie(...)obrotach miksera ). Nie zaprzestając miksowania dodawać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ( jeżeli się obawiacie, suche składniki możecie  wmieszać do jajecznej masy za pomocą rózgi kuchennej ). Ciasto podzielić na 2 części, jedną odrobinę większą od drugiej. Do mniejszej części dodać przesiane kakao oraz wodę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach dolnych około 23x33

Opowieści z piekarnika
Ciasto z borówkami i galaretką 36

Bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie lekkie ciasto z borówkami i galaretką. To pyszne ciasto z owocami idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, piknik czy inne okazje w ciągu roku. Artykuł Ciasto z borówkami i galaretką pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Niedzielny rosół z domowym makaronem 13

angielskie i pieprz. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Rosół powinien tylko delikatnie bulgotać, aby stał się klarowny i pełen smaku. Przygotowanie domowego makaronu: Zagnieć ciasto: Na stolnicy lub w misce przesiej mąkę, zrób w niej zagłębienie i wbij do niego jajko oraz dodaj żółtka. Dodaj sól i łyżkę oliwy lub zimnej wody. Zacznij zagniatać ciasto(...)łącząc mąkę z jajkami. Zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (może to zająć około 10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody; jeśli za mokre, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką kuchenną i zostaw tak na około 30 minut, aby odpoczęło. Wałkowanie i krojenie makaronu: Podziel ciasto na 2-3 części, aby łatwiej było

Moja Książka Kucharska
MIĘCIUTKIE DROŻDZÓWKI Z SEREM I JAGODAMI 78

cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto(...)przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią jagody. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy

Walijskie Pichcenie
Rożki filo z borówkami 18

prosty deser, który pokochasz. Oczywiście możesz przygotować je z innymi owocami, które po prostu lubisz. Rożki filo zrobisz bardzo szybko i łatwo. Zobacz! Składniki na 9 rożków: 250 g ciasta filo (rożki możesz przygotować również z ciasta francuskiego, będą inne, ale myślę, że równie smaczne 🙂 ) 300 g borówek (ja przygotowałam z borówek frużelinę , ponieważ były wyjątkowo kwaśne(...)mieszam w misce do połączenia składników. Następnie dodaję owoce, delikatnie mieszam z twarogiem i odstawiam. Jeśli przygotowujesz frużelinę, to nie mieszaj jej z twarogiem – zostaw w osobnym garnuszku. Blaty ciasta filo dzielę na 3 części. U mnie było to 9 cieniutkich blatów ciasta, które podzieliłam na 3 części. Pierwszy blat ciasta smaruję rozpuszczonym masłem, kładę na niego drugi blat, który

Słodki sentyment
Ciasto MALINOWA KRÓWKA-biszkopt karmelowy z kremem kajmakowym z galaretką i malinami-pyszne i łatwe ciasto +FILM 13

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedno z najpyszniejszych ciast. Jako, ze sezon na maliny w pełni chce Wam przedstawić przepis na ciasto Malinowa Krówka :) Jest wspaniałe, kremowe, delikatne . Składa się z biszkoptu karmelowego, kremu kajmakowego, galaretki z malinami. Słodycz kremu idealnie komponuje się z kwaskowymi malinami tworząc rewelacyjny deser. Ciasto znika ekspresowo, wszystkim bardzo smakuje. Zapraszam po przepis(...)smarujemy resztą kremu. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy, studzimy, dodajemy maliny, dajemy do lodówki żeby zaczęła lekko gęstnieć, wykładamy na ciasto Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby wszystko się przegryzło, stężało I gotowe :) ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe :)  Polecam serdecznie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
20 przepisów na desery z owocami 19

kilku składników! Ten zielony deser Shrek to doskonały wybór dla miłośników owocowych i orzeźwiających smaków. Deserek nie tylko prezentuje się efektownie dzięki… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto z mascarpone(...)malinami – rolada z mascarpone Przepis na ciasto z mascarpone, skyrem i malinami – to pyszna czekoladowa rolada! Ciasto jest lekkie, delikatne, ale dzięki malinom… ZOBACZ PRZEPIS Jak zrobić kisiel? Przepis na pyszny domowy kisiel malinowy Jak zrobić kisiel w domu? Sprawdź sprawdzony przepis na pyszny domowy kisiel. Zamiast malin możesz użyć również innych owoców –… ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Bułki pszenne z oliwkami 17

oliwkami zaczynamy od zaczynu, czyli połączenia letniej wody, drożdży, cukru a także kilku łyżek mąki, wymieszaniu całości i odstawieniu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i je również odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto formujemy w bułki, które również muszą wyrosnąć i kiedy gotowe lekko je nacinamy i pieczemy w wysokiej temperaturze. Upieczone i lekko wystudzone bułki(...)letnią wodę i wsypujemy cztery łyżki mąki pszennej chlebowej. Mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut . Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wlewamy oliwę z oliwek a także wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy nakładki hak, przez około 5-6 minut. Kolejno, dodajemy pokrojone na plasterki zielone oraz czarne oliwki i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

MeCooks
Chleb na zakwasie 15

słoik przykryty folią spożywczą na jakimś spodku/misce), jak jest zimniej czasem potrzeba mu więcej czasu, noc i pół dnia.  Tak nakarmiony zakwas używam do chleba. Etap 2 - Przygotowanie ciasta na chleb i pierwsze wyrastanie (czas potrzebny 9-11 godzin) Najpóźniej zacznijcie ten etap wczesnym popołudniem (ok 14). Składniki: 150 g dokarmionego zakwasu  550 g mąki ( ja używam(...)mąki żytniej, można użyć samej chlebowej) 375 g wody 15 g soli Wszystkie składniki odmierzyć za pomocą wagi kuchennej i umieścić w misce. Mieszać dokładnie aż powstanie zwarte, ciężkie ciasto ( początkowo łyżką a potem krótko ręką), przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Pozostały w słoiku zakwas wstawić do lodówki do następnego razu. Uwaga - zakwas postoi w lodówce

Smaczny zeszyt
Portugalskie glazurowane ciasteczka z ciasta francuskiego 14

Mamy w domu ustalone, że niedziela to czas domowych wypieków. Czasem, jak poddaję się lenistwu, ograniczam się do jakiejś wersji ciasta czy ciastek na bazie gotowego ciasta francuskiego. No i wtedy wysłuchuję od Najlepszego z Mężów, jaka to ujma na moim honorze gospodyni domowej. Są jednak dwa wyjątki i , co ciekawe, oba to ciacha rodem z Portugalii. Pasteis de nata(...)cukierni. Ciasteczka już kilkakrotnie przygotowywałam jako prezent  i zawsze słyszałam słowa zachwytu od obdarowywanych. Zatem polecam i zapewniam, że będzie szybko i łatwo.   Przygotować: * 2 płaty ciasta francuskiego  * 1 duże jajko * 1,5 łyżki cukru * 1 niepełna szklanka cukru pudru  * 1 łyżka soku cytrynowego  * ew. cynamon, płatki migdałowe  Na początek trzeba pamiętać

I tu będę miała takie te
Parowańce z sosem truskawkowym i bitą śmietaną 21

ponieważ gorące temperatury zabijają drożdże,co uniemożliwia prawidłowe wyrastanie ciasta.Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz łyżkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki). Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, rozczyn drożdżowy oraz rozpuszczone masło. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie gładkie i elastyczne przez około(...)minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i klei się do miski lub ręki dodaj odrobine mąki, ale nie przesadzaj aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Pierwsze wyrastanie: Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Formowanie parowańców: Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjmij z miski na oprószony mąką blat. Ciasto podziel

Księga-Smaku
Francuskie ciasteczka z marmoladą 16

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych, pozwalając na tworzenie zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. W tym wpisie mamy dla was przepis na francuskie ciasteczka z marmoladą, które doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Dzięki swojej lekkości i chrupkości smakują rewelacyjnie i będą doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą(...)genialnie połączenie prostoty i elegancji. Ich przygotowanie jest banalne i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego. FRANCUSKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS Składniki opakowanie ciasta francuskiego marmolada różana 1 większe jajko cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółeczka za pomocą szklanki. Połowę wyciętych kółek układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia

Alle Dobre!
Tortowe ciasto z kremem grysikowym i truskawkami, galaretką-pyszne i łatwe +FILM 20

Cześć Kochani, w dzisiejszym wpisie chcę Was zaprosić na kolejne pyszne ciasto. Tym razem to bardzo łatwe, pyszne i tanie ciasto z truskawkami. Tortowe z kremem grysikowym i galaretką. Trzeba wykorzystać to, że sezon na truskawki jeszcze trwa, choć w tym roku jest dość krótki. Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam Was po przepis. Zapraszam(...)też wilgoć z kremu 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml wrzątku i studzimy. Jak będzie zaczynała gęstnieć/tężeć dodajemy do niej pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na ciasto, ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda. Jest przepyszne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sezonowe, kruche, szybkie ciasto z owocami 21

Sezonowo, więc truskawkowo! Dzisiejsze ciasto to wynik kolejnego już w tym sezonie  udanego zakupu koszyczka wypełnionego słodkimi i jędrnymi owocami. Połowa zakupu zapieczona w tej oto dzisiejszej propozycji,  druga połowa kobiałki - trafiła pod ostrza blendera.  Koktajl zawsze przywołuje wspomnienia truskawek podawanych przez babcię w miseczce ze złotą krawędzią, z warstwą kwaśnej śmietanki i cukrem. Rozkoszne(...)dzisiejsze, banalne, doskonałe i klasyczne ciasto kruche,  to dla wielu pewnie smak zakodowany, zapamiętany, niezastąpiony. Podstawowe składniki, soczyste owoce, kilka chwil spędzonych  nad miską i zapach lata. Zapraszam! Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 jajko rozmiar L  szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania