ciasto - 160969 przepisów (strona:1226/10732)

Zdrowe przekąski na imprezę – moje TOP 10 75

ziemniaków, ale też z buraków czy batatów. Wystarczy pokroić warzywa, podpiec w piekarniku, doprawić ulubionymi przyprawami i..gotowe! Przepis na domowe chipsy znajdziesz tutaj. 5. Szybka tarta na cieście francuskim Danie efektowne i zarazem bardzo proste do wykonania, jeśli tylko masz w domu kawałek ciasta francuskiego. Preferuję nadzienie z samych warzyw, ale równie dobrze możesz dorzucić tutaj mięso lub inne(...)dodatki, które lubisz. Przygotowanie tej tarty nie zajmie Ci pół godziny, a jest naprawdę pyszna! Przepis na szybką tartę na cieście francuskim znajdziesz tutaj. Zdrowe przekąski na imprezę – przepisy na słodko 1. Czekoladowe muffinki jaglane Absolutnie przepyszne, znikają ze stołu jako jedne z pierwszych. Muffinki czekoladowe na bazie kaszy jaglanej są bardzo zdrowe, więc można po nie śmiało sięgać

Wiszniówka
Sernik gotowany z galaretką 7201

pracy, koleżanka przyniosła i się zachwyciłam smakiem. Jest zbity, trochę podobny do sernika na zimno, bardzo słodki, jednak warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam(...)twardych pozostały one mocno zwarte w cieście, gdy użyłam miękkich były bardzo delikatne. Jakie wybierzecie to kwestia osobistych preferencji, mi osobiście bardziej smakowała wersja z miękkimi herbatnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik gotowany – Składniki 1 kg twarogu we wiaderku 3-krotnie mielony kostka masła (200 g) 4 jajka średniej wielkości 1 szklanka cukru (około 220 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego

To Musisz Wiedzieć
Przepisy na sylwestra II 86

kurczakiem   i pesto z rukoli 22.  Gulasz z indyka z boczkiem   i suszonymi śliwkami 23.  Sałatka król   imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta   francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki   z ciasta francuskiego 26.  Strogonow   drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno(...)kurczakiem   w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31.  Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32.  Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33.  świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34.  Tortille po meksykańsku zapiekane 35.  Rollsy z szynki i awokado 36.  Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą

kruche babeczki
Uszka z grzybami (wegańskie) 79

Przepis na uszka z grzybami Składniki na farsz 60 g suszonych grzybów około 6 szklanek wody (1,5 l) cebula (100 g) 3 łyżki oleju (30 g) Składniki na ciasto 4 szklanki mąki (600 g) 8 łyżki oleju (80 g) 1 ⅓ szklanki gorącej wody * (330 ml) łyżeczka soli *około 80-90 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około(...)odsączyć, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Farsz przełożyć na sitko do ostygnięcia. Opcjonalnie można krótko zblendować farsz. Przygotowanie ciasta Przygotowanie ciasta na uszka rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C ). W międzyczasie do miski dodajemy mąkę , olej , sól

WegePrzepis
TARTA ZE ŚLEDZIEM 85

Tarta śledziowa to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 płaska łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej 3 - 4 ogórki kiszone 1,5 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki(...)posiekanego koperku sól pieprz 50 g ser żółtego typu gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie

Ciastka - domowe słodkości
Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw? 88

oparciu o własne smaki. Niektóre stanowią rodzaj rodzinnej tradycji. Są jednak również takie, bez których aż trudno wyobrazić sobie wigilijne dania. Dodaje się je do potraw rybnych, kapustnych, ciast, a nawet napojów. Są naprawdę wszechobecne. Co się do nich zalicza? Najpopularniejsze przyprawy bożonarodzeniowe Istnieje wiele przypraw powszechnie łączonych z bożonarodzeniowym stołem. Każda z nich ma przede wszystkim za zadanie podkreślać(...)stosuje jej na co dzień. Dopiero w okresie świątecznym pojawia się chętnie na naszych stołach. Używa się goździków mielonych lub w całości, które chętnie dodaje się do ciast, ciasteczek i napojów, a zwłaszcza kompotu i grzanego wina. Goździki oprócz wyrazistego smaku mają też szereg właściwości prozdrowotnych. Łagodzą wzdęcia, regulują pracę układu pokarmowego oraz działają przeciwbólowo.   Imbir Imbir ma ostry

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto makowe z dżemem i masą z serka homogenizowanego 69

Biszkopt makowy, dżem z czarnej porzeczki oraz masa maślana z serkiem homogenizowanym. Pokazałam Wam to ciasto w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie prośbami, abym opublikowała przepis jeszcze przed Świętami. Kochani, wszystko dla Was Oto ono. W smaku bardzo fajne, nie za słodkie, wręcz powiedziałabym, że takie słodko-kwaśne. PS. Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać(...)śmietanową z ciasta Danio . Biszkopt: 5 jajek 2/3 szkl. cukru 1 szkl. maku (u mnie mielony) 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 800 g serka waniliowego 200 g masła 65 g drobnego cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 2-3 garście płatków migdałowych Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Smaki Na Talerzu
Świąteczne Ciasta Bez Pieczenia – TOP 16 Przepisów na Łatwe i Szybkie Wypieki 127

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W okresie przedświątecznym dużo czasu spędzamy w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy i piekąc pyszne ciasta na święta . Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych 12 dań, znajdują się także pyszne wypieki, które uwielbiamy. Jeśli nie macie daru do pieczenia lub po prostu nie lubicie tego robić, postawcie na świąteczne ciasta bez pieczenia. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu(...)smakują naprawdę wyśmienicie. W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was 16 pysznych receptur, które z pewnością zachwycą Waszych gości. Smacznego! 1. Ciasto 3 BIT bez pieczenia Przepis na: przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śnieżny puch – ciasto BEZ pieczenia Przepis na: mniammniam.com 3. Serowo-kawowe ciasto z inką Przepis na: ostra-na-slodko.pl 4. Rurociąg Przepis na: blogzapetytem.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Świąteczne

Damusia.pl
Szarlotka z bezą 56

Aromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą zachwyci każdego miłośnika szarlotki. Składniki oraz sposób przygotowania: 300g mąki tortowej 100g cukru 15g proszku do pieczenia 3 żółtka 150g margaryny szczypta soli Połączyć ze sobą wszystkie składniki, zrobić kruszonkę. Dodać majonez 2-3 łyżki i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto wykleić na dnie formy o średnicy 24cm lub 26cm wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do lodówki na czas gotowania jabłek. 3-4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przysypać cukrem i cynamonem, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25min. Beza: 3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier puder

Wasze Przepisy
Piernikowa wuzetka z kremem kokosowym 70

Dzisiaj propozycja w sam raz na świąteczny stół - przepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika.  Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. Krem wykonałam ze śmietanki z mleczka kokosowego oraz serka mascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą(...)wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja z kremu kokosowego. Z takim ciastem zdecydowanie można poczuć świąteczną atmosferę :) Składniki  (forma 25 x 21 cm): Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki ksylitolu  3/4 szklanki mąki ryżowej  2 łyżki kakao  2 łyżeczki przyprawy do piernika  szczypta soli  Krem: 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light

Healthy food explorer
Seromakowiec zebra z żurawiną 71

Seromakowiec czyli dwa w jednym, z konfiturą z żurawiny świeżej. Przełamuje ona słodycz ciasta, dzięki czemu nie jest tak słodkie. Polecam na święta :-)     konfitura żurawinowa: 200 g żurawiny świeżej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki wody ciasto kruche: 220 g mąki pszennej 2 żółtka 110 g masła zimnego  2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru trzcinowego   masa serowa: 250g serka mascarpone 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g sera śmietankowego 1/2 szklanki cukru pudru   Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną,cukier, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej. Szykuje formę wysoką

wesoła kuchnia
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 83

zwane również   kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego  barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól(...)pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki

RAROSSA
Naleśniki Michela Roux, czyli tu jest jakby luksusowo! 72

Naleśniki Michela Roux są absolutnie wyjątkowe – puszyste i tak bogate w smaku i konsystencji, że można o nich powiedzieć: naleśniki na bogato! To wszystko zasługa nietypowych proporcji ciasta i jednego, zaskakującego składnika. Naleśniki mistrza kuchni Michela Roux Jakie powinny być idealne naleśniki? Delikatne, puszyste, cienkie, ale nie prześwitujące jak pergamin (przynajmniej dla mnie), mięciutkie, ale nie gumowe. Czy istnieje(...)naprawdę wyjątkowe – delikatne i bogate jednocześnie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiady znajdziesz w zakładce OBIAD Przygotowując naleśniki z przepisu Michela Roux spodziewajcie się, że początkowo ciasto będzie zdecydowanie rzadsze od tego, do którego przywykliście. Jednak starajcie się przemóc ochotę dosypania kolejnych łyżek mąki i dajcie ciastu odpocząć. Pozostawienie go na godzinę na blacie zmienia jego konsystencję

Na-talerzu.pl
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 87

grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do  wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko.  Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól(...)pieprz olej  Sposób przygotowania  Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki

RAROSSA
Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 88

jest gotowy do mielenia. Przepis był ze zwykłym makiem więc tak go pozostawiam.   Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.   Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 27 .   12 . 2012    |    07:26 Moja domowa masa makowa 500g maku 3-4 szklanki mleka 150-200g drobnego(...)jajkami, bakaliami, jeśli wcześniej nie były mielone i miodem, dodajemy do masła. Mieszamy zawartość do połączenia składników na malutkim ogniu tak do lekkiego podgrzania. Masa makowa gotowa!   Ciasto składniki / tortownica o średnicy 22cm / 250g mąki pszennej 250g miękkiego masła 250g cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, u mnie z syropu. Dodatkowo użyłam płatków

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania