chleb - 25827 przepisów (strona:1188/1722)

Tosty francuskie 89

dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie keczupu lub majonezu. Obecnie wcale nie jest to dużo bardziej skomplikowane. Składniki

Blendman
Chleb na mące pszennej - chlebowej na drożdżach 141

ziarna Wykonanie: Mleko i wodę razem połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać. Do miski wsypać obie mąki, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona cebulka.   Wyrobione ciasto odstawić

W garach u Gosi
Gołąbki na dwa sposoby 222

czasie wyjąć gotowe gołąbki i zagęścić sos mąką z odrobiną wody lub śmietanką. Najczęściej podaję gołąbki z ziemniakami posypane koperkiem ale można spokojnie zajadać z chlebem

W garach u Gosi
Ziemniaczane koszyczki z kurczakiem 1322

pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych, warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub skroić na krajalnicy do chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej ugotować z przyprawami i drobno pokroić w kosteczkę lub tak jak ja to tym razem zrobiłam najpierw pokroić mięso i delikatnie

W garach u Gosi
Chleb na żurku z nasionami 153

wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut

W garach u Gosi
Chutney z mango 152

Chutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 131

się w sprzedaży najwyższej jakości produktów od małych wytwórców z Wielkiej Brytanii, ale też z Europy i całego świata. Można tu nabyć owoce, warzywa, sery, mięsa, dziczyznę, owoce morza, chleby i ciasta, a także przekąsić co nieco w jednym ze streetfoodowych stoisk. Stoiska są eleganckie, produkty wyszukane, a cały targ przypominał mi wielkie delikatesy. Borough Market odbieram jako dużo elegantsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Klasyczny hummus 84

ilość oliwy z oliwek. Znana na całym świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta do chleba, jak i sos, w którym będziemy maczać ogórki, krakersy, paluchy (zarówno te chlebowe, jak i własne). Dobrze komponuje się z winem, jest bardzo szybka do przygotowania (można użyć ciecierzycy

Blendman
Bawarska pizza na grubym cieście 178

majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
SYCĄCY KOCIOŁEK 849

liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat, w 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do potrawy, przyprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z chlebem

słodki bratek
Podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami 129

ścięło od góry. Żółtko ma pozostać oczywiście płynne. Podawać na patelni na której potrawa się smazyła i jeść we dwoje prosto z niej maczając w potrawie kawałki bułki lub chleba. Podać też można na patelni a przy stole nakładac sobie porcje na włąsny talerz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kokosowy batonik a’la Bounty 568

grubości około centymetra i wyciąć z niego prostokąty, ulepić kuleczki – jednym słowem co kto woli. Ja wrzucam całość do keksówki, która na codzień służy mi do wypiekania chleba. Jest to foremka 12×25 cm co powoduje, że masa kokosowa po ugnieceniu ma wysokość trochę powyżej 1 cm i gdy po stężeniu „wystukam ją” na deskę krojąc

Mr. Taste
Sałatka z cykorią ,krewetką tygrysią i jajkiem w koszulce 149

waszym odwiedzinom na mojej stronie zrobiłam krok do przodu. To jest szansa  z której by głupiec nie skorzystał . Moje marzenie się spełniło , i moja pasja zapewni mi chleb . Jestem naprawdę szczęśliwa Składniki:2 osoby 1/4 czerwonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych

Viola cooks with passion
Jajko sadzone w parówce czyli pomysł na fajne śniadanie 147

skomplikowany przepis ale chciałam Wam podsunąć pomysł czy to dla siebie czy dla dzieciaczków, które będą zachwycone gdy dostaną takie śniadanie. Potrzebne będą: jajko, parówka i dodatki jakie lubicie - chleb lub bułka, szynka, serek pomidor ogórek. Wybierzcie jak najwięcej warzyw, będzie kolorowo a przy okazji zdrowo :)  Żeby zrobić takie jajko sadzone trzeba parówkę ponacinać do połowy szerokości

Kuchnia Viki