masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam(...)zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy przekładamy je do foremki i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min. moje ciasto
Walijskie Pichcenieciekawe przepisy do wypróbowania. Po kilku tygodniach przyszedł czas na podjęcie próby :) Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta. Posypałam je w zamian płatkami migdałów. A teraz moje odczucia co do efektu końcowego :) Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem: składniki sypkie do sypkich, mokre do mokrych(...)Niestety ciasto po upieczeniu jest bardzo zbite :( i ciężkie chociaż w smaku ok. Może to za sprawą dodanej coli? Nie powaliło mnie, chociaż - może się czepiam? Przecież brownie też jest "zakalcowate" :)) Kremik za to rewelacja! Fajny pomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ... Generalnie ciasto wyszło smaczne
Walijskie PichcenieCiasto podobne trochę smakiem i wyglądem do popularnego kruszawca, różniące się od niego warstwą serową. Bardzo smaczny przekładaniec. Nie mocno słodkie z orzeźwiającą warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Długo zachowuje świeżość i najsmaczniejsze jest właściwie na drugi dzień. Zdjęcia nie oddają do końca prawdziwie pysznego smaku, bo kroiłam ciasto ... oczywiście jeszcze ciepłe :-( W tej kwestii(...)jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta .... Na ciasto: 3 szk lanki mąki 1k. Kasi 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 płaskie łyżki kakao Na masę serową: 1/2 kg sera 4 jajka 1/2 KASI
Walijskie PichcenieCiasto jest przepyszne z dodatkiem powideł śliwkowych nie jest takie słodkie. Po upieczeniu ciasto jest twarde, należy je jeść następnego dnia :) Miodownik z powidłami SKŁADNIKI: Ciasto masło - 1/4 kostki śmietana - 3 łyżki cukier - 3/4 szkl jajka - 2 szt mąka - 3 szkl soda - 2 łyżeczki miód sztuczny - 3 łyżki KREM kasza manna - 5 łyżek mleko - 0,5 l margaryna(...)szkl Dodatkowo : sok z cytryny aromat rumowy powidła śliwkowe- 180 g Polewa : śmietana 24% -2 łyżki margaryna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki kakao - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ciasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem Upiec każdy placek oddzielnie
Kuchnia Danusipomyślałam, że u mnie brakuje przepisów dla osób, które mają skazę białkową, nietolerancję laktozy. W ten sposób jaki zaprezentuję poniżej można zrobić coś pysznego bez masła/margaryny. Ciasto kruche jest na bazie oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też idealnie nadaję się do tego typu wypieków. Podam również przepis na ciasto kruche(...)dodatkiem masła. Więc będzie i wilk syty, i owca cała. Liczę, że w ten sposób dogodzę wszystkim. Składniki na ciasto z olejem rzepakowym: 250 g mąki pszennej 1/4 szkl cukru 1/4 szklanki bardzo zimnej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego cukier waniliowy 3-4 duże jabłka ( jabłka grójeckie ChOG) 2 galaretki cytrynowe ulubiona przyprawa
Malinowe Pocałunkiszkl masła w temperaturze pokojowej 1 jajko Wykonanie: Na samym początku mieszamy ze sobą mąkę, wodę , mleko, cukier i drożdże. Następnie dodajemy sól i 2 łyżki masła i wyrabiamy ciasto (będzie dość miękkie). Odstawiamy je na 90 min, po tym czasie wstawiamy ciasto do lodówki na min godzinę, max 8 h. Po tym czasie formujemy z ciasta na posypanym mąką(...)blacie spory kwadrat na środek układamy lekko schłodzone masło (wszystko powinno mieć podobną konsystencję). 1. Schemat ułożenia masła na cieście. Następnie składamy brzegi ciasta na masło na kształt koperty i delikatnie ściskamy brzegi i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta i składamy na 3 części. Złożone ciasto odkładamy do lodówki przykryte folią i ściereczką na min 1 godz
Malinowe PocałunkiKochani, Po burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna(...)szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie
Taste Of My Dayprzygotowania sękacza użyłam marcepanu własnej roboty , który przyrządza się w nie więcej niż 10 minut, ale możecie kupić gotową masę. Ciasto jest dosyć pracochłonne, bo nieustannie trzeba pilnować proces pieczenia poszczególnych warstw, ale warte jest zachodu :) Zatem uzbrójcie się w cierpliwość i zapraszam do pieczenia! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Składniki na ciasto: 6 jajek 200g masła 150g(...)powoli żółtka, a następnie po łyżce mąki. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Na dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm (u mnie 24 cm) wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jeżeli używacie
My Culinary ArtDzień dobry, Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego. Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek. Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami , dziś sięgnęłam po jesienne(...)może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało. Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej
Chilli Czosnek i OliwaCiasto białe 6 białek 1 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl.mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić ,dodając pod koniec stopniowo cukier. Wmieszać mąki z proszkiem ,wlać olej i sok z cytryny, dokładnie ,delikatnie wymieszać. Blachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto(...)pieczenia 2 łyżki kakao 80 ml oleju Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”. Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić. 3. - 2 galaretki agrestowe Galaretki ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody
Kulinarny karnet ChristopheraDuży okazały tort idealny na przyjęcia!, prezentuje się pięknie :). Tort składa się z czterech warstw ciasta, każde inne, a do tego trzy rodzaje mas. Wierzch zdobimy stosownie do okoliczności. Zrobienie tortu zabiera ok 4 godzin, łącznie z pieczeniem. Wykorzystałam tortownicę firmy Guardini o wielkości 28 cm, dostępną na stronie Homemart.pl . Biszkopt jasny 4 jajka 4 łyżki cukru(...)minut w tem. 180 C. Biszkopt ciemny: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępować jak w przepisie na ciasto jasne. Ciasto orzechowe: 5 białek 15 dag cukru 20 dag orzechów krojonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo
Apetyczna babeczkaLubię prawie każde ciasto,ale jabłeczniki i serniki najbardziej Kruche z budyniem i jabłkami CIASTO KRUCHE: margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl jajka - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder(...)PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut. MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie
Kuchnia DanusiSernik z olejem rzepakowym „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego go używam" SKŁADNIKI: CIASTO 3 żółtka 1 łyżka proszek do pieczenia 2 szkl mąka 0,5 kost margaryna 1 opak cukier waniliowy 0,5 szkl cukier zwykły 2 łyżki kakao MASA SEROWA 2 szkl mleko zwykłe 1 opak budyń śmietankowy 1/2 szkl olej rzepakowy(...)dlatego go używam" sok z 1 cytryny 750 g ser biały mielony 1 szkl cukru 3 całe jajka BEZA 3 białka jaj 0,5 szkl cukru PRZYGOTOWANIE: CIASTO Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto. Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć ciastem spód i boki blachy. Ciasto podpiec z 10 minut w 175 stop. MASA SEROWA: Ser zemleć
Kuchnia DanusiFajne połączenie smaków, uwielbiam takie seromakowce. Jak ktoś lubi można jeszcze ciasto polać polewą czekoladową Seromakowiec SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 szkl cukru pudru. 1 żółtko margaryna - 0,5 kost mąka - 1,5 szkl tłuszcz do formy. MASA MAKOWA cukier puder - 1 szkl jajka - 2 szt mak - 500 g aromat waniliowy bułka tarta - 2 łyżki bakalie MASA SEROWA jajka(...)biały - 1 kg cukier puder - 1 szkl masło -0,5 kost aromat pomarańczowy PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wysypać mąke, dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Następnie dodać cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika
Kuchnia DanusiPyszne kruche ciasto z delikatną pianką budyniowo czekoladową i jabłkami do niedzielnej kawusi. W moim domu uwielbiają takie ciasta Budyniowe z jabłkami SKŁADNIKI: Ciasto kakao - 3 łyżki margaryna -1 kost mąka -500 g cukier kryształ -3 łyżki żółtka jaj -5 szt proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie(...)czekoladowe - 2 opak cukier -250 g sól - szczypta DODATKOWO jabłka - 5 szt PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka. Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut
Kuchnia Danusi