ciasto - 160969 przepisów (strona:1215/10732)

Tarta z jabłkami i solonym karmelem 76

Odkąd pamiętam u dziadków pachniało szarlotką na Święto Niepodległości. Po sezonie na śliwki lub kiedy skończą się ich mrożone zapasy, zmieniamy przepis na cobbler i zamiast śliwek upychamy pod ciasto masę jabłek. Zapraszam Was dziś na jabłkową ucztę pod postacią kruchej tarty wypełnionej jabłkami po same brzegi w towarzystwie kilku kropel solonego karmelu i rozgrzewających podniebienie przypraw :) Karmel i jabłka(...)Otula podniebienie, okleja usta lepkim karmelem i rozjaśnia smak owocową nutą jabłek zmieszanych z kardamonem i odrobiną gałki muszkatołowej. Aromatyczna tarta pełna ciepła i troski zamknięta w objęciach kruchego ciasta idealnie współgra z filiżanką kawy. Niepostrzeżenie Listopad umyka z kalendarza wraz z ostatnimi liśćmi na drzewach i zanim całkiem zanurzymy się w świątecznych i zimowych smakach i przygotowaniach, zatopmy zęby

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 46

przekąska. Nie tylko w czasie świąt, ale także na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. paszteciki z grzybami do barszczu Przepis na paszteciki z grzybami Składniki na paszteciki z grzybami: Ciasto krucho-drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego spora szczypta soli Farsz grzybowy: 300 g grzybów leśnych (mrożonych(...)namoczeniu) ewentualnie 400 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, świeżo mielony pieprz 1 jajko 3 łyżki mleka. Jak zrobić paszteciki z grzybami? Wszystkie składniki ciasta włóż do malaksera i zmiksuj szybko, aby wstępnie się połączyły. Jeśli nie posiadasz malaksera, możesz posiekać je nożem. Następnie, zagnieć jednolite ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Pracuj

okolicepalnika.pl
Jesienny sernik ze śliwkami wg Aleex 77

Uwielbiam ciasta, które można przygotować bez wyciągania miksera. Takie, które robi się naprawdę błyskawicznie. Jesienny sernik ze śliwkami, inspirowany przepisem z Moich Wypieków właśnie taki jest. Ciasto przygotowujemy, rozcierając składniki między palcami. Masę przygotowujemy, mieszając składniki kuchenną trzepaczką. Wszystko trwa zaledwie kilka minut. Efekt jest pyszny – dostajemy aromatyczne, jesienne ciasto z soczystymi śliwkami. Doskonałe do niedzielnej, popołudniowej kawy. Polecam(...)Składniki:   Ciasto:   • 170 g mąki pszennej  • 30 g kakao  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  • 130 g masła  • 80 g drobnego cukru do wypieków  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Masa serowa:   • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości z wiaderka  • 2 duże jajka  • 1 opakowanie budyniu

W mojej kuchni
Ciasto Brzoskwiniowy Puszek 56

Ciasto Brzoskwiniowy Puszek z budyniem i brzoskwiniami  Brzoskwiniowy Puszek to przepyszne ciasto z budyniem, brzoskwiniami z puszki i cytrynową pianką . Jest bardzo kremowe i pyszne, idealne na święta, imieniny i inne okazje. Zobaczcie przygotowanie ciasta Brzoskwiniowy Puszek na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Moje ciasto z brzoskwiniami i budyniem przygotowujemy na jasnym biszkopcie(...)waniliowy krem budyniowy bez ucierania masła. To szybsza i łatwiejsza wersja wersja masy budyniowej z dodaniem masła do gorącego budyniu - nie ma obaw o grudki lub rozwarstwienie się kremu. Ciasto z brzoskwiniami wieńczy delikatnie cytrynowa pianka z bitej śmietany i galaretki. Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna

Lekcje w kuchni
BUDYNOWIEC Z JABŁKAMI 87

Składniki: Kruche ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 250 g margaryny Budyń z jabłkami: 2 opakowania budyniu o smaku biszkopta ok. 700 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 5 jabłek Dodatkowo: dżem truskawkowy (280 g) U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie: Ciasto(...)schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę

Ciastka - domowe słodkości
Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym z owocową nutą 85

śmietanowym z owocową nutą. Prosta, pyszna rolada, to idealny pomysł na weekendowy deser. Taka biszkoptowa rolada sprawdzi się też doskonale na przyjęcia i spotkania rodzinne. Koniecznie spróbujcie. Przygotowanie takiego ciasta z kremem nie jest trudne. A efekt? U nas każdy lubi takie słodkie rolady. Do tego filiżanka dobrej kawy i można miło spędzić każde popołudnie. A jak kawa(...)Wytwórnia Kawy . Ostatnio zamówiłam tam pyszny i piękny zestaw kaw z uroczymi podstawkami. Polecam! Idealny pomysł na prezent.  Więcej informacji znajdziecie na stronie https://wytworniakawy.pl/ Składniki: Na ciasto: 6 dużych jajek 6 łyżek drobnego cukru (80 g) 6 łyżek mąki pszennej (80 g) 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 250 g serka mascarpone

Słodkie okruszki
SERNIK ŚWIĄTECZNY 69

Składniki: Kruche ciasto cynam onowe: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru cynamonowego 1 łyżka mielonego cynamonu 250 g margaryny Masa serowa pomarańczowa: 5 jajek 750 g sera białego 190 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru pomarańczowego sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 1,5 łyżki skórki(...)Beza kakaowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie: Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Ciasto -  margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać

Ciastka - domowe słodkości
Makosernik. 91

Ciasto które robię od lat. Smakuje wszystkim domownikom. Przepis był już na blogu,  ale było tylko zdjęcie gotowego już ciasta. Postanowiłam odświeżyć przepis i dodać  więcej zdjęć. Zbliżają się święta więc może skorzystacie.  Ciasto na spód, robię z przepisu cioci, masę makową użyłam z puszki,  ale jak najbardziej możecie zrobić swojską. Warstwa sernika jest z przepisu(...)babci.   Całość smakuje pysznie.  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 200 g. masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 białko 3 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 8 jajek 1 szklanka cukru

Agusiowe smakołyki
Przepis na ROGALIKI śniadaniowe - MAŚLANE! 66

rogaliki drożdżowe mają szeroki zakres zastosowań w naszym menu.      Przepis na rogaliki drożdżowe jest bardzo prosty choć trochę trwa, bo trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto.      Tylko nie stójcie i nie patrzcie się jak rosną, bo rogaliki śniadaniowe tego nie lubią... :)   Link do filmu z przepisem: 226 - Przepis na ROGALIKI Maślane - ŚNIADANIOWE(...)być zwykła) Przygotowanie:      Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Następnie dodajemy mąkę, sól, śmietanę, masło w temperaturze pokojowej, wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde, a ma wpływ na to wilgotność mąki, to dodać jeszcze kilka łyżek wody). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki i od miski

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bezglutenowa szarlotka 62

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszną, bezglutenową szarlotkę. Bezglutenowa szarlotka jest lekka, puszysta, a zarazem wilgotna ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się(...)błyskawicznie i tak samo szybko znika! Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe ciasto ze śliwkami . Spróbujcie! Polecam! Ps. Bezglutenowa szarlotka to jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam! Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia

Ostra na Słodko
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 66

Składniki: ( porcja na 26 pasztecików, szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka na rozczyn Mleko ciepłe 1/2 szklanki Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Drożdże świeże 15 g Jajko Olej 2 łyżki Farsz: Szpinak świeży paczka 200 g Pomidory suszone w oleju 4-5 sztuk Ser tarty 100 g Cebula mała Czosnek 2 ząbki Dodatkowo: Jajko(...)Przygotowanie: W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody
Ciasto marchewkowe 59

Kolejne ciasto marchewkowe. A wiecie dlaczego? Bo ciasta marchewkowe są pyszne! Nie ma dyskusji, po prostu są super i już. A jeśli ktoś twierdzi inaczej, to mu śmierdzą stopy. I ma krzywe nogi. Czy jakoś tak. Tak na serio, to często robimy ciasto marchewkowe w różnych wariacjach, co tylko przyjdzie nam do głowy. Przekładane kremem, oblane czekoladą, albo po prostu(...)jakimiś dodatkami, tak jak teraz. Orzechy i żurawina. Bardzo dobre połączenie. PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną – składniki: 400 g marchewki 250 g mąki 4 jajka 110 g oleju 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Lukier: 170 g cukru

Marder&Marder Manufacture
Quiche z grzybami i papryką 58

Jesienne quiche z podgrzybkami, papryką i porem. Czy możne być coś lepszego niż chrupiące wytrawne ciasto kruche i pyszne pachnące nadzienie. Na ciepło, na zimno możecie jeść jak chcecie. Bardzo fajna propozycja na kolacje i nie tylko.     ciasto kruche: 100 g mąki orkiszowej 100 g mąki gryczanej 100 g masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej(...)wody farsz: 1 por biała część 1 papryka czerwona 250 g podgrzybków świeżych sól, pieprz, majeranek 300 g śmietany 18 % do zup  3 jajka olej do smażenia Ciasto: Do miski wsypuję mąkę, dodaję zimne masło pokrojone sól,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę. Szykuje formę wysoką o średnicy

wesoła kuchnia
Ciasto migdałowe 95

współpraca Wiem jak lubicie ciasta składające się z kilku warstw, dlatego dziś mam dla Was kolejną pyszną propozycję i wbrew pozorom całkiem prostą w wykonaniu. Wszystko co musicie zrobić to ciasto ucierane, które następnie dzielicie na 3 części i pieczecie z różnymi dodatkami. Przełożenie to krem budyniowy, który na pewno się uda, jeśli będziecie pamiętali aby składniki miały tę samą(...)temperaturę i odpowiednio długo utrzecie masło. Także bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis. Ciasto: 300 g miękkiego masła lub margaryny 6 jaj  1 szklanka cukru 2 i 1/4 szklanki (300 g) mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 mielonych migdałów lub drobno posiekanych płatków migdałowych (polecam od Skworcu ) 2 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao Białka oddzielamy

Cynamonowe szczęście
Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! 55

Sezon na ukochane śliwki ciągle trwa! Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką(...)całą pewnością zachwyci każdego łasucha! Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: ( 25×25 ) CIASTO: mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml * żółtko L – 4 szt * masło min.82% – 250 g * cukier puder – 60 g * cukier z wanilią – 1 łyżka * mąka pszenna – prawie 2 szkl ( po 250 ml ) * proszek

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania