mielone - 47549 przepisów (strona:1225/3170)

Walentynkowe makaroniki z czekoladą 153

Macarons to słodkie ciasteczko przyrządzone na bazie białek, cukru pudru i mielonych migdałów. Są cholernie słodkie, ale bardzo urocze i mega fotogeniczne. Nie jest tak, że zawsze wszytko mi wychodzi - czasem i mi coś nie wyjdzie :) Za pierwszym razem jak robiłam makaroniki wyszły beznadziejne, z porami, przesuszone, bez falbanki. Nie poddałam się i już za drugim razem wyszły idealna

Ana Mari's world
Cieciorka z kaszą kuskus i przyprawą baharat 154

dodatkowo z morelami i daktylami  może wydawać się dziwne, ale uwierzcie nam, że to danie jest przepyszne.     Składniki: -40 dkg ugotowanej cieciorki  -30 dkg mięsa mielonego -12 dkg kaszy kuskus -2 ząbki czosnku -6 suszonych moreli -8 daktyli -4 łyżki przecieru pomidorowego -kostka bulionu warzywnego -450 ml wody -przyprawa baharat -przyprawa harissa -sól, pieprz -olej

Maminek kulinarny
Pączki tureckie lokma 134

szczypta soli olej do smażenia  jeden z poniższych syropów Syrop miodowy do pączków tureckich 3/4 szklanki  miodu  opcjonalnie od 80 do 120 ml wody płaska łyżeczka mielonego cynamonu pół szklanki drobno posiekanych albo zmielonych orzechów włoskich lub migdałów opcjonalnie cukier puder do oprószenia skropionych tym syropem pączków Wszystkie składniki mieszamy razem, w razie potrzeby syrop można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety z jajek 138

Dobrze wyrób masę i uformuj z niej kotlety. 4. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety. Czyż nie wygląda, jak klasyczny mielony

Z notatnika dietetyka
Przekąskowe Sajgonki 134

Przekąskowe Sajgonki Popularna jest tortilla jako przekąska lub szynka zwijana a co powiecie na coś innego? Składniki: ·        20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Kilka grzybów Mun ·        10 dag kapusty pekińskiej

Kulinarna Chwila
Najlepsze przepisy na kurki 154

porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój

Moja pasja smaku
Szybka przystawka imprezowa 128

łyżkę musztardy lub majonezu, wg własnego smaku.  Można zrobić połowę porcji z majonezem, połowę z musztardą. Całość mieszamy, nakładamy łyżeczką na krakersy, wierzch ozdabiamy natką pietruszki, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.....gotowe ! Podajemy w towarzystwie zielonego ogórka!  Szybko i smacznie :)  Polecam

Takie tam pichcenie
ORZECHOWE KULKI MOCY 141

masło orzechowe i rozdrabniamy jeszcze 1 minutę.  Łyżką nabieramy porcje masy i ugniatając w zwilżonych wodą dłoniach, formujemy zgrabne kulki. Można obtoczyć w gorzkim kakao, wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach/orzechach.  Przed podaniem schładzamy kilka godzin w lodówce

cool and minty
Rogaliki twarogowe z nadzieniem 123

które możecie nadziać czym tylko dusza zapragnie Swoje rogaliki zrobiłam z resztek czekoladek kinder. Spróbujcie koniecznie, ponieważ te rogaliki są po prostu przepyszne Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta i żółtko do posmarowania rogalików) – 260g mąki (u mnie 150g mąki ryżowej i 11og mąki pszennej tortowej

Smaki Armine
„Ósme życie” i czekoladowa poezja 113

czekoladę i dobrze mieszam, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gładka, przekładam ją do tortownicy wyłożonej waflem i odstawiam do lodówki na jakieś 40 minut. W tym czasie mielę orzechy na lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie(...)jest to konieczne, mogą zostać „golaski”). Polewa musi zastygnąć w lodówce, co zajmie około 30 minut. Na cieście można wykonać dowolną dekorację. I gotowe. Smacznego i wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spotkać się z „Ósmym życiem”, życzę porywającej lektury Artykuł „Ósme życie” i czekoladowa poezja pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Śliwkowa makówka 114

łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem). Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam

Słodki sentyment
Szarlotka szwajcarska 125

zagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek (4 niewielkie) 2 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mielonych orzechów Jabłka obieram, kroję na połówki lub ćwiartki, wydrążam środki i kroję w cienkie plasterki. Do jabłek dodaję cukier, mieszam delikatnie i odstawiam w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowuję tworząc koło

Słodki sentyment
Rogale Marcińskie 115

żeby było smacznie. Poniżej podaję przepis na 15 sporych, długich na około 10 cm rogali Składniki na farsz: 2,5 szklanki białego maku ¼ szklanki siekanych orzechów 1 szklanka mielonych migdałów 60 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 120 g biszkoptów Rodzynki ½ łyżeczki esencji migdałowej 1 garść skórki pomarańczowej Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mak należy

Słodki sentyment