ciasto - 160969 przepisów (strona:1244/10732)

Tarta z tuńczykiem 105

niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie tuńczykowi. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek i oczywiście tuńczyk, wszystko zapieczone na prostym, pełnoziarnistym cieście. Do tarty dodałam również zeszkloną cebulę, marchewkę zestruganą obieraczka na cieniutkie plasterki i ogórki korniszony pokrojone w kostkę – te dodatki sprawiły że tarta wyszła jeszcze lepsza – polecam! PRZEPIS(...)TARTA Z TUŃCZYKIEM Składniki na tarta z tuńczykiem: ciasto: 300g mąki pszennej graham typ 1850 125g masła lub smalcu ( smalec sprawia, że ciasto jest bardziej kruche) 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka maku suchego kwaśna śmietana – kilka łyżek (można zastąpić jogurtem naturalnym) nadzienie: 500g śmietany np 18% lub 12% 1 cebula 1 marchewka 2 ogórki korniszony 1 puszka

Dorota Smakuje
Rogale marcińskie 56

szaleństwo, bo ma kształt rogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama(...)farsz potrzebujemy: – szklanka białego maku – 2 szklanki okruchów biszkoptowych – 1/2 szklanki cukru – 120 g orzechów włoskich – 60 g rodzynek – 400 g masła na ciasto potrzebujemy: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 jajek – pół kostki drożdży – 1/2 szklanki cukru – szklankę ciepłego mleka (3,2 %) – 2 łyżki masła

Szybko Tanio Smacznie
Babka zebra z białek 108

Babka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik)     Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao(...)będą sztywne stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką. Następnie do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki

Blog z Apetytem
Pączki warszawskie 109

dodajemy cukier, cukier z wanilia, drożdże i masło. Mieszamy czas 2 min/temp.37/obr.3 Zaczyn odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dosypujemy makę, sól i dodajemy żółtka, spirytus i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. Miskę smarujemy oliwa i przekładamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejace. Ciasto na paczki zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto wyrabiamy ok. 1 minuty ręka(...)Formowanie paczków: Ciasto jest lekko klejace wiec przed formowaniem paczków warto natłuścić lekko ręce. Nie dosypujmy maki do ciasta, paczki nie będą już takie lekkie i puszyste. Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, możemy użyć wagi Thermomix aby mieć pewność, że paczki będą równej wielkości. Z ciasta formujemy kule, lekko je spłaszczamy. Tak przygotowane paczki zostawiamy do wyrośnięcia na minimum

Themo przepisy
Pieczone chruściki i wegańskie pieczone pączki 101

drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -125 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -30 g cukru -30 g ksylitolu -mąka do podsypywania ciasta -powidła śliwkowe  Lukier -ksylitol zmielony na puder + odrobina wody Kandyzowana skórka pomarańczy -2 skórki z pomarańczy bez białej części -Ksylitol i cukier kokosowy PIECZONE PĄCZKI 1. Mąkę wymieszać(...)ziemniakami. 3. Dobrze całość zmiksować na gładko. 4. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną). 5. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 6. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować

Candy Pandas
PĄCZKI PTYSIOWE 64

Pyszny domowy mini wypiek, na Tłusty Czwartek jak znalazł! Pączki ptysiowe (z ciasta parzonego) nie zawierają drożdży, zatem nie czekamy na wyrastanie, są małe i dość szybko się smażą, pyszniutkie! Przepis jest na 35-40 mini pączków. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, podajemy do kawy, dobrego kakao lub aromatycznej herbaty w dobrym towarzystwie oczywiście Ważnymi zasadami przy przygotowywaniu ciasta ptysiowego (parzonego(...)jest dobre zaparzenie mąki w wodzie wymieszanej z tłuszczem – masłem oraz to, aby dodawać do wystudzonego ciasta po jednym jajku i mieszać aż dobrze połączą się z masą. Dopiero wtedy wbija się kolejne jajko. Ciasto na początku nie chce połączyć się z jajkami, więc (!) niewątpliwie jednym z plusów przygotowywania wypieków ptysiowych jest nauka cierpliwości:) Polecam więc pyszne i puszyste

Zasmakuj Kuchni
FAWORKI – CHRUST – CHRUŚCIKI 244

Faworki, tzw. chrust lub chruściki to smażone ciasteczka na głębokim oleju, finezyjnie zawinięte i posypane cukrem pudrem. Przepis na te chruściki dostałam od mamy, która nigdy nie uderzała ciasta wałkiem. W tym roku zrobiłyśmy je razem, gdy przyjechała do Nas na Dzień Babci do Krakowa. Nie miałam wtedy okazji zrobić zdjęć, więc usmażyłam chruściki ponownie parę dni później, zmieniając trochę(...)widelca, mieszamy jajka z cukrem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka z cukrem i wódkę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Gdy ciasto bardzo się będzie kleić do rąk dodajemy więcej mąki. Ale uważajmy, aby nie przesadzić z ilością. Ciasto może się trochę lepić. Gotowe ciasto

Słodki Pomysł
Bananowa chmurka 101

Cieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka . Pyszne ciacho idealne na upalne dni, ale nie tylko. Banany dostępne są przez cały rok więc można je upiec kiedy tylko znajdziemy na nie ochotę. W zasadzie identyczne jak malinowa chmurka z różnicą w postaci smaku galaretki i owoców oraz(...)czekoladowej bezy. Następnym razem pominę ananasy gdyż nie pasowały mi zbytnio do tego ciacha. Porcja na blaszkę o wymiarach 25×36 cm. Bananowa chmurka /inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka

Pieguskowa Kuchnia
Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą 133

subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą Składniki na około 24 rogaliki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 200g schłodzonego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)około 6-7 łyżek konfitury (użyłam konfitury z płatków róży i malinowej) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. 3. Gotowe

Mała Cukierenka
Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym 85

miałam dziś konkretnego pomysłu na obiad, dlatego wymyśliłam kolejny przepis, do którego będę wracała bardzo często, ponieważ bardzo mi przypadł do smaku ten kurczak w cieście kokosowym. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój autorski przepis Składniki na 2-3 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 70ml śmietanki 12% – 30g wiórków kokosowych – 40g mąki(...)sól) Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać dokładnie tak, aby ciasto pokryło każdy kawałek kurczaka. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na około 1- 1,5 godziny. Po tym czasie, wszystko jeszcze raz dokładnie

Smaki Armine
Kokosowa słodycz i „Córka zegarmistrza” 80

miasta, zatracenia się na łonie natury, lecz stało się inaczej… Sięgnijcie koniecznie po tę książkę, a kiedy będziecie się zanurzać w jej kolejnych sekretach, spróbujcie też wielowarstwowego ciasta, które wybrałam do tej książki. Kokosowa słodycz to beztroski kokos, pyszna czekolada, cudowny mus czekoladowy i ukryte kakaowe ciastka. A wszystko to bez pieczenia. Składniki: 48 herbatników kakaowych 1 ½ pomarańczy Masa(...)przestygnie, dodaję do niej śmietanę w trzech partiach powoli i delikatnie mieszając. W niewielkiej blaszce wyłożonej folią aluminiową, małej tortownicy, albo przy użyciu prostokątnego rantu cukierniczego wykładam 16 herbatników (ciasto nie będzie duże, ale jest bardzo „podzielne”). Herbatniki nasączam sokiem z połowy pomarańczy. Na to wykładam mus czekoladowy i ponownie 16 herbatników, które również nasączam sokiem z ½ pomarańczy. Ciasto wstawiam

Słodki sentyment
Pączki z jabłkami 149

gorące. Jajka wbij do kubka, roztrzep je z cukrem. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj do niej wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną. Zagniatając dolewaj masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto na gładką masę. Pod koniec ugniatania dodaj spirytus i ponownie zagniataj. Ciasto powinno być lekko klejące. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat(...)posypany mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 35 x 46 cm. Ciasto posyp cynamonem i łyżką cukru. Dociśnij, aby przyprawy wbiły się w ciasto. Potem na cieście rozprowadź pokrojone w drobną kostkę jabłka i dobrze wciśnij je w ciasto, aby nie wypadły podczas smażenia. Ciasto zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzegi łączenia dobrze sklej ze sobą. Roladę

365 dni dookoła kuchni
Walentynkowe kruche ciasteczka 96

pokrojone w kostkę i za pomocą dwóch noży siekamy je razem z mąką aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 wyrobionego ciasta i dodajemy odrobinę barwnika. Zaczynamy od małej ilości i stopniowo dodajemy więcej aż uzyskamy pożądany kolor. Kawałki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)minut. Przygotowujemy foremkę do ciastek w kształcie serca o wymiarach ok. 4,5 cm. Wyjmujemy zabarwioną część ciasta i rolujemy je w walec. Odkrajamy plastry ciasta o grubości nieco mniejszej niż foremka, następnie wycinamy z nich serca. Serca nakładamy na siebie i sklejamy ze sobą tworząc wieżyczkę, jednocześnie uważając by ciasto zachowało kształt serc. Owijamy wszystko folią i wkładamy

Mostek w kuchni
Drożdżowe róże karnawałowe z ryżem 127

karnawale na polskim stole nie może zabraknąć faworków/chrustów lub róż karnawałowych. W tym roku postanowiłam zrobić je z ciasta drożdżowego podobnego do algierskich griwech, które w ubiegłym roku bardzo nam smakowały. Zmieniłam klasyczny środek róż i tradycyjną marmoladę z róży zamieniłam na masę budyniową z ryżu jaśminowego, bo ten kolor bardziej przypomina środki żywych róż. Składniki(...)róże): Ciasto 450 g mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej typ 480 marki Polskie Młyny) 30 g świeżych drożdży skórka z połowy pomarańczy skórka z połowy limonki łyżeczka cukru szczypta soli 100 g masła jajko łyżka spirytusu ok. połowy szklanki ciepłej wody Masa ryżowa 100 ml ryżu jaśminowego (użyłam ryżu jaśminowego białego BIO marki Polskie Młyny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe pączki z różą 84

różą, to tylko produkty od Polska Róża . Szczerze polecam! Ich konfiturę z płatków róży mogłabym nawet jeść łyżeczką Wykorzystuję ją nie tylko do nadziewania tłustoczwartkowych słodkości, ale też do ciast i innych deserów. Jak znajdę chwilę na pewno wam podeślę jakiś pyszny przepis. A póki co zapraszam Was na domowe pączki z różą. Pączki nie tylko nadziałam (solidnie!) konfiturą(...)Teraz ubijamy jajka z cukrem mikserem około 10 minut. Masa jajeczna powinna być bardzo puszysta. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy nasz wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto powoli dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy alkohol i jeszcze chwilę wyrabiamy. Uwaga! Ciasto z tego przepisu będzie klejące. Miskę z ciastem przykrywamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania