Szukasz niezawodnego sprzętu, który ułatwi Ci przygotowywanie ciast, kremów czy domowych lodów? Do wyboru masz kilka typów urządzeń: mikser, robot planetarny i robot kuchenny bez problemu poradzą sobie z większością kuchennych wyzwań. Jak więc wybrać sprzęt odpowiedni do Twoich potrzeb? Podpowiadamy – robot planetarny czy mikser sprawdzi się najlepiej? Robot czy mikser? Stajesz przed dylematem robot planetarny czy mikser ? Doskonale(...)głównych zalet jest rozmiar. Ten kompaktowy sprzęt podczas przechowywania zajmuje niewiele miejsca, zatem będzie idealny do niewielkich kuchni. Ręczny mikser jest zazwyczaj wyposażony w dwa rodzaje przystawek – haki do ciast drożdżowych i trzepaczki do ubijania piany czy wyrabiania mniej zwartych ciast. Niewątpliwą zaletą miksera jest też jego cena . Jeśli jednak możesz sobie pozwolić na nieco większy wydatek, to rozważ zakup
RozdomowionaDzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną babkę kakaową z sernikową wkładką. Babka jest bardzo łatwa do zrobienia i smaczna. Pyszne i wilgotne ciasto kakaowe skrywa w sobie serowa niespodziankę. Mase serowa jeśli macie taka ochotę możecie również doprawić ekstraktem waniliowym lub dodać do niej skórkę z cytryny lub pomarańczy. Składniki: Masa serowa: 400 g twarogu tłustego 1/3 szklanki śmietanki(...)cukru 1 jajko Ciasto kakaowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 120 ml oleju 120 ml maślanki 180 g kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 80 ml gorącej wody 220 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ganache: 150 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok
Pani M - kuchnia smakowitadziałała ponad 120 lat i zapewniła sobie trwałe miejsce w życiu obyczajowym Warszawy od 1871r. aż do roku 1944. Lokale Lourse'a były cukiernią z własną produkcją wykwintnych ciast, lodów i innych smakołyków między innymi pasztetów. Cukiernicy szwajcarscy docierali do wielu miast Królestwa i Cesarstwa. Zakładali firmy cukiernicze również w Lublinie, Płocku, Łomży, Kaliszu, Wilnie, Kijowie i Odessie. Szkolili młodych(...)przyszłych cukierników, aby mogli godnie reprezentować ich firmę. To jedno z wielu ciast sprzedawanych w cukierniach Lourse'a . Właśnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa umieściła w swojej książce przepis na ten właśnie mazurek, który cieszył się w okresie Świąt Wielkanocnych dużym powodzeniem w cukierni Lourse'a. źródło Po takiej lekturze musiałam go upiec. Przeniosłam się do XIX wiecznej Warszawy i upiekłam z ¼ składników
Leśny Zakątekmąki do podsypywania Miękkie masło miksuj z cukrem pudrem na wysokich obrotach przez 3 minuty. Wbij jajko i ponownie zmiksuj. Dodaj skórkę z wyparzonych cytryn oraz mąkę. Zagnieć dłońmi ciasto. Z ciasta odkrój jego 1/3 część i dodaj kakao, wyrób je aż kolor będzie jednolity. Oba kawałki ciasta, jasne i ciemne włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej(...)Weź kawałek jasnego ciasta i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Małymi wykrawaczkami w kształcie kwiatków wytnij otwory. Rozwałkuj ciasto z kakao i tymi samymi wykrawaczkami wytnij ciemne kwiatki, które poukładaj w puste miejsca w cieście jasnym. Lekko przejedź wałkiem do ciasta aby kwiatki połączyły się z ciastem jasnym. Wykrawaczką do ciastek w kształcie jajka wytnij ciastka i ułóż
Delicious PlaceCześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne(...)brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy. Pojemniki z galaretkami wstawiamy do lodówki żeby się stężały. (ja sobie to zrobiłam wieczorem poprzedniego dnia przed pieczeniem ciasta)Stężałe galaretki kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę-wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach, szybko dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuliceum… czyli dawno! Moja siostra Ula dostała przepis od swojej koleżanki, więc u nas w rodzinie jest to szarlotka Zoji. Zarówno wtedy, jak i teraz smakuje wyśmienicie. Składniki: Ciasto kruche – 3 szklanki (250ml) mąki pszennej – 250 g masła – 5 żółtek – 2 cukry waniliowe – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka – 1 kg jabłek(...)Jeśli jabłka są kwaśne, to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza – 5 białek – 1 szklanka cukru – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche – Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. – Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. – Ucierać mąkę z masłem między dłońmi
To co kochamSernik z brzoskwiniami to bardzo popularne ciasto „imieninowe”, które gościło chyba w każdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche ? 3 szklanki mąki ? 250 g masła ? 3 łyżki cukru ? 5 żółtek ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser ? 1 kg sera mielonego(...)mnie Piątnica ? 250 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 jajek ? 2 budynie śmietankowe Piana ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche ? Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. ? Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. ? 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum
To co kochamnadzieja znów wstąpi w nas Nieobecnych pojawią się cienie Uwierzymy kolejny raz W jeszcze jedno Boże Narodzenie…” Składniki: Ciasto piernikowe ? 600 g mąki pszennej ? 1 jajko ? 250 g masła ? 250 g miodu ? 150 g cukru ? 3 łyżki kakao ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 przyprawa do piernika Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku(...)kolorowe pisaki cukrowe ? cukierki perełkowe Wykonanie: Choinki piernikowe ? Rozpuścić masło, miód i cukier, wystudzić i dodać jajko. ? Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i lekko zagnieść ciasto z przestudzoną masą. ? Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i zagnieść każde osobno. ? Włożyć do lodówki na noc. ? Ciasto rozwałkowywać na papierze
To co kochamSpecyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto chrupiące, słodkie i karmelowe. W środku gofry(...)gruboziarnistego Wykonanie: ? Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i ekstraktem z wanilii. ? Do ciepłego płynu dodać obie mąki i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. ? Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto. ? Po godzinie wmieszać łyżką do ciasta cukier perlisty. Ciasto nie rośnie
To co kochamrabarbarem. Mdłe o tej porze jabłka nabrały smaku, bo zostały przełamane kwaśnym rabarbarem, a jak szarlotka to koniecznie cynamon. Dodatkowo chrupiące płatki migdałowe i zapach w całym domu. Składniki: Ciasto kruche ? 3 szklanki (250ml) mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie ? 6 jabłek ? 6 średnich łodyg rabarbaru ? sok z 1/2 cytryny ? 2 łyżki cukru(...)cukry wanilinowe ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 5 łyżek płatków migdałowych Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. ? Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. ? Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. ? W środku zrobić dołek, wlać żółtka
To co kochamSuper łatwy przepis na jeden z najsmaczniejszych deserów – sernik gotowany na herbatnich. Pomimo swojego minimalizmu, to ciasto jest nie tylko smaczne, ale daje każdemu początkującemu kucharzowi szansę na przygotowanie wyjątkowego deseru. Przepis jest dość prosty i wymaga minimum czasu i wysiłku. Potrzebne będzie tylko kilka składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. A efektem naszej pracy jest smaczny(...)schowamy go na kilka godzin do lodówki, aby nabrał wyjątkowego smaku. Sernik gotowany na herbatnikach to przepis dla osób, które uwielbiają serniki, które lubią delikatne, kremowe serniki. Do ciasta dodajemy tylko 100g cukru pudru, więc z całą pewnością ciasto nie będzie bombą kaloryczną. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na szybkie, proste i smaczne serniki. Jeśli nie zrobiliście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już najwyższy czas zaplanować świąteczne wypieki, dlatego przychodzę do Was z zestawieniem ciast, które doskonale sprawdzą się na Wielkanocnym stole. Wiem, że bardzo lubicie te moje wpisy, dlatego z przyjemnością przygotowałam kolejny ze sprawdzonymi przepisami na puszyste babki, kruche mazurki, pyszne serniki i apetycznie warstwowe ciasta. Jednym słowem dla każdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie wypieku który(...)kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z białą czekoladą Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Sernik z makiem i jabłkami Sernik z rosą Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch
Cynamonowe szczęścieCiasta tortowe, czy też ciasta tortowe przekładane, cieszą się sporą popularnością nie tylko ze względu na ich wyborny smak ale też ich okazałość, która zawsze robi spore wrażenie na gościach. Są też dość uniwersalne, sprawdzą się na wiele okazji, będą choćby doskonałym pomysłem po prostu na niedzielę dla członków rodziny. Ponadto, ciasta tortowe na imieniny również są strzałem w dziesiątkę(...)warto je wziąć pod uwagę także i przy wielkich uroczystościach! W tym artykule prezentujemy sprawdzony przez gospodynie i gospodarzy przepis na pyszne ciasto tortowe! Przepis na bezowe ciasto tortowe – Dakłas To francuskie ciasto już od lat robi wielką furorę także i w Polsce. Wielu fanów zyskało chociażby przez popularną kawiarnię “Sowę”, w której bardzo często można Dakłasa zakupić
Fascynacje Anioraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenie samo dno. Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 40 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)czekoladową: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek wody wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, gotujemy cały czas mieszając, aż lekko się zredukuje. złożenie ciasta: Pierwszy blat biszkopta umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie nasączamy naparem kawowym i wykładamy 1/2 część kremu. Na kremie układamy nasączone w naparze kawowym okrągłe biszkopty, na które
Domowy Smak Jedzeniacamembertem, żurawiną i żółtym serem. Jeśli lubicie np oscypki na ciepło z żurawiną, to takie połączenie z pewnością także Wam zasmakuje. Ja je uwielbiam Składniki: Ciasto: 1 łyżeczka suchych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka suszonego oregano Sos do pizzy(...)pieczarki, warzywa, owoce itp *** Do miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, dodajemy sól, cukier, oregano oraz olej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dokładnie i dobrze wyrobione, można zrobić to za pomocą robota z hakiem *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce
Blog z Apetytem