ciasto - 162020 przepisów (strona:1215/10802)

Ciasteczka Snickers – przepis na ciastka bez cukru 73

Przepis na orzechowe ciastka bez cukru. Te ciasteczka Snickers składają się z owsianego kruchego ciasta, nadzienia orzechowego z pastą z daktyli oraz intensywnej polewy czekoladowej. Jeśli szukasz pomysłów na FIT ciasteczka, to mam dla Ciebie naprawdę pyszną propozycję. Połączenie smaków w tym przepisie sprawia, że ciastka znikają w mgnieniu oka! Smakują nawet tym, którzy nie przepadają za słodyczami w zdrowej(...)czekoladzie, to w sklepie GymBeam możesz kupić ręcznie robioną czekoladę o zawartości masy kakaowej min. 90%. Słodzona jest syropem z agawy i świetnie sprawdza się w przygotowaniu polewy do ciast i ciasteczek – https://gymbeam.pl/90-ciemna-czekolada-gymbeam.html słodzika – np. erytrytol syropu klonowego lub syropu z agawy Dokładny przepis znajdziesz poniżej . * Kod rabatowy daje 5% zniżki na stronie gymbeam.pl (na wszystkie

Via Gusto
Ciasto podniebna rozkosz 43

Podniebna rozkosz to wyjątkowe ciasto, które oczaruje każde podniebienie. Składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego warstwą dżemu porzeczkowego, krakersami oraz pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem batonów LION. Całość smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień, do popołudniowej kawy czy herbaty. Polecam przygotować! CIASTO PODNIEBNA ROZKOSZ PRZEPIS Składniki(...)połączenia za pomocą łyżki. Na przestygnięty biszkopt wykładam warstwę dżemu porzeczkowego. Następnie 1/2 masy, na masie układam warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarowuję pozostałą część masy. Wierzch posypuję kakao. Ciasto wstawiam do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia. Artykuł Ciasto podniebna rozkosz pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Malinowa Delicja 34

Malinowa Delicja, to pyszne warstwowe ciasto o intensywnie malinowym smaku. Składa się z cienkiego kakaowego biszkoptu, kremu maślano-budyniowego o smaku toffi, warstwy Delicji malinowych, warstwy malinowej żelki, malinowej pianki i kakaowej polewy. Wszystkie te smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto może wydawać się trudne w wykonaniu, ale wcale takie nie jest, wymaga jedynie pewnego nakładu czasu. Jednak efekt(...)końcowy rekompensuje każdą minutę poświęconą na jego przygotowanie :) Bo nie tylko jest pyszne, ale też pięknie i elegancko się prezentuje. Do ciasta można użyć malin mrożonych, więc jeśli w Waszych zamrażarkach leżą zapasy tych owoców, to możecie przygotować to ciasto o każdej porze roku i to jest w nim najwspanialsze :D Bardzo polecam :) Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi  STĄD

Opowieści z piekarnika
KRUCHE CIASTO z budyniem i ciasteczkami (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, wegański) 37

Połączenie kruchego ciasta z waniliowym budyniem oraz kwaśnymi owocami to zestaw wręcz idealny. Dodatkowo całość jest bez białego cukru, bez glutenu i całkowicie wegańskie! Warto spróbować dość prostego przepisu, który spełni te wszystkie wymagania, a do tego na pewno wam zasmakuje 😊 Składniki (śr: 20cm) Kruche ciasto -70g skrobi ziemniaczanej -30g mąki kokosowej -80g mąki owsianej (lub mielonych(...)wody Masa budyniowa -500ml mleka kokosowego -opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią -1 płaska łyżeczka agaru -4 łyżki ksylitolu -maliny (ok.130g) Dodatkowo -ulubione ciasteczka -maliny do ozdoby KRUCHE CIASTO 1. Płatki zmielić na mąkę i wymieszać je z mąką ryżową, kukurydzianą, skrobią oraz kokosową. 2. Ksylitol, mleko roślinne oraz olej rzepakowy zagrzać w garnuszku. Składniki mają być bardzo ciepłe

Candy Pandas
Kamień do pizzy: Co to jest i dlaczego jest potrzebny? 44

granit, cordierite, lub szamot. Są one zaprojektowane w ten sposób, aby naśladować warunki panujące w tradycyjnych piecach opalanych drewnem. Kamień do pizzy pomaga równomiernie rozprowadzić ciepło na powierzchni ciasta, co pozwala na uzyskanie idealnie chrupiącego spodu. Dodatkowo, kamień pochłania nadmiar wilgoci z ciasta, co dodatkowo sprzyja chrupkości spodu. Jak korzystać z kamienia do pizzy? Nagrzanie kamienia: Przed użyciem kamienia, konieczne(...)pizzy działa na kilka kluczowych sposobów, które pomagają uzyskać idealny spód pizzy: Przenoszenie ciepła: Gdy pizzę umieścimy na gorącym kamieniu, ciepło z kamienia jest przenoszone bezpośrednio na spód ciasta pizzy. Kamień, dzięki swoim właściwościom, jest w stanie równomiernie rozprowadzić ciepło po całej powierzchni ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. Absorpcja wilgoci: Podczas pieczenia, porowata struktura kamienia pochłania wilgoć z ciasta, co pozwala

ProstePesto.pl
Tarta z kremem patissiere, owocami lata i galaretką 39

Kruche ciasto z puszystym kremem   o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie.  Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere wymaga trochę nakładu pracy ale mam nadzieję, że znakomicie sobie z nim poradzicie. Tej słodyczy nikt się nie oprze! Dobrej jakości ekstrakt waniliowy możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata(...)Okrągła forma do tarty o śr 28 cm Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli   Kem patissiere: 500 ml mleka 100 g cukru 15 g cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 dag masła 4 żółtka 3 dag mąki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej

Wanilia i Kardamon
Chałka z powidłami Mühlhäuser 33

letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać jajko, wyrośnięty rozczyn(...)zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką

Opowieści z piekarnika
Czym się różnią – cupcake, babeczka i muffin? 33

ziemia długa i szeroka, tak często cupcake -i i muffiny są ze sobą mylone. W  naszym rodzimym języku, często nazywamy wszelkie małe, jednoosobowe ciasta po prostu babeczkami . Jednak różnice pomiędzy cupcake-ami i muffin-ami  jest znacząca. Aby raz na zawsze rozwiać wasze wątpliwości , poniżej przedstawiłam definicję i krótki rys historyczny każdej z omawianych pyszności: Cupcake, czyli babeczka(...)Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej . Początkowo kojarzona była z małym ciastkiem pieczonym w filiżance , stąd wzięła się angielska nazwa tego przysmaku, czyli cup -filiżanka i cake -ciasto. Babeczki dyniowe z kremem MilkyWay Dyniowe cupcake Obecnie nazwą tą nazywamy małe , miękkie ciasteczko/tort, który przeznaczony jest dla jednej osoby , jako jedna porcja. Najczęściej pieczona jest w papierowych papilotkach , w blaszce

SmartBake.pl
Szarlotka z kremem i kokosową posypką. 31

muszę przyznać, że… uzależnia. Potem zrobiłam je jeszcze dwa razy (dla siebie i rodziny), co jest raczej niezwykłe jeśli o mnie chodzi, bo staram się nie powtarzać z ciastami (no chyba, że za pierwszym razem coś mi nie wyszło ;] ) Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna? Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz(...)drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerza. Nie ma się co dziwić, że szarlotka rozeszła się w mgnieniu oka. Biszkopt jest miękki i delikatny, a dzięki zawartości tłuszczu, wilgotny. Chociaż ja i tak, dodatkowo nawilżyłam go wodą

SmartBake.pl
Szybkie ciasto francuskie z kremem mascarpone i sezonowymi owocami 42

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36% kilka kropel aromatu waniliowego 4 łyżki cukru pudru + cukier do posypania ciasta mieszane owoce: maliny, borówki, jagody, brzoskwinie, truskawki itp. Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dobrze schłodzone ciasto francuskie wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta nakładamy na siebie tworząc(...)obramowanie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut - do wyrośnięcia i osiągnięcia złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W dużej misce miksujemy ze sobą serek mascarpone, śmietankę, cukier oraz aromat waniliowy do uzyskania puszystego kremu (2-3 minuty). Krem wykładamy na ostudzone ciasto z pominięciem zaznaczonych brzegów ciasta. Na wierzchu układamy dowolne owoce, całość posypujemy cukrem

Qchnia po prostu
Calzone z mięsem i kurkami 42

Dawno nie było więc dzisiaj znowu przepis na calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz tym razem to kurki z mięsem mielonym i mozzarellą. Bardzo smaczne i pożywne a do tego nie takie trudne w przygotowaniu. Pyszne na ciepło i na zimno. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)farsz 300 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 250 g kurek 1 cebula 150 g mozzarelii sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia keczup u mnie z cukinii do posmarowania ciasta oraz  1 małe jajko siemię lniane do pospania Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą, nastepnie dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Dodać olej

Monia miesza i gotuje
Ciasto „wszystkich okazji” 40

Ciasto powstało z pomysłu mojej córki, która miała je upiec na imieniny, na urodziny, na rocznicę, na inne imieniny, na inne urodziny, aż w końcu upiekła na wszystkie te okazje na raz :). Już się domyślacie, skąd nazwa?  Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 5 żółtek Co potrzeba na masę(...)puszki mleczka kokosowego 400 ml każda, 500 g serka mascarpone, 5 szt. śmietan-fix, 2 op. galaretki truskawkowej, 3 łyżki jagód (opcjonalnie), Co potrzeba na wierzch ciasta: 1 kg borówki amerykańskiej, 1 op. galaretki pomarańczowej, 1 op. galaretki agrestowej Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki, dodajemy resztę składników potrzebnych do wyrobienia ciasta i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie kruche

Bułka z Chlebem
Tarta z młodymi ziemniakami i porem 32

teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok. Na spodzie z kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana(...)tartę ze szparagami i orzechową tartę z cukinią i serami Print Tarta z młodymi ziemniakami i porem Tarta z młodymi ziemniakami, kozim serem i porem posypana szczypiorkiem Ingredients CIASTO 250 g mąki 150 g masła zimnego 1 żółtko 1 łyżka śmietany lub jogurtu 1/2 łyżeczki soli ŚRODEK

Cooking for Emily
Rurki z kremem kajmakowym 41

Rurki z kremem kajmakowym Słodka przekąska, którą zajadają się nie tylko dzieci. Kruche i rumiane ciasto wypełnione pysznym kremem śmietankowo-karmelowym. Palce lizać!     * Z poniższych proporcji wyjdzie około 50 rurek z kremem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200g zimnego masła szczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% Krem kajmakowy: 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki masy kajmakowej(...)sposób możemy zaoszczędzić sporo czasu jeśli na przykład rurki mają być przekąską na przyjęciu. *Na blogu jest jeszcze jeden przepis na rurki z kremem (budyniowym), jednak skład ciasta jest inny bo zawiera żółtka i rurki wychodzą trochę twardsze, bardziej kruche, ale również mega smaczne.       *** Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło *** *** Całość siekamy

Blog z Apetytem
Bułki nadziewane 54

cukier 1 łyżka. --  Zaczyn: 2 szkl. wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki, wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. -- Ciasto: mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn,  mieszamy  łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,  gdy wszystko się   połączy wówczas wyrabiamy ręcznie,    żeby(...)ciasto  odchodziło od ręki, przykryte odstawiamy na minimum 30-60 min. *** pod postem, na dole strony napisałem kilka odpowiedzi na możliwe pytania. -- -- Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy żeby pozbyć się gazów i nastepnie dzielimy je na części, żeby powałkować i powycinać porcje na bułki. -- -- Podzielone na cztery części ciasto wałkujemy na grubość około 1,0cm - 1,5cm, potem wycinamy szklanką

chleba naszego