żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować(...)kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Przyciąć do kształtu prostokąta lub kwadratu. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut. Przygotować masę orzechową. Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę
kolorowotorcikowotylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie maku, sera z kokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej. Składniki(...)ciasta: - 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao instant np.Nesquick ( u mnie kakao słodzone cukrem kokosowym) + dodatkowo : słoik własnych lub puszka kupnych brzoskwiń Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3
Smaczne Zdrowepszenicy, na mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej , która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka(...)czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie mąkę, całość mieszamy do połączenia składników. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce. Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie
Smaczne ZdroweSernik musi być obowiązkowo na Święta. Tym razem w wersji mini. Lubię przygotowywać ciasta w takiej wersji, gdyż nie wymagają krojenia, każdy gość dostaje swoją porcję i jest zadowolony Te serniczki miętowe w wersji mini upiekę na Wielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje(...)mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy likier miętowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo kruche ciasto i delikatna pianka z białek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić na 5 części
Ala piecze i gotujeSzukając przepisu na ciasto morelowe z marcepanem, przypadkiem natknęłam się na rustykalną tartę morelową ( tutaj ). Tak mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto(...)położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo można upiec tartę z malinami czy brzoskwiniami. Tartę pieczemy w wysokiej temperaturze, ja w 200°C, dzięki temu ciasto będzie wybornie kruche i chrupkie nawet na drugi dzień, a morele ładnie się skarmelizują. Podczas pieczenia morele puszczą sok, który nasączy migdałowe nadzienie nadając mu ciekawego morelowego posmaku. Polecam bardzo! Rustykalna tarta
Mia Cucina Sofietaorganizm i przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu! Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto(...)mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietaponownie! Z wielką powagą apelujemy, że nadeszła pora na późny, sobotni.. deser! Tak, więc krótko, zwięźle i na temat: otóż dzisiejszą propozycją na podwieczorek jest ciasto ananasowe, którego przepis bazowy opiera się na szarlotce! Pomysł objawił się tym, iż od jakiegoś czasu w mojej kuchni stał piękny, dorodny ananas, którego nie chciałam tak po prostu obrać(...)ananas silnie kojarzy mi się z imieniem Ananiasz, także dziś zapraszam was na.. apetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce! Zapraszamy! (; Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki) Ciasto: 150g mąki pszennej Ok. ½ kostki masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g
Symfonia Smakównawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Spokojnie sądzę, iż jako potrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy wieczór we dwoje. A ponieważ w cieście jest ukryta domieszka curry mogłoby to zapewnić nieco orientalny nastrój. Żeby nie przedłużać zapraszam do przepisu! (; Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego(...)cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej) szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie mieszamy. Drożdże dzielimy na pół: jedną połówkę dodajemy do szklanki ciepłego mleka, a drugą do połowy szklanki
Symfonia Smakówubóstwiamy! Pożywne, smakowite i jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często(...)seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy
Symfonia SmakówCiasto niesamowite, wilgotne , cudownie rozpływające się w ustach. Po prostu niebiańsko niebieskie :) Smak pozostaje na długo... Zaczynamy Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szkl mąki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1 łyżka kakao 25 ml niebieskiego barwnika 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem - około(...)minut :) Ciasto nalewamy do formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 45-55 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odkadamy do schodzenia. Składniki na masę: 2 serki mascarpone-500 gr 500 ml śmietany do ubijania 2-3 łyzki cukru pudru 250 gr jagód Wykonanie: Ubijamy śmietanę , dodając na koniec cukier puder. Ubijamy mascarpone. Dodajemy
Smaki EdytyBabka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania. Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi(...)Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami. W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym
Smakołyki Berenikisezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami. Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiście z innymi owocami. Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie. Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki(...)kuchni Babci, ciepłe, puszyste ciasto, wspaniałe chwile na wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle Karmel-itka robi placek drożdżowy z TEGO przepisu. Jest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić go do lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama. Tym razem Karmel-itka zrobiła
W kuchni Karmel-itkiCIASTO MIODOWE: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki miodu Margarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec(...)wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi. POLEWA: 1 jajo 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki
Blondynka Gotujepojęcia dlaczego bałam się piec to ciasto. Upiekłam, mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika(...)jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy 18 cm, chciałam w całości jeden taki torcik podarować najbliższym. Poza tym chciałam torcik podać na Paterze Hemingway tak aby widać było wzorek na brzegach. Często w mailach pytacie gdzie kupuję różne akcesoria
Blondynka Gotuje