ciasto - 163312 przepisów (strona:1193/10888)

Biszkoptowa tarta żurawinowa 187

jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty.  Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekolad ą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać(...)szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej.  Składniki : Kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g masła 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru Masa biszkoptowa: 2 jajka pół szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 80 g mąki pszennej dodatkowo: szklanka świeżej żurawiny wielkoowocowej cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier

Słodkie Przyjemności
Pudrowane poduszeczki 142

Niedawno robiłam sycylijskie cannoli z ricottą . Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki. Składniki : - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego(...)wina wytrawnego - olej roślinny do smażenia - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli . Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe na maślance 161

była letnia). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej masło z jajkiem, wyrośnięty rozczyn oraz letnią maślankę. Wyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. W międzyczasie, o ile nie mamy gotowej, szykujemy kruszonkę migdałową. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko(...)posypaną mąką stolnicę, zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze. Na moim profilu na FB udostępniłam bardzo interesujący filmik o tym, jak można uformować różne kształty wypieków drożdżowych. Zachęcona tym postanowiłam spróbować. Niestety, moja „przygoda” zakończyła się tylko na próbie. Ciasto przygotowane na filmie jest zupełnie z innej bajki – elastyczne i twarde. Moje – delikatne. Już

mojewypiekiinietylko
Rolada żyrafa 354

Dzięki prostemu w wykonaniu wzorowi uzyskujemy ciasto, które niebanalnie się prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit!     Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone. Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować . Składniki: Ciasto:     5 jajek     6 łyżek cukru(...)łyżki naturalnego kakao Nadzienie: 300 ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 2 banany sok z cytryny do skropienia bananów Przygotowanie: Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę

Fabryka pomysłów
Miodownik z kremem z kaszy manny 1002

wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:)  foremka 25x36cm Ciasto:     2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki miodu(...)100g margaryny Palmy z Murzynkiem,  2 jajka,  łyżeczka sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem.  Każdą część piec około

Z miłości do słodkości
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;) 174

wody 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 - 150 ml rumu garść skórki kandyzowanej  200-300 g wiśni - wydrylowanych pół aromatu rumowego do ciasta szczypta soli do ubijania białek 1 czekolada gorzka dobrej jakości odrobinę mleka i cukru do zrobienia polewy.  Wydrylowane wiśnie moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie(...)odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy w garnku i stapiamy, dodajemy wodę, cukier, kakao i wszystko razem mieszamy aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie

Bon Appetit Małgorzaty
Smak tradycji...jabłecznik 406

Jest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :) Składniki na ciasto na blachę 30x40cm: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)mąki 100 ml śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: ok. 10 sztuk jabłek Pół szklanki cukru 1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa dodatkowo: bita śmietana albo cukier puder do dekoracji Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując, następnie dodajemy proszek

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 217

roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik zrobiłam z kremem na kaszy mannie. Tak jak, robiła moja mama gdy byłam jeszcze dzieckiem. Inna nazwa tego ciasta to ponoć Stefanka. Ale u mnie w domu ciasto te nazywamy zwyczajnie - ciastem miodowym :) Składniki na ciasto(...)Składniki na krem: 1 l mleka 3,2 % 1/2 szklanki cukru  120 g masła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki soku z cytryny Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez

Bon Appetit Małgorzaty
ŚWIĄTECZNY STOLLEN 183

Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej strucli. Uwielbiam jej smak, pewnie dlatego, że bardzo lubię marcepan, a on właśnie dominuje w tym cieście. Jakoś dotychczas jednak,  zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie(...)roku jednak będzie odstępstwo. Zamiast keksa - niemiecki stollen.   Ciasto podobno można upiec nawet 4-5 tygodni przed świętami, zawinąć w ściereczkę, aby spokojnie w chłodnym miejscu leżakowało sobie do świąt.  Mój stollen upiekłam 6 dni przed świętami.  Oczywiście musiałam zdegustować zaraz po wystudzeniu i stwierdzam mało skromnie: był pyszny! Składniki: 40g świeżych drożdży 175 ml ciepłego

Walijskie Pichcenie
Makowo kokosowe z żurawiną 3212

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole.   Składniki: Ciasto: 150 g suchego maku 100 g kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem(...)Kresto 2 łyżki cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówki Polewa  100 g białej czekolady 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały

Ala piecze i gotuje
Baklava 397

Przygotowuje się ją z wielu różnych orzechów, jednak najbardziej znana jest z orzechami włoskimi. Ja do swojej dodałam jeszcze migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana jest przepisem z bloga ' Gruszka z fartuszka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na około 15 kawałków Baklavy(...)ciasta filo 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g masła, najlepiej klarowanego 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru Słodki syrop, wersja 1: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki wody skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie) Słodki syrop, wersja 2: 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z pomarańczy

My Culinary Art
Stefanka 200

Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżki miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody Składniki na masę: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny Składniki na polewę: 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru kilka łyżek mleka 2 łyżki kakao Wszystkie składniki ciasta zagnieść(...)zwykłe kruche. Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto, każdy placek ciasta osobno - około 15 min. w temp. ok 160 stopni (fot.2) . Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Odstawić na chwilę z ognia i wsypać, szybko mieszając kaszę manną. Znowu postawić

Świat Ciasta
Tort płatkowy 179

Składniki na 6 płatków ciasta: 7 jajek 300 g cukru 260 g mąki Składniki na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 800 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny Składniki na polewę karmelową: 125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówki Jajka utrzeć stopniowo dodając cukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze(...)jednorodnego kremu. Dodać przesianą mąkę i ostrożnie wymieszać. Przygotować 6 odcinków papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 24 cm (fot.1) . Wnętrze każdego okręgu wypełniać ciastem (fot.2) (ja dawałam około 5 łyżek stołowych ciasta na każdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier

Świat Ciasta
Jagodzianki z białym serem 197

Składniki na ciasto: 300 ml letniego mleka 60 g miękkiego masła 100 g cukru pół łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych Składniki na masę serową: 400 g twarogu półtłustego  2 łyżki masła, o temperaturze pokojowej 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru z wanilią(...)szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Od momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast drożdżowych z owocami :) Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól a następnie wcześniej przygotowane mleko z resztą składników

Świat Ciasta
Drożdżówki mocno kokosowe 233

Składniki na ciasto (6-7 dużych drożdżówek): 300 g mąki pszennej  6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży  125 ml letniego mleka  1 jajko  50 g roztopionego masła  30 g cukru  szczypta soli   Nadzienie kokosowe: 1/2 puszki skondensowa- nego mleka słodzonego 1/2 szklanki wiórków kokosowych  1 żółtko 2 łyżki mąki(...)robimy drożdżówki ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba przygotować rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić. Kiedy już składniki się połączą, pod koniec ugniatania dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie kokosowe. Mleko wlać do rondelka, dodać

Świat Ciasta