ciasto - 160969 przepisów (strona:1221/10732)

Babeczki serowo -makowe 88

Najlepsze takie malutkie, wyporcjowane- w sam raz naraz. Dzisiaj są to babeczki o smaku makosernika, ale takiego w uproszczonej wersji. Masa makowa z puszki + „ser” ze .śmietany 18% + kruchutkie ciasto. Pyszne, nie za słodkie, pachnące świętami a pieczenie ich zajmie Wam razem z przygotowaniem około godziny. Składniki na ciasto kruche ( ok . 10-12 sztuk babeczek) 1 ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki(...)cukru cukier waniliowy 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego koła o średnicy nieco większej niż foremka. Wylepiamy do natłuszczonych foremek babeczkowych. Masa „sernikowa”: 4 białka 10 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 330 ml śmietany 18 % tłuszczu

Domowe ciasta
Miseczki chlebowe na żurek w chlebie 49

drożdży. Do dużej misy wsyp mąkę pszenną przesianą przez sito, sól – wymieszaj je ze sobą. Po tym wlej aktywny drożdżowy rozczyn, resztę ciepłej wody, olej rzepakowy i wyrób ciasto na chleb. Początkowo mieszaj łyżką aż papka się złapie, następnie wyłóż ją na blat kuchenny lekko podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie do gładkości. Misę oprósz niewielką ilością mąki pszennej, przełóż(...)niej wyrobione ciasto. Całość okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Wyruszane ciasto podziel na 4 części o jednakowej wadze (najlepiej użyj w tym celu wagi kuchennej). Uformuj 4 okrąglutkie bochenki chleba, ułóż je na blasze wyłożonej do pieczenia. Odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie na dnie piekarnika umieść

ProstePesto.pl
Śmietanowa babka czekoladowa 86

staną się jasne i puszyste. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy, aż otrzymamy jednolite ciasto. Ciasto przenosimy do keksówki (u mnie półokrągła 35 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-55 min., do suchego

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ 75

Przepis na  ciasto piankowe z galaretką na zimno. Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką . Bez pieczenia, na szybko i smacznie. Ciasto piankowe lub też inaczej ptasie mleczko , jest świetną aternatywą po świątecznym przejedzeniu. Polecam. Jak zrobić takie ciasto piankowe z galaretką pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał  RITA creative , a będziesz(...)bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ SKŁADNIKI:  Pianka: mleko zimne (500 ml.) śnieżka (2 op.) galaretka malinowa (1 op.)  galaretka agrestowa ( 1 op.) woda gorąca (400 ml.) Dodatkowo: herbatniki (13 szt.) albo biszkopty galaretka agrestowa (1 op.) woda gorąca

RITA food channel
Mazurek a’la jeżyki (bez glutenu, laktozy, wegańskie) 54

nasz chyba pierwszy mazurek w formie przypominający ten tradycyjny. Oczywiście jego wykonanie już nie przypomina tego powszechnie znanego 😎 Ciacho jest wegańskie, zarówno kruche ciasto jak i część karmelowa nie są też bardzo przesłodzone a dodatek jeżyków czy tylko nimi inspiracja sprawia, że całość ma ciekawy charakter. Warto wypróbować nową wersję mazurka za święta 😍     Składniki (ok 22x16cm): Suche(...)Ksylitol, mleko roślinne oraz olej rzepakowy zagrzać w garnuszku. Składniki mają być bardzo ciepłe ale nie gorące. 3. Mokre składniki połączyć z suchymi i odczekać kilka minut do przestudzenia ciasta. 4. Kruchym ciastem wylepić prostokąt oraz jego boki. Dokładnie łączyć kawałki ciasta ze sobą aby nie pękały w tych miejscach. Wylepić też boki. Z reszty ciasta wyciąć ciasteczka np. jajeczka

Candy Pandas
CIASTO 12 ŁYŻEK – totalny HIT! 78

ciastem o tej nazwie spotkałam się przez przypadek przewijając na facebooku włoskie, kulinarne filmiki ze słodkościami. „Ciasto 12 łyżek” – zabrzmiało intrygująco i postanowiłam sprawdzić ten przepis! Jak się okazało to był strzał w 10! Przygotowałam je w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR .   Do ciasta większość składników odmierzamy właśnie łyżkami – po 12! 12 łyżek(...)mąki … 12 łyżek cukru … 12 łyżek oleju … itd. Brzmi genialnie, prawda?! I jak się okazało jest genialne! Jest to ( z ręką na sercu! ) najlepsze ciasto ucierane jakie życiu jadłam! Rodzina powiedziała to samo, a ciacho zniknęło jeszcze ciepłe! Nawet nie wiecie jak wszyscy wyczekiwali skończenia moich zdjęć, by wreszcie zabrać po kawałku do kawki. Nikt nie skończył

Ostra na Słodko
Sernik wielkanocny 77

Sernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Spód sernika to zmielone herbatniki z dodatkiem masła oraz piany z białka, dzięki temu oszczędzamy czas i mamy mniej pracy niż przy cieście kruchym. Do masy serowej poza bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na ciasto miodownik 49

Ciasto miodownik to obowiązkowa pozycja na stole podczas wszelkich rodzinnych uroczystości. Składniki Składniki na ciasto: 5 szklanek mąki 4 jajka kostka margaryny 1.5 łyżeczki sody 4 łyżki miodu szklanka cukru Składniki na masę: 1 litr mleka kostka margaryny cukier waniliowy szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na polewę: pół kostki margaryny szklanka cukru 1 łyżka kakao Przygotowanie CIASTO(...)podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, każda część rozwałkować i wyłożyć na blasze wyłożoną papierem. Piec w 160-180 C 20 minut. I tak piekę 3 placki. MASA: Odlewam pół szklanki mleka i dodaje mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam. Pozostałą część mleka gotuje razem z margaryną i cukrem. Jak zacznie się gotować, zmniejszam gaz i wlewam mleka

Wasze Przepisy
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach / Crusty Bread Rolls 70

jasną mąkę z pełnoziarnistą, miejcie na uwadze, by w wymaganych 6 szklankach mąki nie znalazło się więcej niż 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, bo bułeczki mogą wyjść trochę za ciężkie. Ciasto na bułeczki pełnoziarniste będzie bardziej zwarte i cięższe do wyrabiania niż jasne. Ciasto na zwykłe drożdżowe bułeczki pszenne jest elastyczne i miękkie, łatwiejsze do zagniatania. Jeśli ciasto na bułeczki wyda(...)się zbyt klejące, możecie lekko podsypać je mąką, ale najlepiej wyrabiać je dłońmi wysmarowanymi olejem - wtedy ciasto tak się nie klei.  Bułki pszenne z suchych drożdży mają chrupiącą skórkę dzięki glazurze z mąki i wody - dla naprawdę chrupiącej skórki polecam użyć tu mąki ziemniaczanej (skrobi). Jeśli macie ochotę, możecie obsypać je ulubionymi ziarnami. Nasze bułki pszenne na suchych drożdżach

Lekcje w kuchni
Szybka babka serowa 119

szybka, serowa babka, mięciutka i pulchna. Idealna do kawy i herbatki, a dla szczególnych łasuchów świetna propozycja na śniadanie. Przepisów na babkę nie brakuje na blogu. Jeśli szukacie delikatnego ciasta, bardzo polecam babkę z serkiem philadelfia. Miłośnicy konkretnych smaków zachwycą się babką z makiem i ajerkoniakiem. A jeśli szukacie przepisu na babeczki do koszyczka, bardzo smaczne, lekko migdałowe maleństwa znajdziecie(...)serową babkę ze sprawdzonego przepisu niemieckich gospodyń domowych. Najlepsza z niemieckim twarogiem o 20% zawartości tłuszczu, takim kremowym w konsystencji. Pamiętam jak we wczesnej młodości przeglądałam niemieckie przepisy na ciasta. Sugerując się pięknymi zdjęciami marzyłam o tym, jak mogą smakować. Połowa składników była u nas wtedy niedostępna.  Dzisiaj wszystko już jest, nawet niemiecki twaróg dostaniemy w każdym większym mieście

dolcevitainmykitchen
Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym 52

dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki. Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę i uszy, 8 większych porcji na brzuszek i zostawić odrobinę ciasta na ogonki. Jeżeli nie macie ochoty liczyć skorzystajcie(...)oczy dla zajączka nożyczki Wykonanie Drożdże rozpuszczamy w misce  w wodzie. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz syropu klonowego i rodzynek. Całość mieszamy i wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Tajemnice Smaku
Szpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem 55

stolnicę wsyp oba rodzaje mąki, sól i pieprz. W kopce suchych składników uformuj dołeczek, wbij do niego jajko i przełóż papkę twarogowo – szpinakową. Zagnieć dłońmi na gładko, jeśli ciasto zbytnio się klei, dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto podziel na 2 części, uformuj z nich podłużne wałeczki. Pokrój ciasto nożem pod niewielkim skosem tworząc kształt rombów. Kluseczki przykryj ścierką(...)u0142adnik\u00f3w uformuj do\u0142eczek, wbij do niego jajko i prze\u0142\u00f3\u017c papk\u0119 twarogowo - szpinakow\u0105. Zagnie\u0107 d\u0142o\u0144mi na g\u0142adko, je\u015bli ciasto zbytnio si\u0119 klei, dodaj odrobin\u0119 wi\u0119cej m\u0105ki.","text":"Na stolnic\u0119 wsyp oba rodzaje m\u0105ki, s\u00f3l i pieprz. W kopce suchych sk\u0142adnik\u00f3w

ProstePesto.pl
Żytni chleb codzienny na zakwasie wg Aleex 65

zakwas i rozmieszać go w wodzie. Jeśli nasz zakwas jest słaby, można dodać szczyptę drożdży. Przy mocnym zakwasie nie jest to potrzebne. 2. Dodać 450 g mąki żytniej. Wymieszać. Ciasto będzie dość luźne i klejące, takie ma być. 3. Odstawić na 5 minut. 4. Wierzch ciasta posypać 50 g mąki pszennej, dodać sól. 5. Wymieszać ciasto chlebowe. 6. Misę(...)ciastem szczelnie owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 7. Po tym czasie wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszać. 8. Przygotować foremkę. Można wysmarować ją olejem i wysypać otrębami. Ja wykładam ją bez smarowania papierem do pieczenia.  9. Ciasto przełożyć do foremki. Kilka razy postukać nią o blat, aby pozbyć się wolnych miejsc w cieście. 10. Wierzch

W mojej kuchni
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 56

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować(...)więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Chleb powinien trochę urosnąć. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. ustawić 175 st. C z termoobiegiem na 50 -60 min (zależy od piekarnika). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z keksówek

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania