Przepis na wyśmienite ciasto pleśniak. Kruche ciasto, przełożone marmoladą z bezową pianką na górze i kruchym wierzchem. Składniki 2 szklanki mąki 1 margaryna = 250g 4 żółtka 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao marmolada bądź powidła Przygotowanie Posiekaną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę i podzielić(...)blaszkę o średnicy 26 cm, drugą połowę podzielić raz jeszcze na pół. Do jednej części dodać kakao. Gotowe kulki wstawić w woreczku do zamrażarki, a wyłożoną blaszkę z ciastem na chwilę do lodówki. Ubić białka, stopniowo dodawać cukier. Wyjąć ciasto i rozsmarować marmoladę (nie za gruba warstwa). Na marmoladę zetrzeć na grubych oczkach ciasto z kakao. Wyłożyć i rozsmarować ubitą
Wasze Przepisyustach. Ciasteczka z kawałkami jabłek są bardzo proste w przygotowaniu, ale i bardzo smaczne. Do przygotowania ciastek z jabłkami potrzebujemy podstawowych składników, takich jak są potrzebne do przygotowania kruchego ciasta. Mój przepis jest na ciasteczka z jabłkami, jednak możecie tutaj wykorzystać dowolne owoce, jednak ważne jest aby były dość twarde. Mogą to być chociażby gruszki, brzoskwinie czy morele. Jeśli aktualnie(...)Muszę przyznać, że te ciasteczka bardzo szybko znikają z talerza, najlepsze są kilka minut po upieczeniu, jak tylko odrobinę przestygną. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się aromat pieczonego kruchego ciasta oraz zapach pieczonych jabłek. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz jeszcze więcej słodkości, które z całą pewnością Ci zasmakują. Jeśli lubisz jabłka to szarlotka na kruchym cieście będzie idealna. A może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobra pizza to przede wszystkim idealne ciasto. Domowa pizza nie zawsze wychodzi za pierwszym razem, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, np. na domową pizzę jak z Da Grasso. Print Przepis na domową pizzę jak z Da Grasso Danie Główne dania Tagi Da Grasso, pizza Czas przygotowania 40 minutes Wyrośnięcie ciasta 2 hours Porcje 1 pizza Author Magdalena Składniki Ciasto(...)kilka łyżek ciepłej wody (38 stopni C) wymieszać składniki odstawić na kilka minut dodać mąki, oliwę dodać pozostałą ciepłą wodę (zostawić tylko trochę) pozostałą wodę wymieszać z solą rozrobić ciasto dodać wodę wymieszaną z solą wyrobić ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne włożyć ciasto do miski pozostawić na około 2 godziny do wyrośnięcia (można przykryć czystą ściereczką) rozwałkować
ale Pyszniereszty już ja tam dokładnie wiedziałam co zrobię. Na pierwszy strzał oczywiście poleciał kompot dla Toli, z niewielką ilością cukru. Potem chciałam część owoców uprażyć i zrobić z nich ciasto, ale że nas znowu rozłożyła choroba to odpuściłam. Nie miałam siły na stanie w kuchni. Myślę, że pod koniec obecnego tygodnia to zrobię. Mam przepis na pyszne ciasto z prażonymi(...)jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe. Drugim pomysłem na jabłka
KardamonovyShare Pinterest Print Biorąc pod uwagę popularność ciasta, jakim jest sernik i jego niezastąpioną obecność na każdych uroczystościach czy spotkaniach rodzinnych, możemy wziąć pod uwagę również jego szlachetność wykonania. Oprócz klasycznych przepisów na najprostsze wersje królują również te niezwykle urozmaicone. Wielokrotnie, podczas kawiarnianych spotkań możemy spotkać się z wersją z mascarpone, ricottą czy owocowymi musami – mango czy marakują. Czy Wasze(...)Pistacje jako szlachetny dodatek może być wykorzystany w postaci typowych, wyłupanych orzechów, bądź też zmielonych – tworzących gęstą zieloną pastę. Dodajemy ją bezpośrednio do bazy masy lub też posypujemy wierzch ciasta, jako formę zwieńczającą. Nietypową wersją sernika bazującą na pistacjach jest sernik neapolitański. Jego nazwa pochodzi od lodowego deseru, który został wymyślony w Neapolu i bazuje na połączeniu 3 smaków – wiśni
Oryginalny smakFantazyjny sernik z kakaowym ciastem. Raczej dość popularny. W sieci krąży sporo przepisów, w których łączy się masę serową z ciastem biszkoptowym. W bardzo starym przepisie, według którego piecze się ten sernik w mojej rodzinie, stosuje się ciasto ucierane. Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 125 g margaryny 2 jajka 1½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżki dżemu porzeczkowego lub wiśniowego Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno,połączyć z ciastem. Upiec w blaszce o wymiarach 23 cm x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 o C. Upieczony placek przestudzić, a następnie wyjąć z blachy i pokroić wzdłuż
Praktyczna plJesień to idealna pora na ciasto z jabłkami. Dojrzałe już wówczas owoce zachęcają nas swoimi kolorami i zapachem do użycia ich podczas naszych kulinarnych przygód. Aby dostarczyć Wam nieco inspiracji, przygotowaliśmy zestawienie 10 najlepszych pomysłów na pyszne ciasta z jabłkami w roli głównej. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NAJLEPSZE CIASTA Z JABŁKAMI 1. Makowiec(...)musem jabłkowym przepis na: Przepiski 2. Jabłecznik królewski z bitą śmietaną przepis na: Alle Dobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Ciasto orzechowe z musem jabłkowym przepis na: Kulinarne Cuda 4. Szarlotka z budyniem przepis na: Prosta Kuchnia 5. Jabłecznik z połówkami jabłek przepis na: Waniliowe Improwizacje 6. Ciasto salceson z jabłkami przepis na: Słodkie Okruszki 7. Jabłecznik z lukrem przepis
BabskiePorady.pl - Przepisywczesna na takie zachcianki, dlatego też wymyśliłem taki szybki przepis. Ograniczyłem wyrastanie do jednego, zamiast dwóch i zamiast mozolnie formować bułki, po prostu kroi się nożem kawałki ciasta. Ja oczywiście rozumiem, że dwa wyrastania o wiele korzystniej wpływają na strukturę pieczywa i z tym nie dyskutuję. Jeśli macie możliwość (w sensie czas) pozwolić ciastu wyrastać dwa razy, to zawsze będę(...)pszennej jasnej 300 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1-2 łyżeczki soli Szybkie bułki krojone – wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się lepiło do dłoni. Jeśli dysponujecie robotem kuchennym z odpowiednim hakiem, to najlepiej właśnie w ten sposób. Po wyrobieniu ciasta
Marder&Marder Manufactureciasteczkowe potworki 😊 Nasze pieczone donuty/bułeczki pięknie się zaprezentują nie tylko w tym czasie ale będą miały branie wśród dzieci przez cały rok. Tutaj znajdziecie film z wykonania. Składniki: Ciasto drożdżowe -300g mąki orkiszowej typ 700 -8g drożdży suchych -130ml ciepłego mleka (nie gorącego) -40g cukru np. kokosowego -80ml oleju rzepakowego -1 małe jajko -mąka(...)podsypywania ciasta Polewa i dodatki -biała czekolada np. bez cukru -niebieska spirulina lub barwnik spożywczy -ciastka CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąke wymieszać z drożdżami. 2. Mleko, cukier kokosowy, olej i jajko zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można w umieścić miskę z ciastem nad parą wodną/w garnku
Candy Pandasdrożdże świeże Drożdże rozpuść dokładnie w wodzie i dodaj do mąki. Mieszaj ręcznie lub mikserem około 2-3 minut, do czasu, aż cała mąka wchłonie wodę, a struktura ciasta stanie się strzępkowata. Nie wyrabiaj. Przykryj ciasto i zostaw do fermentacji na 3 godziny w temperaturze około 28-29°C. Więcej informacji na temat bigi znajdziecie w tym wpisie: WŁOSKA(...)METODA PROWADZENIA CIAST PSZENNYCH NA BIGA Ciasto właściwe/odświeżenie bigi: Biga + 8 g sól 8 g słód diastyczny (aktywny enzymatycznie) 8 g mąka pszenna typu 450 do 550 lub włoska tipo 00 (słabsza, o mniejszej ilości białka niż do biga) 20 g zimna woda 0,4 g drożdże świeże Po wyrobieniu, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyłóż
Przepisy na domowy ser i chlebkarpatki ? Ja uwielbiam! Przypominają mi one dzieciństwo i sobotnie wyprawy do sklepu po kremówki i eklerki dla babci. Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę na cieście francuskim. Nie taką klasyczną tylko z kremem budyniowym, a taką prawdziwą – wadowicką, papieską z dodatkiem śmietankowego kremu. Smakuje obłędnie! Przyznam szczerze, że to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam(...)ostatnim czasie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 2 płaty po ok. 300 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 700 ml * cukier – 100 g * budy waniliowy – 2 x 40 g * masło min. 82% – 50 g * cukier puder – 2 łyżki * śmietana kremówka 30% – 330 ml * żelatyna – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * śmietana kremówka
Ostra na SłodkoSkładniki na ciasto: Składniki na 1 dużą pizze: 100 g wody 2 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 g mąki najlepiej 00 10 g oliwy 5 g soli Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37 /obr.3 Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwa(...)Ciasto wyciągamy z misy Thermomix i przekładamy do natłuszczonego naczynia. Przykrywamy i wstawiamy najlepiej na 24 godziny do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki, lekko zagniatamy i odstawiamy tak aby ciasto nabrało temperatury pokojowej. Z ciasta formujemy okrąg lub prostokąt. Ciasta nie powinno się wałkować (ja niestety to robię) Najlepiej ciasto uformować dłońmi. Na uformowany placek dajemy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy
Themo przepisynagrzewam piekarnik do 40 st.i wstawiam)Do większej miski wsypać mąkę dodać sól,zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać rozczyn.Wyrabiamy trochę ręką,następnie dodajemy olej i resztę wody.Wyrabiamy chwilę ciasto w misce..Przekładamy ciasto na oprószoną mąka stolnicę,formujemy kulę i wyrabiamy ok 5 min,aż ciasto stanie się elastyczne.Wyrabiać ciasto w ten sposób,że zwijamy przeciwległe końce do siebie(...)delikatnie ugniatając ciasto ok 5 min.Ciasto rośnie nam pod ręką.Potem ciasto wyłożyć do miseczki posmarowanej odrobiną oleju ,przykryć sciereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).Gdy urośnie ,gotowe ciasto przekładamy do blaszki .( ja formuje cienki placek ), smaruję sosem pomidorowym, nakładam składniki i piekę ok. 10minut w temp. 250st.C. Inspiracja: Przepis
Olcia gotuje!okrągłe i wypiekane placki z sosem pomidorowym i dodatkami jakie każdy lubi. O czym mowa? Oczywiście PIZZA Pizzę zna chyba każdy, jadł chyba każdy, Margherita, Pepperoni, Hawajska Składniki na ciasto: 25g drożdży lub 8g drożdży instant 250g mąki na pizzę (typ 00) 150ml ciepłej wody pół łyżeczki cukru 1 łyżeczkę soli 1 łyżka oliwy Dodatki: 400g pieczarek 1 duża cebula(...)400g sera żółtego wędliny, kabanosy, parówki sos pomidorowy, lub ketchup sól pieprz oregano Przygotowanie ciasta na pizzę: Drożdże świeże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki na pizzę oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia [uwaga: rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o około 3 razy
NiePieprz.plrukolą! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pizzerinki to puszyste i przepyszne mini pizze, które znikają w mgnieniu oka. Przepis jest bardzo prosty, więc nie ma obaw, że komuś nie wyjdą. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, a boki chrupiące. Dodatki dodają mu ekstra smaku i wpływają na jego wygląd. Polecam skorzystać z przepisu i przygotować te przepyszne pizzerinki z rukolą już dziś(...)PIZZERINKI Z RUKOLĄ PRZEPIS Składniki Ciasto: 450 g mąki pszennej typ 405 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody 7 g drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych) Dodatki: kilka łyżek sosu pomidorowwgo ok. 50 g sera pleśniowego 1 gruszka 100 g szynki parmeńskiej garść rukoli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Z powyższych składników
Przepiski.pl