trwa, dlatego dzisiejsza propozycja, to aromatyczna tarta z ich użyciem. Całość przygotowana na rozpływającym się kruchym spodzie, który w połączeniu z masą tworzą duet wyjątkowy . Oczywiście możesz użyć gotowego ciasta na tartę, jednak zachęcam do samodzielnego przygotowania. Tarta z kurkami Kruche ciasto 200 g mąki pszennej lub owsianej ((1,5 szklanki)) 100 g masła 1 jajko sól ((1/2 łyżeczki)) Masa(...)kurek 1 duża czerwona cebula 2 jajka 200 g śmietanki 18 % 20 g tartej mozzarelli natka świeżej pietruszki przyprawy: pieprz, sól, papryka,ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) Kruche ciasto Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj
Przepisy na widelcukonserwantów...😀 Czyli samo zdrowie😁 Składniki: 200g zakwasu żytniego 4 szkl. mąki żytniej typ 720 2 płaskie łyżeczki soli około 1,5-2 szkl. wody letniej (ciasto musi być dosyć zwarte, ale nie rzadkie, ilość zależy też od wilgotności mąki) 2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia, czarnuszki, sezamu czy inne) Przygotowanie(...)miski przełożyć zakwas, dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Ja ciasto wyrabiam łyżką. Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (dużą keksówkę 28/12cm natłuszczamy oliwą i przekładamy ciasto, rozprowadzamy je po całej
Dieta Rozdzielna i Zdrowieananasa olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy maślankę, proszek do pieczenia, cukier puder, proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na około 15-20 min. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Krążki ananasa również kroimy w drobną kostkę. Owoce wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ciasto wykładamy łyżką formując kształt placuszków i smażymy z obu stron na złocisty kolor
Kuchnia MagdaLenymocno kokosowe w smaku. Stąd olej czy mleko kokosowe świetnie nadają się do przeróżnych kombinacji smakowych. W tym przypadku mamy do czynienia z kokosem w kilku wersjach. W samym cieście występuje on w postaci mąki kokosowej , oleju kokosowego , musu kokosowego oraz wody kokosowej . Krem zaś zawiera zarówno olej kokosowy , jak i jogurty z mleka kokosowego. Pamiętajcie tylko, żeby do ciasta(...)Cudowne połączenie kokosa i migdałów. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword rafaello , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 40 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki musu kokosowego 4 łyżki wody kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki erytrytolu lub innego niskowęglowodanowego słodzidła 1/2 szklanki oleju koksowego 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Modern Cave Girlzielonego tygodnia. Ledwo co mieliśmy bowiem dzień św. Patryka, a jutro już pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Same okazje kojarzone z kolorem zielonym. W związku z nadejściem wiosny postanowiłam upiec ciasto na jej powitanie. Jakie? Ano zielone! Jest to zielona keto babka szpinakowo- kokosowa. Równie smaczna co intensywna w kolorze. 🙂 I zapewniam, że nie trzeba się bać udziału szpinaku w słodkim(...)cieście- nie jest on bowiem wyczuwalny. Szpinak w roli głównej Oczywiście świeżego szpinaku o tej porze roku się nie uświadczy, stąd ponowny udział mrożonek w przepisie. Przy okazji przepisu na bajgle z brokułów wspominałam o tym, że na przedwiośniu często korzystam z mrożonek. Jest to bowiem najgorszy w roku moment dla świeżych warzyw i owoców zarówno pod względem jakości
Modern Cave GirlIdealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)dodatkiem cukru i zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej oliwą, misę owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie. Rano
Kocham..lubię..gotuję..wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny. Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka 200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej(...)mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżka masła Karmel do sklejania piramidy: 200 g cukru 80 ml wody Karmel do dekoracji: 100 g cukru 40 ml wody Przygotowanie: Ciasto parzone: w garnuszku umieścić mleko, masło i szczyptę soli. Garnuszek wstawić na palnik i zagotować całość. Garnuszek z zagotowanym mlekiem odstawić na chwilę z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać i wstawić
Kocham..lubię..gotuję..delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki (7-8 bułeczek(...)Ciasto: 225 g mąki pszennej (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania (około
Kocham..lubię..gotuję..suszone zawierają aż 360 kcal w 100g. Uwielbiam te soczyste i słodkie owoce . Co roku robię z nich powidła i kompoty. Sporo śliwek mrożę, a zimą dodaję je do ciast, naleśników i knedli. Póki na straganach królują świeże, polskie śliwki, wykorzystajmy je jako doskonały dodatek do słodkich wypieków. Gorąco polecam wam poniższy przepis na ciasto z ich dodatkiem. Składniki(...)ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej 5 żółtek 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Składniki na piankę budyniową: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 3 łyżki oleju Dodatkowo: Forma o wym. 25×35 cm śliwki – około 1/5 kg 2 łyżki tartej bułki Wykonanie Mąkę
Kasia i jej kobiecy światprzyrządzajcie :P Świeże mają smak i zapach wyjątkowy, szkoda, że tylko sezonowy. Chociaż w tym roku mało ich znajduję, to zawsze coś z nich wykombinuję. Tym razem babeczki z ciasta francuskiego przygotowałam, do których nadzienie z grzybów leśnych i cukinii schowałam. Farsz na ostro doprawiłam, a dno ciasta serem żółtym wyłożyłam. Składniki na ok. 12 babeczek: ok. 2 szt. gotowego(...)ciasta francuskiego, 350 oczyszczonych leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 1 niewielka cukinia ok. 350 g, 1 kopiasta łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, kilka plasterków żółtego sera, pęczek zielonej pietruszki, 1 jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Przygotowujemy silikonowe foremki do pieczenia babeczek. Grzyby kroimy na mniejsze
Moniki Smakołykibyło upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Teraz temperatura nieco odpuściła, można więc odpalić piekarniki. Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach, w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna. Wielbiciele(...)pizze Pizza hawajska Pizza Margherita Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy
Kulinarne przygody GatityDziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)budynie śmietankowe * 4 łyżki cukru * 3 szklanki mleka Wykonanie: W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
Zrób to smaczniepuchaty , z użyciem samych białek. Hmm –pewnie powstałaby kolejna szarlotka na kruchym, gdyby nie brak żółtek- ale- pora była niedziela i późna pora… Słuchajcie – spróbujcie to najbardziej puchate ciasto z jabłkiem jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego bardzo eko ( swoje „papierówki”), aromatyczne (cynamon) i słodziuchne. No bo wiecie zbliża się jesień- więc jabłeczniki: czas -start! Składniki na ciasto: 7 białek, odrobina(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na ciasto wykładamy pokrojone w cząstki papierówki i posypujemy cynamonem. Pieczemy 55 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Domowe ciastaRogaliki serowe z czekoladą Kruche i przepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam. Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki(...)dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła. Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kostkę czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego
Blog z ApetytemCiasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój(...)kochany siostrzeniec. On jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu Spróbujcie i Wy. W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest
Słodkie okruszki