przecież ciekawość jest jak kompas wytyczający nowe szlaki. I tych smaków , które zabierają nas w podróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem. Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom(...)obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie wycinam z niego środek i wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam i kroję
KUCHARNIAwidać - nie umiem! Pozostaje mi więc nadzieja, że przyzwyczajeni do objętości postów będziecie mnie nadal odwiedzać. Nie mam dziś dla Was tortu, chociaż był w planach. Wybrałam ciasto, które jest cudownie zaskakujące i absolutnie uzależniające. Tak samo jak pisanie bloga, które stało się moim prawdziwym uzależnieniem. To ciasto jest dowodem na to, że łączenie smaków ma nieograniczone możliwości, że warto(...)szukać i odkrywać takie połączenia, by po pierwszym kęsie po prostu oderwać się zmysłami od ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest kwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek. Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej
KUCHARNIAząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę(...)Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia na kilka minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Fetę przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę i rozgniecione ząbki czosnku. Całość rozgnieść widelcem i wymieszać (mogą zostać grudki sera). Doprawić do smaku solą
KUCHARNIApodgrzać ,dodac drożdże i łyżke cukru i masło ,wymieszac do rozpuszczenia i odstawic na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdzowy, a następnie wyrobić elastyczne ciasto .Można też wyrobić ciasto mikserem Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. na ok 1 godzinę.Przygotować kruszonkę - wymieszać palcami wszystkie składniki,aż powstaną grudki. Po tym czasie(...)rozwałkować ciasto ,na ciasto położyć jabłka i zawinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do natłuszonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki .Posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.Odstawić ,aby podroslo. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,piec okolo 30- 40 minut, kiedy patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Uwaga - jeśli w trakcie pieczenia ciasto za szybko zrumieni się z góry
w mojej kuchnigazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza Są one potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para(...)gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza Są one potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para
w mojej kuchniSkładniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej(...)krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto
w mojej kuchniCIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka(...)piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy
w mojej kuchniUwielbiam ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką. Ciasto z brzoskwiniami SKŁADNIKI: Ciasto mąka - 1 kg drożdże - 100 g mleko - 1 i 1/2 szkl cukier - 250 g margaryna - 250 g jajka - 4 szt zapach śmietankowy sól- szczypta KRUSZONKA margaryna - 0,5 kost cukier - 0,5 szkl mąka - 250 g DODATKOWO brzoskwinie - 1 puszka ( 850) ml PRZYGOTOWANIE: Do miski pokruszyć(...)drożdże, zalać ciepłym mlekiem, rozmieszać. Dodać jajka, margarynę, szczyptę soli, cukier i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć, pokroić na cząstki. Ułożyć owoce na cieście. KRUSZONKA Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę
Kuchnia DanusiSzarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej formy. Ciasto to jest jednym z najprostszych, jakie istnieją - nie wymaga użycia miksera, zagniatania czy ucierania, najdłuższą czynnością podczas przygotowań jest obranie i starcie jabłek na tarce. Z najprostszymi przepisami bywa jednak(...)wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte
Smakołyki Berenikiteraz już można się pobyczyć. Dziękuję bardzo za pamięć. Teraz już wracam na dobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów. Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka. To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta. Ja wzięłam przepis od DOROTUS . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny(...)dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej same żółtka, pokrojone masło lub margarynę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru, szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao i ponownie krótko zagnieść. Każdą z kul zawinąć w folię w stawić na ok. 2 – 3 godziny
Na słodko lub wytrawnieDostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka(...)cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Tłuszcz do smarowania blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, śmietany i żółtek zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta zawinąć
Na słodko lub wytrawniefareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dzisiaj po raz pierwszy skorzystałam z z zamrożonych tegorocznych owoców. Znalazłam przepis na ciasto wczesnojesienne na tej stronie . Wspaniałe puszyste ciasto z mnóstwem porzeczek. Wprawdzie w oryginale podana jest blaszka o wymiarach 20 x 20.. ale wydaje mi się, że jest(...)duża, bo ciasto wychodzi bardzo niskie. Zdecydowanie poleciałabym małą keksówkę bo jest to przepis na mniejszą porcję ciasta. Ja do ciasta dałam mrożone porzeczki. Składniki: 1 ,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki cukru 3 jajka 6 łyżek stopionego masła lub margaryny 1 łyżka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g porzeczek Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnieWspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty. Składniki na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki(...)cynamonu 4 łyżki cukru 4 – 6 łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część
Na słodko lub wytrawniedomowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera(...)Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych. Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie
Słodka StronaKruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto... Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto(...)się ugotowały, ale nie straciły swego kształtu. Następnie wyjąć je z wody i dobrze odsączyć. Pozostawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 175 °C. Z migdałów, masła i cukru zagnieść ciasto. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Piec 10 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, przestudzić. Piekarnik rozgrzać
maniapieczenia