ciasto - 162020 przepisów (strona:1213/10802)

Kruche ciastka z mleczkiem kokosowym (bez jajek) 35

wersji wegańskiej – należy użyć roślinnej margaryny i wegańskiej czekolady. Jak zrobić ciastka z mleczkiem kokosowym? Ciastka z mleczkiem kokosowym zrobisz w kilku prostych krokach: Ze składników wyrób zwarte ciasto i schłodź w lodówce. Z ciasta wykrój lub uformuj wybrany kształt ciasteczek. Ciastka upiecz w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzenia ciasteczka zamocz w polewie czekoladowej i posyp wiórkami. Dokładny przepis(...)czekolady wiórki kokosowe do posypania przygotowanie Do mąki dodaj cukier puder, twardą część mleczka kokosowego, schłodzoną margarynę lub masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrób zwarte ciasto – całość wyrób szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 15-20 minut. Schłodzone ciasto możesz rozwałkować, a następnie wykroić

Via Gusto
Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem 33

Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem   Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem czekoladowym  to proste i tanie ciasto na zimno , idealne do przygotowania ze składników, który mamy pod ręką. Zawsze się udaje, będzie dobrym przepisem dla początkujących. Biszkopt z wiśniami, budyniem i galaretką składa się z cienkiego blatu biszkoptowego, ekspresowego kremu budyniowego i owoców. Krem budyniowy jest(...)przygotowany najprostszą  i najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i wylewamy galaretkę z owocami. Do ciasta można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika. Sprawdzą się też inne owoce, na przykład maliny, brzoskwinie czy truskawki. Biszkopt z wiśniami i galaretką to nieskomplikowane, nie za słodkie ciasto, która

Lekcje w kuchni
Przekąska z łososiem 28

Dzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj ), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze ? Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g wędzonego łososia w plastrach, 100 g serka mascarpone 15 pomidorków koktajlowych Pieprz, zioła prowansalskie Roszponka Ciasto kroję na prostokąty wielkości(...)skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem gotowa. Smacznego ? Artykuł Przekąska z łososiem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Ciasteczka kruche 33

cukier waniliowy, jajko i żółtko (białko wykorzystam do smarowania ciasteczek) ucieram na puszystą masę. Następnie łączę masę jajeczną z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem i szybko zagniatam ciasto ręką. Ciast dzielę na 4 części. Jedną zostawiam, do drugiej dodaję kakao, do trzeciej cynamon, a do czwartej mielone orzechy (tutaj możesz dodać jeszcze odrobinę cynamonu, jeśli po wyrobieniu ciasto(...)migdały, sezam, tartą czekoladę… Następnie rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 1 cm, szerokość ok. 7 cm i długość około 30 cm (stolnicę należy podsypać mąką, żeby ciasta się nie przykleiły). Układam warstwy jedna na drugiej od najciemniejszej do najjaśniejszej. Żeby warstwy się dobrze skleiły, każdą warstwę smaruję pozostałym białkiem (oprócz ostatniej). Ciasto zawijam w folię i wkładam

Słodki sentyment
Serca brownie z kremem chałwowym 27

ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę (i ewentualnie płatki migdałów – ja nie dodałam, ale fajnie nadadzą lekką chrupkość ciastu ) i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki (25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Ciasto odstawiam(...)użyłam końcówki gwiazdka 1M. Jeśli nie macie w domu tylek, możecie krem nałożyć po prostu łyżką i delikatnie wyrównać, albo odciąć końcówkę worka i wyciskać kuleczki zamiast gwiazdek. Z ciasta wykrawam serduszka. To samo robię z galaretką. Ciasto w kształcie serduszka smaruję cienką warstwą kremu. Następnie kładę serduszko z galaretki, a wierzch dekoruję kremem. Całość posypałam jeszcze tartą czekoladą

Słodki sentyment
KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ 33

krupczatce, mięciutka, ale fajnie trzymająca się warstwa jabłek i maślana kruszonka. Wszystko klasyczne ... i może właśnie dlatego wychodzi tak pysznie? Tym razem w moim przepisie zrobiłam małą zmianę. Kruche ciasto podzieliłam na 2 części, na spód blaszki wyłożyłam jedną część, drugą sobie zamroziłam, a na warstwę jabłek zrobiłam tradycyjną kruszonkę. Składniki na kruche ciasto : (na blaszkę(...)jabłkowa: 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 kisiele cytrynowy (proszek) 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa (proszek) piana z ubitych 3 białek, które pozostały od kruchego ciasta Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru i ta ilość była wystarczająca. Wszystko zależy jednak od smaku jabłek

Walijskie Pichcenie
Półfrancuskie ciasteczka ,, kwiatuszki '' z cukrem 37

Pyszne ciasteczka, które sprawdzą się na każdym stole, czy to świątecznym czy to imprezowym. Bardzo proste w wykonaniu, więc udadzą się każdemu, gwarantuję to. Jeżeli ciasto rozwałkujemy cienko to ciasteczka będą chrupiące, ale jeżeli grubiej tak około 4-5 cm, to ciasteczka będą pulchniejsze, będą wtedy miały warstwy jak w cieście francuskim. Można zrobić z podwójnej porcji. Bardzo polecam. Zróbcie(...)dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.     Potrzebujemy:   Na ciasto: 25 dag mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 cukier waniliowy 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %    Dodatkowo: 2 białka cukier kryształ ( około pół szklanki ) mąka pszenna do podsypania stolnicy   Wykonanie pysznych ciasteczek:   1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier waniliowy

Izabelawkuchni
Estetyczne oraz trwałe opakowania na wyroby cukiernicze – udane zakupy online 33

skalę. Warto tutaj wówczas zainwestować np. w profesjonalne pudełka na ciastka z tektury litej albo inne produkty tego typu, które bez trudu nabędziemy za pośrednictwem Internetu. Funkcjonalne pudełko na ciasto pozwoli nam na bezpieczny transport wyrobów cukierniczych na mniejsze jak i większe odległości. Profesjonalne opakowania na ciasta – w naszej ofercie znajdziesz pudełka kartonowe z prawdziwego zdarzenia Jeśli więc mamy(...)transportem słonych albo słodkich wypieków, to przemyślana inwestycja w tego typu opakowania kartonowe będzie z pewnością strzałem w dziesiątkę. Kompleksowe zakupy, jeśli chodzi o wysokiej jakości opakowania na ciasta , zrobimy za pośrednictwem witryny sprzedażowej: www.opakowanianawynos.pl. Znajdziemy tam niejedno pudełko na ciasto, dzięki któremu przewieziemy to, co trzeba bez żadnych strat oraz w najlepszym porządku. Pudełka cukiernicze z okienkiem pozwalają

Słodkie okruszki
Paszteciki z pieczarkami 35

newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jak zawijać paszteciki z pieczarkami? Moim ulubionym sposobem na przygotowanie wigilijnych pasztecików, jest rozwałkowanie kawałka ciasta w długi prostokąt, następnie ułożenie na jego środku linii z farszu, a na samym końcu sklejenie brzegów. W ten sposób powinien powstać długi rulon z nadzieniem w środku, który później(...)można pokroić na mniejsze paszteciki. Innym sposobem jest rozsmarowanie farszu na płacie ciasta, a później zawinięcie go w roladę, którą później można pokroić na plasterki. W ten sposób uzyskasz efekt podobny do tych zawijasów z ciasta francuskiego. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612327&channelId=25527&partnerId

okolicepalnika.pl
PRL -owe Bajaderki 27

składniki: 300 g ciasta bez kremu (czerstwego lub np. biszkopt, który się nie udał) 100 g herbatników 60 ml mleka 30-50 g cukru lub do smaku ok. 160 g powidła śliwkowego 50 g masła 60 ml mleka 20 g kakao ok. 60 g rodzynek lub żurawiny ok. 40 ml rumu lub amaretto olejek migdałowy lub rumowy do smaku opcjonalnie(...)czekolady dodatkowo: wiórka kokosowe lub posiekane orzechy lub pokruszone herbatniki do obtoczenia bajaderek wykonanie: Rodzynki lub żurawinę siekamy na mniejsze kawałki zalewamy alkoholem i odstawiamy. Ciasto i herbatniki rozkruszamy jak najdrobniej. Mleko, masło, kakao, cukier oraz opcjonalnie czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z kremem makowo-migdałowym (wegański, bez cukru) 36

święta lubimy dobrze nam znane ciasta odtwarzać w zdrowszej formie, często wegańskiej czy też z ograniczoną ilością cukru. Takim przepisem jest tort makowy naszej babci, który w naszej alternatywie jest 100% wegański. Pierwszy raz pracowałyśmy z wegańską alternatywą masła i wyszło całkiem zacnie :)      Składniki (śr: 18cm): -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -170ml mleka kokosowego (minimum(...)sito do miski, dodać kakao, proszek do pieczenia i wymieszać razem. 2. Ciepłe mleko kokosowe wymieszać z ksylitolem, dodać sodę zalaną octem. 3. Suche składniki wymieszać z mokrymi. 4. Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok. 20 minut. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest dopieczone

Candy Pandas
Kulebiak z kapustą i grzybami na półkruchym cieście 45

Kulebiak z kapustą i grzybami na półkruchym cieście Nadszedł grudzień, a wraz z nim przychodzą pyszne, świąteczne inspiracje. Dziś polecam Wam przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami na półkruchym cieście. Prosty w przygotowaniu, idealny na świąteczny stół. Tradycyjny świąteczny kulebiak przygotowany jest z ciasta drożdżowego. Ja jednak polecam Wam spróbować innej wersji. Pyszny kulebiak z kapustą i grzybami(...)półkruchym cieście . Idealny jako samodzielne danie. Świetnie smakuje też w towarzystwie domowego czerwonego barszczu. Jak przygotować kulebiak z kapustą i grzybami? Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (470 g) 0,5 łyżeczki soli 150 g masła lub margaryny 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 2 żółtka Farsz: 400 g kiszonej kapusty (u mnie wersja z marchewką) 40 g suszonych borowików

Słodkie okruszki
Choinka makowa na święta 33

Makowa choinka na święta to świetna przekąska, którą można przygotować w bardzo łatwy i szybki sposób. Do jej przygotowania potrzebujemy ciasta francuskiego oraz gotowej masy makowej. Oczywiście najlepszym wyborem będzie domowa masa makowa , jednak wówczas czas przygotowania tej choinki się nieco wydłuży. Zapraszam na pyszną i efektowną choinkę makową na święta. Jest pyszna i pięknie prezentuje się na stole! Zapraszam(...)przepis CHOINKA MAKOWA NA ŚWIĘTA – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 400 g masy makowej 1 żółtko Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Składamy na pół i wycinamy trójkąt równoramienny, na kształt choinki. Z resztek ciasta francuskiego wycinamy dwa równe prostokąty, które będą stanowić pień choinki. Jeden z trójkątów kładziemy na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia i wykładamy

Alle Dobre!
Strucla jabłkowa: tradycyjny przepis na apfelstrudel 23

przygotować apfelstrudel? Poniżej znajduje się przepis na przygotowanie apfelstrudel krok po kroku. Będziecie potrzebować kilku prostych składników, które są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Składniki: 500 g ciasta filo lub ciasta strudlowego 5 dużych jabłek (najlepiej gatunku Golden Delicious) 100 g masła 100 g bułki tartej 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Sok z 1 cytryny 50 g posiekanych(...)cynamon. Smaż jabłka na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj bułkę tartą i, jeśli lubisz, posiekane orzechy włoskie do jabłek. Całość dokładnie wymieszaj. Rozłóż arkusz ciasta strudlowego na płaskiej powierzchni i delikatnie rozciągnij go, aż będzie cienki i przezroczysty. Na środek ciasta wyłóż przygotowaną masę jabłkową. Zwiń ciasto, zaczynając od brzegów i delikatnie zwijając

Ania i Marcin gotują