chleb - 25827 przepisów (strona:1197/1722)

Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 171

majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy

Ogrodnik w podróży
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 190

Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam  tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 173

mleka krowiego. Rozróżniamy Asiago Stagionato, Asiago Fresco i Asiago prodotto in montagna , czyli produkowany w górach. Asiago Stagionato ma mocny, zdecydowany smak, a jego aromat przywołuje na myśl zapach chleba, migdałów i orzechów laskowych. Dojrzewa przez minimum 60 dni i dzieli się na: Asiago mezzano (delikatny, dojrzewający 4-6 miesięcy), Asiago vecchio (bardziej wyrazisty, dojrzewający ponad 10 miesięcy) oraz Asiago

Codzienna kuchnia niecodzienna
CYNAMONOWE CHLEBKI Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM 136

Składniki: 2 kromki chleba żytniego jasnego (ok. 60 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka mleka 2% (ok. 10 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ostropestu plamistego lub innych ziaren/otrąb 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (ok. 10 g) 50 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego (ok. 15 g) 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 100% niskosłodzonego

Vroblewska-fitlife
Dżem z gruszek, jabłek i aronii - Lubelski Kociołek 126

aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek 1 kg. jabłek 1 kg. aronii

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jak sobie radzić ze stresem? 5 odstresowujących produktów spożywczych 261

obecnych czasach stres towarzyszy nam tak często, że właściwie stał się już naszym „chlebem powszednim”. Zarówno w pracy jak i w domu sytuacje stresogenne zdarzają się niemal każdego dnia. Każdy z nas powinien więc nauczyć się okiełznać tego „potwora” na tyle skutecznie, by nie działał on na nas destrukcyjnie. Stres nie oszczędza nikogo. Bez […] Artykuł Jak sobie radzić

Wiszniówka
Śniadaniowy pudding z nasion chia, fig i sezonowych owców 130

oraz zainspirować do czegoś innego, ciekawego i oczywiście smacznego ale również prostego w przygotowaniu. I tak na szybko kilka moich ulubionych śniadaniowych przepisów:         Owocowe śniadanie Chleb tostowy Orzechowe muffinki Nadziewane awokado A do tego wszystkiego śmiało może dołączyć Pudding z nasion chia, fig i sezonowych owoców . Wiecie dlaczego jest taki fajny? Bo można go sobie samemu

PaleoLife
Mieszanka warzywna w oleju ( do słoików ). 121

minut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami, ale możesz też zjeść na gorąco z kromką chleba.  Ps. Jeśli chcesz możesz zwiększyć ilość warzyw np. wszystkie składniki dać razy dwa, wtedy będziesz mieć więcej pysznej mieszanki warzywnej

Przepisy i porady kulinarne
CZEKOŚLIWKA- DOMOWA NUTELLA 136

Wszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;)  Składniki: 3 kg węgierek 1,2 kg cukru

Z Majeczką w kuchni
Sos tzatziki 140

dzięki zielonemu ogórkowi świeży i pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając

Zasmakuj Kuchni
Otrębowy Chlebek 135

Bardzo fajny zamiennik , zamiast zwykłego chleba proponuje chlebek otrębowy , super się sprawdza na diecie , bądź kiedy dbamy o zdrowe żywienie , chlebek można robić na różne sposoby i dodawać różne składniki , wszystko według uznania .                   Otrębowy Chlebek     Składniki       1 szklanka otrębów mielonych

Mój Smak
Udka z kurczaka w przyprawach 139

fajne jedzonko i do tego nisko kaloryczne , bez dodatku tłuszczu i smakuje super , pasuje na obiad , świetnie się sprawdza na zimno jako dodatek do sałatki bądź na kanapkę z chlebem razowym . Polecam wypróbować ten przepis , smakuje bardzo fajnie . Składniki  3 Udka z Kurczaka 2 Łyżeczki papryki czerwonej  2 Łyżeczki pieprzu ziołowego 2 Łyżeczki majeranku  2 Łyżeczki oregano

Mój Smak
Pasta jajeczna z tuńczykiem 140

Pasta jajeczna z tuńczykiem   ,uwielbiam pasty i dodawać coś to nowego do takich właśnie past , i częstować swoich bliskich , jeszcze kiedy mamy świeży chleb to bardzo szybko pasta znika z talerza .    Składniki  4 jajka  puszka tuńczyka w zalewie z olejem  majonez według uznania pieprz sól       szczypior  Wykonanie  Jajka

Mój Smak
Do chleba 143

coś dla męskiego apetytu ,troszkę tłuszczyku ale jak smakuje.Do chleba jest jak strzał w dziesiątkę do tego super pasuje i smakuje ogórek małosolny ,można zajadać się tym daniem od razu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi  lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą .  Składniki        1 szt kiełbasy wiejskiej

Mój Smak
Parfait z wątróbki drobiowej / Pasztet do smarowania 208

drobiowej  Parfait z wątróbki drobiowej  Przepis wg Jamiego Oliwiera pochodzi z archiwalnego numeru magazyny Kuchnia. Wykonany specjalnie dla mojego narzeczonego, który uwielbia wszelkiego rodzaju smarowidła na chleb. Dużo radości daje zrobienie czegoś specjalnie dla drugiej osoby :-) Jest idealnym urozmaiceniem śniadań,   przygotowuje się go bardzo szybko,  najlepiej wieczorem i na całą noc zamknąć w lodówce

Aromatyczne Podróże