regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą z oliwek. Ten przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Musicie wypróbować! Składniki: Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody
Nastoletnie Wypiekanienajmniejszy ogień. Smażyć najpierw po minucie z każdej strony a następnie jeszcze 15-20 minut obracając je co około 4-5 minut. Podawać na ciepło z dodatkami lub chlebem. marcelina
Czerwony Gupikczekoladę, kakao i miksujemy kolejne 2 min. Do masła przesiewamy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy mleko. Za pomocą noża do chleba równamy wierzch przestudzonych biszkoptów. Pierwszą połowę ciasta równomiernie smarujemy 1/4 kremu. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch i boki ciasta wg własnego uznania. Ja po prostu wyrównałem boki
Kuchnia ŁukaszaHummus jest pochodzącą z Libanu potrawą, popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, ale znaną też w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach i zajada się go najczęściej z chlebem pita albo chrupiącymi warzywami. Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych, a obecnie jest jednym z podstawowych dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej., Podstawowym składnikiem jest zawsze
Ostra na Słodkojest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńmajeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy
Ogrodnik w podróżyDeus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka krowiego. Rozróżniamy Asiago Stagionato, Asiago Fresco i Asiago prodotto in montagna , czyli produkowany w górach. Asiago Stagionato ma mocny, zdecydowany smak, a jego aromat przywołuje na myśl zapach chleba, migdałów i orzechów laskowych. Dojrzewa przez minimum 60 dni i dzieli się na: Asiago mezzano (delikatny, dojrzewający 4-6 miesięcy), Asiago vecchio (bardziej wyrazisty, dojrzewający ponad 10 miesięcy) oraz Asiago
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 2 kromki chleba żytniego jasnego (ok. 60 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka mleka 2% (ok. 10 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ostropestu plamistego lub innych ziaren/otrąb 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (ok. 10 g) 50 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego (ok. 15 g) 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 100% niskosłodzonego
Vroblewska-fitlifearonii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek 1 kg. jabłek 1 kg. aronii
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobecnych czasach stres towarzyszy nam tak często, że właściwie stał się już naszym „chlebem powszednim”. Zarówno w pracy jak i w domu sytuacje stresogenne zdarzają się niemal każdego dnia. Każdy z nas powinien więc nauczyć się okiełznać tego „potwora” na tyle skutecznie, by nie działał on na nas destrukcyjnie. Stres nie oszczędza nikogo. Bez […] Artykuł Jak sobie radzić
Wiszniówkaoraz zainspirować do czegoś innego, ciekawego i oczywiście smacznego ale również prostego w przygotowaniu. I tak na szybko kilka moich ulubionych śniadaniowych przepisów: Owocowe śniadanie Chleb tostowy Orzechowe muffinki Nadziewane awokado A do tego wszystkiego śmiało może dołączyć Pudding z nasion chia, fig i sezonowych owoców . Wiecie dlaczego jest taki fajny? Bo można go sobie samemu
PaleoLifeminut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami, ale możesz też zjeść na gorąco z kromką chleba. Ps. Jeśli chcesz możesz zwiększyć ilość warzyw np. wszystkie składniki dać razy dwa, wtedy będziesz mieć więcej pysznej mieszanki warzywnej
Przepisy i porady kulinarneWszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;) Składniki: 3 kg węgierek 1,2 kg cukru
Z Majeczką w kuchnidzięki zielonemu ogórkowi świeży i pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając
Zasmakuj Kuchni