ciasto - 160969 przepisów (strona:1220/10732)

Pijok 57

Pijok to ciasto inspirowane dwoma różnymi przepisami, a raczej ich połączeniem. Nazwa jest wymyślona przeze mnie – jak łatwo się domyślać ciasto jest mocno alkoholowe, dodatkowo zawiera dużą ilość ananasa nasączonego alkoholem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 25 x 30 cm) Składniki: Ciasto: 5 białek 125 g cukru 125 g kokosu 100 g maku(...)mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru (150 g) 200 g masła 300 g wiórków kokosowych ½ szklanki adwokatu 200 g ananasa z nalewki (przepis na nalewkę wkrótce) Przygotowanie: Ciasto: Do białek dodać szczyptę soli, cukier i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy (forma o wymiarach

KuchniaWeDwoje.pl
Mini pizza w 4 smakach (wersja II) 47

serów i brokuły) IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk) Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)bazyliowe (domowej roboty – link do przepisu poniżej) 70 g pomidorów suszonych 10 sztuk czarnych oliwek 50 g sera mozzarella (tartego) 50 g parmezanu Dodatkowo: 150 g sera żółtego Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb żytni razowy 75

Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy(...)drożdże i cukier. Mąkę (oba rodzaje) przesiać przez sitko do miski. Dodać olej, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera używając widełek do ucierania ciast (tych spiralek). Trwa to około 10 minut. Można wyrobić ciasto ręcznie co trwa 20 – 25 minut, jednak odradzam tę metodę ponieważ ciasto jest dość rzadkie i klei się do rąk

KuchniaWeDwoje.pl
Ptysie z kremem adwokatowym 53

małe ciasteczka na pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 małe sztuki Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa adwokatowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g) 750 ml mleka 3 łyżki cukru(...)masła 4 kieliszki adwokatu Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z dodatkiem masła i soli. Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z palnika i wystudzić. Budyń: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W szklance mleka wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami 49

pracy, dlatego mogę ją z czystym sercem polecić każdemu kto szuka pomysłu na przygotowanie obiadu do pracy. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 100 g szpinaku liści 120 – 150 g sera feta 1 słoiczek(...)suszonych pomidorów Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta pieprzu odrobina masła Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko razem posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane

KuchniaWeDwoje.pl
USTA BOGINI – CIASTO WIŚNIOWE Z KREMEM SEROWYM I GALARETKĄ – HIT NA BLOGU! 77

sklepie WYBIERAMWINO.PL dostępne są też inne wina z serii MONTE SANTI. SPRAWDŹCIE TUTAJ! To właśnie to wino zainspirowało mnie do przyrządzenia kolejnego fantastycznego ciasta z dodatkiem wiśni – moja mama nazywała je USTA BOGINI – podoba mi się! Połączanie półkruchego spodu z wiśniowym domowym dżemem i lekką, serową masą przykrytą galaretką tworzy fantastyczną całość, ktorej absolutnie nike się nie oprze(...)ciasto smakuje nieziemsko! Trafia zdecydowanie na listę ulubionych! Ps. można je przygotować całkowanie bez pieczenia. Półkruche ciasto zastąpić herbatnikami lub biszkoptami – również będzie pysznie! SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) CIASTO PÓŁKRUCHE: * mąka pszenna – 2 szkl * żółtko – 5 szt * masło min.82% – 200 g * cukier – 3 łyżki * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * proszek do pieczenia – łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony

Ostra na Słodko
Niezagniatany chleb z forsycją 58

misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy kwiaty i pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy w misce w której je mieszaliśmy, dokładnie przykrywamy np talerzem czy folią spożywczą i pozostaw na 12 godzin lub do chwili(...)powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki. Po tym czasie rozkładamy ciasto na mocno posypanej mąką stolnicy. Składamy ciasto raz lub dwa. Następne ściereczkę kuchenną oprószamy mocno mąką. Oprószamy również mąką ciasto i szybko formujemy z niego kulę. Potem kładziemy ją na ściereczce i oprószamy mąką. Nakrywamy ciasto druga ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny lub do czasu aż dwukrotnie zwiększy objętość

Dorota Smakuje
Ciasto Francuskie na Słono – TOP 12 Pysznych Przepisów na Słone Przekąski z Ciasta Francuskiego 188

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie to idealna baza do wielu smacznych potraw i przekąsek, które możemy przygotować w wersji na słodko i na słono. Ma swoją specyficzną, warstwową strukturę, pieczone w wysokiej temperaturze staje się chrupiące i kruche. Wykonanie ciasta francuskiego w domu jest dosyć czasochłonne, dlatego dla osób, które nie mają cierpliwości, polecamy gotowe ciasto francuskie, które można zakupić(...)dowolnym markecie. W dzisiejszym wpisie zaprezentujemy Wam najciekawsze przepisy na słone przekąski z ciasta francuskiego . Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju domówkach czy imprezach. Ciasto francuskie na słono to świetny pomysł na ciepłą przekąskę, kiedy spodziewamy się gości. Oto najciekawsze przepisy, które z pewnością Wam posmakują. Smacznego! 1. Mini pizze w 15 minut Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Damusia.pl
Napoleonka na Gofrach 85

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka to bardzo popularne na całym świecie ciasto, które każdy uwielbia. Tradycyjna napoleonka składa się z płatów ciasta francuskiego przełożonych puszystym kremem. W Polsce znana także jako kremówka papieska. Przepisów i pomysłów na serwowanie napoleonki jest naprawdę wiele. Możemy przygotować ją w sposób tradycyjny na cieście francuskim, na herbatnikach, krakersach, a także na gofrach. Ja tym razem(...)wersją, dlatego też w tym wpisie przed Wami pyszna i ekspresowa w przygotowaniu napoleonka na gofrach. Połączenie miękkich gofrów z puszystą i budyniową masą to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto napoleonka na gofrach jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Ja bardzo lubię takie desery, co zapewne wiele z Was już zdążyło zauważyć. Jeśli

Przepiski.pl
Kotlety siekane z dorszem 73

Kotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny.  Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też(...)kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Silikonowe formy do ciast - zdecydowanie tak 99

Materiał zewnętrzny Zdecydowana większość ludzi lubi jeść różnego rodzaju wypieki, począwszy od zwykłego chleba, a na urodzinowych tortach skończywszy. Część z nas lubi także piec różnego rodzaju ciasta, bułeczki, drożdżówki, itp. Do niektórych z wypieków niezbędne są odpowiednie blachy oraz formy do ciasta. Zwłaszcza te ostatnie zdecydowanie ułatwiają nam życie. Warto więc przewertować domowe przepisy albo poszukać ciekawych receptur(...)Internecie i wypróbować swoje umiejętności piekarnicze. Silikonowe formy do wypieków - strzał w dziesiątkę Do niedawna najpopularniejsze były formy do ciasta lub ciastek wykonane z metalu. Obecnie możemy sięgnąć po nieco bardziej nowoczesne rozwiązania, jakimi są silikonowe formy do ciasta. Ich przewaga nad podobnymi rozwiązaniami, np. ze stali, wynika z tego, że są lekkie, łatwo można je schować na mniejszej przestrzeni

Cynamonowe szczęście
Mistrzowie makaronu. Domowy makaron z jajek, semoliny i oliwy 64

Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnochi i risotto. Marc Verti, David Joachim „ Proste składniki i odrobina miłości to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić własne idealne ciasto na makaron ” –  Jamie Oliver Dla wielu osób zrobienie świeżego makaronu wydaje się nie lada wyzwaniem. Uważam jednak, że wcale nie musi tak być. Przygotowanie makaronu w domu nie jest takie trudne(...)wody (w razie potrzeby) Wykonanie Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do misy robota z końcówką do wyrabiania makaronu.  Robimy dołek w mące i dodajemy jaja i oliwę. Mieszamy ciasto, aż składniki się połączą. W razie trudności dolewamy po 1 łyżce wody i kontynuujemy mieszanie. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i jedwabiste. Z ciasta formujemy kulę

Tajemnice Smaku
Babka czekoladowo - orzechowa 75

Babka to obok mazurka, ciasto typowo wielkanocne. Ja jednak babki bardzo lubię i przygotowuję je całym rokiem, nie tylko na święta. Jak każde ciasto, również babki można przygotować na różne sposoby. Mogą być babki pieczone, babki gotowane czy babki na zimno. Ja na tegoroczną Wielkanoc przygotowałam babkę gotowaną o smaku czekoladowo - orzechowym. Bardzo lubię babki gotowane, bo zawsze wychodzą, nigdy(...)zwykłej formie silikonowej i gotuję w dużym garnku. Robiłam już wiele wersji smakowych babek gotowanych, a na tegoroczną Wielkanoc zdecydowałam się na babkę o smaku czekoladowo - orzechowym. Do ciasta dodałam krem czekoladowy do pieczywa i zmielone orzechy laskowe. Dodatkowo moją babkę polałam czekolada z orzeszkami arachidowymi. Babka zrobiła w święta furorę, więc serdecznie polecam ten przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Waniliowe Improwizacje
Sernik puszysty jak chmurka 50

Puszysty sernik rozpływający się w ustach niczym pianka. Idealny na codzień i od święta. Składniki oraz sposób przygotowania Kruche ciasto na spód: 300g mąki 100g masła 1 jajko + 1 żółtko 1 płaska łyżeczka proszku 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru Wszystko razem zagnieść, rozwałkować na blachę 23 cm na 23 cm, formując delikatnie brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec(...)waniliowy Żółtka z cukrami dobrze utrzeć, dodać ser, budyń, olej i dobrze zmiksować. Następnie ubić pianę z 8 białek, dodać do masy i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wyłożyć na ciasto i piec w 180 stopniach góra/dół przez godzinę. Przed końcem pieczenia ubić pianę z 5 białek, dodać tyle cukru zwykłego żeby piana była sztywna (ja dodaje

Wasze Przepisy
Czym zastąpić jajka w wypiekach? 76

składnika? Jak najbardziej! Trzeba tylko wiedzieć, czym je zastąpią 😉 Mus jabłkowy 1/4 szklanki musu jabłkowego, czyli ok. 60g, zastąpi 1 jajko. Taki mus świetnie sprawdzi się do muffinek czy ciast typu brownie. Jogurt naturalny 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, czyli ok. 60g, zastąpi 1 jajko. Jogurt świetnie sprawdzi się przy pieczeniu muffinek, ciast, ale także chleba. Ocet + soda 1 łyżka octu(...)jabłkowego) + 1/2 łyżeczki sodu zastąpią 1 jajko. W wyniki połączenia octu z sodą zachodzi reakcja, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla nadający ciastu puszystość. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Banan Szklanka zmiksowanych (lub rozgniecionych) bananów, czyli ok. 56g, zastąpi 1 jajko. Banan świetnie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Co prawda może być wyczuwalny jego smak, ale czasami będzie

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania