chleb - 26084 przepisów (strona:1195/1739)

TAGINE Z KURCZAKA 136

Tagine-mięsny raugot,są to pocięte na kawałki części mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw.Delikatny kurczak ,migdały i cudowna oliwa w której zanurza się świeżo upieczony chleb,niebotyczna rozkosz podniebienia i rozpusta w  biały dzień.   1 kurczak 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki imbiru tartego(świeży) 2 łyżeczki cynamonu 5-6 cebul 200ml.wody pieprz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 124

przecier z daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne

kruche babeczki
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 143

końcu będzie duża , więc trzeba zacząć się szykować. Po zakupach wróciliśmy w rzęsistym deszczu do siostry C., gdzie czekały na nas  æbleskiver i gløgg , a także świeżo upieczony chleb i pyszna, rozgrzewająca zupa. Wieczór minął więc szybko i radośnie, przy dźwiękach świątecznych piosenek i dwóch namiętnie akompaniujących im maluchach. Do domu wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni, odliczając dni do kolejnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kanapka Madame 82

Witajcie w Nowym 2013 roku! Podobno jaki pierwszy dzień taki cały rok. Zaczęliśmy więc od idealnego śniadania. Przedstawiam Wam moją kanapkę. Oto Madame! Składniki: • 2 kromki chleba tostowego pszennego • 1 plaster szynki • 1 plaster sera żółtego • kilka plasterków ogórka zielonego • 1 łyżka creme fraiche lub gęstej śmietany • masło do smarowania • otarta skórka z 1/2 cytryny • masło

To co kocham
Kanapka Monsieur 95

kanapka Sławka – przepyszny Monsieur! Idealny z kubkiem kakao. Składniki: • 2 kromki chleba tostowego pszennego • 1 plaster szynki • 1 plaster sera żółtego • kilka plasterków ogórka zielonego • masło do smarowania • otarta skórka z 1/2  cytryny • masło i oliwa do smażenia • 2 jajka • sól, pieprz • zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: • Tosty posmarować masłem

To co kocham
Pieczeń drobiowa a la pasztet 83

tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu

To co kocham
Smalec domowy 4-smakowy 108

czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. • Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. • Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta

To co kocham
Bagietka z kiełbasą w jajku 112

zawsze nasze śnaidanie musi wyglądać tak samo? Kromka chleba, masło, ser, wędlina, pomidor lub ogórek – tak jest oczywiście najszybciej, szczególnie w czasach, gdy tego czasu zawsze brakuje. Jednak gdy mamy wolny dzień i cała rodzina zasiada razem do śniadania, można trochę przyszaleć. Taka bagietka wymaga nieco zaangażowania, ale naprawę warto. Zawsze

To co kocham
Pasta z tuńczyka do chleba 111

Wykonanie: • Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z twarożkiem i majonezem. • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. • Podawać jako pastę do chleba z rzodkiewką i szczypiorkiem

To co kocham
Kopytka z bobu 121

też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko • kilka listków bazylii – opcjonalnie • sól, pieprz

To co kocham
Zupa śliwkowa 100

Zupa śliwkowa prześladuje mnie od czasów dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała przesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 100

smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę, a dodana do dania głównego, wydobywa i wzmacnia jego smak. Takie własnoręcznie przygotowane buteleczki są urokliwym dodatkiem i świetnie się spiszą jako ozdoba kuchnii

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 384

całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: • 500 g małych pieczarek • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 113

preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę

To co kocham

Proponowane wyszukiwania