Czas czytania: 2 min Brak czasu zabieganie, kto tego nie doświadcza szczególnie przed świętami, a jeść trzeba! Mam przepis na błyskawiczny obiad i to bardzo, bardzo dobry. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce i proponuję zaopatrzyć się w jedną porcje, taką na wszelki wypadek. Na początek należy rozgrzać piekarnik, to najdłuższy etap pracy. Teraz ciasto francuskie, kulka mozzarelli, jajka(...)wędzony łosoś, mieszamy, kroimy… Po około 25 minutach obiad gotowy! Delikatne i chrupiące ciasto francuskie z farszem jajeczno śmietanowym, a na wierzchu aromatyczny wędzony łosoś z mozzarellą jeszcze tylko odrobina zieleniny, kilka kropel cytryny i uczta gotowa, smacznego! Print Tarta z łososiem i mozzarellą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki obiad dla zapracowanych. Course
SprawdzonaKuchnia.pltylko raz w roku! Uszka są bardzo proste do przygotowania, a do ich wykonania wystarczy kilka składników. Do dzisiejszego przepisu użyłam bardzo aromatycznych suszonych i mrożonych borowików i prostego ciasta, które składa się tylko z trzech składników. Uszka warto przygotować w większej ilości i zamrozić, z pewnością przydadzą się na szybki i pyszny obiad. Uszka można podać nie tylko jako(...)farsz 1 duż cebula 50 g suszonych grzybów 250 g mrożonych borowików 1 szczypta suszonego rozmarynu opcjonalnie olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku Składniki na ciasto 350 g maki pszennej typ 450 + do podsypania 150 ml gorącej wody może będzie trzeba dolać odrobinę więcej wody o 50 ml 1 łyżka masła Instructions Mrożone grzyby wyjąć z zamrażalnika
SprawdzonaKuchnia.pldniu przygotowywania kopytek, to wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka(...)garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę , po środku zrobić dołek, wbić jajka , szczyptę soli i 1 i 1/2 szklanki mąki , zagnieść ciasto w razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką. Z ciasta odciąć kawałek ciasta, uformować wałek , który należy pociąć na 2-3 cm kluski, kopytka odcinamy ukośnie . Gotowe układamy na oprószonej
SprawdzonaKuchnia.plzwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski wypiekał chleb po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych rąk do modlitwy, a w tamtych czasach modląc się krzyżowano ręce na piersi w ten sposób(...)powstał kształt precla. Przepis ten jest odrobinę inny od poprzedniego , muszę przyznać, że to ciasto jest łatwiejsze do formowania. Smak precli to niebo w gębie są delikatne z miękkim miąższem i pyszną przypieczoną skórką … pyszność, polecam! Print Precle II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne precle II idealne na śniadania! Course Pieczywo Cuisine Polska
SprawdzonaKuchnia.pldużymi dziurkami i bardzo chrupiącą skórką. Ciabatta nie wymaga szczególnych umiejętności piekarskich, to proste pieczywo. Przygotowując ciabattę po raz pierwszy miałam obawy, czy uda mi się ją odpowiednio uformować. Ciasto jest bardzo klejące i to może sprawić pewną trudność, ale wystarczy odpowiednia ilość mąki do podsypania przy formowaniu i dzieleniu bułek, a wszystko się uda. Jednej rzeczy musimy dopilnować(...)Total Time 1 hour Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 135 g mąki pszennej 135 g wody 2 g suchych drożdży lub 4 g świeżych Składniki na ciasto właściwe 320 g mąki pszennej 1/4 szklanki do podsypania i formowania ciabatt 190 g wody 10 g soli 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych 15 g oliwy
SprawdzonaKuchnia.plzłamałam białą czekoladą, która wspaniale do nich pasuje. Oczywiście na tym nie koniec, bo jest jeszcze chrupiąca i słodka kruszonka, która stawia kropkę nad „i”. Co do ciasta, to muszę przyznać, że jest rewelacyjne, pyszne, puszyste i bardzo proste. Ciasto można przygotować jedno lub dwufazowo, co to znaczy? Już wyjaśniam, jednofazowo – czyli wszystkie składniki umieszczamy w misce(...)miksera (do razu) i wyrabiamy. Druga metoda – dwufazowa – należy przygotować rozczyn z drożdży, mąki, mleka i odrobiny cukru, poczekać, aż wyrośnie, a następnie dodać pozostałe składniki. Ciasto przygotowane w drugiej wersji jest bardziej elastyczne i puszyste, poniżej podaję jak je wykonać. Zabieramy się do pracy? Zapraszam! Print Drożdżówki z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plchleb jest wyśmienity! Zazwyczaj piekę chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej, ale zdarza się, że zapomnę przygotować zaczyn i właśnie, wtedy potrzebny jest błyskawiczny przepis na pieczywo. Przygotowanie ciasta jest naprawdę szybkie bez potrzeby przygotowywania rozczynu, zaczyny, długiego wyrabiania i dwukrotnego oczekiwania na wyrośnięcie. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w glinianym(...)żaroodpornym garnku z pokrywką co odrobinę przybliża warunki pieczenia w prawdziwym piecu chlebowym opalanym drewnem. Piekarnik razem z garnkiem należy nagrzać do temperatury 240 st C, wlać ciasto do rozgrzanego garnka i upiec. Chleb z szuszonymi pomidorami jest naprawdę pyszny, ta chrupiącą skórką … mniam! Zamiast suszonych pomidorów możecie dodać czarne oliwki pokrojone w plasterki. Polecam! Print Chleb z suszonymi
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Miały być jagodzianki, ale okazało się, że jagody zniknęły! Ciasto już pięknie wyrosło… i co tu włożyć do środka, czy może zrobić tylko z kruszonką?! Truskawki na szczęście nie zniknęły powstały więc pyszne drożdżówki truskawkowe. Przygotowując ciasto, nie przeraźcie się, będzie ono dość klejące, ale takie powinno być, nie dosypujcie więcej mąki, nadmiar mąki sprawi(...)borówkami, szaleństwo dozwolone, wreszcie lato!!! Smacznego! Print Drożdżówki truskawkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne drożdżówki z truskawkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, truskawki Prep Time 40 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 130 ml mleka 50 g masła 2 duże jajka
SprawdzonaKuchnia.plróżnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera, a następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i wspaniały środek z mnóstwem nasionek słonecznika i siemienia lnianego. Pieczywo(...)słonecznika Dodatkowo olej do wysmarowania formy otręby do wysypania formy szklanka kostek lodu Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, zacząć od wody, zakwasu, a następnie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać końcówką typu hak przez 5 minut na średnich obrotach, następni miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, można dłużej. Formę o wymiarach
SprawdzonaKuchnia.plpotrzeba ich aż tyle zmniejszyłam wiec ich ilość o połowę. Chleb piekłam już kilka razy i za każdym razem coś dodawałam lub zamieniałam i tak: Można dodać do ciasta jagody goji, lub rodzynki. Panuje również dowolność w zmianie mąk (propozycje podałam w przepisie) chleb w każdej wersji wychodzi fantastyczny! Miąższ jest mięciutki i długo pozostaje świeży, a to dzięki dodatkowi(...)tartce 25 g miękkiego masła lub olej roślinny 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego 2 łyżeczki soli morskiej (płaskie) Opcjonalnie Do ciasta chlebowego można dodać 2 łyżki jagód goji lub rodzynek Instructions Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o bardzo drobnych oczkach - takich jak na placki ziemniaczane. Do miski odmierzyć
SprawdzonaKuchnia.plZaletą tego przepisu jest przede wszystkim smak chleba, który na pewno Was zachwyci. Miąższ chleba jest obłędnie sprężysty i bardzo smaczny, a skórka tak chrupiąca, jak żadna inna. Przygotowanie ciasta trwa pięć minut i co ważne w tym przepisie nie musicie przygotowywać rozczynu, a później ciasta właściwego podwójnego wyrastania itd. Tutaj wystarczy wymieszać składniki i przełożyć je od razu(...)drożdże wymieszać, następnie dodać sól i cukier oraz mąkę żytnią, wymieszać najlepiej łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać tak, aby w cieście nie było grudek mąki. Przygotować formę o wymiarach około 24 x 13 cm, wysmarować olejem i obsypać jej wnętrze otrębami. Do foremki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch przy pomocy łyżki namoczonej
SprawdzonaKuchnia.plszybko we własnym piekarniku. Przepis na bagietkę powstał właśnie w takich okolicznościach. W poniższym przepisie podaję dwa sposoby na jej wykonanie pierwszy to klasyczny z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Drugi jest błyskawiczny. W błyskawicznej wersji po wymieszaniu ciasta od razu formujemy bagietki, a następnie garujemy. Garujemy w lekko nagrzanym piekarniku, a po 20 minutach bagietki powinny być wyrośnięte. Teraz(...)dodatkiem miodu i łyżki mąki (z przygotowanej mieszanki) odstawić na 5-10 minut, aby drożdże się spieniły. Następnie całość wlać do miski z mieszanką mąk, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w mikserze trwa to około 5-7 minut), ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto
SprawdzonaKuchnia.plszybki to przepis, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa. Przepis jest naprawdę bardzo szybki do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wystarczy łyżka do mieszania 🙂 Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej typu 650, ale oczywiście możecie również użyć mąki typu 450 lub 500. Wyjątkowego smaku dodaje zakwas żytni, który dodajemy do ciasta. Jeśli macie w lodówce zakwas regularnie(...)dokarmiany to można użyć go bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Jeśli jednak zakwas dłuższy czas nie był dokarmiany, to zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, koniecznie zasilcie go solidnie. Sprawdzicie też, czy zakwas żyje. O dokarmianiu i przygotowaniu zakwasu żytniego możecie przeczytać w tym przepisie . Chleb zasiliłam niewielką ilością drożdży , które przyspieszają wyrastanie chleba. W czym piec chleb? Mój upiekłam
SprawdzonaKuchnia.plzjeść jeszcze ciepłego bajgla zupełnie bez niczego i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Pracę nad bajglami można rozłożyć na dwa dni, a wtedy pracy nie będzie wiele. Po wyrobieniu ciasta i godzinnym wyrastaniu przystępujemy do dzielenia i formowania bajgli, następnie układamy je na blaszce i wstawiamy do lodówki, a po minimum 6 godzinach można przystąpić do obwarzania i pieczenia. Gorąco(...)miękkim wnętrzem, pycha! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword bułki Prep Time 45 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 32 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 8 g soli morskiej 4 g drożdży instant lub 10 g świeżych 265 g wody Składniki dodatkowe 30 g miodu na każdy l wody dowolne nasiona
SprawdzonaKuchnia.pl400g malin (mogą być mrożone), 2 galaretki malinowe. Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier. Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto. Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Formę na tartę 24 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni, ciasto rozwałkować na grubość(...)Można to zrobić na papierze do pieczenia, a następnie ciasto z papierem przenieść do formy. Odwracamy papierem do góry i wykładamy nim spód oraz boki formy, odklejamy papier. Ciasto w formie należy delikatnie obciążyć, aby nie podniosło się podczas pieczenia. Może to być folia aluminiowa lub papier do pieczenia z soczewicą, lub grochem łuskanym. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika
Przepiski.pl