ciasto - 162020 przepisów (strona:1245/10802)

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 100

wodniste, co jest niezwykle ważne w przypadku tych kluseczek. Najbardziej popularna w Polsce dynia olbrzymia też może się sprawdzić, ale jej wodnistość bywa różna, więc jest prawdopodobieństwo, że nasze ciasto będzie potrzebowało dodatku mąki lub ziemniaków. Kolejny kluczowy składnik naszego gnocchi to ziemniaki . Dzięki nim ciasto łatwiej się formuje, a kluseczki mają lepszą, bardziej zwartą konsystencją. Najlepiej użyć skrobiowych odmian(...)pamiętać także przy formowaniu gnocchi – podsypać stolnicę mąką oczywiście trzeba, ale z umiarem. Sposób na najlepsze gnocchi na świecie W przypadku tych włoskich kluseczek niezwykle ważna jest konsystencja ciasta. Powinno być zwarte, ale cały czas puszyste, dobre do formowania, ale lekko lepiące. Lista pełna sprzeczności 😉 Żeby osiągnąć efekt idealny, warto zastosować się do jednej, ale jakże ważnej wskazówki. Sekret

Na-talerzu.pl
Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym 147

Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście drożdżowym śmiało zastąpią tradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można(...)zabrać ze sobą do pracy, a nawet w trasę. Sprawdzają się też na przyjęciach. Spróbujcie. Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe: około 300 g mąki + do podsypania 0,5 szklanki mleka 1 opakowanie drożdży instant 8 g 1 łyżka cukru szczypta soli 1 jajko klasy M Dodatkowo: parówki wiedeńskie z szynki Olewnik 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania Przygotowanie

Słodkie okruszki
Jabłka w cieście czekoladowym 112

ochotę na jabłka w czekoladowym cieście? 😉🍏 Do tego przepisu polecam dodać kwaśne i twarde jabłka, które będą świetnie współgrać z lekko słodkim ciastem. Ciasto po usmażeniu jest miękkie, puszyste a jabłka - powinny lekko zmięknąć. Składniki na 10-15 krążków: 2-3 średniej wielkości jabłka olej do smażenia ciasto 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 120 g jogurtu naturalnego(...)łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka kremu orzechowo-czekoladowego Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki (1 jabłko pokroić na 5 kawałków). Przygotowane kawałki jabłek zanurzać z obu stron w cieście. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju (powinien przykryć dno patelni). Jabłka smażyć na średnim

Ugotować
Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 59

Kolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂 Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodać olej, jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną 🙂 ) Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem lub do silikonowej formy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie

Moja Delicja
Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru 78

Zdrowe, a pyszne. Ciasto słodziutkie, a bez białego, rafinowanego i bezwartościowego cukru . Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Taki zdrowszy tort bez przełożenia. Świetnie się sprawdzi na wszelkie domowe imprezy(...)coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej 🙂 Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej

Moja Delicja
Szpecle z serem i cebulką (Käsespätzle) 106

razy zupę i Knöpfle (bardziej okrągłe) lub Spätzle (podłużne). Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od niemieckiego słowa Spatzen, które oznacza małe wróble. Wypróbuj słowacką odmianę szpecli, czyli BRYNDZOVE HALUSZKI Choć ciasto składa się tylko z mąki, jajek i wody, każda niemiecka rodzina ma swój własny, sprawdzony sposób na szpecle. Niektórzy używają ciepłej wody, inni zimnej, mineralnej lub mleka. W niektórych regionach dodaje(...)się nawet do ciasta twaróg lub śmietanę. Są tacy, którzy by uzyskać idealne ciasto, wplatają jego przygotowanie w rytm prac domowych. Zaczynają o 8 rano i za każdym razem, gdy przechodzą obok miski, mieszają przez minutę. Do południa ciasto jest gotowe i ponoć wyjątkowo smaczne. Inni uważają, że im bardziej leniwy kucharz, tym lepsze zrobi szpecle. Wystarczy kilka pociągnięć łyżką

smakowitehistorie.com
Chleb pełnoziarnisty mieszany 123

dojrzały zakwas żytni 100 g letnia woda 100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g) Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C Ciasto: 170 g letnia woda 9 g sól 20 g powidła jabłkowe lub miód, melasa itp. 280 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia(...)miks ziaren razem z wodą (krótko uprażone na patelni i namoczone w 50 g wody) ewentualnie dodatkowa woda przy wyrabianiu do miękkiej konsystencji ciasta Do zaczynu dodać wodę, sól i powidła (miód, melasę itp.), dokładnie wymieszać. Dosypać mąki, wyrobić kilka minut ciasto, na końcu dodać miks ziaren i wmieszać równomiernie w ciasto. Ciasto zostawić przykryte na godzinę. Następnie przełożyć ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Malinowy pleśniaczek dobry zawsze i wszędzie 78

Spotykam od czasu do czasu osoby, które opowiadają, jak to dawniej się w ich domach piekło ciasta na niedzielę, ale od lat tego już nie robią. Powodu bywają różne. Dosyć często słyszę jednak, że nie opłaca się piec, bo potem zjadają dwa, trzy kawałki i  nie wiadomo, co z resztą placka robić. To ja powiem, przepraszam bardzo(...)można, żeby jednej blachy nie zjeść przez weekend?  Jednej byle blachy? U nas to byłoby nie do pomyślenia, zasadniczo, kiedy zdarza mi się upiec niedzielne ciasto w piątkowy wieczór, muszę się liczyć z tym, że w sobotę trzeba będzie robić kolejne. Takie to już moje ukochane żarłoki są chętne na domowe słodkości. Cała trójka ma różne upodobania, ale kilka

I tu będę miała takie te
Przepis na Szybkie Ciasto ze Śliwkami 81

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lubicie ciasta z sezonowymi owocami? Jeśli tak, koniecznie musicie wypróbować tego przepisu! Tym razem mamy dla Was proste i szybkie ciasto ze śliwkami . Jest wilgotne, lekko słodkie, przełamane kwaśnością śliwek. Z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Przygotowanie ciasta ze śliwkami nie zajmie Wam dużo czasu. Dodatkowo składniki na ciasto z pewnością każdy(...)suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mokre składniki i miksujemy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Keksówkę o wymiarach 15×25 wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy tłuszczem. Przelewamy ciasto do keksówki.  Na cieście układamy wcześniej umyte, osuszone i pokrojone śliwki.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku (grzanie od dołu) 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie nastawiamy

Przepiski.pl
Hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi 94

masła. Ciepłe, ale nie gorące łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 jajkiem, mieszamy. Całość przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy ostrym nożem na 8 pasków o szerokości 2cm. Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 8-10 minut. Smacznego! Na Thermomix

Be Fit Be Strong
Chleb wiejski na zakwasie żytnim 89

suchych składnikach dołeczka, stopniowo wlewaj letnią wodę oraz przygotowany zakwas żytni. Wyrabiaj ręcznie 10 minut do uzyskania gładkości. Po tym czasie przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut by ciasto odpoczęło. Ponownie rozmasuj ciasto dłońmi i wyrabiaj przez kolejne kilka minut. Przełóż do misy lub garnka i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Przygotuj formę keksową(...)wymiarach 15 x 30 cm, oprósz ją obficie mąką. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni. W miseczce rozkłóć jajko z mlekiem – mieszanką posmaruj chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Wedle uznania posyp po wierzchu ulubionymi ziarnami lub tak ja w tym przepisie, wybierz sezam

ProstePesto.pl
CIABATTY ORKISZOWE BEZ WYRABIANIA 171

Kiedyś zauroczyły nas ciabatty pszenno- orkiszowe , tym razem stworzyłam  ciabatty na samej mące orkiszowej. To ciasto wyrastające kilkanaście godzin jest po prostu genialne. Zarówno smak jak i aromat wypiekanego ciasta jest wręcz bajeczny. Polecam bardzo gorąco, pracy przy nich niewiele, a smak wynagradza czas oczekiwania. Piekłam w 2 żaroodpornych formach, o wym. 24x8cm i 26x8cm. Składniki na 2 ciabatty(...)trochę mniej) - 450g (ml) chłodnej wody Drożdże rozkruszamy do miski, rozrabiamy z częścią wody. Następnie wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól oraz mąkę i całość mieszamy. Ja mieszam drewnianą łyżką. Ciasto jest dość gęste, mieszamy do połączenia składników, nie wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem na min. 12h, w temp. pokojowej.        po 2h wyrastania: Po 12-18h ciasto

Smaczne Zdrowe
Ciasto francuskie ze szpinakiem i żółtym serem 124

Przepis na szybką przekąskę na ciepło. Idealnie sprawdzi się na kolację, a także na każdą imprezę. Ciasto francuskie ze szpinakiem i żółtym serem Via Gusto Przepis na szybką przekąskę na ciepło. Idealnie sprawdzi się na kolację, a także na każdą imprezę. Drukuj Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia/gotowania: 15 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 1 op. ciasta(...)rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz przetarty czosnek. Dodaj szpinak, sól i pieprz. Podsmażaj do momentu odparowania wody. Na koniec dodaj śmietankę i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Ciasto francuskie przekrój na pół wszerz. Połowę posmaruj passatą pomidorową. Następnie wyłóż połowę startego sera, szpinak, a na koniec drugą połowę startego sera. Całość przykryj drugą częścią ciasta. Boki ponacinaj nożem

Via Gusto