ciasto - 160969 przepisów (strona:1225/10732)

Pączki tradycyjne 72

dodajemy na przemian resztę ciepłego mleka, masło i mąkę. Wyrabiamy przez chwilę następnie wsypujemy szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki spirytusu. Ostatnim składnikiem jest wyrośnięty rozczyn który dodajemy do ciasta i jeszcze kilka minut wyrabiamy. 3. Ciasto jest jeszcze bardzo klejące dlatego wyjmujemy je z misy na stolnicę i bardzo długo wyrabiamy (około 20 minut) wtłaczając powietrze do momentu(...)przestanie się kleić i zrobi się sprężyste. Nie używamy mąki do podsypywania!!!! Ciasto na skutek wyrabiania samo zacznie odchodzić od stolnicy i rąk. 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Znów używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C. 5. Po upływie godziny wyciągamy wyrośnięte ciasto

karolgotuje
Keks z orzechami, daktylami i pasternakiem 67

Również z niezamówionymi i niepotrzebnymi, a wykorzystywanymi. W tej paczuszce cała zawartość spodziewana, bo zamówiona. Z wyjątkiem pokaźnych rozmiarów korzenia.  Chodziło mi nie raz po głowie upieczenie ciasta,  z tym warzywem w roli głównej. Tak więc pojawił się niespodziewanie i wykorzystany został natychmiast.  Pasternak. Wkomponowany w wypiek z pogranicza ciasta cynamonowego,  orzechowego keksa, piernika, delikatnej babki(...)Struktura miękka, orzechy i daktyle utrzymują się równomiernie w całym przekroju. Ciasto jest wystarczająco gęste, by nawet ciężkie dodatki nie opadły na dno.  Pasternak wyczuwalny bardzo subtelnie,  jego drobne wiórki są prawie niewidoczne. Warzywo w smaku i zapachu w zasadzie przypomina marchew,  jednak ciastu nie nadaje tak intensywnego jak marchew aromatu.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki

Kronika Piekarnika
Poradnik. Jak usmażyć dobre nośniki? 54

farszem to danie docenione przez dorosłych. Naleśniki w różnych odsłonach znane są na całym świecie. Sposobów ich podania jest wiele. Istnieją też różne wariacje w kwestii przepisu na same ciasto naleśnikowe. Jest wiele rad, które mogą pomóc w przygotowaniu idealnego ciasta na naleśniki. Dobry przepis na naleśniki Doświadczony kucharz przygotowuje je “na oko” kierując się wyczuciem i doświadczeniem(...)Początkujący kucharz ściśle trzyma się przepisu. Jednak jest wiele modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe. Z pewnością do usmażenia polskiej wersji naleśników potrzebna jest mąka, mleko, jajka, woda, olej lub inny tłuszcz, sól i cukier. Jednak proporcje tych składników różnią się w zależności od przepisu. Jaka mąka do naleśników? Tradycyjne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej. Jednak, w zależności od upodobań

ProstePesto.pl
Ciasto czekoladowe z pomarańczą i miodem 54

Ciasto czekoladowe z pomarańczą i miodem bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach. starałam się by mój wypiek był jak najbardziej zdrowy i by można było bezkarnie takie ciasto zajadać na śniadanie czy na lunch. Bardzo smaczne wychodzi! Porada Zero Waste – do upieczenia tego ciasta można użyć bardzo dojrzałych bananów, takich z plamkami. Takie ciasto, pokrojone w porcje(...)można również zamrozić i wyjąć zawsze wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub brak pomysłu na śniadanie czy przekąskę dla ucznia do szkoły. PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZĄ Składniki: 3 dojrzałe banany 1 pomarańcza 3 jajka 1/2 szkl miodu 3 łyżki cukru 1 szkl mąki orkiszowej jasnej 1 szkl mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki

Dorota Smakuje
Parówki w cieście francuskim 77

Parówki w cieście francuskim przekąska na imprezy, domówki i na śniadania. Pamiętajmy, że parówki mogą być bardzo dobre. Do przygotowania parówek w cieście francuskim użyłam gotowego ciasta, ale oczywiście można przygotować ciasto francuskie samemu. Kupując ciasto francuskie zwracajmy uwagę, aby było z masłem, a nie z tłuszczami roślinnymi. Opakowanie ciasta francuskiego, 250 g parówek, 300 – 400 g mrożonego szpinaku, sól(...)garnka, dodać masło i na małym ogniu gotować aż szpinak się rozmrozi. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Zagotować. Ostudzić. Parówki przeciąć wzdłuż na pół. Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przecięte parówki.  Między parówkami rozłożyć szpinak. Zwinąć ciasto w rulon. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć

królestwo garów
tort czekoladowo kokosowy z masą kawową 77

dodajemy cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy(...)następnie delikatnie odkrawamy od tortownicy, odwracamy do góry spodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (upieczony biszkopt najlepiej pozostawić do następnego dnia). Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. składniki na ciasto kokosowe: 4 białka 150 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych

Domowy Smak Jedzenia
Napoleonki z ciasta francuskiego 61

napoleonki z ciasta francuskiego to pyszna propozycja na lekki deser do popołudniowej kawy. Ta smakowita przekąska z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom. Składniki oraz sposób przygotowania: Ciasto: ciasto francuskie – 270g Z ciasta francuskiego wykroic krążki. Ja zrobiłam 12 sztuk o średnicy 8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 200 ° C na złoty(...)kolor. Resztki ciasta też upiec. Ochłodzić, a resztki pokruszyć. Krem : 500 ml mleka 1 jajko 200g cukru 30g cukru waniliowego 100g masła 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 50 g skrobi ziemniaczanej Wymieszać jajko, 100ml mleka, skrobię z cukrami, żeby nie było grudek. Podgrzać mleko, zmniejszyć ogień do minimum, wlać resztę mleka z jajkiem i skrobię i mieszać tak długo

Wasze Przepisy
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 63

przede wszystkim uwagi. Grzech pierworodny kucharzy z nieco mniejszym stażem w tym zakresie polega na tym, że dodają za dużo mąki do podstawowego składnika (ziemniaków, sera), gdyż konsystencja ciasta wydaje im się za luźna. To błąd, który często kończy się tym, że kluski są twarde jak sumienie polityka. Z drugiej strony, jeśli mąki będzie za mało, kluski rozpłyną się(...)wodzie jak miłe senne marzenie. Jak zatem zrobić kluski, żeby wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą? Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj z mąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. Podsyp blat mąką (świetnie sprawdzi

Niedzielny kucharz
Ekspresowe ciasto czekoladowe z polewą – pyszne, szybkie, tanie. 93

Jeszcze jedno ciasto czekoladowe, ale robione inna metoda. Pyszne, wilgotne z rewelacyjną polewa czekoladową. Przepis na ekspresowego „murzynka” okazał się wielkim hitem. Kilka osób napisało mi jednak, ze nie lubią smaku sody. Dzisiaj pokaże Wam nieco inny przepis na bazie proszku do pieczenia i robiony odrobine inaczej. SKŁADNIKI: Ciasto: 180 g maki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)Następnie do utartych jaj, ciągle mieszając, dodać olej. Do tak przygotowanej masy przesiac wszystkie suche skladiki i dobrze wymieszac. Na koniec wlać gorącą wodę i dobrze połączyć z masą. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. grzanie góra – dół. Piec do suchego patyczka 35 – 45 minut. Upieczone ciasto

Pani M - kuchnia smakowita
ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza 97

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 150 -200 g pieczarek ok. 100 -150 g sera żółtego parę plastrów szynki 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej papryki żółtej sos pomidorowy: passata pomidorowa lub ketchup 1-2 ząbki czosnku oregano sól, pieprz wykonanie : Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą oraz pieprzem. Papryki kroimy w kostkę. Ser ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Passatę pomidorową lub ketchup mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, układamy szynkę, podsmażone pieczarki, paprykę, posypujemy startym serem 9trochę sera możemy zostawić aby posypać wierzch ślimaczków. Całość zwijamy (dłuższym brzegiem) w roladę, podczas zwijania nie ściskamy mocno aby ciasto podczas pieczenia mogło

Domowy Smak Jedzenia
Akademia pieczenia chleba: CHLEB nr 1- drożdżowy chleb pszenny 81

nawet widelcem. W kubku rozpuść drożdże z cukrem w połowie ilości wody. Dodaj zaczyn drożdżowy (rozpuszczone drożdże w wodzie) do przesianej mąki, dodaj resztę wody i sól. Wymieszaj dokładnie ciasto dużą łyżką (drewniana najlepiej tu się sprawdzi). Miskę w ciastem przykryj szczelnie folą spożywczą lub aluminiową, a od biedy przykryj miskę czystą szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce (nie powinno być(...)przeciągów w miejscu, gdzie ciasto na chleb garuje). U mnie stoi w pobliżu grzejnika. Tak wygląda ciasto po około 3 godzinach. Jeżeli masz czas to warto byłoby „złożyć” ciasto, chociażby raz, a w idealnym świecie ze 3 razy co 2 godziny. Możesz ten etap pominąć, pewnie na pierwszy raz nie zauważysz różnicy w chlebie, ale za którymś razem

greenscarf
Tarta z lemon curd i bezą – przepis 74

lemon curd i bezą – przepis Lemon curd to aksamitny krem o wyrazistym cytrynowym smaku i obłędnym żółtym kolorze, stanowi idealną bazę do słodkich wypieków. Stworzysz z nim pyszne ciasta i desery, krem ten jest bardzo prosty do zrobienia a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie wystarczy połączyć ze sobą jajka, cytrynę, masło i cukier, aby  wyczarować słodko kwaśne nadzienie(...)cukru Składniki na Lemon curd 2 cytryny 70g masła 2 jajka 110g cukier Składniki na bezę: 4 białka 150g cukru Tarta z lemon curd i bezą Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche. Masło, mąkę, żółtko i cukier zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30min. Schłodzone ciasto wałkujemy (polecam wałkować przez folię spożywczą). Formę

Księga-Smaku
Ciasto Maltesers bez pieczenia + film 65

Ciasto Maltesers bez pieczenia to przepyszny smakołyk z dodatkiem znanych i lubianych draży/cukierków. Kremowa, rozpływajaca się w ustach masa z serków mascarpone i philadelphia oraz kremówki z pysznym chrupkim spodem i wierzchem z draży maltesers tworzą idealną kompozycję smakową. Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne, przygotowuje się je w mgnieniu oka.     składniki na tortownicę(...)spód ciasta 300 g draży/cukierków maltesers 100 g rozpuszczonego masła masa 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36 % 250 g serka philadelphia 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 opakowania śmietan – fixu ( 9 g ) 3 łyżki cukru pudru wierzch ciasta około 162 sztuki draży/cukierków maltesers przepis Draże maltesers miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej

Smakowite Dania
Biszkoptowe Malibu wg Aleex 87

Witam Was w Nowym Roku 2021. A na powitanie zapraszam na pyszne ciasto. Biszkoptowe Malibu powstało zupełnie przez przypadek. Jeszcze w grudniu chciałam przygotować ciasto do kawy na imieniny Daria. Wymyśliłam, jakie ma być. Przygotowałam wszystkie produkty i, jak zwykle, zaczęłam od przygotowania biszkoptu. Nie chciałam upiec dużej porcji, staramy się ograniczać słodycze, ale ponieważ wiedziałam, że bliscy przyjdą(...)coś dobrego dla gości. Wyjęłam nową, kwadratową foremkę, przygotowałam produkty i upiekłam biszkopt. Zachwycałam się jego urodą, a po chwili stanęłam zdumiona przed blatem, na którym stała blaszka z ciastem. Biszkopt wyraźnie się zmniejszył. Opadł? Nie udał się? Nie wiedziałam, nie miałam nawet bladego pojęcia, co się z nim stało. Kiedy ostygł, wyjęłam go z formy i zostawiłam w spokoju

W mojej kuchni
Pleśniak 59

Pleśniak to pyszne ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa: 5 białek szklanka cukru kisiel (ja dałam truskawkowy) 1,5 kg jabłek (jeśli jabłka mają zbył dużo soku, to lekko(...)odcisnąć) dżem z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło posiekać i dodać wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić. Odciąć 1/4 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, by się schłodziła. Drugą, większą część ciasta równomiernie rozkładamy na posmarowaną blachę i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli zawierają dużo soku, lekko odciskamy i rozkładamy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania