ciasto - 162020 przepisów (strona:1206/10802)

Orzechowa tarta 202

między słoikami, które zapełniają moją spiżarnię pojawiają się również słodkości i orzechy. A dzisiaj u nas bardzo słodko - robimy tartę orzechową  - w sam raz dla kulinarnych debiutantów. Kruche ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie.  składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 kostki miękkiego(...)pekan 50 g orzechów laskowych 1 łyżka masła torebka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki płynnego miodu cukier puder do posypania ciasta  Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól rozgniatać z masłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią i na 2h włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto

Niezły Młynek
Placek ze śliwkami węgierkami 148

Przepis na placek ze śliwkami węgierkami. Ciasto z naszymi rodzimymi śliwkami węgierkami to symbol drugiej części wakacji. Węgierki świetnie nadają się do jedzenia jak i na ciasto. Najważniejszą dla mnie sprawą jest jednak by śliwek było w cieście dużo bez żałowania, dlatego też układam je tak ciasno.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg śliwek węgierek Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50g margaryny 40g cukru Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Śliwki myjemy i drelujemy. Przy drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać

zjem to blog kulinarny
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 228

czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, wlać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem, 1/4 ciasta pozostawić w lodówce, resztą wylepić dno i boki formy (w przypadku tortownicy wylepić boki do połowy(...)ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia - spód z ciasta pozostawić do ostygnięcia - śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki - czekoladę z orzechami schłodzić w lodówce, następnie posiekać na drobne kawałki - na kruchy spód wysypać 2/3 posiekanej czekolady i orzechów - na wysypanych kawałkach poukładać gęsto śliwki skórką do dołu, najlepiej by zachodziły

Smakołyki Bereniki
Jabłkowo - cynamonowy odrywaniec - pycha! 218

Gdzieś zobaczyłam odrywańca cynamonowego, gdzieś przeplatanego serem i ziołami, gdzieś przekładanego krążkami jabłka. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesiennie. Połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Poparzyliśmy sobie opuszki ale zdecydowanie w słusznej sprawie. Cały dom pachnie cynamonem, jabłkami i masłem. Idealne na niedzielę, z resztą od poniedziałku do soboty też będzie idealne ;). Składniki: ciasto(...)dolewamy wody. W tym czasie łączymy podgrzane mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min, aby wyrosło. Łączymy suche składniki na ciasto - mąkę, cukier, sól. Wbijamy jajka. Dolewamy roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (40min-1h). Rozwałkowujemy ciasto na duży placek 40cm

Brzuszki Łakomczuszki
Sernikowe tartaletki z malinami 287

Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy(...)łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
JAGODZIANKI 141

Kochani zachęcam was do wypróbowania moich jagodzianek o których już wspominałam w moim pierwszym  wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach(...)Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru,   Rozczyn 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. Ciasto W tym czasie rozpuścić masło, podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne

RAROSSA
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 227

szarlotki stwierdzam że jest wyśmienita, w mojej szarlotce wprowadziłam delikatną zmianę, jabłka starłam na tarce nie szatkowałam jak poleca siostra Aniela oraz dodałam dużo więcej cynamonu ponieważ go uwielbiam. . Ciasto . jest . zarówno . w . przygotowaniu . jak . i . w smaku podobne do ciasto kruchego które, już  było  podstawą do  placka(...)malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier

RAROSSA
Miodownik tradycyjny 185

mój pierwszy przepis:) Zdecydowałam się na to konkretne ciasto z uwagi, że jest to ulubione ciasto Mojego męża, który dziś założył mi Bloga:) Powiedzmy że to w ramach podziękowania. Wracając to ciacha... jest to przepis z zeszytu mojej teściowej (może właśnie w tym cały sekret że mu tak smakuje:)) Miodownik nie jest bardzo czasochłonny, blaty może upiec nawet(...)wcześniej. Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny           Składniki: Ciasto: ·        500 g mąki ·        1 czubata łyżeczka sody

Mania Gotowania
Cinnabon rolls 185

się za pieczenie. Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne. Cinnabon rolls    Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła 150 ml mleka 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Nadzienie: 3   łyżki(...)suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy   ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej

Mania Gotowania
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 203

amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków. Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym z zadań uczestników.   Ciasto smakowało mi bardzo, ale uważam, że osobą nie lubiących kwaśnych wypieków może nie przypaść do gustu. Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić(...)beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny

Mania Gotowania
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 203

migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml(...)miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać wymieszane z niewielką ilością mleka i cukru, drożdże. Pomieszać z odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej ilości. Wyrabiamy ciasto, tj.: dodajemy całe ciepłe mleko, cukier, roztrzepane rózgą jaja. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na puszyste. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto nie może być zbyt twarde

SMYKWKUCHNI
Sernik Gumiś ;) 1115

Pamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika użyłam jagód, tak powstała nazwa. Przepis znalazłam na stronie  Najsmaczniejsze.pl . Po oryginał odsyłam na stronę, ponieważ dokonałam kilku zmian ;) Ciasto jest pyszne, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak idealnie zrównoważony(...)słodki, nie za kwaśny. Do tego kolor jest dla mnie obłędny ;) Polecam i życzę smacznego :) Blacha 22x33 cm Składniki: Ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 18%   Masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie specjalny

Czerwona Porzeczka
Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami 641

połączenie idealne. Kwaskowate maliny i słodycz czekolady wzajemnie się równoważą. Tartaletki poza tym, że są pyszne, to jeszcze efektownie się prezentują. A przyżądzenie ich nie wymaga wiele czasu. KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek ) * 120 g masła * 3 łyżki cukru   * 1 1/4 szklanki mąki pszennej   * 1 żółtko   * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Z masła, mąki, cukru(...)żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Z ciasto wykroić 6 okręgów, średnicy nieco większej niż foremka. Ciastem wykleić foremki do tartaletek

kolorowotorcikowo
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 231

sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża(...)widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół

Ratunku obiad
2w1 czyli pizza pieróg 289

złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu dziś również mogliśmy delektować się smacznym obiadkiem, a jutro zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje  tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast(...)niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza się wręcz rewelacyjnie :) Jeszcze jedną innowacją, było dla mnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich na zakupach i gdy już myślałam, że nici z planowanego obiadu, znalazłam w szufladzie te sproszkowane. Ciasto wyrosło

Ratunku obiad