ciasto - 162907 przepisów (strona:1233/10861)

Pączki z dziurką - wianuszki 109

Składniki: (ok. 24 sztuki) Rozczyn: Drożdże świeże 40 g Mąka łyżka Cukier łyżeczka Mleko 200 ml Ciasto: Mąka pszenna 800 g Masło 80 g Mleko 200 ml Jajka 2 Cukier 60 g Przygotowanie: Do małej miski wlewamy 200 ml letniego mleka, 40 g drożdży, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut(...)ciepłe miejsce. Do dużej osobnej miski wsypujemy 800 g mąki pszennej, 60 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 200 ml mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Dodajemy 80 g roztopionego i przestudzonego masła. Ponownie wyrabiamy ciasto do wchłonięcia tłuszczu. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody
Bułki codzienne 189

podstawowych składników. Jest to pieczywo mało wymagające, ale w efekcie bardzo smaczne. Chrupiąca skórka i miękki sycący środek czy może być coś lepszego? Z zaproponowanej ilości ciasta przygotowałam 10 sporych bułek, ale jeśli wolicie mniejsze, to możecie upiec ich nawet 15. Zmniejszając rozmiar, pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia o kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec. Bułki codzienne [feast(...)przesiać mąkę, dodać suche drożdże i cukier wymieszać, dodać sól. Mleko lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz z olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste pączki - TUTORIAL krok po kroku- pączki na Tłusty Czwartek 105

pączki, dodaj cały zaczyn - żółtka ubij z cukrem na puszystą masę - w rondelku stop masło - do dzieży z mąką, dodaj zaczyn, ubite na puch żółtka, mleko, masło. - zacznij wyrabiać ciasto, kiedy składniki połączą się, dodaj alkohol, ciasto wyrabiaj około 7 minut robotem z hakiem, okryj ściereczką i odstaw na 10 -15 minut, ciasto się rozluźni i łatwiej się wyrabia - ciasto(...)ponownie wyrabiamy 15- 20 minut, ciasto jest luźne, takie ma być, miskę przykryj i odstaw na 40 minut do 1 godziny, ciasto ma urosnąć i wypełnić misę (moja 4,7l). - ciasto wyjmij na oprószony blat mąką, zagnieć, formuj pączki lub wycinaj (wszystko jest pokazane i opisane na zdjęciach) - pamiętaj aby przy formowaniu pączków bardzo dokładnie je zlepiać a następnie spłaszczać

SMYKWKUCHNI
Słoneczna Delicja 105

push({}); Słoneczna delicja to smaczny wypiek na biszkopcie z duża ilością bakalii w postaci rodzynek, orzechów i kokosa. Dodatek stanowi kremowa masa przygotowana na bazie syropu z brzoskwini. Słodycz ciasta przełamana jest galaretką brzoskwiniową z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwini. Brzmi apetycznie prawda? Smakuje jeszcze lepiej. Ciasto słoneczna delicja to rewelacyjny wypiek, którego nie da się nie lubić. Idealnie sprawdzi(...)się na różnego rodzaju okazje, domowe przyjęcia, spotkania rodzinne a nawet na święta. Ciasto jest kolorowe i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA CIASTO SŁONECZNA DELICJA Składniki BISZKOPT 3 żółtka 8 białek 150 g cukru 200 g orzechów włoskich (100 g posiekanych, 100 g zmielonych) 100 g wiórek kokosowych

Przepiski.pl
Ptysie 93

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ptysie to jeden ze smaczniejszych deserów, jaki znam. Delikatne ciasto z dodatkiem słodkiego i puszystego kremu to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptysie możemy wykonać z różnego rodzaju kremami, ja wybrałam tradycyjną śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru. Można ją zastąpić także masą budyniową. Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które jest bananie proste do zrobienia. Jeśli wykonacie(...)śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy masło się rozpuści, zmniejszamy gaz i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy. Parzymy ciasto około 3 minuty na małym ogniu. Pamiętamy o mieszaniu, by ciasto się nie przypaliło. Po upływie kilku minut zdejmujemy garnek z gazu i przekładamy ciasto do miski, by ostygło. Zimne

Przepiski.pl
Pączki z różnych stron świata 107

cudowne, z jasną obwódką wokół. Gniazdka pomarańczowe , Pączki hiszpańskie nazywane też gniazdkami lub pączkami wiedeńskimi. Są bardzo efektowne i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, które wykonuje się z ciasta parzonego. Pączki angielskie , czy też oponki serowe, smażona słodkość obok faworków , które idealnie nadają się na karnawał. Pączki angielskie zadowolą miłośników tradycyjnych pączków czy donatów. Pączki angielskie zawsze się udają(...)Pyszne pączki angielskie można przygotować z serka homogenizowanego, serka sernikowego z wiaderka, ja w tym przepisie wykorzystałam ser Ricotta, który idealnie nadaje się do ciast, deserów. Polskie Oponki serowe , czyli pączki serowe z dziurką robione z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki tradycyjne 113

dodajemy na przemian resztę ciepłego mleka, masło i mąkę. Wyrabiamy przez chwilę następnie wsypujemy szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki spirytusu. Ostatnim składnikiem jest wyrośnięty rozczyn który dodajemy do ciasta i jeszcze kilka minut wyrabiamy. 3. Ciasto jest jeszcze bardzo klejące dlatego wyjmujemy je z misy na stolnicę i bardzo długo wyrabiamy (około 20 minut) wtłaczając powietrze do momentu(...)przestanie się kleić i zrobi się sprężyste. Nie używamy mąki do podsypywania!!!! Ciasto na skutek wyrabiania samo zacznie odchodzić od stolnicy i rąk. 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Znów używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C. 5. Po upływie godziny wyciągamy wyrośnięte ciasto

karolgotuje
Keks z orzechami, daktylami i pasternakiem 94

Również z niezamówionymi i niepotrzebnymi, a wykorzystywanymi. W tej paczuszce cała zawartość spodziewana, bo zamówiona. Z wyjątkiem pokaźnych rozmiarów korzenia.  Chodziło mi nie raz po głowie upieczenie ciasta,  z tym warzywem w roli głównej. Tak więc pojawił się niespodziewanie i wykorzystany został natychmiast.  Pasternak. Wkomponowany w wypiek z pogranicza ciasta cynamonowego,  orzechowego keksa, piernika, delikatnej babki(...)Struktura miękka, orzechy i daktyle utrzymują się równomiernie w całym przekroju. Ciasto jest wystarczająco gęste, by nawet ciężkie dodatki nie opadły na dno.  Pasternak wyczuwalny bardzo subtelnie,  jego drobne wiórki są prawie niewidoczne. Warzywo w smaku i zapachu w zasadzie przypomina marchew,  jednak ciastu nie nadaje tak intensywnego jak marchew aromatu.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki

Kronika Piekarnika
Poradnik. Jak usmażyć dobre nośniki? 89

farszem to danie docenione przez dorosłych. Naleśniki w różnych odsłonach znane są na całym świecie. Sposobów ich podania jest wiele. Istnieją też różne wariacje w kwestii przepisu na same ciasto naleśnikowe. Jest wiele rad, które mogą pomóc w przygotowaniu idealnego ciasta na naleśniki. Dobry przepis na naleśniki Doświadczony kucharz przygotowuje je “na oko” kierując się wyczuciem i doświadczeniem(...)Początkujący kucharz ściśle trzyma się przepisu. Jednak jest wiele modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe. Z pewnością do usmażenia polskiej wersji naleśników potrzebna jest mąka, mleko, jajka, woda, olej lub inny tłuszcz, sól i cukier. Jednak proporcje tych składników różnią się w zależności od przepisu. Jaka mąka do naleśników? Tradycyjne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej. Jednak, w zależności od upodobań

ProstePesto.pl
Ciasto czekoladowe z pomarańczą i miodem 90

Ciasto czekoladowe z pomarańczą i miodem bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach. starałam się by mój wypiek był jak najbardziej zdrowy i by można było bezkarnie takie ciasto zajadać na śniadanie czy na lunch. Bardzo smaczne wychodzi! Porada Zero Waste – do upieczenia tego ciasta można użyć bardzo dojrzałych bananów, takich z plamkami. Takie ciasto, pokrojone w porcje(...)można również zamrozić i wyjąć zawsze wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub brak pomysłu na śniadanie czy przekąskę dla ucznia do szkoły. PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZĄ Składniki: 3 dojrzałe banany 1 pomarańcza 3 jajka 1/2 szkl miodu 3 łyżki cukru 1 szkl mąki orkiszowej jasnej 1 szkl mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki

Dorota Smakuje
Parówki w cieście francuskim 104

Parówki w cieście francuskim przekąska na imprezy, domówki i na śniadania. Pamiętajmy, że parówki mogą być bardzo dobre. Do przygotowania parówek w cieście francuskim użyłam gotowego ciasta, ale oczywiście można przygotować ciasto francuskie samemu. Kupując ciasto francuskie zwracajmy uwagę, aby było z masłem, a nie z tłuszczami roślinnymi. Opakowanie ciasta francuskiego, 250 g parówek, 300 – 400 g mrożonego szpinaku, sól(...)garnka, dodać masło i na małym ogniu gotować aż szpinak się rozmrozi. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Zagotować. Ostudzić. Parówki przeciąć wzdłuż na pół. Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przecięte parówki.  Między parówkami rozłożyć szpinak. Zwinąć ciasto w rulon. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć

królestwo garów
tort czekoladowo kokosowy z masą kawową 108

dodajemy cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy(...)następnie delikatnie odkrawamy od tortownicy, odwracamy do góry spodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (upieczony biszkopt najlepiej pozostawić do następnego dnia). Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. składniki na ciasto kokosowe: 4 białka 150 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych

Domowy Smak Jedzenia
Napoleonki z ciasta francuskiego 88

napoleonki z ciasta francuskiego to pyszna propozycja na lekki deser do popołudniowej kawy. Ta smakowita przekąska z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom. Składniki oraz sposób przygotowania: Ciasto: ciasto francuskie – 270g Z ciasta francuskiego wykroic krążki. Ja zrobiłam 12 sztuk o średnicy 8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 200 ° C na złoty(...)kolor. Resztki ciasta też upiec. Ochłodzić, a resztki pokruszyć. Krem : 500 ml mleka 1 jajko 200g cukru 30g cukru waniliowego 100g masła 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 50 g skrobi ziemniaczanej Wymieszać jajko, 100ml mleka, skrobię z cukrami, żeby nie było grudek. Podgrzać mleko, zmniejszyć ogień do minimum, wlać resztę mleka z jajkiem i skrobię i mieszać tak długo

Wasze Przepisy
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 101

przede wszystkim uwagi. Grzech pierworodny kucharzy z nieco mniejszym stażem w tym zakresie polega na tym, że dodają za dużo mąki do podstawowego składnika (ziemniaków, sera), gdyż konsystencja ciasta wydaje im się za luźna. To błąd, który często kończy się tym, że kluski są twarde jak sumienie polityka. Z drugiej strony, jeśli mąki będzie za mało, kluski rozpłyną się(...)wodzie jak miłe senne marzenie. Jak zatem zrobić kluski, żeby wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą? Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj z mąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. Podsyp blat mąką (świetnie sprawdzi

Niedzielny kucharz