ciasto - 160969 przepisów (strona:1213/10732)

Brownie jogurtowe z kawałkami czekolady 56

Brownie jogurtowe to super czekoladowe ciasto. Dzisiaj upiekłam je z greckim jogurtem. Mam słabość do czekolady z jogurtem, więc w końcu upiekłam sobie takie czekoladowo jogurtowe brownie. To ciasto nie może się nie udać, najwyżej trochę się bardziej podpiecze, ale wciąż będzie ciastem czekoladowym, pysznym i super kalorycznym. Brownie można upiec na wiele sposobów, np. bezglutenowe brownie z fasoli(...)brązowy z białym. Ten przepis stworzyłam w oparciu o cukier brązowy, ale nie stoi nic na przeszkodzie, aby użyć inny rodzaj cukru np. cukier kokosowy. Brownie to super czekoladowe ciasto. Nieraz piekę je z dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Smakuje wtedy jak pieczona czekolada. Do dzisiejszego brownie dodałam nieco więcej mąki, ale ciasto wciąż jest wilgotne i jakby lekko ciągnące. Poza

codojedzenia
Cannoli 66

jeszcze tego włoskiego deseru, poniżej znajdziesz przepis na cannoli , który koniecznie musisz wypróbować. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sycylijskie cannoli Składniki na cannoli. Ciasto: 10 dkg masła, smalcu lub margaryny 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka octu 23 dkg mąki typy 00 + odrobina do podsypania ciasta 1 jajko 1 łyżka kakao 3 łyżki białego(...)włożyć miękkie masło oraz cukier kryształ, ucierać przez 4-5 minut do uzyskania puszystej, lekkiej konsystencji. Następnie dodać ocet, wino, żółtko jajka, przesianą przez sitko mąkę oraz kakao. Zarobić ciasto, które następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Jeśli ciasto bardzo klei się w trakcie wałkowania

MeCooks
Ciasteczka kruche 59

cukier waniliowy, jajko i żółtko (białko wykorzystam do smarowania ciasteczek) ucieram na puszystą masę. Następnie łączę masę jajeczną z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem i szybko zagniatam ciasto ręką. Ciast dzielę na 4 części. Jedną zostawiam, do drugiej dodaję kakao, do trzeciej cynamon, a do czwartej mielone orzechy (tutaj możesz dodać jeszcze odrobinę cynamonu, jeśli po wyrobieniu ciasto(...)dodatków), wyrabiam do połączenia się składników. Następnie rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 1 cm, szerokość ok. 7 cm i długość około 30 cm (stolnicę należy podsypać mąką, żeby ciasta się nie przykleiły). Układam warstwy jedna na drugiej od najciemniejszej do najjaśniejszej. Żeby warstwy się dobrze skleiły, każdą warstwę smaruję pozostałym białkiem (oprócz ostatniej). Ciasto zawijam w folię i wkładam

Słodki sentyment
Żegnaj 2021. Podsumowanie roku 52

zestawy miesięczne. Będzie więc kwartalnie, tak plus minus. Styczeń- Luty Rok 2021 zaczęłam przepisem na pyszny jogurtowy wieniec z jabłkami. Kolejne przepis w styczniu to: pyszne bułeczki szyszki oraz ciasto w dziurki, prawie jak na urlopie w Egipcie. Oraz 2 serbskie przepisy na struclę z makiem i ciasteczka vanilice. W luty pojawiły się dwa wpisy: szybkie bułeczki twarogowe i warzywne(...)orzechowy z domowym kremem budyniowym. W kwietniu zaprosiłam Was na szwajcarskie ciasteczka Chrebeli o dość nietypowym kształcie i smaku anyżka. A w maju była wycieczka do Budapesztu i węgierskie ciasto Gerbeaud. Czerwiec to miodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny

dolcevitainmykitchen
Makowiec zawijany – szybki i prosty przepis 90

wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy 100 ml letniego ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Pamiętajcie, że rozczyn do ciasta drożdżowego do podstawa. Jeśli dobrze go przygotujecie, to jest to pierwszy krok do sukcesu. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników dodajemy rozczyn i na samym(...)końcu roztopione masło. Ciasto wyrabiamy i formujemy kulę, przekładamy do sporej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Do gotowej masy makowej dodajemy posiekane drobno Wasze ulubione bakalie. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Jeśli bardzo się klei, możemy podsypać je odrobiną mąki. Zostawiając

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące krokiety z gyrosem 709

Krokiety z gyrosem Chrupiące, rumiane i mega smaczne krokiety, wypełnione znakomitym farszem gyros. Świetna opcja na niecodzienny obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Delikatne ciasto z dobrze doprawionym nadzieniem, obtoczone w niezwykle chrupiącej panierce, to z pewnością będzie strzał w dziesiątkę. Polecam!     Składniki: Ciasto na ok 10 naleśników: 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody(...)oleju szczypta soli Farsz: 2 filety z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 cebula 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 20dkg żółtego sera Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 łyżka przyprawy gyros 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia       *** Przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
Naleśniki szpinakowe dla niemowlaka 47

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W misie miksera umieść jajko, mleko, wodę, mąkę, masło i mrożony szpinak. Zmiksuj całą masę naleśnikową blenderem, aż bryłka szpinaku połączy się z naleśnikowym ciastem. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw najlepiej na 30 minut, w tym czasie nabierze nieco więcej gęstości. Rozgrzej specjalną patelnię do naleśników z nieprzywierającą powłoką. Na rozgrzaną patelnię wylej chochelkę ciasta(...)u0142o i mro\u017cony szpinak. Zmiksuj ca\u0142\u0105 mas\u0119 nale\u015bnikow\u0105 blenderem, a\u017c bry\u0142ka szpinaku po\u0142\u0105czy si\u0119 z nale\u015bnikowym ciastem.","text":"W misie miksera umie\u015b\u0107 jajko, mleko, wod\u0119, m\u0105k\u0119, mas\u0142o i mro\u017cony szpinak. Zmiksuj ca\u0142\u0105 mas\u0119 nale\u015bnikow\u0105 blenderem

ProstePesto.pl
Ciasteczka Linzer 63

Ciasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. Są to kruche ciasteczka maślane, na które ciasto powstaje z połączenia mąki pszennej z mąką migdałową, masłem, cukrem, cynamonem i skórką cytrynową. Gotowe ciasto jest wałkowane, po czym wycinane są z niego ciastka o różnych kształtach. Najczęściej ciastka mają okrągły kształt, lecz równie popularne są formy w kształcie serca. Po upieczeniu dwa ciasteczka(...)puszystą, kremową masę. Kolejno, dodać jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, sól, cynamon oraz obie mąki przesiane przez sitko. Kontynuować ucieranie przez 2 minuty, po czym zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na minimum 5 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinać dowolne kształty, pamiętając

MeCooks

Proponowane wyszukiwania