ciasto - 160969 przepisów (strona:1229/10732)

Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem 97

Zjawiskowy i tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wielokolorowe kryształki barwią biszkopt wewnątrz nadając mu niezwykłej prezencji. Wierzch ciasta zwieńczony delikatnym kremem śmietankowym przypominającym śmietankowe ptasie mleczko. Przepis na tęczowy torcik powstał z myślą o wypiekach sylwestrowych oraz tych z okazji przyjęć organizowanych dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt confetti z cukrowymi kryształkami i śmietanką(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 230 kcal Tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wierzch zwieńczony kremem śmietankowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT CONFETTI 200 g miękkiego masła 4 jajka z chowu ściółkowego 100 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki

ProstePesto.pl
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 83

składniki przemieszaj ze sobą. Pokruszone świeże drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Mieszankę drożdżową oraz olej rzepakowy pomału przelewaj do suchych składników, zarabiaj dłońmi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem ścierki, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 równych porcji i z każdej(...)u0142ym (nie gor\u0105cym!) mleku. Mieszank\u0119 dro\u017cd\u017cow\u0105 oraz olej rzepakowy poma\u0142u przelewaj do suchych sk\u0142adnik\u00f3w, zarabiaj d\u0142o\u0144mi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem \u015bcierki, odstaw w ciep\u0142e miejsce na 60 minut do zwi\u0119kszenia obj\u0119to\u015bci.","text":"Pokruszone \u015bwie\u017ce dro\u017cd\u017ce dok\u0142adnie

ProstePesto.pl
Puree z dyni 80

Puree z dyni to niezbędny element wielu wypieków. Żeby je przygotować wystarczy tylko jeden składnik – dynia. Jak zrobić puree z dyni Jeżeli trafiliście kiedyś na przepis na ciasto dyniowe czy dyniowe gnocchi , to wiecie, że kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Od razu uspokajam – przygotowanie puree z dyni nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Potrzeba natomiast trochę czasu(...)istną kopalnią dobrych składników. Znajdziemy w niej bardzo duże ilości potasu, sporo cynku, magnezu, wapnia i żelaza. Do czego wykorzystać puree z dyni? Puree z dyni można wykorzystać do ciast – nadaje im piękny, soczysty kolor i ciekawy smak. Wypieki są też bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Puree możemy też dodać do pancake’ów i innych placków

Na-talerzu.pl
Piernik staropolski cz.1 – ciasto 95

Czas zrobić ciasto na świąteczny piernik staropolski! Wiem, że do świąt jeszcze zostało trochę czasu, ale jeśli chodzi o zrobienie piernika, to jest to już ostatni dzwonek. Jeśli marzy Wam się prawdziwy piernik, kruchy, aromatyczny i wilgotny, to ciasto należy zrobić już teraz. To ono jest kluczem do najpyszniejszego świątecznego wypieku pod słońcem oraz pysznych mięciutkich pierniczków z nadzieniem(...)pierniku i pierniczkach będzie później, a dziś skupimy się na samym cieście, w którym nie ma właściwie nic trudnego poza oczekiwaniem. Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz: cierpliwość. A prawda jest taka, że im jest jej więcej i im dłużej pozwalamy ciastu odpoczywać, tym lepsze i smaczniejsze wypieki otrzymamy. Absolutne minimum to według mnie 4 tygodnie, ale warto dać mu około

Analiza Smaku
Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami 72

zwanego suchego patyczka. Upieczone biszkopciki przestudź. Następnie ostrożnie odklej je od papieru do pieczenia, możesz przewrócić je do góry nogami i delikatnie odrywać papier do pieczenia od ciasta. Każde ciasto złóż formując łódeczkę i ułóż je blisko siebie w głębszym naczyniu lub kartonowym pudełku. Nie układaj biszkopcików zbyt ciasto, zostaw nieco miejsca wewnątrz łódek na śmietankowe nadzienie. ŚMIETANKOWY KREM Białą(...)u017a. Nast\u0119pnie ostro\u017cnie odklej je od papieru do pieczenia, mo\u017cesz przewr\u00f3ci\u0107 je do g\u00f3ry nogami i delikatnie odrywa\u0107 papier do pieczenia od ciasta.","text":"Upieczone biszkopciki przestud\u017a. Nast\u0119pnie ostro\u017cnie odklej je od papieru do pieczenia, mo\u017cesz przewr\u00f3ci\u0107 je do g\u00f3ry nogami i delikatnie odrywa\u0107 papier

ProstePesto.pl
Pierniczki korzenne z pomarańczą 71

kakao, przyprawę do piernika i skórkę otartą z pomarańczy. Suche składniki przesyp na stopnicę i uformuj w nich dołek. Wbij do niego jajka i wlej mieszankę miodową. Zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto o wiele łatwiej wałkuje się i wykrawa. Schłodzone ciasto wyłóż na blat kuchenny(...)pomara\u0144czy. Suche sk\u0142adniki przesyp na stopnic\u0119 i uformuj w nich do\u0142ek. Wbij do niego jajka i wlej mieszank\u0119 miodow\u0105. Zagnie\u0107 jednolite ciasto, uformuj z niego kul\u0119, owi\u0144 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i wstaw na 30 minut do zamra\u017carki. Mocno sch\u0142odzone ciasto o wiele \u0142atwiej wa\u0142kuje si\u0119

ProstePesto.pl
Bułki do burgerów 77

przepis jest na najlepsze bułki do burgerów . Bułki są łatwe do przygotowania, niezwykle miękkie i smaczne. Podstawą bułek jest mąka pszenna połączona z drożdżami, wodą oraz masłem. Do ciasta nie dodawałam jajek, gdyż według mnie są one w nim zbędne. Domowe bułki do burgerów zdecydowanie różnią się smakiem od tych sklepowych. Te kupione w sklepie są zazwyczaj bardzo słodkie(...)bułek świeżo robionych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bułki do burgerów Składniki na bułki do burgerów. 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 21 dkg letniej wody 1,5 dkg świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru kryształu 5 dkg miękkiego masła 1 i 1/4 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka płynnego masła

MeCooks
Paluchy chlebowe z makiem i sezamem 90

push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misie: mąkę pszenną, suche drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel(...)/prostepesto.pl\/paluchy-chlebowe-z-makiem-i-sezamem\/#wpzoom-rcb-direction-step-5faae58bb9ea7","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Stopniowo dolewaj olej ro\u015blinny i ciep\u0142\u0105 wod\u0119. Wyr\u00f3b r\u0119cznie g\u0142adkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kul\u0119, opr\u00f3sz po wierzchu m\u0105k\u0105. Okryj \u015bcierk\u0105 i odstaw w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na 60 minut

ProstePesto.pl
Bułki pszenne ekspresowe 531

ciepłej wody Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek. Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże, sól, cukier, olej i wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać, ciasto przełożyć na blat i zagniatać ciasto ok 5 minut do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można podsypać odrobiną mąki. Następnie ciasto dzielimy(...)równych części. Można zważyć ciasto na wadze kuchennej i wagę ciasta podzielić na odpowiednio równe części  ( moje miały każda po 90 gramów) Drugi sposób to z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe części. Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić  w ciepłe miejsce

Andzia Pichci
Rogale z masą orzechową ( bez maku) 111

pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 61

cytryny (jeśli chcesz mieć smak cytrynowy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Miód, masło i cukier podgrzewamy mieszając, do czasu aż cukier się stopi. Ostudźmy. Dodajmy pozostałe składniki i wyróbmy ciasto. Następnie porcje ciasta wałkujmy na stolnicy lekko podsypując mąką. Z placków o grubości około 3 mm wykrawajmy kształty ciastek. Słomką do napojów w każdym ciastku wytnijmy otworek do powieszenia(...)lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania pierniczków. Uwagi: Porada – jeżeli podczas zagniatania ciasto wyda nam się zbyt sypkie, dodajmy wtedy jeszcze odrobinę miodu, aby dobrze związał składniki. Należy też wiedzieć, że ciasto na pierniczki lepiej się wałkuje, jeżeli zostanie schłodzone. Ciasto o temperaturze

ProstePesto.pl
Pączki serowe oponki z białym twarogiem 79

twarogowy dwukrotnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Mielony twaróg dodaj do suchych składników wraz z olejkiem waniliowym, żółtkami, kwaśną śmietaną i spirytusem. Zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Ciasto podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość 1 centymetra. Szklanką wycinaj większe kółka, a środki tych kółek wycinaj jeszcze kieliszkiem(...)sposób otrzymasz 2 kształty pączków: oponki i okrągłe kuleczki. Olej rozgrzej w garnku do temperatury 170 – 180 stopni, najlepiej mierz ją przy pomocy termometru kuchennego. Kawałki ciasta wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony przez 60 sekund. Usmażone oponki i pączusie wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniku papierowym, odsączając nadmiar tłuszczu. Przestudzone pączki możesz oprószyć cukrem

ProstePesto.pl
Szarlotka super łatwa i szybka – szarlotka sypana 83

Szarlotka super łatwa i szybka znana bardziej jako szarlotka sypana, ciasto z PRL-u. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Ciasto bez jajek. Ciasto : szklanka mąki pszennej, szklanka kaszy manny, szklanka cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zmrożonego masła (w oryginale 250 g), jabłka : 1,5 kg kwaśnych jabłek, cukier waniliowy lub cynamon, Jabłka obrać, wyciąć gniazda(...)nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym lub cynamonem (około 2 łyżeczek). Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki ciasta: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Formę do pieczenia ciast (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę suchej masy wsypać do formy i równomiernie rozłożyć. Wygładzić

królestwo garów
Ciasto orzechowa pychotka 96

Dzisiaj na blogu przepis na jesienne połączenie jabłek, orzechów i odrobiny cytryny. Na koniec chrupiąca beza. Jest moc smaku. Koniecznie spróbujcie.   ORZECHOWA PYCHOTKA Składniki: (forma 20x30cm) ciasto orzechowe: 260 g mąki 100 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 170 g masła beza: 3 białka 150 g cukru drobnego 1 łyżka soku(...)skórka otarta z 1 cytryny 200 g masła dodatkowo: 3 duże jabłka 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka wody   Przygotowanie: ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane drobno orzechy i cukier. Dodajemy żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ci najmniej 30 minut

Bon appetit mon amie
Ciasto Leon 74

Ciasto Leon to mega pyszne miodowo – biszkoptowe ciasto z jabłkami i masą budyniową. Przyznam, że nie spodziewałam się aż takiego głośnego odzewu przez kosztujących tę słodkość. Idealne ciasto na imprezę, na której ciasta muszą postać nawet całą noc, to ciasto nie popłynie i spokojnie można je przygotować.Robiąc ciasto Leon wzorowałam się na przepisie Siostry [...] Artykuł Ciasto Leon pochodzi

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania