ciasto - 160969 przepisów (strona:1211/10732)

Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką 49

Pyszny i delikatny sernik, który gościł na moim Wielkanocnym stole. Połączenie sera, kruchego ciasta, brzoskwiń z zalewy i bezy sprawdza się jak zawsze idealnie. Samo przygotowanie sernika jest również bardzo proste. Sernik można upiec na mniejszej blaszce, której wymiary podaję lub na większej. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 400 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 5 żółtek 80 g cukru pudru(...)esencji waniliowej 100 g stopionego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka starta z 1 cytryny 1 duża puszka brzoskwiń Beza: 5 białek szczypta soli 200 g cukru WYKONANIE Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder wsypać do miski. Następnie dodać żółtka, posiekane zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić

Passions hobbies life
Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 39

Pamiętacie z dzieciństwa jak babcia lub mama robiły pyszny krem do ciasta, który wyjadało się palcem lub łyżką prosto z miski? Ostatnio chodził za mną taki smak – krem lekki, delikatny, gładki, maślany… taki właśnie robiła moja babcia do karpatki. I ta karpatka była najlepsza na świecie…Przepis odnalazła moja ciocia i oto jest… Składniki: Ciasto(...)mąki 1 kostka margaryny 5 jajek Krem ½ l mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto W szklance wody rozpuszczamy kostkę margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z kuchenki i dodajemy cały czas mieszając 1 szklankę mąki. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki

Kulinarna Patilogia
Babka kawowa 65

piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna i mięsista, z wyczuwalną goryczką kawy, która przełamana jest słodką polewą z mlecznej czekolady. Idealna dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi ciastami. Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 4 jajka 200 g miękkiego masła 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)miksowania. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną i wodę. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przenosimy do formy z kominem (średnica 21-22 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min., do suchego patyczka. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO MILIONERA 69

Popularne ciasto milionera, tym razem w naszej ulubionej wersji. Połączenie kruchego maślanego ciasta, z kajmakiem, słonymi orzeszkami i polewą ganache...👌😋 Wyszło obłędnie pyszne, nieprzesłodzone (wersja oryginalna, którą kiedyś robiliśmy była potwornie słodka, ta jest idealna), wszystko idealnie ze sobą współgrające. To ciasto, które zauroczyło swym smakiem dosłownie wszystkich. Taki a'la snickers. Dodatkowym atutem jest  łatwość przygotowania. Proste(...)pyszne, czego chcieć więcej. Myślę, że idealnie sprawdzi się również zamiast mazurka na wielkanocnym stole. U nas na pewno😃 Moje ciasto przygotowuję w blaszce o wym. 27,5x22,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 170g mąki orkiszowej tortowej typ450  lub pszennej - 3 żółtka - 30g ksylitolu lub cukru - 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 8g ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego

Smaczne Zdrowe
Test Makowca Lubartowskiego + film 59

Jezeli nie czujecie się na siłach, aby upiec własne ciasto na świeta lub nie macie na to czasu to dobrze trafiliscie. W dzisiejszym odcinku dzięki współpracy z ” Cukiernią Siej „przetestujĘ Makowiec Lubartowski, który z pewnością może zastapić wielkanocne, własnorecznie wykonane ciasto.     Makowiec to tradycyjny przysmak świąteczny, który kusi smakiem maku, orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek. Smaki(...)otoczone są cienką warstwą ciasta drożdżowego. Makowiec lubartowski pochodzi z rodzinnej cukierni z Lubelszczyzny, a przepis sięga czasów powojennych i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest to wyjątkowy wypiek. tajemnica jego smaku i unikatowość kryje sie w cienkim cieście w które owijane jest przepyszne nadzienie. Masa składa się z niebieskiego maku, miodu, rodzynek i bakalii. Mak pochodzi z upraw

Smakowite Dania
BABKA KOKOSOWO CZEKOLADOWA 62

Kolejne ciasto nie tylko Wielkanocne czyli babka kokosowo czekoladowa, z nutą alkoholu i polewą czekoladową to bardzo smaczne połączenie smaków. Wyglądem przypomina babkę marmurkową ale smakuje zupełnie inaczej, idealna dla wielbicieli batoników Bunty.  Składniki:   160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła  200 g cukru 100g wiórków kokosowych Kieliszek alkoholu 4 jaja(...)mąkę i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastemCiasto podzielić na 2 części, do jednej dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać, do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać oraz alkohol.  Foremkę wysmarować tłuszczem, przelać połowę ciasta kokosowego

RAROSSA
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 73

roku przychodzę z garścią inspiracji na świąteczne wypieki. W mojej kolekcji sprawdzonych przepisów znajdziecie puszyste babki, kruche mazurki, pyszne serniki i apetycznie warstwowe ciasta. Jednym słowem dla każdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie wypieku który Wam się spodobał, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami.  Ciekawa jestem jakiego ciasta nie może zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole(...)Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z  białą czekoladą Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Sernik z rosą Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch

Cynamonowe szczęście
pyszne ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką... 66

marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki) , wlać olej i połączyć składniki. Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy. Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka. Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody(...)wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem. Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części. Jedną część ciasta można zwilżyć dwie części np. herbatą z cytryną 3/4 szklanki, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem. Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki i dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe z truskawkami 38

galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm) 50g świeżych(...)cukrem na puszysty kogel mogel. Stapiamy masło i ostawiamy do przestudzenia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, stopione chłodne masło i mąkę. Zakładamy końcówkę z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiamy. Ma być gęste, gładkie i puszyste. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyte truskawki

Raj dla Podniebienia
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką 50

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką to znakomity wypiek, który zawsze się udaje. Ciasto nie wymaga wyrabiania jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Będzie znakomitą propozycją na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny producentem m.in. Mąki Szymanowskiej. Zachęcam do zakupu produktów Polskie Młyny, które można zamówić tutaj .     składniki ciasto(...)puder, olej, zimne mleko, mąkę oraz cukier wanilinowy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie rozprowadzamy. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy delikatnie rozcierając w palcach do momentu

Smakowite Dania
Chrupiące rybki 67

pyszny snack do podjadania podczas filmowego wieczoru. Dziś kolej na chrupiące rybki.  Idealne, żeby zająć czymś ręce, a głowę uwolnić od dręczących myśli. Bez obawy, rybki są z ciasta, a ich ulepienie sprawi Wam dużo przyjemności. Składniki są proste i z reguły zawsze pod ręką. A do ciasta można dodać dowolne ziarenka typu sezam, mak lub czarnuszka. Można też(...)morską, jak lubicie.   A jak ulepić rybki? Polecam mój osobisty patent, który możecie zastosować przy zabawie z plasteliną lub innym materiałem typu glina. Na początek lepię kulki z ciasta. Trochę większe od orzecha laskowego, a mniejsze od włoskiego. Każdą kulkę przyszczypuję dwoma palcami, tak, aby powstał brzuszek( około 2/3 długości) i ogonek. Z ogonka formuję płetwę, może być

dolcevitainmykitchen
Bułki pszenne na jogurcie 54

świetne na śniadanie oraz kolację . Te bułki pszenne robię stosunkowo często, gdyż są bardzo proste do przygotowania. Podstawą bułek pszennych jest mąka, jogurt naturalny, drożdże oraz odrobina oleju. Do ciasta dodaję również odrobinę soli oraz cukru. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto wyrabiam przez kilka minut, a następnie odstawiam do wyrośnięcia, po czym formuję w bułki. Jeśli ktoś lubi bułki pszenne(...)drożdżami oraz cukrem, a następnie odstawić na 10 minut . Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, do której dodać sól, olej oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać ciasto przez 6-7 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny, odrobinę odgazować, a następnie podzielić

MeCooks

Proponowane wyszukiwania