ciasto - 160969 przepisów (strona:1201/10732)

Kamień do pizzy: Co to jest i dlaczego jest potrzebny? 29

granit, cordierite, lub szamot. Są one zaprojektowane w ten sposób, aby naśladować warunki panujące w tradycyjnych piecach opalanych drewnem. Kamień do pizzy pomaga równomiernie rozprowadzić ciepło na powierzchni ciasta, co pozwala na uzyskanie idealnie chrupiącego spodu. Dodatkowo, kamień pochłania nadmiar wilgoci z ciasta, co dodatkowo sprzyja chrupkości spodu. Jak korzystać z kamienia do pizzy? Nagrzanie kamienia: Przed użyciem kamienia, konieczne(...)pizzy działa na kilka kluczowych sposobów, które pomagają uzyskać idealny spód pizzy: Przenoszenie ciepła: Gdy pizzę umieścimy na gorącym kamieniu, ciepło z kamienia jest przenoszone bezpośrednio na spód ciasta pizzy. Kamień, dzięki swoim właściwościom, jest w stanie równomiernie rozprowadzić ciepło po całej powierzchni ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. Absorpcja wilgoci: Podczas pieczenia, porowata struktura kamienia pochłania wilgoć z ciasta, co pozwala

ProstePesto.pl
Tarta z kremem patissiere, owocami lata i galaretką 29

Kruche ciasto z puszystym kremem   o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie.  Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere wymaga trochę nakładu pracy ale mam nadzieję, że znakomicie sobie z nim poradzicie. Tej słodyczy nikt się nie oprze! Dobrej jakości ekstrakt waniliowy możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata(...)Okrągła forma do tarty o śr 28 cm Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli   Kem patissiere: 500 ml mleka 100 g cukru 15 g cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 dag masła 4 żółtka 3 dag mąki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej

Wanilia i Kardamon
Chałka z powidłami Mühlhäuser 26

letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać jajko, wyrośnięty rozczyn(...)zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką

Opowieści z piekarnika
Czym się różnią – cupcake, babeczka i muffin? 27

ziemia długa i szeroka, tak często cupcake -i i muffiny są ze sobą mylone. W  naszym rodzimym języku, często nazywamy wszelkie małe, jednoosobowe ciasta po prostu babeczkami . Jednak różnice pomiędzy cupcake-ami i muffin-ami  jest znacząca. Aby raz na zawsze rozwiać wasze wątpliwości , poniżej przedstawiłam definicję i krótki rys historyczny każdej z omawianych pyszności: Cupcake, czyli babeczka(...)Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej . Początkowo kojarzona była z małym ciastkiem pieczonym w filiżance , stąd wzięła się angielska nazwa tego przysmaku, czyli cup -filiżanka i cake -ciasto. Babeczki dyniowe z kremem MilkyWay Dyniowe cupcake Obecnie nazwą tą nazywamy małe , miękkie ciasteczko/tort, który przeznaczony jest dla jednej osoby , jako jedna porcja. Najczęściej pieczona jest w papierowych papilotkach , w blaszce

SmartBake.pl
Szarlotka z kremem i kokosową posypką. 26

muszę przyznać, że… uzależnia. Potem zrobiłam je jeszcze dwa razy (dla siebie i rodziny), co jest raczej niezwykłe jeśli o mnie chodzi, bo staram się nie powtarzać z ciastami (no chyba, że za pierwszym razem coś mi nie wyszło ;] ) Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna? Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz(...)drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerza. Nie ma się co dziwić, że szarlotka rozeszła się w mgnieniu oka. Biszkopt jest miękki i delikatny, a dzięki zawartości tłuszczu, wilgotny. Chociaż ja i tak, dodatkowo nawilżyłam go wodą

SmartBake.pl
Szybkie ciasto francuskie z kremem mascarpone i sezonowymi owocami 32

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36% kilka kropel aromatu waniliowego 4 łyżki cukru pudru + cukier do posypania ciasta mieszane owoce: maliny, borówki, jagody, brzoskwinie, truskawki itp. Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dobrze schłodzone ciasto francuskie wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta nakładamy na siebie tworząc(...)obramowanie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut - do wyrośnięcia i osiągnięcia złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W dużej misce miksujemy ze sobą serek mascarpone, śmietankę, cukier oraz aromat waniliowy do uzyskania puszystego kremu (2-3 minuty). Krem wykładamy na ostudzone ciasto z pominięciem zaznaczonych brzegów ciasta. Na wierzchu układamy dowolne owoce, całość posypujemy cukrem

Qchnia po prostu
Calzone z mięsem i kurkami 34

Dawno nie było więc dzisiaj znowu przepis na calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz tym razem to kurki z mięsem mielonym i mozzarellą. Bardzo smaczne i pożywne a do tego nie takie trudne w przygotowaniu. Pyszne na ciepło i na zimno. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)farsz 300 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 250 g kurek 1 cebula 150 g mozzarelii sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia keczup u mnie z cukinii do posmarowania ciasta oraz  1 małe jajko siemię lniane do pospania Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą, nastepnie dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Dodać olej

Monia miesza i gotuje
Ciasto „wszystkich okazji” 31

Ciasto powstało z pomysłu mojej córki, która miała je upiec na imieniny, na urodziny, na rocznicę, na inne imieniny, na inne urodziny, aż w końcu upiekła na wszystkie te okazje na raz :). Już się domyślacie, skąd nazwa?  Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 5 żółtek Co potrzeba na masę(...)puszki mleczka kokosowego 400 ml każda, 500 g serka mascarpone, 5 szt. śmietan-fix, 2 op. galaretki truskawkowej, 3 łyżki jagód (opcjonalnie), Co potrzeba na wierzch ciasta: 1 kg borówki amerykańskiej, 1 op. galaretki pomarańczowej, 1 op. galaretki agrestowej Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki, dodajemy resztę składników potrzebnych do wyrobienia ciasta i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie kruche

Bułka z Chlebem
Tarta z młodymi ziemniakami i porem 24

teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok. Na spodzie z kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana(...)tartę ze szparagami i orzechową tartę z cukinią i serami Print Tarta z młodymi ziemniakami i porem Tarta z młodymi ziemniakami, kozim serem i porem posypana szczypiorkiem Ingredients CIASTO 250 g mąki 150 g masła zimnego 1 żółtko 1 łyżka śmietany lub jogurtu 1/2 łyżeczki soli ŚRODEK

Cooking for Emily
Rurki z kremem kajmakowym 32

Rurki z kremem kajmakowym Słodka przekąska, którą zajadają się nie tylko dzieci. Kruche i rumiane ciasto wypełnione pysznym kremem śmietankowo-karmelowym. Palce lizać!     * Z poniższych proporcji wyjdzie około 50 rurek z kremem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200g zimnego masła szczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% Krem kajmakowy: 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki masy kajmakowej(...)sposób możemy zaoszczędzić sporo czasu jeśli na przykład rurki mają być przekąską na przyjęciu. *Na blogu jest jeszcze jeden przepis na rurki z kremem (budyniowym), jednak skład ciasta jest inny bo zawiera żółtka i rurki wychodzą trochę twardsze, bardziej kruche, ale również mega smaczne.       *** Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło *** *** Całość siekamy

Blog z Apetytem
Bułki nadziewane 48

cukier 1 łyżka. --  Zaczyn: 2 szkl. wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki, wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. -- Ciasto: mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn,  mieszamy  łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,  gdy wszystko się   połączy wówczas wyrabiamy ręcznie,    żeby(...)ciasto  odchodziło od ręki, przykryte odstawiamy na minimum 30-60 min. *** pod postem, na dole strony napisałem kilka odpowiedzi na możliwe pytania. -- -- Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy żeby pozbyć się gazów i nastepnie dzielimy je na części, żeby powałkować i powycinać porcje na bułki. -- -- Podzielone na cztery części ciasto wałkujemy na grubość około 1,0cm - 1,5cm, potem wycinamy szklanką

chleba naszego
Ciasto Kawowe Latte ze słonecznikiem-przepyszne i łatwe+FILM 743

było nic nowego, trochę byłam zajęta, zresztą wciąż jestem :) Na działce wysyp ogórków więc i trzeba je przerabiać do słoików na zimę. Przychodzę do Was dziś z przepisem na ciasto, które zdecydowanie jest na liście moich ulubionych. Jest to ciasto Kawowe Latte z pianką kawową, kremem serkowym i słonecznikiem.  Smakuje po prostu obłędnie i nie jest trudne do zrobienia(...)lodówki by nabrały temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie stopniowo dodajemy serki. Krem wykładamy na piankę. On dzięki sporej zawartości masła pięknie stężeje.  Ciasto posypujemy słonecznikiem i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Krem serkowy super uzupełnia się ze słodkim słonecznikiem a pianka kawowa super

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CHLEB PORTUGALSKI 160

tego smacznego chleba 😍 Pierwsze było w miarę udane, tzn. smakowo nawet bardzo udane, niestety wizualna strona leżała całkiem, bo chleb delikatnie rozpłynął się na boki i wyszedł płaski (ciasto jest dość rzadkie). Był jednak tak dobry, że postanowiłam go upiec po raz kolejny. Tym razem bardziej trzymał się w ryzach, chociaż wciąż nie jest idealny. Nie poddaję się 😉, bo przecież(...)kilku podstawowych składników i nieziemsko smaczny 😍😍😍 Możemy oczywiście upiec go w naczyniu żaroodpornym, będzie zdecydowanie łatwiej, a równie pysznie. Musimy tylko pamiętać przy formowaniu, aby za bardzo nie ugniatać ciasta.  Składniki: 720 g mąki pszennej typ 650-750 (u mnie tym razem 520 g mąki pszennej i 200 g mąki pszennej razowej) 550 g letniej wody 10 g drożdży

Walijskie Pichcenie
Knedle ze śliwkami 20

Parę tygodni temu siedziałam nad swoją rozpiską, dotyczącą śliwek. My kupił jakieś 15 kg. Jak co roku nie chciałam odpuścić powideł. Powidła pochłonęły jakieś 10 kg. Co z resztą? Ciasta ok, ale wiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę(...)piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą przyjemnością ciasto jadła, ale musiałam z niego wygrzebywać śliwki. Bez sensu. Tak więc ciasta średnio. Kompoty, powidła i śliwki w occie już mam przećwiczone. Racuchy ze śliwkami czekają

Kardamonovy
Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą 21

pleśniowy, mąka pszenna, masło, śmietana, gruszki, orzechy włoskie – no dosłownie wszystko. Taki mi było wczoraj żal boroczka, tak bardzo lubi połączenie gruszki z serem pleśniowym. Zapach pieczonego kruchego ciasta połączony z zapachem gorgonzoli, no poezja. Parę dni temu jednak zaplanowałam sobie zrobienie tej konkretnej tarty. My miało nie być w domu, w dniu w którym piekłam to cudo(...)temat. Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą wyszła prawie w punkt. Czemu prawie? Bo postanowiłam ją zrobić w tortownicy, w której chyba jeszcze tarty nie piekłam. Zrobiłam ciasto wg przepisu, którego nigdy nie zmieniam, nie analizując wielkości tortownicy. Ta okazała się jednak mniejsza, niż ta, z której korzystam normalnie. Więc ciasta wyszło za odrobinę za dużo. W składnikach już

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania