ciasto - 162907 przepisów (strona:1218/10861)

ODRYWANE BUŁKI Z WISNIAMI 109

Mięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców. Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto: 1 kg maki 200 g masła (roztopionego) ¾ szklanki cukru Cukier waniliowy Szklanka letniego mleka 4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek) 500 g wiśni wydrylowanych i wymieszanych z łyżką cukru oraz łyżką mąki ziemniaczanej(...)Sposób przygotowania Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.   Ciasto Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić

RAROSSA
Krokiety z pieczarkami 94

minut idealna potrawa w diecie wegetariańskiej Krokiety z pieczarkami – składniki. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 235 kcal w 100g. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej typ 500, 450 lub 400 1 szklanka gazowanej wody mineralnej (jeśli użyjesz wody niegazowanej, to naleśniki nie będą pulchne) 1 szklanka letniego mleka(...)Zamiast miksera możesz także uzyć blendera lub ręcznej trzepaczki kuchennej. Przed przystąpieniem do robienia krokietów, przeczytaj dokładnie cały opis. Dzięki temu optymalnie zaplanujesz pracę w kuchni. Krok 1. Przygotowuję ciasto i smażę dość grube naleśniki na krokiety. Do miski przesiewam mąkę. Wbijam jajka i oprószam solą. Następnie wlewam wodę gazowaną oraz mleko i olej. Dzięki gazowanej wodzie, ciasto na naleśniki

Ania gotuje
Ciasto drożdżowe z truskawkami 62

galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm) 50g świeżych(...)cukrem na puszysty kogel mogel. Stapiamy masło i ostawiamy do przestudzenia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, stopione chłodne masło i mąkę. Zakładamy końcówkę z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiamy. Ma być gęste, gładkie i puszyste. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyte truskawki

Raj dla Podniebienia
Szparagi w tempurze z sosem tentsuyu 87

chrupiące szparagi w tempurze z sosem tentsuyu to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. A jak przygotować idealną tempurę lekką i chrupiącą? Najważniejsze to bardzo zimne składniki. Ciasto najlepiej przygotować tuż przed smażeniem. Nie należy mieszać za długo ciasta, jeśli zostaną gdzieniegdzie grudki to zostawić i nie rozgniatać ich. Zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, że tempura nie będzie chrupiąca(...)Warto też przed maczaniem w cieście oprószyć szparagi skrobią ziemniaczaną, dzięki temu ciasto przylgnie do szparagów. Szparagi w tempurze podałam z sosem tentsuyu , to klasyczny sos do maczania warzyw lub owoców morza w tempurze. Składa się z bulionu dashi , mirinu, sosu sojowego i opcjonalnie cukru. Aby uzyskać orzeźwiający smak można podać go ze startym daikonem lub imbirem. Składniki: Tempura

Oryginalny smak
Kruche ciasto bezglutenowe z mąki owsianej z truskawkami 158

Nadszedł sezon na truskawki, tak więc trzeba ten czas wykorzystać jak najowocniej… Tym razem postanowiłem ukręcić bezglutenowe kruche ciasto z budyniem i truskawkami , którego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Smakuje i wygląda klasycznie, a jest bezglutenowe i wegańskie! Kruche ciasto z mąki owsianej Spód ciasta jest jednocześnie podrośnięty, zbity oraz IDEALNIE kruchy. Oblany kremowym budyniem (u mnie o smaku(...)waniliowym), do tego soczyste i aromatyczne truskawki… Cudowne połączenie, które powala na kolana swoją prostotą. Prawdziwy HICIOR! Dzisiejsze ciasto zrobiłem głównie z mąki owsianej. Jeśli przygotowujesz kruche ciasto dla celiaka , to koniecznie sprawdź czy jest to mąka certyfikowana. W sklepie zabrakło mąki owsianej? Nic się nie dzieje! Możesz zblendować płatki owsiane na mąkę w blenderze kielichowym lub thermomixie. Skończył

Blendman
Czym zastąpić cukier 79

Czym zastąpić cukier Przelicznik i zamienniki cukru do ciast i przetworów. Czym zastąpić cukier w ciastach i przetworach i jak przeliczyć cukier na ksylitol lub inne zamienniki cukru postaram się podpowiedzieć w dzisiejszym artykule. Równie często pojawia się pytanie co zamiast cukru do kawy, ale w tym przypadku możliwości jest o wiele więcej. Do kaw smakowych takich jak kawa(...)wypieków pamiętaj o zmniejszeniu ilości płynów w przepisie. Stewia ma specyficzny gorzkawy posmak, który nie każdemu odpowiada, zwłaszcza w kawie i herbacie Ekstrakt ze stewii możesz stosować do ciast i innych wypieków, ale najlepiej połączyć ją wówczas z erytrolem lub ksylitolem. 1 łyżeczkę cukru zastąpisz 0,5 łyżeczki stewii. Jeśli używasz stewii, będziesz musiała zwiększyć ilość sypkich składników, aby uzupełnić

Cztery Fajery
Pyszne ciasto Truskawkowa Delicja-z kremem i truskawkową pianką +FILM 420

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na przepyszne, bardzo eleganckie i orzeźwiające ciasto Truskawkowa Delicja. Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc jak najbardziej zachęcam do jego przygotowania. Ciasto składa się z cienkiego biszkopta, kremu, truskawkowe pianki, truskawek i galaretki.  Jest wysokie, bardzo podzielne i nada się na każdą okazję Zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta krok(...)dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do piecz, i wyrównujemy.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do suchego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb z ziarnami, zdrowy i pyszny 67

Chlebek jest pyszny, nic się nie kruszy. Naprawdę polecam. Wykonanie ciasta – drożdże wymieszać w małej ilości letniej wody. Dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże. Do wyrobienia ciasta można użyć malaksera z końcówką do gęstych ciast lub rękoma dokładnie ugniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie. Odstawić ciasto(...)wyrośnięcia, następnie ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować olejem i obsypać ziarnami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Wyjąć chleb z formy i poczekać aż ostygnie. Wykonanie chleba w thermomix do naczynia miksującego dodać drożdże, trochę letniej wody, cukier, obroty 1, czas 2 minuty, temperatura 37 odstawić do wyrośnięcia dodać wszystkie składniki oprócz

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką. 76

Przyszedł czas na rabarbar. Robimy kompoty, pieczemy ciasta...  Dziś właśnie przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Powiem Wam, że to jedno z lepszych ciast jakie w ogóle jadłam.  Cienkie ciasto, kwaskowy rabarbar i delikatna, słodka bezowa pianka.  Coś wspaniałego.... Po prostu raj dla podniebienia. Sama zjadłam pół blachy. Nic więcej  chyba nie muszę mówić :) Musicie koniecznie(...)proszek do pieczenia wsypać do miski.  Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka  i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę.  Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość foremki.  Ciasto razem z papierem przełożyć do foremki. Ponakłuwać widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego

Agusiowe smakołyki
Kawowa krówka na biszkopcie 309

Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (u mnie: 23 x 23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min., aż boki lekko odejdą od formy

Kuchnia MagdaLeny
Kajzerki 50

łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody, wymieszać do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku użycia suchych drożdży, wystarczy wymieszać je z mąką. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabianie(...)powinno trwać nie krócej niż około 7 minut ( wyrabiałam w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego przez 10 minut ). Następnie dodać olej i ponownie wyrobić, aż cały tłuszcz dobrze wchłonie się w ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką lub folią spożywczą ( polecam to drugie, wówczas ciasto nie traci na wilgoci ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około

Opowieści z piekarnika
Ciasto jogurtowe z owocami 68

Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i malinami. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Palce lizać! Składniki 300 g owoców dowolnych (u mnie truskawki, maliny i borówki po 100g) 3 jajka M 2,5 szklanki mąki pół szklanki oleju szklanka cukru lub 3/4 jeśli lubimy mniej słodkie ciasta 300g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu do ciast(...)cytrynowy Przygotowanie Ucieramy jajka z cukrem, ja nie miksowałam, tylko utarłam trzepaczką. Dodajemy składniki mokre, czyli olej i jogurt, dokładnie mieszamy z masą jajeczną. Dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do tortownicy. Przygotowujemy owoce, czyli myjemy je i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Układamy owoce na cieście, lekko je wciskając, leciutko

Wasze Przepisy
Drożdżówki kwiatuszki z serem i kruszonką-bez wałkowania, formy, pyszne i puszyste +FILM 81

serem i kruszonką w kształcie kwiatuszków. Takie bułeczki są bardzo łatwe  do zrobienia i na prawdę przepięknie wyglądają.  Robi się je bardzo ławo, nie trzeba nawet wałkować ciasta. Super zabawa i pyszne bułeczki. Nadzienie serowe jest kremowe, wilgotne po prostu musicie ich spróbować :)  tradycyjnie zapraszam na film  SKŁADNIKI ***z tych proporcji wyszło mi ok 10 dużych(...)drożdżówek*** *szklanka u mnie to zawsze 250ml* CIASTO -40g świeżych drożdży -500g mąki pszennej tortowe +troszkę do podsypania -2 jajka -3/4 szkl cukru -cukier waniliowy -ok 60g masła lub margaryny -200ml ciepłego mleka NADZIENIE SEROWE -1 jajko -250g sera półtłustego -ok 3 łyżki cukru -3 łyżki kwaśnej śmietany KRUSZONKA -20g masła lub margaryny -cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepis na pizza bez drożdży 63

lubi domowej pizzy? Wiadomo, że ona smakuje trochę inaczej jak ta serwowana w restauracji. Jednak mimo wszystko jest pyszna. W Internecie można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów na ciasta do pizzy. Jednak czy ktoś w ogóle wie, że można je zrobić nie używając do tego w ogóle drożdży? Na pewno bardzo dużo ludzi w tym momencie stwierdzi, że na pewno(...)naturalnego. Do tego wsypujemy1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. Robimy to łyżeczką, a po chwili wyrabiamy ciasto chwilę dłońmi. Ciasto musi stać się jednolite. Następnie na dużą, drewnianą deskę lub na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę. Jeszcze chwilę wyrabiamy rękoma. Gotowa kula

Marcepanowa kuchnia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję