ciasto - 160969 przepisów (strona:1224/10732)

Torcik musowy z owocami 66

kolei dodawać żółtka, jedno po drugim żółtka. Mikser wyłączyć. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić(...)formie) na podłogę. Odstawić na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie oddzielić boki ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt na 3 blaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze

moj przepis na
Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru 63

buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii. Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać. W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki(...)mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, ksylitol. Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Dodać po kilka rodzynek do każdej foremki z ciastem, delikatnie wymieszać łyżeczką. Piec 30 min w 175 st. z termoobiegiem do suchego patyczka. Bez termoobiegu piec w temperaturze 190 st. grzałka góra-dół. Babeczki wyjąć, wystudzić na kratce, można

moj przepis na
Kefirowe bułki ciabatta jak we Włoszech 56

Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe suche składniki: sól, cukier i drożdże. Całość przemieszaj ze sobą łyżką. Do suchej mieszanki wlej olej roślinny i kefir, po czym wyrób gładkie ciasto. Przełóż do misy, okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką pszenną. Uformuj je dłońmi w długi wałek(...)pomocą noża podziel na 10 bułeczek. Ciabatty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, okryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut (ponowne wyrastanie ciasta zapewnia bułeczkom puszystą strukturę). Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) i wstaw do niego blaszkę z bułkami. Piecz przez 20 minut. Po upieczeniu koniecznie wystudź na kratce, co pomoże odparować

ProstePesto.pl
Sernik łaciatek 48

Pięknie wyglądający i wspaniale smakujący sernik łaciatek to idealna propozycja dla wielbicieli serowych wypieków. Składniki Ciasto: 150 g margaryny Kasi 2 jajka 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao Masa serowa: 600 g sera 3x zmielonego 5 jajek 150 g margaryny 125 g cukru budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Do miski włożyć(...)wszystkie składniki na ciasto i wymieszać mikserem. Wyłożyć ciasto na stół i zagnieść. Tortownice o średnicy 24 cm wysmarować i obsypać mąką. 1/3 ciasta odłożyć, resztą wylepić dno formy. Jajka ubić z cukrem na puch. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka ubijać, dodać ser, budyń, margarynę, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Odłożone ciasto rozwałkować i odrywać po kawałku

Wasze Przepisy
Racuchy drożdżowe z jabłkami 64

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami jest prosty i szybki. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, jak w przypadku innych ciast drożdżowych, a pomimo to racuchy wychodzą puszyste i mięciutkie, bez wyczuwalnego zapachu drożdży. Czas przygotowania: 20 min Czas oczekiwania: 55 min Czas smażenia: 20 min   Składniki: (na 10 sporych racuchów) 250 g mąki (1,5 szklanki) 20 g świeżych(...)czasie dodaj jajko, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, masło i resztę mleka, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę ponownie przykryj szczelnie folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 min (ciasto powinno podwoić objętość) Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 1cm x 1cm) Wrzuć do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką

Słodki Blog
Bułki z cebulą i czarnuszką 72

Mleko . W swoich przepisach najczęściej używam mleka 2% bez laktozy, ale możecie użyć tego mleka, które akurat macie w lodówce – zawartość tłuszczu nie powinna mieć wpływu na to ciasto. Cebula . Zrumieniona na maśle klarowanym cebulka sprawia, że bułeczki mają wyrazisty, ale nie przytłaczający smak. Jestem przekonana, że nawet osoby, które za cebulą nie przepadają, zjedzą te bułeczki z apetytem(...)później kolejne 2-3 minuty na większym ogniu, aż będzie złota i zrumieniona. Odstaw do wystygnięcia. Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól. Dodaj lekko ciepłe mleko i wymieszaj. Gdy ciasto stanie się bardziej jednolite, dodaj przestudzoną cebulę i zagnieć, aż będzie elastyczne. Przykryj ciasto w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny

Na-talerzu.pl
Ciasto z suszonymi śliwkami + film 46

Dzisiaj zapraszam wszystkich na zimowe, ucierane ciasto z suszonymi śliwkami czyli bardzo smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu smakołyk idealny na podwieczorek, polecam do wypróbowania.     składniki tortownicę 26 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 300 g suszonych śliwek(...)cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy dodajemy pastę waniliową oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy połowę ciasta i starannie je rozprowadzamy. Na cieście

Smakowite Dania
Serowa zapiekanka z boczkiem 49

u0142ty zetrze\u0107 na tarce o grubych oczkach.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, s\u00f3l i pieprz, ewentualnie doda\u0107 1 \u017c\u00f3\u0142tko.\r","Zagnie\u015b\u0107 ciasto na jednolit\u0105 mas\u0119.\r","U\u0142o\u017cy\u0107 na dnie formy wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia.\r","Piec 10 minut w 180st (z termoobiegiem).\r","Jajka roztrzepa(...)Doda\u0107 do nich kostki boczku, s\u00f3l, pieprz, mleko, m\u0105k\u0119 kukurydzian\u0105 i dok\u0142adnie wymiesza\u0107.\r","Rozla\u0107 mas\u0119 jajeczn\u0105 na ciasto serowe.\r","Piec 30-40 minut w 170st a\u017c masa jajeczna si\u0119 zetnie."],"keywords":"boczek,jajka,na imprez\u0119,ser \u017c\u00f3\u0142ty,zapiekanka","totalTime":"PT1H5M"} Drukuj Serowa zapiekanka

Bardzo Gruby Smok
Pączki z dziurką - wianuszki 85

Składniki: (ok. 24 sztuki) Rozczyn: Drożdże świeże 40 g Mąka łyżka Cukier łyżeczka Mleko 200 ml Ciasto: Mąka pszenna 800 g Masło 80 g Mleko 200 ml Jajka 2 Cukier 60 g Przygotowanie: Do małej miski wlewamy 200 ml letniego mleka, 40 g drożdży, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut(...)ciepłe miejsce. Do dużej osobnej miski wsypujemy 800 g mąki pszennej, 60 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 200 ml mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Dodajemy 80 g roztopionego i przestudzonego masła. Ponownie wyrabiamy ciasto do wchłonięcia tłuszczu. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody
Bułki codzienne 132

podstawowych składników. Jest to pieczywo mało wymagające, ale w efekcie bardzo smaczne. Chrupiąca skórka i miękki sycący środek czy może być coś lepszego? Z zaproponowanej ilości ciasta przygotowałam 10 sporych bułek, ale jeśli wolicie mniejsze, to możecie upiec ich nawet 15. Zmniejszając rozmiar, pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia o kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec. Bułki codzienne [feast(...)przesiać mąkę, dodać suche drożdże i cukier wymieszać, dodać sól. Mleko lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz z olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste pączki - TUTORIAL krok po kroku- pączki na Tłusty Czwartek 75

pączki, dodaj cały zaczyn - żółtka ubij z cukrem na puszystą masę - w rondelku stop masło - do dzieży z mąką, dodaj zaczyn, ubite na puch żółtka, mleko, masło. - zacznij wyrabiać ciasto, kiedy składniki połączą się, dodaj alkohol, ciasto wyrabiaj około 7 minut robotem z hakiem, okryj ściereczką i odstaw na 10 -15 minut, ciasto się rozluźni i łatwiej się wyrabia - ciasto(...)ponownie wyrabiamy 15- 20 minut, ciasto jest luźne, takie ma być, miskę przykryj i odstaw na 40 minut do 1 godziny, ciasto ma urosnąć i wypełnić misę (moja 4,7l). - ciasto wyjmij na oprószony blat mąką, zagnieć, formuj pączki lub wycinaj (wszystko jest pokazane i opisane na zdjęciach) - pamiętaj aby przy formowaniu pączków bardzo dokładnie je zlepiać a następnie spłaszczać

SMYKWKUCHNI
Słoneczna Delicja 70

push({}); Słoneczna delicja to smaczny wypiek na biszkopcie z duża ilością bakalii w postaci rodzynek, orzechów i kokosa. Dodatek stanowi kremowa masa przygotowana na bazie syropu z brzoskwini. Słodycz ciasta przełamana jest galaretką brzoskwiniową z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwini. Brzmi apetycznie prawda? Smakuje jeszcze lepiej. Ciasto słoneczna delicja to rewelacyjny wypiek, którego nie da się nie lubić. Idealnie sprawdzi(...)się na różnego rodzaju okazje, domowe przyjęcia, spotkania rodzinne a nawet na święta. Ciasto jest kolorowe i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA CIASTO SŁONECZNA DELICJA Składniki BISZKOPT 3 żółtka 8 białek 150 g cukru 200 g orzechów włoskich (100 g posiekanych, 100 g zmielonych) 100 g wiórek kokosowych

Przepiski.pl
Ptysie 64

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptysie to jeden ze smaczniejszych deserów, jaki znam. Delikatne ciasto z dodatkiem słodkiego i puszystego kremu to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptysie możemy wykonać z różnego rodzaju kremami, ja wybrałam tradycyjną śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru. Można ją zastąpić także masą budyniową. Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które jest bananie proste do zrobienia. Jeśli wykonacie(...)śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy masło się rozpuści, zmniejszamy gaz i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy. Parzymy ciasto około 3 minuty na małym ogniu. Pamiętamy o mieszaniu, by ciasto się nie przypaliło. Po upływie kilku minut zdejmujemy garnek z gazu i przekładamy ciasto do miski, by ostygło. Zimne

Przepiski.pl
Pączki z różnych stron świata 75

cudowne, z jasną obwódką wokół. Gniazdka pomarańczowe , Pączki hiszpańskie nazywane też gniazdkami lub pączkami wiedeńskimi. Są bardzo efektowne i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, które wykonuje się z ciasta parzonego. Pączki angielskie , czy też oponki serowe, smażona słodkość obok faworków , które idealnie nadają się na karnawał. Pączki angielskie zadowolą miłośników tradycyjnych pączków czy donatów. Pączki angielskie zawsze się udają(...)Pyszne pączki angielskie można przygotować z serka homogenizowanego, serka sernikowego z wiaderka, ja w tym przepisie wykorzystałam ser Ricotta, który idealnie nadaje się do ciast, deserów. Polskie Oponki serowe , czyli pączki serowe z dziurką robione z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania