ciasto - 160969 przepisów (strona:1208/10732)

Drożdżowe bułeczki z cukinią 44

odrobina mleka do nasmarowania bułeczek – nadzienie: 1 duża cukinia, 6-7 suszonych pomidorów, 80 g sera feta – do przybrania: odrobina nasion czarnuszki, świeże listki bazylii * Składniki do ciasta (jogurt, mleko) powinny mieć temperaturę pokojową) PRZYGOTOWANIE: Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj mleko, jogurt i oliwę z oliwek lub olej, dosyp sól, drożdże i cukier. Wyrabiaj wszystko najpierw przez(...)minuty na niskich obrotach, tak aby składniki się połączyły, a następnie zwiększ obroty do wysokich i wyrabiaj jeszcze 7-8 minut aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy, pozostanie miękkie, ale nabierze zwartej struktury. Przykryj misę folią spożywczą i pozostaw ciasto w cieple (temperatura wyrastania od 25 do 30 st. C) na 1 godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją

nietylkopasta.pl
Drożdżowy placek owsiany, bez wyrabiania 44

warstwę mączną  mego drożdżowca utworzyła mieszanka resztki mąki pszennej i z owsa. Byłam nieufna co do jej potencjału w tym przepisie, aż do momentu wyłączenia piekarnika.  Upieczone ciasto prezentowało się podejrzanie obiecująco. Po pierwszym cięciu pierwsze wrażenie okazało się nie być złudzeniem. Puszyste, wyrośnięte, rumiane, lekkie, na ciepło wręcz kruszące się w dłoni, aromatyczne ciasto drożdżowe(...)Soczyste jabłuszko zatopione w jego strukturze  i chrupiąca, pyszna, choć razowa kruszonka. Po przestudzeniu, lukier cytrynowy grubymi smugami pokrył rumianą powierzchnię ciasta,  które w między czasie przyjemnie zwilgotniało. Nie pamiętam, kiedy drożdżowy placek smakował mi tak bardzo. Oczywiście, do wypieków podchodzę z pozycji eksperymentatora  i moje kryteria bywają odmienne od stosowanych przez moich bliskich. Dla mnie ciasta

Kronika Piekarnika
Tureckie chlebki z mięsem, tłuczonymi ziemniakami i kozim serem 58

Można również ser kozi zastąpić owczym. Mięso wołowe również można zastąpić baraniną. Wszystko jest tutaj nie tylko kwestią gustu, ale również dostępności składników.  Na 4 duże prostokąty. SKŁADNIKI Ciasto: 125 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka 3,2% 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz(...)łyżka masła 1 łyżka mleka 250 g twarogu półtłustego 2 ząbki czosnku 8 plastrów sera koziego sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa Do podania: kwaśna śmietana 12% WYKONANIE Ciasto: Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do dużej miski wsypać

Passions hobbies life
Sernik puszysty z papierówkami, na kruchym spodzie 46

Połączenie najlepszego.  Kruche, maślane ciasto, delikatna jak puch masa serowa  i soczyste, cynamonowe jabłuszka zatopione  w tym serowym puchu, pod warstwą słodkiej kruszonki. Naprawdę proste w wykonaniu, choć stwarza pozory wypieku dla zaawansowanych. Ponownie zaopatrzono mnie w papierówki. Zielone, niewielkie, pachnące latem w ogrodzie. Wykorzystałam ten przyniesiony mi plon w niedzielne popołudnie. W poniedziałkowy biurowy poranek, największą(...)tygodnia pierwszego. Dobrze witać, dobrze wracać, gdy ktoś czeka z powitaniem. A ten powitalny przepis zaspokoi potrzeby zasiadających  przy wspólnym stole miłośników zarówno serników,  szarlotek jak i ciast pachnących maślaną kruchością. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru

Kronika Piekarnika
Tort z wiśniami i marcepanem 39

Tort marcepanowy z wiśniami to bardzo smaczne i ciekawe ciasto. Jego spód jest cytrusowy z odrobiną cynamonu, a nasączony jest sokiem pomarańczowym. Przykrywa go natomiast warstwa wiśni oraz aromatycznej bitej śmietany. Całość jest dosyć słodka, jednak lekka i interesująca w smaku. Z tortem jest nieco zachodu, ale warto poświęcić na jego wykonanie swój czas, gdyż prezentuje się bardzo ładnie. Tort(...)marcepanowy z wiśniami SKŁADNIKI: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: – po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy – sok wyciśnięty z 1 pomarańczy – 130g miękkiego masła – 120g cukru – 2 jajka – 5 łyżek mleka – 1/2 łyżeczki cynamonu – szczypta mielonych goździków – 150g mąki – 1 płaska łyżeczka proszku

Marcepanowa kuchnia
Czekoladowy wiśniowiec 123

Ależ to było dobre - tak mogę opisać w wielkim skrócie mój weekendowy wypiek. 3 blaty ciasta ucieranego, a pomiędzy nimi duet doskonały moim, skromnym zdaniem, czyli czekoladowa pianka i wiśnie, z których zrobiłam frużelinę. Niby nic szczególnego, ale efekt wow był. Pierwszy też raz do wiśni dołożyłam orzechy włoskie, ale już wiem, że takie połączenie smakuje wybornie. Nie będę się(...)rozpisywać jakie to dobre, spójrzcie na zdjęcia, a potem biegnijcie po wiśnie.  Ciasto (blaszka 23x33 cm) : 250 g mąki pszennej 300 g masła (może być margaryna) 1 szklanka cukru  6 jajek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/2 szklanki zmielonych orzechów Miękkie masło ucieramy z cukrami

Cynamonowe szczęście
Szybkie zapiekanki z cukinią 53

cukinii i sera. Prosty przepis na obłędnie pyszne zapiekanki z cukinii na szybko. Możesz przygotować jedną dużą zapiekankę z cukinią lub małe zapiekanki dla każdego. Jak zrobić cukinię w cieście ? Najszybsza będzie cukinia zapiekana w cieście francuskim. To nie tylko pomysł na cukinię, ale także pomysł co zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Ten prosty przepis na zapiekanki możesz dowolnie modyfikować(...)dobrać do własnych upodobań. Wykorzystać go na śniadanie, kolację lub nawet danie obiadowe. Ciasto francuskie z cukinią Ciasto francuskie z cukinią i fetą, z cukinią i mozzarellą czy jeszcze innym serem. Potrzebujesz tylko arkusz ciasta francuskiego i dodatki, które sam wybierzesz. Zapiekanki mogą być w wersji bezmięsnej lub z jego dodatkiem. W obu przypadkach smakują tak samo świetnie. Przekąski

Dieta moja pasja
Śniadaniowe pieczywo z serkiem mascarpone na zaczynie poolish 66

Pyszne pieczywo pszenne bardzo delikatne, na zaczynie drożdżowym, który dodatkowo nadaje mu smaku i zapachu. Serek przedłuża świeżość pieczywa, ale tak naprawdę znika bardzo szybko.  Można z ciasta uformować mniejsze bułki, ja jednak upiekłam 3 dość duże chleby, sugerując się pięknymi słonecznikami, które stały dumnie w wazonie na podłodze w pokoju. Bułki pachną serkiem, mają  słoneczny kolor(...)Składniki na zaczyn: 1/3 łyżeczki drożdży instant 200g mąki pszennej 200g wody   Wymieszaj składniki i pozostaw przykryte na minimum 12 godzin lub w lodówce nawet do 16 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 1200g mąki pszennej, 450g serka mascarpone, 500g wody, 7 g + ½ płaskiej łyżeczki drożdży instant, 28g soli.   Do zaczynu dodaj serek i wymieszaj aż się składniki połączą

Leśny Zakątek
Sernik jagodowy na francuskim spodzie 41

lesie, ale w sklepach można jedynie kupić amerykańskie borówki. Kilka lat temu, kiedy jeszcze mieliśmy dom w Polsce wystarczyło iść na spacer do pobliskiego lasu po jagody na ciasto jagodowe lub drożdżowe bułeczki . Te lata wspominam jako jagodowe! Wracając do ciasta to jest to sernik jagodowy na francuskim spodzie. Jest to niesamowicie prosty sernik z waniliową nutą. Oczywiście nie pożałowałam(...)jagód. Piekłam już jagodzianki, a teraz przyszła pora na sernik z jagodami . Sernik piekłam na spodzie z ciasta francuskiego. Można je zastąpić ciastem filo lub po prostu zrobić spód z pokruszonych ciastek i rozpuszczonego masła. Osobiście piekę sernik według zasady biorę to co mam w domu. Akurat miałam ciasto francuskie . Jest to sernik bez masła, na pełnotłustym twarogu, który

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania