ciasto - 160969 przepisów (strona:1217/10732)

Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką 59

Drożdżowe ciasto, kruszonka i owoce to idealny tercet! A dodatkowo zapach pieczonego ciasta to wspaniały sposób na poprawę nastroju. Cudowne jest też to, że do tego ciasta pasują wszystkie rodzaje owoców. Tym razem upiekłam drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Ostatnio borówki pojawiają się u mnie często, bo moje krzaczki ciągle owocują. W przepisie napisałam, że do środka bułeczek(...)jeśli uda Ci się upchnąć ich więcej, to będzie jeszcze lepiej. Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką Składniki na 10 sztuk: Ciasto: 50 g cukru 15 g drożdży 120 ml mleka, letniego 300 g maki pszennej 550 60 g masła, roztopionego i chłodnego 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z jabłek i śliwek 56

odmiany Shampion, Lobo i Szara Reneta, ale równie dobrze sprawdzają się jabłka takich odmian jak Antonówki, Papierówki, Jonaprince i Jonagold. Kwaśne odmiany Gloster - słodko-kwaśne jabłka idealne także do ciast z jabłkami, szarlotek i tart Antonówka i Szara Reneta - stare odmiany, które sprawdzą się w przypadku kompotu do obiadu, wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Idealne także przygotowania przetworów(...)kruchość powodują, że są idealne do strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów  Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku

Cztery Fajery
10 przepisów na przekąski z ciasta francuskiego 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szykujecie domową imprezę? A może po prostu macie ochotę na małe co nieco? Idealnym wyborem w takiej sytuacji będą domowe przekąski z ciasta francuskiego. Takie smakołyki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Poniżej zaprezentujemy Wam najlepsze przepisy na przekąski z ciasta francuskiego. Z tego cudownego wynalazku, jakim jest gotowe ciasto francuskie(...)można przygotować wiele ciekawych i smacznych przekąsek, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi przepisami. 1. Mini zapiekanki z ciasta francuskiego Przepis na: Przepiski.pl 2. Ciasto francuskie ze szpinakiem Przepis na: Alledobre.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Francuskie zapiekanki z mięsem mielonym Przepis na: ProstaKuchnia.pl 4. Paszteciki z ciasta francuskiego Przepis na: strawberriescreamlife 5. Oliwki

Damusia.pl
,,Ciasto marchewkowe z winogronem i borówką’’ 65

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe. Orzeźwiające z delikatnym kremem, pyszne połączenie winogrona oraz borówki zanurzone w galaretce. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu zespołu Helio oraz Stovit otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto z soczystymi owocami. Biszkopt: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)winogronu 30 dag borówek 3 galaretki przezroczyste 3 szklanki wrzącej wody konfitura z moreli Stovit Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego Wykonanie: Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy

Podróż w kulinaria
Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem 67

zrobiłabym domowy sos pomidorowy, ale miała być to pizza zero waste , więc nie chciałam psuć idei i robić dodatkowych zakupów. Wy możecie skomponować swoje ulubione dodatki, przepis na ciasto do pizzy jest niejednokrotnie sprawdzony. (Tu macie przepis na Pizzę z kiełbasą - klik z tym samym spodem.) Pizzę możecie rozwałkować na dowolny wymiar i tym samym mieć cienkie lub grubsze ciasto(...)kogo w najbliższym czasie zagości domowa pizza ?    Pizza zero waste z szynką, pomidorami i zielonym groszkiem - składniki:   (Pizza o średnicy około 25 cm lub 2 mniejsze) Ciasto:   350g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka/wody 20g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu bazylia, oregano

Di gotuje
Tarta z malinami i mascarpone 98

także garść radości i całe litry uśmiechu. Bo gotowanie dla znajomych, przyjaciół i rodziny to najlepsze, co może być :) Pięknego dnia Wam życzę!  Iz. www.kuchniasmakow.blogspot.com   Składniki: Kruche ciasto  2 szklanki mąki 200 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko szczypta soli   Masa kremowa   250 gram mascarpone 250 gram mleka słodzonego skondensowanego (ok. 3/4 puszki(...)najlepiej świeże - mogą być też borówki, jeżyny, truskawki lub mix tych owoców) Sposób przygotowania: Masło, jajko, cukier, mąkę i sól - zagnieść.  Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto wyłożyć na blaszkę, oblepić też boki blaszki. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 h.  Piekarnik nastawić na 180 stopni.    Etap I pieczenia: Na 15 minut wkładamy

Kuchnia smaków
Smażone śliwki w cieście. Owocowy deser na ciepło 60

Deser na gorąco. Śliwki w korzennym cieście smażone na głębokim oleju. Śliwki smażone w cieście to szybki i prosty owocowy deser. Podane z lodami będą idealnym dodatkiem do kawy. Śliwki dobrze komponują się z korzennymi przyprawami, więc do ciasta dodałam cynamon, kardamon i pieprz. Mogą to być przyprawy mielone lub w całości do rozdrobnienia w moździerzu. Zamiast cynamonu, kardamonu(...)pieprzu możemy wykorzystać przyprawę piernikową, ale powinna być dobrej jakości, najlepiej własnej roboty. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową Składniki CIASTO 130 g mąki uniwersalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku szczypta mielonego kardamonu szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 1 jajko ŚLIWKI

Tajemnice Smaku
Wytrawne drożdżówki z cukinią i marchewką 61

łyżka ziół prowanslaskich dodatkowo 3 obrane i ugotowane marchewki (pożniej pokrojone w cienkie plastry obieraczką) 2 cukinie pokrojone w cienkie plastry obieraczką Sposób wykonania / Instructions: Na ciasto Ciepłe mleko połączyć z suchymi drożdżami i odstawić na pięć minut. W dużej misce połączyć mąkę chlebową z solą. Wymieszać. Wlać słodką śmietankę. Wbić jajko. Dodać drożdże z mlekiem(...)koniec dodać zioła prowanslaskie. Wyrobić na gładkie ciasto. ( Ja użyłam maszyny do chleba, program ustawiony na 90 minut. Wyrabianie z podgrzewaniem) Ciasto możecie wyrobic ręcznie lub możecie użyc miksera planetarnego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski

Spice things up
Rożki z czereśniami / wiśniami 56

czereśniami. Do zrobienia rożków potrzebujecie zaledwie ok. 5 składników i 15 minut pieczenia! A jakie dobre są! Smakują coś a'la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo - jest superowe. WSKAZÓWKI: Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do wiśni możesz(...)dodać odrobinę chilli. Jeżeli masz ochotę na coś czekoladowego to wystarczy, że do każdego rożka nałożysz 1 kostkę dowolnej, ulubionej czekolady.  Składniki na 1 blaszkę rożków: 1 opakowanie ciasta filo lub francuskiego ok. 500 g czereśni 3 łyżki oleju + 5 łyżek wody 3-4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru

Czarnawisienka
Chleb z listkami chrzanu 63

świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy pestki, posiekane liście chrzanu (kilka zostawiamy na wyłożenie blaszki), mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy w misce w której je mieszaliśmy, dokładnie przykrywamy np talerzem czy folią spożywczą i pozostawiamy na 12 godzin lub do chwili(...)powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki (jeśli chleb będziemy piekli w dalszej perspektywie np dnia 3 ciasto przykryte wkładamy do lodówki). Po tym czasie rozkładamy ciasto na mocno posypanej mąką stolnicy. Składamy ciasto raz lub dwa. Następne blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, w środku układamy listki chrzanu. Potem ciasto wkładamy do blaszki. Nakrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny

Dorota Smakuje
Małe babki marchewkowe 62

Małe babki marchewkowe – prosty przepis To urocza wersja popularnego ciasta marchewkowego. Kilka mniejszych ciast, zamiast jednego My uwielbiamy takie mini babki. Idealne na przyjęcia, wówczas warto je ozdobić polewą lub lukrem. Idealne też do popołudniowej kawy czy herbaty. Takie mini babki marchewkowe są też uwielbiane przez dzieci. Moje maluchy uwielbiają mini wersje ciast. Polecam i Wam Proste w przygotowaniu(...)naprawdę pyszne mini ciasta marchewkowe. Spróbujcie. Dlaczego warto wybrać formy kwasoodporne? A gdzie kupicie taką formę do wypieku mini ciast? Zajrzyjcie na stronę https://korzeniewscy.eu/ Tu znajdziecie najlepsze formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej. Idealne do wypieku chleba, bułek czy ciast. Ja je uwielbiam. Dlaczego warto wybrać formy ze stali kwasoodpornej? bezpieczne dla zdrowia, bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia

Słodkie okruszki
„Góra Lodowa” – bez pieczenia 79

Znane i lubiane ciasto „Góra Lodowa” w wersji bez pieczenia. To efektowne ciasto przygotujecie dosyć szybko, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Góra Lodowa bez pieczenia nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje. Ciasto składa się z masy budyniowej przełożonej herbatnikami. Wierzch wieńczy dekoracja z biszkopcików (tytułowe góry;)) oraz pyszna polewa na bazie mleka w proszku. Ciasto(...)Mieszamy rózgą kuchenną aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dzielimy ją na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy. Przygotowaną polewę od razu (dosyć szybko gęstnieje) rozprowadzamy na cieście. Każdą z nich nabieramy na łyżkę i wykładamy na ciasto w formie esów-floresów. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Źródło: kuchniamagdy

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowe z chrupiącym karmelem (bez glutenu, wegańskie) 63

Wiadomo, że czekoladowe ciasto zawsze jest pyszne ale jeśli połączycie je z chrupiącą warstwą karmelu kokosowego to dopiero wyjdzie prawdziwa PETARDA 💥  Do kawki czy do kubka ciepłego mleka takie ciacho jest idealne 😍 Ciasto kakaowe (ok 19x20cm): -100g mąki ryżowej -100g mąki gryczanej -50g kakao -100g oleju rzepakowego -110g cukru kokosowego Nutura -2 łyżki mielonego(...)mleka kokosowego -ok 2 łyżki masła orzechowego Nutura -sól (u nas 1/2 łyżeczki himalajskiej, może być więcej) -ok 90-100g płatków kukurydzianych (polecamy te bez cukru) CIASTO KAKAOWE 1. Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. 2. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Przesiać przez sito. 3. Olej i cukier kokosowy wymieszać w osobnej misce

Candy Pandas
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym 64

Pyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie.   Potrzebujemy: Na rozczyn: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 5 dag świeżych drożdży Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)Rozczyn: Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania