ciasto - 162258 przepisów (strona:1217/10818)

Czym się różnią – cupcake, babeczka i muffin? 35

ziemia długa i szeroka, tak często cupcake -i i muffiny są ze sobą mylone. W  naszym rodzimym języku, często nazywamy wszelkie małe, jednoosobowe ciasta po prostu babeczkami . Jednak różnice pomiędzy cupcake-ami i muffin-ami  jest znacząca. Aby raz na zawsze rozwiać wasze wątpliwości , poniżej przedstawiłam definicję i krótki rys historyczny każdej z omawianych pyszności: Cupcake, czyli babeczka(...)Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej . Początkowo kojarzona była z małym ciastkiem pieczonym w filiżance , stąd wzięła się angielska nazwa tego przysmaku, czyli cup -filiżanka i cake -ciasto. Babeczki dyniowe z kremem MilkyWay Dyniowe cupcake Obecnie nazwą tą nazywamy małe , miękkie ciasteczko/tort, który przeznaczony jest dla jednej osoby , jako jedna porcja. Najczęściej pieczona jest w papierowych papilotkach , w blaszce

SmartBake.pl
Szarlotka z kremem i kokosową posypką. 34

muszę przyznać, że… uzależnia. Potem zrobiłam je jeszcze dwa razy (dla siebie i rodziny), co jest raczej niezwykłe jeśli o mnie chodzi, bo staram się nie powtarzać z ciastami (no chyba, że za pierwszym razem coś mi nie wyszło ;] ) Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna? Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz(...)drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerza. Nie ma się co dziwić, że szarlotka rozeszła się w mgnieniu oka. Biszkopt jest miękki i delikatny, a dzięki zawartości tłuszczu, wilgotny. Chociaż ja i tak, dodatkowo nawilżyłam go wodą

SmartBake.pl
Szybkie ciasto francuskie z kremem mascarpone i sezonowymi owocami 49

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36% kilka kropel aromatu waniliowego 4 łyżki cukru pudru + cukier do posypania ciasta mieszane owoce: maliny, borówki, jagody, brzoskwinie, truskawki itp. Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dobrze schłodzone ciasto francuskie wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta nakładamy na siebie tworząc(...)obramowanie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut - do wyrośnięcia i osiągnięcia złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W dużej misce miksujemy ze sobą serek mascarpone, śmietankę, cukier oraz aromat waniliowy do uzyskania puszystego kremu (2-3 minuty). Krem wykładamy na ostudzone ciasto z pominięciem zaznaczonych brzegów ciasta. Na wierzchu układamy dowolne owoce, całość posypujemy cukrem

Qchnia po prostu
Calzone z mięsem i kurkami 46

Dawno nie było więc dzisiaj znowu przepis na calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz tym razem to kurki z mięsem mielonym i mozzarellą. Bardzo smaczne i pożywne a do tego nie takie trudne w przygotowaniu. Pyszne na ciepło i na zimno. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)farsz 300 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 250 g kurek 1 cebula 150 g mozzarelii sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia keczup u mnie z cukinii do posmarowania ciasta oraz  1 małe jajko siemię lniane do pospania Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą, nastepnie dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Dodać olej

Monia miesza i gotuje
Ciasto „wszystkich okazji” 45

Ciasto powstało z pomysłu mojej córki, która miała je upiec na imieniny, na urodziny, na rocznicę, na inne imieniny, na inne urodziny, aż w końcu upiekła na wszystkie te okazje na raz :). Już się domyślacie, skąd nazwa?  Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej, 200 g masła, 2 łyżki cukru pudru, 5 żółtek Co potrzeba na masę(...)puszki mleczka kokosowego 400 ml każda, 500 g serka mascarpone, 5 szt. śmietan-fix, 2 op. galaretki truskawkowej, 3 łyżki jagód (opcjonalnie), Co potrzeba na wierzch ciasta: 1 kg borówki amerykańskiej, 1 op. galaretki pomarańczowej, 1 op. galaretki agrestowej Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki, dodajemy resztę składników potrzebnych do wyrobienia ciasta i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie kruche

Bułka z Chlebem
Tarta z młodymi ziemniakami i porem 40

teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok. Na spodzie z kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana(...)tartę ze szparagami i orzechową tartę z cukinią i serami Print Tarta z młodymi ziemniakami i porem Tarta z młodymi ziemniakami, kozim serem i porem posypana szczypiorkiem Ingredients CIASTO 250 g mąki 150 g masła zimnego 1 żółtko 1 łyżka śmietany lub jogurtu 1/2 łyżeczki soli ŚRODEK

Cooking for Emily
Rurki z kremem kajmakowym 46

Rurki z kremem kajmakowym Słodka przekąska, którą zajadają się nie tylko dzieci. Kruche i rumiane ciasto wypełnione pysznym kremem śmietankowo-karmelowym. Palce lizać!     * Z poniższych proporcji wyjdzie około 50 rurek z kremem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200g zimnego masła szczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% Krem kajmakowy: 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki masy kajmakowej(...)sposób możemy zaoszczędzić sporo czasu jeśli na przykład rurki mają być przekąską na przyjęciu. *Na blogu jest jeszcze jeden przepis na rurki z kremem (budyniowym), jednak skład ciasta jest inny bo zawiera żółtka i rurki wychodzą trochę twardsze, bardziej kruche, ale również mega smaczne.       *** Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło *** *** Całość siekamy

Blog z Apetytem
Bułki nadziewane 58

cukier 1 łyżka. --  Zaczyn: 2 szkl. wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki, wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. -- Ciasto: mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn,  mieszamy  łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,  gdy wszystko się   połączy wówczas wyrabiamy ręcznie,    żeby(...)ciasto  odchodziło od ręki, przykryte odstawiamy na minimum 30-60 min. *** pod postem, na dole strony napisałem kilka odpowiedzi na możliwe pytania. -- -- Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy żeby pozbyć się gazów i nastepnie dzielimy je na części, żeby powałkować i powycinać porcje na bułki. -- -- Podzielone na cztery części ciasto wałkujemy na grubość około 1,0cm - 1,5cm, potem wycinamy szklanką

chleba naszego
Ciasto Kawowe Latte ze słonecznikiem-przepyszne i łatwe+FILM 759

było nic nowego, trochę byłam zajęta, zresztą wciąż jestem :) Na działce wysyp ogórków więc i trzeba je przerabiać do słoików na zimę. Przychodzę do Was dziś z przepisem na ciasto, które zdecydowanie jest na liście moich ulubionych. Jest to ciasto Kawowe Latte z pianką kawową, kremem serkowym i słonecznikiem.  Smakuje po prostu obłędnie i nie jest trudne do zrobienia(...)lodówki by nabrały temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie stopniowo dodajemy serki. Krem wykładamy na piankę. On dzięki sporej zawartości masła pięknie stężeje.  Ciasto posypujemy słonecznikiem i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Krem serkowy super uzupełnia się ze słodkim słonecznikiem a pianka kawowa super

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CHLEB PORTUGALSKI 175

tego smacznego chleba 😍 Pierwsze było w miarę udane, tzn. smakowo nawet bardzo udane, niestety wizualna strona leżała całkiem, bo chleb delikatnie rozpłynął się na boki i wyszedł płaski (ciasto jest dość rzadkie). Był jednak tak dobry, że postanowiłam go upiec po raz kolejny. Tym razem bardziej trzymał się w ryzach, chociaż wciąż nie jest idealny. Nie poddaję się 😉, bo przecież(...)kilku podstawowych składników i nieziemsko smaczny 😍😍😍 Możemy oczywiście upiec go w naczyniu żaroodpornym, będzie zdecydowanie łatwiej, a równie pysznie. Musimy tylko pamiętać przy formowaniu, aby za bardzo nie ugniatać ciasta.  Składniki: 720 g mąki pszennej typ 650-750 (u mnie tym razem 520 g mąki pszennej i 200 g mąki pszennej razowej) 550 g letniej wody 10 g drożdży

Walijskie Pichcenie
Knedle ze śliwkami 32

Parę tygodni temu siedziałam nad swoją rozpiską, dotyczącą śliwek. My kupił jakieś 15 kg. Jak co roku nie chciałam odpuścić powideł. Powidła pochłonęły jakieś 10 kg. Co z resztą? Ciasta ok, ale wiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę(...)piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja droga córka z największą przyjemnością ciasto jadła, ale musiałam z niego wygrzebywać śliwki. Bez sensu. Tak więc ciasta średnio. Kompoty, powidła i śliwki w occie już mam przećwiczone. Racuchy ze śliwkami czekają

Kardamonovy
Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą 34

pleśniowy, mąka pszenna, masło, śmietana, gruszki, orzechy włoskie – no dosłownie wszystko. Taki mi było wczoraj żal boroczka, tak bardzo lubi połączenie gruszki z serem pleśniowym. Zapach pieczonego kruchego ciasta połączony z zapachem gorgonzoli, no poezja. Parę dni temu jednak zaplanowałam sobie zrobienie tej konkretnej tarty. My miało nie być w domu, w dniu w którym piekłam to cudo(...)temat. Tarta z gruszkami, orzechami włoskimi i gorgonzolą wyszła prawie w punkt. Czemu prawie? Bo postanowiłam ją zrobić w tortownicy, w której chyba jeszcze tarty nie piekłam. Zrobiłam ciasto wg przepisu, którego nigdy nie zmieniam, nie analizując wielkości tortownicy. Ta okazała się jednak mniejsza, niż ta, z której korzystam normalnie. Więc ciasta wyszło za odrobinę za dużo. W składnikach już

Kardamonovy
Jabłka smażone w cieście 37

reszty już ja tam dokładnie wiedziałam co zrobię. Na pierwszy strzał oczywiście poleciał kompot dla Toli, z niewielką ilością cukru. Potem chciałam część owoców uprażyć i zrobić z nich ciasto, ale że nas znowu rozłożyła choroba to odpuściłam. Nie miałam siły na stanie w kuchni. Myślę, że pod koniec obecnego tygodnia to zrobię. Mam przepis na pyszne ciasto z prażonymi(...)jabłkami, muszę je mieć na blogu, nie ma to tamto. A dziś pomyślałam, że wrócę może trochę do dań mojego dzieciństwa i usmażę Toli jabłka w cieście. Przewertowałam sporo przepisów ze starych książek kucharskich, ale większość z nich sugerowała dodanie do ciasta śmietany. Tej nie mam obecnie w domu, więc zrobiłam po prostu gęstsze ciasto naleśnikowe. Drugim pomysłem na jabłka

Kardamonovy
Jaki robot kuchenny wybrać? 52

stali nierdzewnej. Standardowe roboty z misą oferują podstawowe funkcje, jak mieszanie, miksowanie czy ubijanie. Ich mieszadła obracają się wokół własnej osi w sposób jednokierunkowy. Nadają się zatem do wyrabiania ciasta kruchego lub biszkoptowego, mieszania kremów czy ubijania białek na bezę . Robot planetarny Zelmer ZKR 1300B (źródło: https://inlago.pl/produkt/robot-planetarny-zelmer-zkr-1300,65876) Robot kuchenny z malakserem Jest to robot kuchenny wielofunkcyjny , który też(...)blendera . W zestawie znajdują się też inne przystawki, dzięki którym robot kuchenny potrafi zarówno miksować i ubijać produkty, jak i siekać czy rozdrabniać żywność. Można wykorzystać malakser do wyrabiania ciasta , miksowania kremów czy siekania czekolady. Jeśli założymy odpowiednią tarczę, wykorzystamy również malakser do tarcia ziemniaków . Robot kuchenny Bosch MUM54251 (źródło: https://inlago.pl/produkt/robot-kuchenny-bosch-mum-54251,43044) Robot planetarny Robot kuchenny planetarny z wyglądu

Słodkie okruszki
Kluseczki z serka homogenizowanego 48

zmniejsz moc palnika tak, aby woda tylko mrugała. To jest moment, gdy możesz już wrzucać kluski. Łyżeczkę zanurz w gorącej wodzie. Nabieraj po ok. 1/2 – 3/4 łyżeczki ciasta i kładź na gotującą się wodę. Tak postępuj z każdą porcją, aż do wyczerpania ciasta. Wolno gotuj ok. 4 – 5 minut od momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch. Następnie kluski wyjmij(...)wprawy, możesz zrobić tzw. test jednej kluski. W tym celu włóż do wody jedną kluseczkę i spójrz jak się zachowuje podczas gotowania. Jeżeli się nie rozpada, to znaczy, że ciasto ma właściwą konsystencję i możesz kontynuować gotowanie. Gdyby okazało się, że kawałki ciasta odrywają się od kluski, należy dodać jeszcze nieco mąki. Kluski z serka homogenizowanego Pomysłów na wykorzystanie klusek

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania