nane i lubiane ciasto o zabawnej nazwie. :) Recepturę znam już od kilku lat i kiedyś to ciasto gościło u nas w domu prawie co weekend (tak nam posmakowało). :) Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez mąki. Smaczny spód makowo-kokosowo-bezowy, do tego krem budyniowy (można wykorzystać krem karpatkowy, gotowy budyń waniliowy/śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa(...)Smaczny kwartet, polecam! Cycki murzynki PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam 5) 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.) 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną) 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem 1 op. budyniu śmietankowego (można wykorzystać również
coolinarnastrefa.blogspot.comWeekend nie może się obyć bez żadnej słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki pszennej(...)posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach Krem: 300 g serka śmietankowego Almette 150 g masła 1/2 szkl cukru pudru Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy. W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto łyżką. Formę
Słodkości i nie tylkoprzerabiania ubrań, a także pomysł na ozdobienie domu, czyli wszystko to, czym staram się zająć w wolnych chwilach . Mój pierwszy wpis zacznę od podania Wam przepisu na moje ulubione ciasto – szarlotkę <3 . Jest to klasyka naszej kuchni, proste, niedrogie i każdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji(...)moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka
Fabryka pomysłówSernik Panettone Historia i Pochodzenie Sernik to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych ciast w Polsce. Jego kremowa, aksamitna konsystencja, delikatny smak i możliwość wielu wariacji sprawiają, że jest częstym gościem na świątecznych stołach i rodzinnych uroczystościach. Ale skąd właściwie pochodzi sernik i jak ewoluował na przestrzeni wieków? Historia i pochodzenie sernika Początki sernika sięgają starożytnej Grecji, gdzie ciasto(...)Rodzaje sernika Sernik występuje w wielu odsłonach. Oto kilka najpopularniejszych: Sernik wiedeński – klasyka, bez spodu, pieczony na samym serze, często z dodatkiem rodzynek. Sernik krakowski – z charakterystyczną kratką z ciasta kruchego na wierzchu. Sernik na zimno – przygotowywany bez pieczenia, na bazie galaretki lub żelatyny. Sernik nowojorski – amerykańska wersja, bardzo kremowa, pieczona w kąpieli wodnej, często podawana z owocowym musem. Moje
RafalCookgłębokim smakiem makowego nadzienia. Świąteczne ślimaczki makowe – efektowne ciasteczka, które zachwycą każdego! Ślimaczki makowe mają w sobie coś wyjątkowego – łączą prostotę składników z efektownym wyglądem. Cienko rozwałkowane, kruche ciasto otula aromatyczne nadzienie makowe, a po upieczeniu układa się w piękne spiralne wzory. To ciasteczka, które nie tylko smakują, ale również cieszą oko. Mak to składnik o głębokiej tradycji(...)makiem Drukuj Ilość porcji: 60 Czas przygotowania: 2 godz. Czas gotowania: 10 min 10 min Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Kruche ciasto 360 g pszennej mąki 100 g mąki migdałowej 80 g cukru 180 g masła, zimnego, u mnie masło solone 150 g tureckiego jogurtu, gęstego i 10% tł. 1 łyżeczka waniliowego
codojedzeniajest zdecydowanie za mało na porcję bułeczek. A jak wiadomo - potrzeba matką wynalazków. Wymyśliłam więc gwiazdę z nadzieniem makowym, budyniowym i dżemem z pigwy. I to przerosło moje oczekiwania - ciasto wyszło pyszne do przesady! Na moim Instagramie pokazałam, jak formować gwiazdę. Polecam również inne przepisy na ciasta z makiem Strucla makowa Tort makowy z pomarańczą Makowczyki Drożdżowy makowiec(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajka i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość). Ugotować budyń
Obiad gotowydrożdże zaczną pracować na ok. 10 min. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Wbij całe jajka, dodaj przygotowany rozczyn, resztę cukru i ciepłego mleka. Wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów misy. Dodaj miękkie masło i ponownie wyrób na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut. Podziel ciasto na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm, przełóż go na arkusz papieru do pieczenia. Na pierwszym placku rozsmaruj 1/3 przygotowanej masy makowej. Postępuj analogicznie do skończenia się ciasta i masy makowej. Następnie ciasto podziel
Słodki Blogprzełożeniem..., a do masy nie dodajemy sklepowego budyniu, tylko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ale warto czekać, placek królewski babci Marysi jest po prostu obłędnie pyszny ! Składniki na placek królewski - ciasto 450 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 2 łyżki miodu 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli Składniki na masę budyniową do placka królewskiego(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa kakaowa pomadkowa 4 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 łyżka kakao Jak upiec placek królewski Zaczynamy od przygotowania ciasta na blaty. Ważne! Blaty muszą leżakować przez 2 tygodnie! Mąkę mieszamy z sodą, solą i cukrem pudrem. Następnie wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i miód. Wszystko łączymy
Korniszonkinajlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec. Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach, czego nie można powiedzieć o pierniczkach z leżakującego ciasta, które niewątpliwie mają swój cudowny smak, ale miękną dopiero przy dłuższym przechowywaniu. Te pierniczki(...)żółtek ze średnich jajek, 4 łyżeczki sody, 300g kwaśnej śmietany, 1. Podgrzewamy masło, smalec, miód, cukier, syrop, sól i przyprawy do chwili aż cukier się rozpuści. Bazę do ciasta pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do wystudzonej ale ciepłej bazy dodajemy żółtka i mieszamy. 3. Do miski z przesianą mąką dodajemy całość bazy piernikowej i śmietanę wymieszaną z sodą
Leśny ZakątekPozwólcie, że zaproponuję tegoroczny świąteczny sernik baklava . To wyjątkowy wypiek z kategorii dwa ciasta w jednym – idealne połączenie kremowego sernika i chrupiącej baklavy, która w tym przepisie pełni rolę spodu. Warstwy maślanych, cieniutkich płatków ciasta filo, przełożonych orzechowym nadzieniem i otulonych aromatycznym syropem miodowym, tworzą doskonałą bazę dla delikatnej i kwaskowatej masy serowej. Dwa w jednym: kremowy sernik i chrupiąca(...)Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 40 min Czas gotowania: 1 godz 1 godz Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Spód baklava z ciasto filo i orzechów 1 opakowanie ciasta filo, u mnie 300 g 250 g stopionego masła 100 g orzechów pistacjowych, 2 łyżki odłożyć do dekoracji 100 g włoskich orzechów
codojedzeniaGwiazdki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na święta. Są bardzo efektowne i pyszne. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, gwiazdki z ciasta francuskiego stanowią doskonałą propozycję dla osób poszukujących pomysłu na świąteczny deser. Ich delikatny smak i wyjątkowy wygląd sprawią, że będą idealnym dodatkiem do wigilijnego stołu. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć te wyjątkowe gwiazdki. Po upieczeniu będą(...)się na talerzu, ale także rozpływać się w ustach ze swoim aromatycznym, słodkim wnętrzem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu - może się on stać hitem wigilijnej kolacji :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL około 1/2 szklanki niskosłodzonej konfitury truskawkowej 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C (grzanie góra-dół). Rozwinąć jedno opakowanie
Świat CiastaŚwiąt Bożego Narodzenia . Jest on niesamowicie aromatyczny , wilgotny i rozpływa się w ustach. W wypieku tym zabraknąć nie może dużej ilości owoców kandyzowanych, rodzynek, migdałów a także marcepanu. Słodkie ciasta i chleby z rodzynkami są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach. W Anglii jest to Christmas pudding, w Polsce kutia oraz drożdżówki, we Włoszech Panettone natomiast w Niemczech(...)waniliowy oraz wyrośnięte drożdże, dodać otartą skórkę z cytryny i jajko, po czym wyrabiać przez minutę. Po tym czasie dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1,5 pół godziny. Kolejno, dodać migdały blanszowane , kandyzowaną skórkę owocową, wiśnie kandyzowane oraz rodzynki . Wyrabiać przez minutę. Miękki marcepan podzielić na dwie kulki, po czym
MeCooks