ciasto - 162258 przepisów (strona:1244/10818)

Strudel z makiem 93

naszych rodzinnych domach na święta Bożego Narodzenia zawsze jest choć jedna potrawa z makiem. U Bartka są to makówki, u mnie kutia, ale także pieczemy różnego rodzaju ciasta z makiem. U wielu z Was na pewno jest podobnie, dlatego też chcielibyśmy Wam zaproponować zrobienie drożdżowego strudla z makiem oraz mnóstwem bakalii. Nasz świąteczny strudel z makiem długo zachowuje świeżość, więc(...)minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub garnku, odstawić do przestygnięcia. Do misy miksera wsypać pozostałą mąkę, cukier i sól. Dodać jajko oraz żółtko, wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilka minut przy użyciu haka. Wlać rozpuszczone masło, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Ciasto posmarować niewielką ilością oleju, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut

niecodziennikpary
Focaccia z oliwkami i pomidorami na cieście dojrzewającym 8 godzin 92

Przepis na szybką focaccię, choć może Ci się wydawać, że jak to szybka skoro ciasto dojrzewa 8 godzin? To tak, to jest szybka focaccia, przygotowanie jej zajmie Ci jakieś 5 minut. Następnym razem dodam też przepis na focaccię gdzie ciasto dojrzewa jeszcze dłużej, ale zacznijmy od najprostszej wersji focacci. Focaccię przygotowujemy na drożdżach, więc jest łatwa do zrobienia(...)wymaga od Ciebie żadnych umiejętności. Ciasto na focaccię zazwyczaj zarabiam po śniadaniu i na kolację mogę wypiekać focaccię, jeśli byś miał ochotę na focaccię na śniadanie to zrób ciasto na noc.  Co jest kluczem do dobrej focacci? Mąka - zawsze typ 00, czas fermentacji ciasta i oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek pełni tutaj kluczową rolę, dodajemy jej sporo

SMYKWKUCHNI
A' LA BROWNIE PIERNIKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM Z MIGDAŁÓW 77

Ciasto a'la brownie pyszne, mocno aromatyczne z przyprawą do piernika, z dużą ilością czekolady, druga jaśniejsza warstwa z masłem orzechowym z migdałów, polane sowicie czekoladą i posypane orzechami i migdałami. Dlaczego a'la brownie? Brownie to typowy zakalec bardzo wilgotny i bardzo czekoladowy. To ciasto nie jest takim typowym zakalcem bo ma dużo jaj w składzie(...)dużo masła, jak brownie, dzięki temu chociaż o trochę jest mniej kaloryczne. Ale kalorii to ciasto ma i tak dużo, mamy tutaj czekoladę, masło orzechowe i same dobroci, kto by przy cieście liczył kalorie ;-). Myślę, że to ciasto dla tych, którzy zakalcowatych brownie nie lubią i są dla nich za słodkie, ale lubią ciasta lekko wilgotne i takie podchodzące właśnie

SMYKWKUCHNI
Kebab w bułce pita 93

drożdży świeżych 200 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania Bułki Pita: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże instant, sól, olej oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie idealnie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub więcej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, posypany lekko mąką. Ponownie wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dzielimy(...)dodajemy dro\u017cd\u017ce instant, s\u00f3l, olej oraz ciep\u0142\u0105 wod\u0119.","url":"http:\/\/nieziemskiapetyt.pl\/fast-food\/kebab-w-bulce-pita\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f8b122571f66","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wyrabiamy ciasto tak d\u0142ugo a\u017c b\u0119dzie idealnie g\u0142adkie. Odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia na godzin\u0119 lub wi\u0119cej.","text":"Wyrabiamy ciasto tak d\u0142ugo a\u017c

NieziemskiApetyt.pl
Sernik z jogurtów 69

Sernik z jogurtów to idealna propozycja na deser. Lekki, puszysty i bardzo, bardzo smaczny. Składniki: Składniki na ciasto: 2 żółtka 80 g masła lub margaryny 70 g cukru starta skórka z cytryny 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 2 białka 30 g cukru 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy Sposób przygotowania(...)Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażarki na ok. 30 min. Krem: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować, dodać jogurt, mąkę i budyń. Ciasto wyjąć z zamrażarki, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, jedna część ciasta wyłożyć

Wasze Przepisy
Jak zrobić naleśniki? Prosty przepis na naleśniki. 77

gwarancji usmażenia idealnych naleśników. Sekret tkwi w szczegółach składników i sposobie smażenia. Zobacz jak w prosty sposób krok po kroku przygotować puszyste, elastyczne i przede wszystkim pyszne naleśniki. Do ciasta dodaję wody gazowanej , dzięki czemu naleśniki wychodzą puszyste. Naleśniki na samej mące i mleku wychodzą zbyt twarde. Dodaję szczyptę cukru, dzięki czemu naleśniki są rumiane i chrupiące. Używam cienkiej, niskiej(...)obrotów i zwiększaj do maksymalnych . Wlewam wodę i mieszam aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek . Możesz także użyć wody niegazowanej, ale naleśniki nie wyjdą wówczas takie pulchne. Odstawiam ciasto na kilkanaście do 30 minut by odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji . Jeśli Ci się bardzo spieszy możesz nie czekać i od razu smażyć. Przede wszystkim dobre ciasto na naleśniki powinno

Ania gotuje
Ciasto kruche z masa serową i owocami 69

Ciasto uniwersalne. Doskonałe na codzienne dosładzanie się i na okazje takie,  jak chociażby wczorajsze urodziny. Elegancko i klasycznie się prezentuje, jest kruche, delikatne. Trafi w gusta wielbicieli serników i ciast z owocami ( w moim wydaniu jabłka.. znów ). Pyszne ciepłe, pyszne wystudzone. Przechowuje się idealnie. Z podanych proporcji upieczecie średniej wielkości blaszkę - 22 cm / 22 cm lub tortownicę(...)średnicy. W zasadzie proste wykonaniu. Ciasto kruche zagniata się błyskawicznie, natomiast dłuższą chwilkę trzeba poświecić na wcześniejsze zrobienie masy serowej. No i dwie miski zostaną w zlewie do wyszorowania. Ale i tak warto. Po zupełnym wystudzeniu masa serowa ścina się należycie, natomiast na ciepło jest delikatnie rozpadająca się, ale smak ciepłego ciasta kruchego jest wart odkrojenia takiego jeszcze rozpadającego się

Kronika Piekarnika
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 67

razem trochę niestandardowy sposób na szarlotkę. W zasadzie prosty, w smaku klasyczny wypiek.  Masę jabłkową ( mięciutką, bo z potartych podduszonych jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta,  zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka. Dzieło(...)wieńczy warstwa lukru cytrynowego. W zasadzie nie jestem w stanie określić, czy to ciasto ucierane, czy zagniatane. Sprawdza się na plenerowe przyjęcia, co dokumentuję zdjęciami. Upiekłam je na pożegnanie sezonu działkowego. Zazwyczaj na tę okoliczność piekłam piernikowe brukowce, w tym roku odmiana. Nie żałuję - do domu przywiozłam wąski końcowy paseczek ciasta w blaszce. Druga połowa października, nadal pięknie. Jesień

Kronika Piekarnika
Szarlotka z migdałową kruszonką 71

serwowane porcje. Składniki: Jabłkowe nadzienie: 4 spore jabłka - pocięte w cieniutkie plasterki, podduszone przez 5 - 10 minut z sokiem cytrynowym, szczyptą cynamonu, ewentualnie łyżką cukru. Wystudzone przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto kruche na spód szarlotki: 2 szklanki mąki 80 gram masła 1 jajo, 2 żółtka szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem, solą, cukrem. Dodajemy masło, siekamy, po czym palcami robimy zacierki. Dodajemy jajka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Rozwałkowujemy je na wielkość blaszki - 20 cm / 24 cm, wykładamy na dno, wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kruszonki migdałowej. Kruszonka: 1 szklanka mąki 1 szklanka startych migdałów 120 gram miękkiego

Kronika Piekarnika
Ciasto doskonałe na mazurka wielkanocnego 68

sposób, by spojrzeć na wszystko mądrzej. Mądrych Świąt. W tym roku, to moje kolejne odstępstwo od tradycji, tradycyjnych życzeń. Tych wesołych, rodzinnych. Życzę Wam Świąt zdrowych. I mądrych. Składniki ciasta kruchego: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 3 żółtka z jaj "L" 2 łyżki śmietany 18 % 1 płaska łyżeczka(...)połączyło się z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę, skórkę, mieszamy i siekamy chwilkę nożem, po czym zagniatamy w zwartą kulę. Róbmy to szybko, to nie drożdżowiak, nie powinniśmy rozgrzać ciasta dłońmi. Kulę owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu - wałkujemy na grubość około 5 mm. I to tyle mojego instruktażu. Chciałam Wam bowiem zaproponować przepis na doskonałe

Kronika Piekarnika
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 77

wyśmienite w wyglądzie, smaku i konsystencji. Polecam gorąco! Dania Lunch , Przekąska Kuchnia Wege , Włoska Keyword pierogi , ravioli Porcje 10 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Ciasto na ravioli 96 g mąki lnianej lub zmielonego lnu złocistego 24 g mąki kokosowej 2 łyżeczki gumy guar 1/4 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 2 łyżeczki octu jabłkowego(...)szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej (lub więcej, do smaku) 1 szczypta pieprzu Dodatkowo 2 łyżki masła klarowanego 1 szczypta liści szałwii suszonych 1 garść orzeszków piniowych Sposób przygotowania Ciasto na ravioli Suche składniki umieść w malakserze i przemieszaj, żeby się równomiernie wymieszały. Dodaj ocet po łyżeczce za jednym zamachem jednocześnie miksując. Następnie dodaj jajko, a potem wodę i miksuj

Modern Cave Girl
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką 118

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka garść rodzynek(...)Sposób wykonania: Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki łyżką lub dłonią. Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut

Smaki Natalii
Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem 116

Zjawiskowy i tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wielokolorowe kryształki barwią biszkopt wewnątrz nadając mu niezwykłej prezencji. Wierzch ciasta zwieńczony delikatnym kremem śmietankowym przypominającym śmietankowe ptasie mleczko. Przepis na tęczowy torcik powstał z myślą o wypiekach sylwestrowych oraz tych z okazji przyjęć organizowanych dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt confetti z cukrowymi kryształkami i śmietanką(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 230 kcal Tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wierzch zwieńczony kremem śmietankowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT CONFETTI 200 g miękkiego masła 4 jajka z chowu ściółkowego 100 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki

ProstePesto.pl
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 99

składniki przemieszaj ze sobą. Pokruszone świeże drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Mieszankę drożdżową oraz olej rzepakowy pomału przelewaj do suchych składników, zarabiaj dłońmi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem ścierki, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 równych porcji i z każdej(...)u0142ym (nie gor\u0105cym!) mleku. Mieszank\u0119 dro\u017cd\u017cow\u0105 oraz olej rzepakowy poma\u0142u przelewaj do suchych sk\u0142adnik\u00f3w, zarabiaj d\u0142o\u0144mi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem \u015bcierki, odstaw w ciep\u0142e miejsce na 60 minut do zwi\u0119kszenia obj\u0119to\u015bci.","text":"Pokruszone \u015bwie\u017ce dro\u017cd\u017ce dok\u0142adnie

ProstePesto.pl
Puree z dyni 91

Puree z dyni to niezbędny element wielu wypieków. Żeby je przygotować wystarczy tylko jeden składnik – dynia. Jak zrobić puree z dyni Jeżeli trafiliście kiedyś na przepis na ciasto dyniowe czy dyniowe gnocchi , to wiecie, że kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Od razu uspokajam – przygotowanie puree z dyni nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Potrzeba natomiast trochę czasu(...)istną kopalnią dobrych składników. Znajdziemy w niej bardzo duże ilości potasu, sporo cynku, magnezu, wapnia i żelaza. Do czego wykorzystać puree z dyni? Puree z dyni można wykorzystać do ciast – nadaje im piękny, soczysty kolor i ciekawy smak. Wypieki są też bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Puree możemy też dodać do pancake’ów i innych placków

Na-talerzu.pl

Proponowane wyszukiwania