moim zdaniem nadaje się dynia Hokkaido, chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek i ciast. Zamrażam dynię lub wekuję w słoikach, co jest świetnym rozwiązaniem ułatwiającym codzienne gotowanie, gdy najdzie was chęć na jakieś danie
Gotowanie-ukDynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek
My Chcemy Jeśćjest idealne, szybkie, pożywne i zawsze można przygotować je w większej ilości, żeby mieć na czarną godzinę. A potem już tylko pełna miseczka parującej fasolki, do tego pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką i można się zajadać, choć ja chyba najbardziej lubię fasolkę na następny dzień, kiedy przejdzie tymi wszystkimi aromatami mięsa i majeranku :) Składniki na ok. 4-5 porcji
Simply Foodsmakuje jak pyszne ciasto. Jest aromatyczne, słodkie, ma dużo cennych składników odżywczych i jest przepyszne! Każdy z nas czasami zastanawia się co zrobić z bułkami czy bagietką, czy też chlebem, który pozostał i nikt już go nie chce jeść, bo w domu jest już świeżę i chrupiące pieczywo. Ten przepis to idealna odpowiedź i pyszna propozycja, sprawdzi się w roli
SMYKWKUCHNIPyszna pasta do chleba na bazie białego sera. Liptauer czy inaczej ser liptowski to "pasta serowa wytwarzana z białego sera owczego, koziego, krowiego lub ich mieszaniny z dodatkiem przypraw i innych składników. Jest składnikiem kuchni regionalnych Słowacji, Węgier, Austrii, północnych Włoch i krajów bałkańskich. Jego nazwa pochodzi od Liptowa na Słowacji" (cyt. Wikipedia ) Podczas jednaj z wiedeńskich przesiadek kupiliśmy gotową
Stare Garyminut. Zetrzyj ogórki na tarce i wraz z ogórkową wodą dodaj do zupy. Przypraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj zupę gorącą z kawałkiem chleba. The post Ogórkowa na gęsinie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaidealne. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego - jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach jest "gwoździem programu
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki) 10 Ciecierzyca (1 szklanka) 15 Soczewica (1 szklanka) 18 Płatki owsiane (100g) 10,3 Chia (100g) 17 Groszek mrożony (1 szklanka) 9 Szpinak mrożony (1 szklanka) 7 Pełnoziarnisty chleb orkiszowy (2 kromki) 5 Len brązowy (100g) 19,5 Sezam niełuskany (100g) 23,2 Karob (100g) 4,6 Fasola biała (100g) 23 Quinoa (100g) 12,5 Kasza gryczana niepalona (100g
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo nam smakuje, a córka jest niemal od niego uzależniona. Naszym marzeniem jest, by kiedyś odwiedzić plemie Hunzów. Dla nas są to niesamowicie inspirujący ludzie. Oto chleb Hunzów w cywilizowanym świecie i domu :-): Składniki na 8 placków chlebowych: 2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody, szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy
Jeść, by żyć w zdrowiuwystarczyło na co najmniej 2 obiady. Takie mięcho pyszne jest także jako dodatek do sałaty z sosem winegret. Można także przygotować z kawałków mięsa, zalanych tłuszczem smarowidło do chleba. Składniki: - nogi gęsie (u mnie 6 sporych) - wytrawne białe wino (może być także czerwone, ale wówczas mięso będzie ciemniejsze), u mnie 2 szklanki - sól i świeżo mielony pieprz - główka czosnku
Smaczne Zdrowerozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni. Składniki: 2 dojrzałe banany 250 g mąki pszennej/orkiszowej 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru/ksylitolu 50 g wiórków kokosowych 2 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niczym nie przypomina on gotowanego boczku, który można kupić w sklepie. Aromat ziela angielskiego i liści laurowych jest znakiem rozpoznawczym tej pysznej domowej wędliny. Boczek gotowany jemy z chlebem, albo z tradycyjnymi sałatkami warzywnymi. Gotowanie boczku od pokoleń praktykowane jest przez wiejskie gospodynie z gminy Raniżów na Podkarpaciu (i zapewne w wielu innych miejscach). Ten rodzaj wędliny przygotowuje się
Trzeci talerzzrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :) RADA: Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można
Kolorowy Przepisownikprzygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki: 4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera
Pobite gary Barbary