ciasto - 160969 przepisów (strona:1209/10732)

Tort bezowy z malinami (bez glutenu) 44

Tort bezowy z malinami to ciasto które smakuje każdemu! Chrupiąca lekka beza, kremowa śmietanka i całość przełamana frużeliną malinową… no ciężko się od niego oderwać Przepis idealny na sezon na maliny (lipiec – wrzesień), chociaż możecie również użyć mrożonych malin. Co więcej, tort bezowy z malinami to ciasto bez glutenu Do przygotowania blatów bezowych ponownie wykorzystałam pasteryzowane białko(...)ilości. Co więcej, białka pochodzą od jajek z klasy A, czyli kur z chowu ściółkowego Rewelacyjnie się ubijają, to naprawdę świetne rozwiązanie dla fanów bezy! Zobacz również przepisy na ciasta wegetariańskie lub słodkości bez glutenu ! Przepis na tort bezowy z malinami Składniki Blaty bezowe* 6  białek ** (210 g) użyłam  białka od  Farma Białka 2½ szklanki

WegePrzepis
Domowe bułeczki z jagodami 49

lubię tak bardzo jak... pierogi z jagodami.:)  Domowe jagodzianki. Małe bułeczki, przy których jest trochę pracy i wymagają cierpliwości, której często mi brakuje (szczególnie gdy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie) , ale warto się czasem poświęcić dla czegoś dobrego. :) DOMOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI JAGODZIANKI   Składniki: ciasto: 700 g mąki 100 g cukru 100g mascarpone 20 g świeżych drożdży(...)mąki 70 g masła 50 g cukru   Przygotowanie: nadzienie: Jagody mieszamy z cukrem i mąką. kruszonka: Łączymy mąkę, masło i cukier rozcierając między palcami, aby powstały grube okruchy ciasta. ciasto: Z drożdży, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru i ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn, który  odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.  Pozostałe składnik przekładamy

Bon appetit mon amie
Ciasto śmietankowe z malinami-pyszne i łatwe+FILM 356

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Sezon na maliny zaczął się już na dobre, więc przedstawiam Wam ciasto Śmietankowe z malinami. Składa się z biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym, bitej śmietanki oraz galaretki z malinami.  Ciasto jest leciutkie, orzeźwiające, pięknie i elegancko wygląda. Polecam gorąco Zapraszam też na film na moim kanale YouTube  SKŁADNIKI *blaszka(...)żelatynę, miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Połowę śmietanki wykładamy na dżem, wyrównujemy i kładziemy na niej drugi spód biszkoptowy. Smarujemy go dżemem porzeczkowym i na niego dajemy resztę śmietanki Ciasto wstawiamy do lodówki. Do miski wsypujemy 2 galaretki malinowe i zalewamy je 750ml wrzątku-dokładnie mieszamy i studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy 500g malin-wsadzamy na chwilę do lodówki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z kremem i wiśniami 47

Jeśli lubicie klasyczne wypieki, to mam dziś dla Was taki właśnie przepis. No bo biszkopt z kremem budyniowym i owocami, to już klasyka :). Często w takich ciastach pojawia się też galaretka. U mnie jej dziś nie ma, jest za to pyszna wiśniowa żelka. A jak wiśnie, to biszkopt kakaowy, bo według mnie najlepiej pasuje do tych owoców. Z kremem budyniowym(...)krem na jego bazie też jest smaczny. Do żelki wiśniowej można spokojnie użyć wiśni mrożonych ( choć ja skorzystałam ze świeżych, własnych :) ), ale by podbić wiśniowy smak, warto przemycić do ciasta trochę świeżych wiśni. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto :). Polecam! Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od ugotowania budyniu, gdyż będzie potrzebował sporo czasu, aby dobrze wystygnąć. Przed wykonaniem kremu warto też

Opowieści z piekarnika
ODRYWANE BUŁKI Z WISNIAMI 75

Mięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców. Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto: 1 kg maki 200 g masła (roztopionego) ¾ szklanki cukru Cukier waniliowy Szklanka letniego mleka 4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek) 500 g wiśni wydrylowanych i wymieszanych z łyżką cukru oraz łyżką mąki ziemniaczanej(...)Sposób przygotowania Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.   Ciasto Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić

RAROSSA
Krokiety z pieczarkami 62

minut idealna potrawa w diecie wegetariańskiej Krokiety z pieczarkami – składniki. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 235 kcal w 100g. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej typ 500, 450 lub 400 1 szklanka gazowanej wody mineralnej (jeśli użyjesz wody niegazowanej, to naleśniki nie będą pulchne) 1 szklanka letniego mleka(...)Zamiast miksera możesz także uzyć blendera lub ręcznej trzepaczki kuchennej. Przed przystąpieniem do robienia krokietów, przeczytaj dokładnie cały opis. Dzięki temu optymalnie zaplanujesz pracę w kuchni. Krok 1. Przygotowuję ciasto i smażę dość grube naleśniki na krokiety. Do miski przesiewam mąkę. Wbijam jajka i oprószam solą. Następnie wlewam wodę gazowaną oraz mleko i olej. Dzięki gazowanej wodzie, ciasto na naleśniki

Ania gotuje
Ciasto drożdżowe z truskawkami 38

galaretką. To wspomnienie wraca do mnie przy każdym początku lata i wakacji. Dzisiejsza moja propozycja także jest pełna świeżych truskawek. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm) 50g świeżych(...)cukrem na puszysty kogel mogel. Stapiamy masło i ostawiamy do przestudzenia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, stopione chłodne masło i mąkę. Zakładamy końcówkę z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiamy. Ma być gęste, gładkie i puszyste. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyte truskawki

Raj dla Podniebienia
Szparagi w tempurze z sosem tentsuyu 65

chrupiące szparagi w tempurze z sosem tentsuyu to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. A jak przygotować idealną tempurę lekką i chrupiącą? Najważniejsze to bardzo zimne składniki. Ciasto najlepiej przygotować tuż przed smażeniem. Nie należy mieszać za długo ciasta, jeśli zostaną gdzieniegdzie grudki to zostawić i nie rozgniatać ich. Zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, że tempura nie będzie chrupiąca(...)Warto też przed maczaniem w cieście oprószyć szparagi skrobią ziemniaczaną, dzięki temu ciasto przylgnie do szparagów. Szparagi w tempurze podałam z sosem tentsuyu , to klasyczny sos do maczania warzyw lub owoców morza w tempurze. Składa się z bulionu dashi , mirinu, sosu sojowego i opcjonalnie cukru. Aby uzyskać orzeźwiający smak można podać go ze startym daikonem lub imbirem. Składniki: Tempura

Oryginalny smak
Kruche ciasto bezglutenowe z mąki owsianej z truskawkami 111

Nadszedł sezon na truskawki, tak więc trzeba ten czas wykorzystać jak najowocniej… Tym razem postanowiłem ukręcić bezglutenowe kruche ciasto z budyniem i truskawkami , którego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Smakuje i wygląda klasycznie, a jest bezglutenowe i wegańskie! Kruche ciasto z mąki owsianej Spód ciasta jest jednocześnie podrośnięty, zbity oraz IDEALNIE kruchy. Oblany kremowym budyniem (u mnie o smaku(...)waniliowym), do tego soczyste i aromatyczne truskawki… Cudowne połączenie, które powala na kolana swoją prostotą. Prawdziwy HICIOR! Dzisiejsze ciasto zrobiłem głównie z mąki owsianej. Jeśli przygotowujesz kruche ciasto dla celiaka , to koniecznie sprawdź czy jest to mąka certyfikowana. W sklepie zabrakło mąki owsianej? Nic się nie dzieje! Możesz zblendować płatki owsiane na mąkę w blenderze kielichowym lub thermomixie. Skończył

Blendman
Czym zastąpić cukier 57

Czym zastąpić cukier Przelicznik i zamienniki cukru do ciast i przetworów. Czym zastąpić cukier w ciastach i przetworach i jak przeliczyć cukier na ksylitol lub inne zamienniki cukru postaram się podpowiedzieć w dzisiejszym artykule. Równie często pojawia się pytanie co zamiast cukru do kawy, ale w tym przypadku możliwości jest o wiele więcej. Do kaw smakowych takich jak kawa(...)wypieków pamiętaj o zmniejszeniu ilości płynów w przepisie. Stewia ma specyficzny gorzkawy posmak, który nie każdemu odpowiada, zwłaszcza w kawie i herbacie Ekstrakt ze stewii możesz stosować do ciast i innych wypieków, ale najlepiej połączyć ją wówczas z erytrolem lub ksylitolem. 1 łyżeczkę cukru zastąpisz 0,5 łyżeczki stewii. Jeśli używasz stewii, będziesz musiała zwiększyć ilość sypkich składników, aby uzupełnić

Cztery Fajery
Pyszne ciasto Truskawkowa Delicja-z kremem i truskawkową pianką +FILM 391

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na przepyszne, bardzo eleganckie i orzeźwiające ciasto Truskawkowa Delicja. Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc jak najbardziej zachęcam do jego przygotowania. Ciasto składa się z cienkiego biszkopta, kremu, truskawkowe pianki, truskawek i galaretki.  Jest wysokie, bardzo podzielne i nada się na każdą okazję Zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta krok(...)dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do piecz, i wyrównujemy.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do suchego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb z ziarnami, zdrowy i pyszny 49

Chlebek jest pyszny, nic się nie kruszy. Naprawdę polecam. Wykonanie ciasta – drożdże wymieszać w małej ilości letniej wody. Dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże. Do wyrobienia ciasta można użyć malaksera z końcówką do gęstych ciast lub rękoma dokładnie ugniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie. Odstawić ciasto(...)wyrośnięcia, następnie ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować olejem i obsypać ziarnami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Wyjąć chleb z formy i poczekać aż ostygnie. Wykonanie chleba w thermomix do naczynia miksującego dodać drożdże, trochę letniej wody, cukier, obroty 1, czas 2 minuty, temperatura 37 odstawić do wyrośnięcia dodać wszystkie składniki oprócz

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką. 58

Przyszedł czas na rabarbar. Robimy kompoty, pieczemy ciasta...  Dziś właśnie przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Powiem Wam, że to jedno z lepszych ciast jakie w ogóle jadłam.  Cienkie ciasto, kwaskowy rabarbar i delikatna, słodka bezowa pianka.  Coś wspaniałego.... Po prostu raj dla podniebienia. Sama zjadłam pół blachy. Nic więcej  chyba nie muszę mówić :) Musicie koniecznie(...)proszek do pieczenia wsypać do miski.  Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka  i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę.  Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość foremki.  Ciasto razem z papierem przełożyć do foremki. Ponakłuwać widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania