ciasto - 160969 przepisów (strona:1198/10732)

Mazurki pistacjowe 26

Mazurki pistacjowe Kruche i delikatne ciasto z pysznym kremem pistacjowym. Te mazurki wprost rozpływają się w ustach. Są dość słodkie więc dla przełamania smaku, ciasto smarujemy kwaskowym dżemem malinowym. Możemy zrobić jeden duży mazurek i potem pokroić go na kawałki lub wykonać kilka mniejszych jajeczek, które zmieszczą się do koszyczka wielkanocnego.     Składniki: 300g mąki pszennej 20g cukru pudru(...)owoców liofilizowanych     *** Na stolnicę wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło *** *** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki

Blog z Apetytem
Pszenno-orkiszowy chrupiący chleb z gara 20

recepturę na chleb pszenno-orkiszowy. Jak upieczenie to zapewniam Was, że na jednej kromce się nie skończy. Zobaczcie na te dziury w chlebie, to sekret dobrze wyrobionego ciasta. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował. Udanych wypieków.       Potrzebujemy: 300 g mąki tortowej 120 g mąki orkiszowej typ 630 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych(...)drożdży 300 ml ciepłej wody   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąki przesiewany do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Ciasto można wyrobić robotem przez około 10 minut. Następnie

Izabelawkuchni
Co zrobić żeby sernik nie opadł? 28

sernik nie opadł, kluczowe jest zachowanie kilku zasad: Delikatne mieszanie składników Zbyt intensywne mieszanie ciasta może wprowadzić do niego zbyt dużo powietrza, które później podczas pieczenia ucieka, powodując opadanie. Mieszaj składniki delikatnie, tylko do połączenia się składników. Po wymieszaniu składników na sernik, możesz uderzyć miską o blat kilkukrotnie, aby powietrze wydostało się z masy. Temperatura składników Składniki, z których przygotowujesz(...)może spowodować opadanie. Użycie kąpieli wodnej Pieczenie sernika w kąpieli wodnej może pomóc utrzymać równomierne i delikatne ciepło wokół formy, co zapobiega pękaniu i opadaniu. Dodanie skrobi Dodanie do ciasta niewielkiej ilości skrobi ziemniaczanej może pomóc w stabilizacji struktury sernika. Jednak nie należy dodawać zbyt dużo skrobi lub mąki, a dodatkowo należy przesiać je przez sitko przed dodaniem do masy

Via Gusto
Sernik królewski. 24

Sernik królewski to cudne połączenie masy sernikowej z kruchym ciastem i kakao. Jest po prostu pyszny! Co nam trzeba? Na ciasto kruche: 400g mąki pszennej 300 g masła 4 łyżki prawdziwego kakao 120 g cukru 2 żółtka jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg naturalnego mielonego twarogu – ja używam gotowy z wiaderka 5 jajek(...)budyń śmietankowy- bez cukru 150g cukru 100g masła Robimy! Składniki wyjmujemy z lodówki godzinkę przed robieniem, aby miały temperaturę pokojową. Najpierw szykujemy ciasto kruchę: podane składniki zagniatamy dokładnie do jednolitej masy- będzie ona dość lepka, ale taka ma być- zawijamy nasze ciasto w folię i chowamy do lodówki na około 1,5-2 h. Po tym czasie ciasto dzielimy

Latosiowydom
Chleb z gara z siemieniem lnianym i miodem 85

chleb z gara. Tym razem upiekłam chleb z siemieniem lnianym i miodem. Mięciutki, pachnący i taki lekko słodki. Uwielbiam domowe pieczywo. Jest najlepsze. Proces wyrabiania jest najlepszy. Dobrze wyrobione ciasto później nam się odwdzięczy, pięknie wyrośnie i upiecze się doskonały chleb. Im więcej dziur w chlebie to tym lepiej wyrobione ciasto. Upieczcie taki chlebek. Udanych wypieków. Ja już mam pomysł(...)miodu prawdziwego 4 łyżki siemienia lnianego   Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, miód, siemię lniane i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką

Izabelawkuchni
Drożdżówka z kruszonką 101

wypiek drożdżowy , który z powodzeniem serować można zarówno na deser jak i na śniadanie . Ta bułka drożdżowa smakuje pysznie podana sama bądź posmarowana masłem, kremem czekoladowym lub dżem. Przygotowanie ciasta drożdżowego na drożdżówkę z kruszonką nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednakże dość długo czekać musimy na jego wyrośnięcie. Warto jest się zatem zdecydować na zrobienie tejże bułki drożdżowej przy weekendzie(...)puder, drożdże instant, cukier waniliowy , letnie mleko oraz jajka. Wyrabiać przez około minutę, po czym wlać płynne, wystudzone masło i kontynuować wyrabianie przez 10-12 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawiać ciasto do wyrośnięcia na około dwie godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać dłonią, posypać kruszonką, przykryć ścierką kuchenną

MeCooks
różowe ciasto kisielowe 150

pieczenia. Masło miksujemy z cukrem oraz jajkami na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (keksówki ok. 12×35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw suchego patyczka, przez(...)Upieczone i wystudzone ciasto opcjonalnie możemy polać lukrem. JA zrobiłam lukier na oko. Trochę cukru pudru wymieszałam z sokiem malinowym

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Leśny mech z malinami 32

Ciasto Leśny mech – jadłam je wielokrotnie, ale nigdy nie robiłam go sama. Wreszcie przyszła kolej, by nadrobić te zaległości. Zdecydowałam się na dodatek malin oraz kremu śmietankowego z białą czekoladą. Ciasto wyszło pyszne. Oczywiście nie obyło się bez małych niedociągnięć, a to dlatego, że ciasto to robiłam na nowym sprzęcie. Mój starty zwykły mikser zastąpił nowy robot planetarny(...)delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut. Po przestudzeniu odkrawamy wierzch ciasta i kruszymy go na mniejsze kawałki (okruchy). Warstwa malinowa: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Do letniej galaretki dodajemy mrożone maliny, mieszamy. Galaretka powinna niemalże natychmiast

Smaki Na Talerzu
Biszkoptowiec 49

Biszkoptowiec to proste i przepyszne ciasto bez pieczenia , które doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Można je przygotować na spotkanie ze znajomymi, czy rodzinną uroczystość. Sprawdzi się także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Ciasto biszkoptowiec pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Każdy, kto go spróbuje będzie zachwycony. CIASTO BISZKOPTOWIEC(...)biszkopty wykładamy masę z czekoladą, a na niej ponownie biszkopty namoczone wcześniej w kawie. 8. Czekoladę łączymy w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Gotową polewę wykładamy na ciasto. 9. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Artykuł Biszkoptowiec pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Kruche ciastka z mleczkiem kokosowym (bez jajek) 24

wersji wegańskiej – należy użyć roślinnej margaryny i wegańskiej czekolady. Jak zrobić ciastka z mleczkiem kokosowym? Ciastka z mleczkiem kokosowym zrobisz w kilku prostych krokach: Ze składników wyrób zwarte ciasto i schłodź w lodówce. Z ciasta wykrój lub uformuj wybrany kształt ciasteczek. Ciastka upiecz w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzenia ciasteczka zamocz w polewie czekoladowej i posyp wiórkami. Dokładny przepis(...)czekolady wiórki kokosowe do posypania przygotowanie Do mąki dodaj cukier puder, twardą część mleczka kokosowego, schłodzoną margarynę lub masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrób zwarte ciasto – całość wyrób szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 15-20 minut. Schłodzone ciasto możesz rozwałkować, a następnie wykroić

Via Gusto
Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem 24

Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem   Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem czekoladowym  to proste i tanie ciasto na zimno , idealne do przygotowania ze składników, który mamy pod ręką. Zawsze się udaje, będzie dobrym przepisem dla początkujących. Biszkopt z wiśniami, budyniem i galaretką składa się z cienkiego blatu biszkoptowego, ekspresowego kremu budyniowego i owoców. Krem budyniowy jest(...)przygotowany najprostszą  i najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i wylewamy galaretkę z owocami. Do ciasta można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika. Sprawdzą się też inne owoce, na przykład maliny, brzoskwinie czy truskawki. Biszkopt z wiśniami i galaretką to nieskomplikowane, nie za słodkie ciasto, która

Lekcje w kuchni
Przekąska z łososiem 18

Dzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj ), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze ? Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g wędzonego łososia w plastrach, 100 g serka mascarpone 15 pomidorków koktajlowych Pieprz, zioła prowansalskie Roszponka Ciasto kroję na prostokąty wielkości(...)skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem gotowa. Smacznego ? Artykuł Przekąska z łososiem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Ciasteczka kruche 18

cukier waniliowy, jajko i żółtko (białko wykorzystam do smarowania ciasteczek) ucieram na puszystą masę. Następnie łączę masę jajeczną z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem i szybko zagniatam ciasto ręką. Ciast dzielę na 4 części. Jedną zostawiam, do drugiej dodaję kakao, do trzeciej cynamon, a do czwartej mielone orzechy (tutaj możesz dodać jeszcze odrobinę cynamonu, jeśli po wyrobieniu ciasto(...)migdały, sezam, tartą czekoladę… Następnie rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 1 cm, szerokość ok. 7 cm i długość około 30 cm (stolnicę należy podsypać mąką, żeby ciasta się nie przykleiły). Układam warstwy jedna na drugiej od najciemniejszej do najjaśniejszej. Żeby warstwy się dobrze skleiły, każdą warstwę smaruję pozostałym białkiem (oprócz ostatniej). Ciasto zawijam w folię i wkładam

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania