ciasto - 162907 przepisów (strona:1200/10861)

JAGODZIANKI 171

Kochani zachęcam was do wypróbowania moich jagodzianek o których już wspominałam w moim pierwszym  wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach(...)Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru,   Rozczyn 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. Ciasto W tym czasie rozpuścić masło, podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne

RAROSSA
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 246

szarlotki stwierdzam że jest wyśmienita, w mojej szarlotce wprowadziłam delikatną zmianę, jabłka starłam na tarce nie szatkowałam jak poleca siostra Aniela oraz dodałam dużo więcej cynamonu ponieważ go uwielbiam. . Ciasto . jest . zarówno . w . przygotowaniu . jak . i . w smaku podobne do ciasto kruchego które, już  było  podstawą do  placka(...)malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier

RAROSSA
Miodownik tradycyjny 212

mój pierwszy przepis:) Zdecydowałam się na to konkretne ciasto z uwagi, że jest to ulubione ciasto Mojego męża, który dziś założył mi Bloga:) Powiedzmy że to w ramach podziękowania. Wracając to ciacha... jest to przepis z zeszytu mojej teściowej (może właśnie w tym cały sekret że mu tak smakuje:)) Miodownik nie jest bardzo czasochłonny, blaty może upiec nawet(...)wcześniej. Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny           Składniki: Ciasto: ·        500 g mąki ·        1 czubata łyżeczka sody

Mania Gotowania
Cinnabon rolls 205

się za pieczenie. Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne. Cinnabon rolls    Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła 150 ml mleka 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Nadzienie: 3   łyżki(...)suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy   ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej

Mania Gotowania
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 221

amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków. Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym z zadań uczestników.   Ciasto smakowało mi bardzo, ale uważam, że osobą nie lubiących kwaśnych wypieków może nie przypaść do gustu. Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić(...)beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny

Mania Gotowania
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 222

migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml(...)miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać wymieszane z niewielką ilością mleka i cukru, drożdże. Pomieszać z odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej ilości. Wyrabiamy ciasto, tj.: dodajemy całe ciepłe mleko, cukier, roztrzepane rózgą jaja. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na puszyste. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto nie może być zbyt twarde

SMYKWKUCHNI
Sernik Gumiś ;) 1132

Pamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika użyłam jagód, tak powstała nazwa. Przepis znalazłam na stronie  Najsmaczniejsze.pl . Po oryginał odsyłam na stronę, ponieważ dokonałam kilku zmian ;) Ciasto jest pyszne, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak idealnie zrównoważony(...)słodki, nie za kwaśny. Do tego kolor jest dla mnie obłędny ;) Polecam i życzę smacznego :) Blacha 22x33 cm Składniki: Ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 18%   Masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie specjalny

Czerwona Porzeczka
Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami 663

połączenie idealne. Kwaskowate maliny i słodycz czekolady wzajemnie się równoważą. Tartaletki poza tym, że są pyszne, to jeszcze efektownie się prezentują. A przyżądzenie ich nie wymaga wiele czasu. KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek ) * 120 g masła * 3 łyżki cukru   * 1 1/4 szklanki mąki pszennej   * 1 żółtko   * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Z masła, mąki, cukru(...)żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Z ciasto wykroić 6 okręgów, średnicy nieco większej niż foremka. Ciastem wykleić foremki do tartaletek

kolorowotorcikowo
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 250

sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża(...)widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół

Ratunku obiad
2w1 czyli pizza pieróg 309

złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu dziś również mogliśmy delektować się smacznym obiadkiem, a jutro zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje  tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast(...)niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza się wręcz rewelacyjnie :) Jeszcze jedną innowacją, było dla mnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich na zakupach i gdy już myślałam, że nici z planowanego obiadu, znalazłam w szufladzie te sproszkowane. Ciasto wyrosło

Ratunku obiad
Mazurek orzechowy 181

żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Ciasto uformować(...)kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Przyciąć do kształtu prostokąta lub kwadratu. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut. Przygotować masę orzechową. Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę

kolorowotorcikowo
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6547

tylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie maku, sera z kokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej. Składniki(...)ciasta: - 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao instant np.Nesquick ( u mnie kakao słodzone cukrem kokosowym) + dodatkowo : słoik własnych lub puszka kupnych brzoskwiń Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3

Smaczne Zdrowe
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 257

pszenicy, na mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej , która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka(...)czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie mąkę, całość mieszamy do połączenia składników. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce. Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie

Smaczne Zdrowe
Mini serniczki miętowe 254

Sernik musi być obowiązkowo na Święta. Tym razem w wersji mini. Lubię przygotowywać ciasta w takiej wersji, gdyż nie wymagają krojenia, każdy gość dostaje swoją porcję i jest zadowolony Te serniczki miętowe w wersji mini upiekę na Wielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje(...)mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest jego składnikiem. Wiedziałam, że taki kolor można uzyskać dodając do masy likier miętowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche z pianką i owocami 248

Bardzo kruche ciasto i delikatna pianka z białek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia  Przygotowanie:   Ciasto kruche;  Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić na 5 części

Ala piecze i gotuje