także garść radości i całe litry uśmiechu. Bo gotowanie dla znajomych, przyjaciół i rodziny to najlepsze, co może być :) Pięknego dnia Wam życzę! Iz. www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: Kruche ciasto 2 szklanki mąki 200 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko szczypta soli Masa kremowa 250 gram mascarpone 250 gram mleka słodzonego skondensowanego (ok. 3/4 puszki(...)najlepiej świeże - mogą być też borówki, jeżyny, truskawki lub mix tych owoców) Sposób przygotowania: Masło, jajko, cukier, mąkę i sól - zagnieść. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę, oblepić też boki blaszki. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 h. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Etap I pieczenia: Na 15 minut wkładamy
Kuchnia smakówDeser na gorąco. Śliwki w korzennym cieście smażone na głębokim oleju. Śliwki smażone w cieście to szybki i prosty owocowy deser. Podane z lodami będą idealnym dodatkiem do kawy. Śliwki dobrze komponują się z korzennymi przyprawami, więc do ciasta dodałam cynamon, kardamon i pieprz. Mogą to być przyprawy mielone lub w całości do rozdrobnienia w moździerzu. Zamiast cynamonu, kardamonu(...)pieprzu możemy wykorzystać przyprawę piernikową, ale powinna być dobrej jakości, najlepiej własnej roboty. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową Składniki CIASTO 130 g mąki uniwersalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku szczypta mielonego kardamonu szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 1 jajko ŚLIWKI
Tajemnice Smakuczereśniami. Do zrobienia rożków potrzebujecie zaledwie ok. 5 składników i 15 minut pieczenia! A jakie dobre są! Smakują coś a'la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo - jest superowe. WSKAZÓWKI: Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do wiśni możesz(...)dodać odrobinę chilli. Jeżeli masz ochotę na coś czekoladowego to wystarczy, że do każdego rożka nałożysz 1 kostkę dowolnej, ulubionej czekolady. Składniki na 1 blaszkę rożków: 1 opakowanie ciasta filo lub francuskiego ok. 500 g czereśni 3 łyżki oleju + 5 łyżek wody 3-4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru
Czarnawisienkaświeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy pestki, posiekane liście chrzanu (kilka zostawiamy na wyłożenie blaszki), mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy w misce w której je mieszaliśmy, dokładnie przykrywamy np talerzem czy folią spożywczą i pozostawiamy na 12 godzin lub do chwili(...)powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki (jeśli chleb będziemy piekli w dalszej perspektywie np dnia 3 ciasto przykryte wkładamy do lodówki). Po tym czasie rozkładamy ciasto na mocno posypanej mąką stolnicy. Składamy ciasto raz lub dwa. Następne blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, w środku układamy listki chrzanu. Potem ciasto wkładamy do blaszki. Nakrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny
Dorota SmakujeMałe babki marchewkowe – prosty przepis To urocza wersja popularnego ciasta marchewkowego. Kilka mniejszych ciast, zamiast jednego My uwielbiamy takie mini babki. Idealne na przyjęcia, wówczas warto je ozdobić polewą lub lukrem. Idealne też do popołudniowej kawy czy herbaty. Takie mini babki marchewkowe są też uwielbiane przez dzieci. Moje maluchy uwielbiają mini wersje ciast. Polecam i Wam Proste w przygotowaniu(...)naprawdę pyszne mini ciasta marchewkowe. Spróbujcie. Dlaczego warto wybrać formy kwasoodporne? A gdzie kupicie taką formę do wypieku mini ciast? Zajrzyjcie na stronę https://korzeniewscy.eu/ Tu znajdziecie najlepsze formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej. Idealne do wypieku chleba, bułek czy ciast. Ja je uwielbiam. Dlaczego warto wybrać formy ze stali kwasoodpornej? bezpieczne dla zdrowia, bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia
Słodkie okruszkiZnane i lubiane ciasto „Góra Lodowa” w wersji bez pieczenia. To efektowne ciasto przygotujecie dosyć szybko, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Góra Lodowa bez pieczenia nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje. Ciasto składa się z masy budyniowej przełożonej herbatnikami. Wierzch wieńczy dekoracja z biszkopcików (tytułowe góry;)) oraz pyszna polewa na bazie mleka w proszku. Ciasto(...)Mieszamy rózgą kuchenną aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dzielimy ją na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy. Przygotowaną polewę od razu (dosyć szybko gęstnieje) rozprowadzamy na cieście. Każdą z nich nabieramy na łyżkę i wykładamy na ciasto w formie esów-floresów. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Źródło: kuchniamagdy
Smaki Na TalerzuWiadomo, że czekoladowe ciasto zawsze jest pyszne ale jeśli połączycie je z chrupiącą warstwą karmelu kokosowego to dopiero wyjdzie prawdziwa PETARDA 💥 Do kawki czy do kubka ciepłego mleka takie ciacho jest idealne 😍 Ciasto kakaowe (ok 19x20cm): -100g mąki ryżowej -100g mąki gryczanej -50g kakao -100g oleju rzepakowego -110g cukru kokosowego Nutura -2 łyżki mielonego(...)mleka kokosowego -ok 2 łyżki masła orzechowego Nutura -sól (u nas 1/2 łyżeczki himalajskiej, może być więcej) -ok 90-100g płatków kukurydzianych (polecamy te bez cukru) CIASTO KAKAOWE 1. Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. 2. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Przesiać przez sito. 3. Olej i cukier kokosowy wymieszać w osobnej misce
Candy PandasPyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie. Potrzebujemy: Na rozczyn: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)Rozczyn: Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt
IzabelawkuchniCiasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną Uwielbiam to ciasto bo jest smaczne, wilgotne, pachnące i mega proste w przygotowaniu. Robię je mieszając w jednej misce wszystkie składniki, wlewam do blaszki, układam owoce i do piekarnika. Domowe słodycze raz dwa. Do jego przygotowania możecie użyć ulubionych sezonowych owoców. Również jogurt można zastąpić maślanką lub kefirem. PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM(...)szkl jogurtu pół szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 0,5 cytryny rabarbar dodatkowo na polewę: cukier puder 1 łyżka liofilizowanych, sproszkowanych malin Jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, cukier, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i sodę. Następnie mieszamy wszystko. Potem dodajemy jogurt, olej, jaja. Zaraz potem mieszamy aż składniki
Dorota SmakujeCiasto marchewkowe poleca się nie tylko na jesienne pory z dodatkiem cynamonu i ciepłej herbatki. Świetnie też smakuje z orzeźwiającym kremem cytrynowym w letnie popołudnie! Ciasto jest banalnie proste i warto zrobić je na letnie spotkanie z przyjaciółmi 😉 Składniki (śr: 26cm): Ciasto marchewkowe -250g obranych marchewek -4 duże jajka -90g mąki ryżowej -90g mąki kukurydzianej(...)włoskiego -350g serka homogenizowanego -100g ksylitolu -1 duuuża cytryna (potrzebny jest sok z 1/2 i skórka z całej) lub dwie mniejsze (sok z jednej skórka z obu) CIASTO MARCHEWKOWE 1. Marchewki zetrzeć w drobne oczka/łezki. Można to zrobić ręcznie. My użyłyśmy do tego maszynki z wymienną końcówką do szatkowania warzyw i owoców. 2. Jajka (białka z żółtkami
Candy PandasCzas na zakończenie sezonu akacjowego. Były racuchy, sernik, była drożdżówka pulchna, z formy keksowej. Finał. Ostatnie zbiory dokonane i przeznaczone na tort. Baza - ciasto szpinakowe, z delikatnym śmietanowym wierzchem z kwiatami akacji w musie malinowo - różanym. Smak wyjątkowy, trudny do skategoryzowania. Nie wiem, czy zapach, czy delikatna winność, czy akacjowy aromat, akcent płatków róży.. wszystko to tworzy(...)przepyszną otulinę wilgotnego, soczyście zielonego ciasta szpinakowego. Najbardziej pracochłonne w mojej dzisiejszej propozycji, jest oczywiście wykonanie masy, ale.. przecież taka możliwość pojawia sie tylko raz w sezonie. Moje akacje zebrałam w parku, po prostu tyle, ile zmieściłam w dłoniach. - myślę, że około 20 kwiatów. Do masy dodatkowo wykorzystałam słoiczek malin z płatkami róży z Łowicza
Kronika PiekarnikaBanoffee pie to pyszne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów, masy krówkowej oraz bitej śmietany. Ciasto robi się na prawdę szybko – idealne dla zabieganych, dla tych co nie lubią piec, a chcieliby zaskoczyć siebie i bliskich czymś pysznym. Ciasto banoffee sprawdzi się doskonale na przyjęcia, gdy znienacka wpadną goście, lub do popołudniowej kawki czy herbatki. Zachęcam(...)rozprowadzić masę kajmakową. Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników. 5. Banany obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na herbatnikach. 6. Ubitą śmietankę wyłożyć na banany i wyrównać. 7. Wierzch ciasta oprószyć kakao. Przed podaniem schłodzić przez godzinę. Artykuł Banoffee pie – pyszne ciasto bez pieczenia w 10 minut pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Jeśli lubicie pizzę i wszelkie wariacje na jej temat, to ten przepis na pizzowy wieniec powinien was zaciekawić. PIZZOWY WIENIEC Składniki Ciasto mąka pszenna – 450g mleko – 3/4 szklanki drożdże instant – 7g cukier – 1 łyżeczka jajka – 2 sztuki olej – 4 łyżki sól – 1 łyżeczka Nadzienie ulubiona(...)łyżka Wykonanie 1. Do miski wsypujemy drożdże instant oraz cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. 2. Następnie dodajemy jajka, sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 3. Po tym czasie ciasto umieszczamy na stolnicy. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. 4. Wszystkie składniki na sos łączymy
Alle Dobre!Kremy orzechowe podbiły serca Polaków już wiele lat temu. Sprawdzają się nie tylko jako pasta do kanapek na pożywne śniadanie, lecz także jako składnik zdrowych deserów i ciast. Można je z powodzeniem wykorzystywać do domowych wypieków czy lodowych deserów. Zdrowe pasty z małą ilością cukru stanowią dobrą przeciwwagę dla bardzo słodkich mas. Jak używać past orzechowych, by nasze desery były(...)jeszcze lepsze? Masła orzechowe do ciast Dobrej jakości pasty orzechowe przygotowane z orzeszków arachidowych stanowią idealny dodatek do ciast. Wyróżniają się nie tylko świetnymi walorami smakowymi, lecz także bardzo dobrą konsystencją . Wyroby tego typu nie są ani zbyt rzadkie, ani za gęste, dzięki czemu nakładanie ich na ciasto nie jest uciążliwe. Można po prostu rozsmarować pastę na całej powierzchni brytfanki
sierotka maRysia w kuchniCześć, dziś zapraszam Was na przepyszne ciasto Margaretka. Ciasto wspaniale smakuje i ślicznie wygląda. Na pewno zwróci uwagę każdego. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu, warstwy ciasteczek margaretek oraz galaretki cytrynowej. Bardzo polecam i zapraszam. Zapraszam na FILM Duża blaszka ok 25x35cm BISZKOPT KAKAOWY -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka(...)stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 15 min opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu. Biszkopt studzimy. Ostudzony biszkopt możemy opcjonalnie nasączyć kawą. KREM Do miski dajemy 300g
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku