Prosty i efektowny deser 😎 Wydrążone gruszki owinięte paskami francuskiego ciasta, a w środku mała niespodzianka 😉 U mnie była to kostka deserowej czekolady + orzech włoski. Ale równie dobrze możemy do środka włożyć troszeczkę żurawiny, powideł, czy masła orzechowego. Co tylko lubimy i przyjdzie nam do głowy. Składniki: op. gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 4 kostki czekolady + kilka orzechów włoskich(...)roztrzepane jajko - do posmarowania ciasta cukier - do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzdłuż na na 1 cm paski. Gruszki obierany ze skórki (zachowujemy ogonek). Kroimy na połowę. Z każdej połówki delikatnie wyjmujemy łyżeczką gniazdo nasienne. Do środka nakładamy nadzienie i składamy dwie połówki razem. Gruszkę owijamy paskami ciasta (ja wykorzystałam na owinięcie jednej gruszki 3 paski ciasta
Walijskie Pichceniepomidorowym i cheddarem jest świetnym pomysłem jako chleb do grilla! Chleb idealnie będzie pasować do grillowanych dań i lekkich grillowych sałatek. Chlebek przygotujesz w bardzo prosty sposób. Należy wyrobić ciasto na chleb, a wyrośnięte rozwałkować i posmarować pastą przygotowaną z przecieru pomidorowego, soli, wędzonej papryki, czosnku granulowanego, oregano i masła. Całość posypujemy jeszcze startym cheddarem i zawijamy – najpierw(...)Dodaj sól oraz olej. Do miski wlej aktywowany zaczyn oraz pozostałą część wody. Wymieszaj składniki, następnie przełóż na blat i wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto
Via GustoŚmietanowiec z białą czekoladą i malinami Przekładane ciasto na delikatnym biszkopcie, z żelką malinową i rewelacyjnym kremem śmietankowo-czekoladowym. Pyszne i efektowne. Sprawdzi się na wiele okazji. Polecam! Składniki: Biszkopt 5 dużych jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Żelka malinowa: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowy(...)łyżki soku z cytryny Krem śmietankowy: 500ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100g białej czekolady Dodatkowo: pół szklanki płatków migdałowych *** Przygotowujemy ciasto na biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę *** *** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie
Blog z ApetytemKruche babeczki z owocami Owsianka z borówkami i nektarynką Kawałek sernika z brzoskwiniami Owsianka z borówkami i nektarynką kruche babeczki z owocami Cytrusy Tort cytrusowy Ciasto cytrynowe Mazurek żytni z masą pomarańczową Magdalenki muffinki cytrusowe Ciasteczka pomarańczowe Ciasteczka migdałowo-cytrynowe Syrop cytrynowo-imbirowy z miodem Pomarańczowa zupa krem Piersi z kaczki(...)soku pomarańczowym Kurczak w soku pomarańczowym i sezamie Mintaj w cieście cytrynowym Gotowy tort cytrusowy Kurczak z sezamem smażący się w soku pomarańczowym Ciasteczka migdałowo-cytrynowe przed pieczeniem Usmażony mintaj w cieście cytrynowym Upieczone, pachnące ciasto cytrynowe Gruszki Gruszki karmelizowane Pizza z gruszką Owsianka jesienna z gruszką i jabłkiem Gruszki karmelizowane Upieczona pizza
Bardzo Gruby SmokCiasto biszkoptowy krążek Dziś prezentuję wyjątkowe ciasto biszkoptowe w dwóch smakach, biszkopt z dżemem i bitą śmietaną. Ciasto jest genialne w swojej prostocie, nie tylko smakuje, ale też pięknie wygląda. Pyszny biszkoptowy krążek z dżemem i bitą śmietaną. Jestem przekonana, że takie dekoracyjne ciasto sprawdzi się na rodzinnej imprezie jak i na święta. Tamie ciasto biszkoptowe Przepis na ciasto biszkoptowe(...)jest nie tylko tani, ale i łatwy w przygotowaniu. Za pasem komunie i to ciasto na taką imprezę także się znakomicie nada. Każdy sobie z nim poradzi, a efekt końcowy da satysfakcję nie tylko twórcy, ale i gospodarzom. Zapraszam na przepis 🙂 Biszkopt z dżemem i bitą śmietaną przepis Biszkopt z 4 jaj mąka pszenna
Dieta moja pasjaCzekoladowy przekładaniec bez pieczenia Rewelacyjne ciasto, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym mega smaczne i efektowne. Mocno czekoladowe, idealne dla miłośników czekolady. Polecam! *użyłam foremki ma wymiary 21 x 21 cm Składniki: ok 450g herbatników 50g gorzkiej czekolady do dekoracji Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe (po 40g) 750 ml mleka 50g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki(...)polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy się zagotuje zdejmujemy ją z palnika i przekładamy połamaną na kawałki czekoladę *** *** Po chwili mieszamy, aż do uzyskania jednolitej polewy czekoladowej *** *** Polewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Gdy polewa wystygnie posypujemy ciasto startą na tarce czekoladą *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z Apetytemczekolady z bananami to zgrany duet. Dodajmy do tego jeszcze kawowy smak masy przygotowanej na bazie serków homogenizowanych, masła i mleka w proszku, a otrzymamy prawdziwą petardę. Tak, to ciasto zdecydowanie zasługuje na zainteresowanie. Jestem pewna, że gdy spróbujecie, nie będziecie żałować czasu włożonego w jego przygotowanie. Jest przepyszne! I ma rewelacyjną konsystencję <3 Polecam Ci też inne ciasto(...)mlekiem w proszku, serkami homogenizowanymi i kawą – cappuccino bez pieczenia Źródło inspiracji na ciasto kawowo-czekoladowe z bananami podaję, jak zawsze w takim wypadku, pod przepisem Masa czekoladowa: 750 ml mleka 175 g masła 1/2 szkl. cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 op. budyniu czekoladowego, bez cukru 30 g mlecznej czekolady Masa kawowa: 225 g miękkiego masła 1/2 szkl
Smaki Na TalerzuMazurki pistacjowe Kruche i delikatne ciasto z pysznym kremem pistacjowym. Te mazurki wprost rozpływają się w ustach. Są dość słodkie więc dla przełamania smaku, ciasto smarujemy kwaskowym dżemem malinowym. Możemy zrobić jeden duży mazurek i potem pokroić go na kawałki lub wykonać kilka mniejszych jajeczek, które zmieszczą się do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 300g mąki pszennej 20g cukru pudru(...)owoców liofilizowanych *** Na stolnicę wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło *** *** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki
Blog z Apetytemrecepturę na chleb pszenno-orkiszowy. Jak upieczenie to zapewniam Was, że na jednej kromce się nie skończy. Zobaczcie na te dziury w chlebie, to sekret dobrze wyrobionego ciasta. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował. Udanych wypieków. Potrzebujemy: 300 g mąki tortowej 120 g mąki orkiszowej typ 630 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g suszonych(...)drożdży 300 ml ciepłej wody Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąki przesiewany do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Ciasto można wyrobić robotem przez około 10 minut. Następnie
Izabelawkuchnisernik nie opadł, kluczowe jest zachowanie kilku zasad: Delikatne mieszanie składników Zbyt intensywne mieszanie ciasta może wprowadzić do niego zbyt dużo powietrza, które później podczas pieczenia ucieka, powodując opadanie. Mieszaj składniki delikatnie, tylko do połączenia się składników. Po wymieszaniu składników na sernik, możesz uderzyć miską o blat kilkukrotnie, aby powietrze wydostało się z masy. Temperatura składników Składniki, z których przygotowujesz(...)może spowodować opadanie. Użycie kąpieli wodnej Pieczenie sernika w kąpieli wodnej może pomóc utrzymać równomierne i delikatne ciepło wokół formy, co zapobiega pękaniu i opadaniu. Dodanie skrobi Dodanie do ciasta niewielkiej ilości skrobi ziemniaczanej może pomóc w stabilizacji struktury sernika. Jednak nie należy dodawać zbyt dużo skrobi lub mąki, a dodatkowo należy przesiać je przez sitko przed dodaniem do masy
Via GustoSernik królewski to cudne połączenie masy sernikowej z kruchym ciastem i kakao. Jest po prostu pyszny! Co nam trzeba? Na ciasto kruche: 400g mąki pszennej 300 g masła 4 łyżki prawdziwego kakao 120 g cukru 2 żółtka jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg naturalnego mielonego twarogu – ja używam gotowy z wiaderka 5 jajek(...)budyń śmietankowy- bez cukru 150g cukru 100g masła Robimy! Składniki wyjmujemy z lodówki godzinkę przed robieniem, aby miały temperaturę pokojową. Najpierw szykujemy ciasto kruchę: podane składniki zagniatamy dokładnie do jednolitej masy- będzie ona dość lepka, ale taka ma być- zawijamy nasze ciasto w folię i chowamy do lodówki na około 1,5-2 h. Po tym czasie ciasto dzielimy
Latosiowydomchleb z gara. Tym razem upiekłam chleb z siemieniem lnianym i miodem. Mięciutki, pachnący i taki lekko słodki. Uwielbiam domowe pieczywo. Jest najlepsze. Proces wyrabiania jest najlepszy. Dobrze wyrobione ciasto później nam się odwdzięczy, pięknie wyrośnie i upiecze się doskonały chleb. Im więcej dziur w chlebie to tym lepiej wyrobione ciasto. Upieczcie taki chlebek. Udanych wypieków. Ja już mam pomysł(...)miodu prawdziwego 4 łyżki siemienia lnianego Wykonanie pysznego chleba: 1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, miód, siemię lniane i sól, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut. Podczas wyrabiania w misce nie podsypujemy mąką. Ciasto jest dość luźne, ale takie ma być. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką
Izabelawkuchniwypiek drożdżowy , który z powodzeniem serować można zarówno na deser jak i na śniadanie . Ta bułka drożdżowa smakuje pysznie podana sama bądź posmarowana masłem, kremem czekoladowym lub dżem. Przygotowanie ciasta drożdżowego na drożdżówkę z kruszonką nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednakże dość długo czekać musimy na jego wyrośnięcie. Warto jest się zatem zdecydować na zrobienie tejże bułki drożdżowej przy weekendzie(...)puder, drożdże instant, cukier waniliowy , letnie mleko oraz jajka. Wyrabiać przez około minutę, po czym wlać płynne, wystudzone masło i kontynuować wyrabianie przez 10-12 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawiać ciasto do wyrośnięcia na około dwie godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać dłonią, posypać kruszonką, przykryć ścierką kuchenną
MeCooks