ciasto - 162020 przepisów (strona:1231/10802)

Blok truskawkowy 74

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na ciasto z dodatkiem truskawek . Tym razem jest to blok truskawkowy , który jest połączeniem ciasta biszkoptowego, biszkoptów ladyfingers i dwóch kremów: truskawkowego oraz waniliowego. Krem truskawkowy zrobiłam łącząc ze sobą zmiksowane truskawki, masło, wodę, cukier oraz budyń. Z kolei krem waniliowy powstał z połączenia masła, mleka, budyniu, cukru i ekstraktu waniliowego. Górę bloku truskawkowego(...)prezentuje się fantastycznie a do tego jest niezwykle smaczny. Już teraz polecam Wam poniższy przepis na blok truskawkowy . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto z truskawkami Składniki na blok truskawkowy. Biszkopt: 4 duże jajka 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej Krem truskawkowy: 25 dkg truskawek

MeCooks
Drożdżowa rolada z pesto 57

Drożdżowa rolada! Ciasto drożdżowe jak do pizzy nadziewane zielonym pesto i grzybami, zawinięte, pokrojone i perfekcyjnie wypieczone! To PYSZNY obiad lub przekąska! Jeśli aktualnie nie macie ochoty na tradycyjną pizzę lub zastawiacie się jak podać więcej farszu niż ciasta (nie wiem czy to ma sens co piszę, ale czasem mam tak, że wolę zjeść więcej „dodatków” niż samego(...)ciasta) to drożdżowa rolada jest do tego idealna. Do jej przygotowania możecie wykorzystać gotowe (sklepowe) ciasto i to nie koniecznie na pizzę, ale również francuskie. Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto poniżej lub wykorzystać dodatek zakwasu, jeśli taki macie w domu i zrobić ciasto z mojego przepisu na pizzę neapolitańską . Jeśli kiedykolwiek robiliście cynamonki (cinnamon rolls) to pewnie

rabarbarowo
Brownie z serem i owocami 91

mocno czekoladowe brownie z serem i owocami . Najlepiej komponują się tu maliny lub wiśnie, ale myślę, że i truskawki, czy inne kwaśniejsze owoce sprawdzą się doskonale. To czekoladowe ciasto smakuje obłędnie i zwykle szybko znika ze stołu. Przepis na samo brownie znajdziecie tu- klik . Reszta, czyli ser i owoce to moja fantazja, która sprawdziła się tu rewelacyjnie. Brownie z serem(...)owocami – składniki Składniki na ciasto czekoladowe: 450 g masła 500 g gorzkiej czekolady 400 g drobnego cukru 160 g maki pszennej opakowanie cukru waniliowego 6 sztuk sporych jajek 200 ml mleka Składniki na masę serową: 2 opakowania serka mascarpone 400 g sera białego średnio odciśniętego 3 jajka budyń waniliowy bez cukru 120 g cukru Dodatkowo: około 200 g owoców

Arbuziaki
Chlebek czosnkowy 60

wody 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NA MASŁO CZOSNKOWE: 50 g lekko miękkiego masła 5 niedużych ząbków czosnku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku większa szczypta soli PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej. Do miski wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj. Dodaj miękkie masło lub oliwę. Wlej 240 ml mleka lub wody. Na początku wymieszaj ciasto łyżką, następnie(...)mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto wyrabiaj około 7 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 70 minut w ciepłe miejsce. Możesz nagrzać piekarnik do temp. nie wyższej niż 30 stopni i tam wstawić miskę z ciastem. Po 70 minutach ciasto powinno znacznie powiększyć swoją objętość. Następnie wyjmij ciasto

Zasmakuj Kuchni
Sernik z murzynkiem 76

Sernik z murzynkiem do stare ciasto z zeszytu mojej mamy, które ona robiła w młodości. Dziś można je znaleźć również pod nazwą ciasto poduszkowiec . Składa się ono z mokrego i aromatycznego brownie czekoladowego oraz sporej ilości sera. Przygotowuje się je w bardzo krótkim czasie, ważne tylko jest, by składniki były w temperaturze pokojowej. Zawsze wychodzi idealne, smakuje każdemu! Moja mama(...)Sernik z murzynkiem – Wykonanie Wszystkie składniki w tym najważniejsze czyli jajka, twaróg oraz mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij je z lodówki kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Przygotowanie ciasta rozpocznij od przygotowania murzynka. Całe jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę Następnie do ubitych jajek dodawaj lekką stróżką olej, miksuj na niewielkich obrotach. Kolejno nadal delikatnie

To Musisz Wiedzieć
Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi 143

masła. Ciepłe, ale nie gorące łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 jajkiem, mieszamy. Całość przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy ostrym nożem na 8 pasków o szerokości 2cm. Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 8-10 minut. Smacznego! Na Thermomix

Be Fit Be Strong
Tarta cytrynowa na kruchym cieście 70

Tarta cytrynowa na kruchym cieście to pyszny, orzeźwiający deser. Idealne połączenie kruchego ciasta z masą cytryną, która ma w swoim smaku odrobinę kwaskowatości. Przepis na Tartę limonkową czyli key lime pie Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 120g cukru 125g masła 2 żółtka 2 łyżki wody Składniki na masę cytrynową 2 cytryny 140g cukru 5 jajek 150 ml śmietany(...)Kruche ciasto – przepis Ze składników wyrabiamy ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 35 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na grubośc ok. 0,5 cm i wykładamy ciastem formę do tarty. Na cieście układamy papier do pieczenia, obciążamy grochem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 st. C., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przekąska z łososiem 70

Dzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj ), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g wędzonego łososia w plastrach, 100 g serka mascarpone 15 pomidorków koktajlowych Pieprz, zioła prowansalskie Roszponka Ciasto kroję na prostokąty wielkości(...)skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem gotowa. Smacznego Artykuł Przekąska z łososiem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Naleśniki na słodko z dżemem 72

Sposób przygotowania: NALEŚNIKI Całe jajka wbij do misy miksera i roztrzep mikserem do rozluźnienia konsystencji. Dodaj mleko, wodę, płynne masło i mąkę i wszystko zmiksuj do połączenia i gładkości. Ciasto naleśnikowe odstaw na 10 minut, po czym ponownie zmiksuj przez chwilę. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzej mocno. Nałóż na nią dosłownie odrobinę tłuszczu i rozprowadź po całej powierzchni dna patelni(...)czynność powtarzaj przed smażeniem każdej kolejnej porcji ciasta). Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 1 niepełnej chochelce ciasta naleśnikowego, rozprowadź je równomiernie. Naleśniki smaż na rumiano z obu stron, obracaj łopatką. Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim. NADZIEWANIE DŻEMEM Usmażone naleśniki posmaruj po całej powierzchni niewielką ilością dżemu, ja wybrałam dżem truskawkowy. Wystarczy 1 łyżeczka dżemu na 1 naleśnik

ProstePesto.pl
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką 63

Przepis na ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Smacznie, szybko i tanio. Składniki CIasto: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. naturalnej maślanki 1/2 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia Kruszonka: 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i zrobić(...)kruszonkę. Składniki na ciasto razem zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki, gruszki, maliny i borówki). Owoce posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w temperaturze 180 *C przez 40 min na kartce na 2 poziomie od dołu. Grzałka góra – dół

Wasze Przepisy
Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami 88

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie jesteście na diecie keto to również inne owoce. Na dodatek, tarta śmietankowa jest nie tylko(...)Ilość : tarta o średnicy 20 cm (12 porcji) Przygotowanie Wszystkie składniki na spód ( jajka , olej kokosowy / masło , mąkę kokosową , erytrytol / odżywkę białkową , sól ) miksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg

WegePrzepis
Szwajcarski chleb z kantonu Ticino 73

wyrośnięcia na godzinę.  Do misy miksera wrzucić pasta madre porwaną na kawałki (lub włożyć bigę), dodać wodę i słód jęczmienny (miód). Zostawić na godzinę.  Zamontować hak do ciasta i wymieszać.  Dodawać stopniowo mąkę i połączyć w jednolite ciasto.  Dodać sól i oliwę. Mieszać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.  Wyłożyć ciasto na blat i uformować(...)kulę.  Przełożyć ciasto do dużej miski miski ewentualnie posmarowanej oliwą. Przykryć pokrywką, mokrą ściereczką lub folią spożywczą i wstaw do piekarnika na około 6/8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku aż do podwojenia ciasta. U mnie ciasto wyrastało na blacie kuchennym 9 godzin . Po optymalnym wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat, lekko odgazować

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki z serem i kokosem 65

smakołyki, które potrafią wprowadzić człowieka w stan błogości. Jedni kochają czekoladę, inni tatarek, a mnie w taki stan wprowadza gluten. A już ciasto drożdżowe to kocham szczerą miłością. Uwielbiam je mieszać, wyrabiać, wąchać, obserwować jak rośnie i się piecze. Jest w tym jakaś magia. Spróbujcie sami! Mam dla Was przepis na drożdżówki z serem i kokosem. Są pyszne, puszyste(...)przesadnie słodkie, idealne. W lecie możecie dodać do nich maliny lub jagody, jesienią śliwki lub jabłka z cynamonem. Ciasto drożdżowe nie jest wybredne, przyjmie i otuli niemal wszystko, co daje duże możliwości kombinowania z przepisem. Bawcie się nim, niech pięknie Wam rośnie i bajecznie smakuje.    Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 190 ml mleka ( 3/4 szklanki

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche ciasto z musem jabłkowym 73

Proste, łatwe i szybkie do przygotowania, czyli po prostu kruche ciasto przełożone musem jabłkowym. Składniki 260g mąki krupczatki lub pszenna 100g masła zimnego 2 łyżki cukru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 białka 1 saszetka budyniu waniliowego (proszek) 100g cukru Mus z jabłek (miałam swój domowy) Przygotowanie Zagnieść(...)ciasto i 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika a reszta do lodówki na 1 godzinkę. Na formę wykładamy papier do pieczenia na to rozwałkujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładam mus z jabłek. Z białek ubijam pianę i dodaje cukier, a na koniec budyń wsypuje i mieszam. Zawartość wykładam na mus z jabłek. Na pianę dodaje ciasto z zamrażalnika stare

Wasze Przepisy
Mini calzone z pieczarkami i wędzoną mozarellą 66

Mini calzone z pieczarkami i wędzoną mozarellą. Nieduże pierożki z ciasta na pizzę, nafaszerowane po brzegi pysznościami. Małe ale mają moc. Fajne, bo takie na jeden kęs. Sprawdzą sie na obiad i na przekąske. Jak mawia mój znajomy, takie popitaśne. Lubię to słowo, bo oddaje sedno tych pierożków. Króliś ( doświadczalny ) dostał je akurat w trakcie jakiegoś meczu, a że naszym(...)Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr Czas gotowania / Cook time: 30 mins 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time: 3 hrs Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na ciasto 4 szklanki mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru oliwa Na sos pomidorowy

Spice things up