ciasto - 160969 przepisów (strona:1237/10732)

Babka z masą serniczkową 5286

upieczenia tego ciasta skusiła mnie Ania z Jaśminowej kuchni :)  U niej wyglądało tak apetycznie, że nie mogłam się oprzeć.  Przepis pochodzi z bloga Danusi Co mi w duszy gra . Wiem, że u Danusi,  zawsze jest pysznie, bo korzystałam już z jej przepisów. Z przepisów Ani,  też nie raz korzystałam. Dlatego nie miałam wątpliwości, że to będzie(...)żeby było Wam łatwiej. Także gramatura jest trochę inna,  dostosowałam inne składniki, żeby pasowało. Dodałam też więcej sera.  Powiem Wam jeszcze, że pierwsze co pomyślałam widząc to ciasto... to Izaura.  Myślę.... ciasto Izaura, tylko w formie babki, ale po przeczytaniu przepisu,  zobaczyłam, że to jednak coś innego. Przede wszystkim, zaciekawiła mnie  masa serowa, którą trzeba

Agusiowe smakołyki
Ciasto Malinowa Chmurka 73

Malinowa chmurka to pyszne ciasto, na które składa się połączenie kruchego spodu, bezy, malin, galaretki i kremu. Czas przygotowania:    2.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO: 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki) 100 g masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)śmietanki 30% 130 g cukru pudru (3/4 szklanki) 1,5 łyżki żelatyny 125 ml wody 1. Blachę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na dno blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy spód

karolgotuje
Ciasto ambasador 127

Ciasto ambasador to typowy przekładaniec, czyli ciasto, które składa się z kilku warstw. Przyznaję, że nie chciało mi się go robić, bo pomimo, że jest proste to trochę trwa zanim całość będzie złożona. Skusiłam się jednak, bo zostało mi trochę brzoskwiń w puszcze. Jak się łatwo można domyśleć, decyzja była trafiona w dziesiątkę. Jednak te ciasta przekładane mają coś(...)warstw, każda inna smakowo, każda inna pod względem konsystencji. No wyszło naprawdę pysznie. Do tego stopnia, że już planuję rafaello na krakersach , którego dawno nie jadłam, a też uwielbiam :- ) Ciasto ambasador składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt genueński: 2 jajka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka roztopionego masła szczypta soli Blaszkę wykładamy papierem

Relaxtime
Chrupiące chlebki PIDE z mięsnym farszem-idealne na każdą okazję+FILM 97

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i mega pyszne chlebki z ciasta drożdżowego z farszem. To danie idealne na pyszna przekąskę na ciepło. Robię je od wielu lat, są na prawdę łatwe, zawsze wychodzą. Można je odgrzać na drugi dzień.  Ja podaję je polane niewielką ilością ketchupu. Bardzo Wam je polecam i zapraszam po przepis(...)również na film.  SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi dużo chlebków około 18 (ilość zależna jest od wielkości) CIASTO -50g świeżych drożdży -2 łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto drożdżowe nieźle nadziane – cukinią oraz oliwkami, pieprzem marynowanym, fetą i kapary 97

Ciasto drożdżowe z mąki typ. 00 przygotowałam do którego oliwy z oliwek, jajek i przyprawy z koperkiem dodałam. Cukinię z cebulką podsmażyłam, które kolejną przyprawą  Vegeta Natura do pieczonych warzyw doprawiłam. Ciasto z cukinią połączyłam, na brytfankę wyłożyłam, w które oliwki, kapary, ser, pieprz zielony marynowany powbijałam i takie oto ciasto w piekarniku wypiekałam. Moja inspiracja, kulinarna kombinacja smakami(...)pozytywnie zaskoczyła, i tak jak szybko się upiekła, tak szybko się skończyła.  Składniki: ciasto: 20 g świeżych drożdży, 50 ml oliwy z oliwek, 100 ml ciepłej wody, 350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem, ponadto: 300 g cukinii, 1 biała cebula

Moniki Smakołyki
TARTA Z AKSAMITNYM KREMEM CYTRYNOWYM 91

Tarta z kremem cytrynowym, to idealne ciasto na upalne letnie dni. I choć u nas wzbudziło (u niektórych) małe kontrowersje, to po jego debiucie, będzie jeszcze na pewno powtórka, bo mnie zasmakowało bardzo. Kruche ciasto, orzeźwiający, aksamitny, kwaskowy krem, a do tego kawa w promieniach słońca... :-) Przepis znaleziony w jakimś czasopiśmie (mam tylko zdjęcie) i choć było inspiracją, to jednak(...)zmiany były dość znaczne, choćby czas pieczenia... Ja piekłam w formie do tarty o śr. 26cm, ale myślę, że 24cm byłaby odpowiedniejsza Składniki: Ciasto: - 1 szklanka mąki, u mnie 170g mąki orkiszowej typ700 - 1/4 szklanki cukru, dałam ksylitol - szczypta soli - 60g zimnego masła - 2 żółtka - 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z serem i rabarbarem 99

Drożdżówki z serem i rabarbarem to obowiązkowy majowy wypiek w naszym domu. To już niemalże tradycja, że co roku z rabarbaru robimy ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, crumble oraz drożdżówki. Każdego roku zmieniamy składniki drożdżowego ciasta, tym razem skorzystaliśmy z przepisu na delikatną, maślaną chałkę . Drożdżówki z rabarbarem i serem były mięciutkie i puszyste, dobrze smakowały również drugiego i trzeciego dnia(...)upieczeniu. Udostępnij Drożdżówki z serem i rabarbarem – składniki 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdżowe ciasto: 550 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g) 100 g masła 1 / 3 płaskiej łyżeczki soli Serowe nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru

niecodziennikpary
Focaccia na zakwasie 80

zakwasu i moja focaccia nie urosła bardzo mocno. Dlatego od razu polecam dodanie niewielkiej ilości drożdży, jeżeli Wasz zakwas jest zbyt młody. Dałam też ciut mniej soli do samego ciasta, za to posypałam sporą ilością płatków soli. Użyłam dwóch rodzajów - wędzonych i z chipotle, które już od dawna stały czekając na wykorzystanie. Focaccia wyszła pyszna. Dziękuję za wspólne wypiekanie: Akacjowy(...)czas całkowity: 14 h Składniki: Zaczyn 195 g płynnego zakwasu 125 g ciepłej wody 25 g oliwy z oliwek 10 g miodu 50 g mąki (użyłam włoskiej typ 00) Ciasto cały przygotowany zaczyn 200 g mąki (użyłam włoskiej typ 00) 50 g oliwy 1 łyżeczka soli (dałam trochę mniej) Dodatki 4 łyżki oliwy płatki soli Przygotowanie: Jak przygotować TYTUŁ

Pełny talerz
Tarta serowa ze szparagami 127

dziękuję 😊) zachęcił mnie do przygotowania takowej. Masa serowo-śmietanowa po lekkim ostudzeniu świetnie komponuje się ze słodyczą szparagów, które dodają jej koloru. Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto 250 g mąki pszennej uniwersalnej 5 g soli 100 g masła jajko 1-2 łyżki wody Masa 200 g gorgonzoli 5 łyżek śmietany płaska łyżeczka pieprzu ziołowego kawałek chili zielona(...)część dymki kilka szparagów Składniki ciasta wyrobić na gładką masę. Oddzielić 1/4 ciasta. Większą część ciasta rozwałkować na koło większe od średnicy formy. Zwinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy, formując ładny rant na ściankach formy. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni (funkcja pieczenia góra?dół) i piec 12 minut. W czasie pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 103

kosteczki W dużej misce zmiksuj do połączenia wszystkie składniki oprócz posiekanej czekolady. Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką. Patelnię cienko posmaruj olejem i porządnie rozgrzej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż po kilka minut z każdej strony, uważając, by kawałeczki czekolady się nie poprzypalały. RAZEM: ok. 2077 kcal(...)miód i gotuj na wolnym ogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj delikatnie i gotuj ok. 3 minut. Na koniec przelej zupę do miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu

365 dni dookoła kuchni
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 87

oliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 70 dag mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 100 ml oleju sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano suszone według uznania bazylia suszona według(...)focacci 1. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, zioła i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i w raz z olejem wlewamy do mąki. Następnie hakiem do zagniatania ciasta wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze odchodzące od misy. 2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do większej miski posmarowanej olejem i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe

Izabelawkuchni
Ravioli z botwinką 107

dania będą mączne. O ile pomysł na szpinak i czosnek niedźwiedzi zdradzę przy najbliższej okazji, tak na botwinkowe ravioli zapraszam jeszcze dziś! Składniki na ok 25 sztuk (2 porcje) Ciasto: 200g mąki pszennej 2 jajka Większa szczypta soli ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Nature do mozzarelli i pomidorów Farsz: 2 łyżki masła 1 duża cebula 4 pomidorki suszone na słońcu(...)oleju) 1 pęczek botwinki (razem z liśćmi) 300g białego sera półtłustego ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej VegetaNature Pieprz do smaku Do podania: Masło stopione z kilkoma gałązkami świeżego tymianku Sposób przygotowania Ciasto: Jajka wbijamy do mąki, dodajemy sól, przyprawę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na około godzinę na blacie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Cebulę drobno

Kuchnia w czekoladzie
Tarta na cieście francuskim z fetą 74

jedno z moich ulubionych dań z użyciem ciasta francuskiego. W słonej odsłonie świetnie sprawdzi się zarówno na szybką kolację na ciepło, jak i posiłek dla niespodziewanych gości. Tarta na cieście francuskim z fetą jest banalnie prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona(...)boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu nie miałam. Jeśli lubisz – dodaj też inne warzywa, np. pieczarki czy odsączoną kukurydzę

Rozdomowiona
Chleb na drożdżach ze smażoną cebulką 74

dodać więcej cebuli, jak kto lubi. Skorzystajcie z receptury. Warto. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 5 dag masła lub margaryny Na cebulkę: 1 duża cebula szczypta soli 2 łyżki masła lub margaryny do smażenia Dodatkowo: mąka pszenna(...)Cebulka: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy cebulkę, oprószamy ją solą i smażymy do miękkości i ładnego zrumienienia się. Lekko studzimy. 3. Ciasto: Do mąki dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i cebulkę z tłuszczem, cebulka powinna być ciepła. Następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania