Dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie do smaku wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego. Ja bardzo lubię wszelkiego wypieki z tego ciasta i często z niego korzystam. Te łódeczki zrobiłam na kształt i podobiznę chaczapuri, które uwielbiam Składniki na 2 porcję: – 1op. ciasta francuskiego – 250g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) – 1 cebula – 200g świeżego szpinaku(...)szpinak, czosnek i przyprawy i smażyć przez kolejne 7 -10 minut, aż mięso będzie gotowe. Usmażony farsz zdjąć z palnika i wystudzić. Mozarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto francuskie wyjąc z opakowania, rozwinąć i podzielić na dwie równe części. Obie części ułożyć na blasze wyścielonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Mozarellę podzielić na dwie części
Smaki ArmineJabłecznik z orzechami i rodzynkami spełnił naszą zachciankę na ciasto z owocami. Dość długo toczyliśmy „spory”, czy jabłecznik zrobić z orzechami i rodzynkami , ostatecznie wygrała wersja z dodatkami oraz zapewnienie, że kolejny jabłecznik upieczemy z samymi jabłkami. To bardzo dobre rozwiązanie, tym bardziej, że do tego czasu odzyskamy aparat fotograficzny, który obecnie jest w naprawie. Tym samym będziemy mogli zjeść(...)tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia. Udostępnij Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 3 / 4 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 1 / 2 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka
niecodziennikparySkładniki na ciasto: 450-500 g mąki pszennej (najlepsza jest krupczatka lub lubella do ciast drożdżowych) 40 g cukru 1/4 kostki świeżych drożdży (25g) 1 kubek ciepłego mleka 3 łyżki masła 1 jajko 2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Składniki na nadzienie: 0.5 kostki miękkiego masła 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)Odstawiamy do osobnej dużej miski przesiewamy mąka z kardamonem i solą, dokładamy zaczyn P. S Lepiej żeby było trochę lepkie, zawsze można dodać więcej mąki później Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30/40 minut. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką W czasie, gdy ciasto wyrasta p rzygotowujemy nadzienie – łączymy wszystkie składniki
Luźna Kuchniaużywa się w krajach Ameryki Południowej, produkowane są z niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znalazła swoje miejsce w kuchni bezglutenowej. Może być używana prawie do wszystkich dań – ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba. Autor zdjęcia: dolvita108 Przepis na chleb kukurydziany Składniki na chleb kukurydziany: – 300 g mąki kukurydzianej – 1,5 szklanki mleka(...)szczypta soli Dodatkowo masło do posmarowania formy oraz kminek do posypania chlebka. Forma keksówka. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Ważne żeby nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Trochę mleka odlewamy i rozrabiamy w nim drożdże z cukrem. Mąkę kukurydzianą przesiewamy i dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, resztę mleka, jajka i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy
SmartBake.plgryczana dzięki zawartości fosforu, cynku i witamin z grupy B, działa dobroczynnie na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Zastosowanie Mąka gryczana wykorzystywana jest do wyrobu ciast, bułek, chleba i makaronów. Jest wykorzystywana na całym świecie, ponieważ nadaje charakterystyczny akcent smakowy do dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny(...)ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się na liście polskich produktów tradycyjnych . W kuchni białoruskiej, ze sfermentowanego ciasta z mąki gryczanej przyrządza się Kułagę, czyli kiszona
SmartBake.plziemia długa i szeroka, tak często cupcake -i i muffiny są ze sobą mylone. W naszym rodzimym języku, często nazywamy wszelkie małe, jednoosobowe ciasta po prostu babeczkami . Jednak różnice pomiędzy cupcake-ami i muffin-ami jest znacząca. Aby raz na zawsze rozwiać wasze wątpliwości , poniżej przedstawiłam definicję i krótki rys historyczny każdej z omawianych pyszności: Cupcake, czyli babeczka(...)Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej . Początkowo kojarzona była z małym ciastkiem pieczonym w filiżance , stąd wzięła się angielska nazwa tego przysmaku, czyli cup -filiżanka i cake -ciasto. Babeczki dyniowe z kremem MilkyWay Dyniowe cupcake Obecnie nazwą tą nazywamy małe , miękkie ciasteczko/tort, który przeznaczony jest dla jednej osoby , jako jedna porcja. Najczęściej pieczona jest w papierowych papilotkach , w blaszce
SmartBake.plCiasto czekoladowe z jabłkami / Chocolate Apple Cake Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z jabłkami . Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga bowiem użycia miksera. Wszystko wystarczy tylko wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto długo pozostaje świeże, dzięki dodatkowi owoców. To świetny wypiek dla początkujących. Do mojego czekoladowego ciasta użyłam ciemnej czekolady(...)mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy. Ciasto nie jest wysokie, ale jeśli wolicie, by było trochę wyższe, możecie upiec je w mniejszej blaszce. Duża blacha ciasta czekoladowego z jabłkami to idealny początek weekendu. Polecam, smacznego:) Polecam
Lekcje w kuchniłyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczynem), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić(...)minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C. Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki ( wielkość zależy do Was ), ja przygotowałem 10 sztuk. Bułeczki układać na blaszce
KUCHNIA POLSKAPowstanie tego chlebka to doza eksperymentów, zamiany, obserwacji ciasta i jest. To jeden z moich ulubionych chlebków na zakwasie, z dużą ilością mąki żytniej, ale nie jest klejący dzięki dodatkowy mąki pszennej pełnoziarnistej. Pyszny, zdrowy, łatwy. Jeśli masz dużą ilość gotowego zakwasu to możesz pominąć pierwszy etap i zrobić chlebek tak naprawdę przez kilka godzin. Jeśli nie masz aż tyle(...)zakwasu to wieczorem wyjmij zakwas z lodówki, po 3 h dokarm go tworząc zaczyn a następnego dnia rano zrób właściwe ciasto. Możesz je zostawić nawet na 8 h, tak aby po powrocie z pracy wstawić chlebek do piekarnika. To lubię, wszystko zaplanowane i gotowe wtedy kiedy potrzebujemy. W najbliższych tygodniach przygotuję Wam jeszcze więcej przepisów chlebowych i bułkowych dostosowanych
nietylkopasta.plposzukiwaniach, udało mi się dostać w sklepie drożdże, to nadrabiam ostatnio przepisy z drożdżami w roli głównej. Tym razem powstała pyszna pizza z patelni z parówkami zatopionymi w brzegach ciasta. Zrobiłam ją na patelni, żeby nie odpalać piekarnika w te ciepłe i słoneczne dni i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania. Jeśli ktoś jednak woli, to można ją oczywiście przygotować w piekarniku(...)miseczki. Dodałam cukier, łyżeczkę mąki i letnie mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypałam do miski. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam je do wyrośnięcia. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą
Waniliowe Improwizacjejeden z najbardziej znanych przepisów Jeffreya Hamelmana, największego na świecie autorytetu w dziedzinie pieczenia chleba. Jest to chleb na zakwasie, więc wymaga przygotowania zaczynu dzień wcześniej. Ciasto na chleb będzie wymagało poświęcenia mu nieco uwagi, mam tu na myśli konieczność składania go trzykrotnie w trakcie wyrastania. Składanie ciasta polega na rozciągnięciu go na płasko i złożeniu czterech boków do środka(...)kopertę. Proces ten ma na celu usunięcie nadmiaru dwutlenku węgla, wyrównanie temperatury w cieście (zagniata się cieplejsze brzegi do środka) oraz wzmocnienie struktury, co ma znaczenie podczas pieczenia. Tak dopieszczone ciasto odwdzięczy się w postaci chleba o grubej chrupiącej skórce i puszystym i miękkim wnętrzu. Ja piekę ten chleb w garnku żeliwnym i bardzo polecam ten sposób. Ale można też
Smakowity Blog Kulinarnyosoby na diecie bezlaktozowej. Mimo tego że są na zakwasie, da się je zrobić w kilka godzin. Wystarczy kilka sztuczek, które zdradzam w przepisie niżej. Składniki (na 8 sztuk): Ciasto 350 g mąki typu 650 100 g aktywnego zakwasu 8 g soli 120-150 g ciepłej wody (zależy od ilości wody w zakwasie, wilgotności mąki i otoczenia) Dodatki 2 cebule(...)Dolać 100 g ciepłej wody i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Odstawić na kwadrans pod przykrycie do autolizy, żeby białko mąki zaczęło pracować. Dolać 20 g ciepłej wody i wyrobić ciasto ręcznie. Powinno być gładkie, więc jeśli zachodzi taka potrzeba, trzeba dolać więcej wody. Odstawić ciasto, by zakwas zaczął pracować. Przykryć je wilgotną ściereczką. Po godzinie zwilżyć ręce w ciepłej wodzie
Weekendy w domu i ogrodzie