cudowne chwile , i , jeśli chcecie, zostańcie ze znowcosupieklam na kolejny rok- ja tutaj na Was zawsze czekam J A dziś noworocznie: deserowe wilgotne i pełne smaku ciasto porzeczkowo- waniliowe w rumowym biszkopcie. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość słodkości, bo to ciacho jest wyjątkowo słodkie J Składniki na biszkopt rumowy: szklanka cukru 6 jaj szklanka mąki pszennej(...)puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dalej miksujemy przełożenie dodatkowe: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat ciasta + nasączenie ½ dżemu porzeczkowego 1/ 2 masy blat ciasta+ nasączenie+ dżem ½ masy okruszki z ciasta Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny. Smacznego
Domowe ciastaMazurek, bo o nim mówimy, przyozdobiony zamiast bakalii polewą deserową -może być jednak także typowym kruchym przekładańcem. Bardzo kruchym , słodkim i przyjemnie rozpuszczającym się w buzi…. Pycha ! Składniki na ciasto kruche : 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy(...)zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego bakalie polewa Wykonanie: ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem + smarujemy dżemem przykrywamy 2 częścią i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni wykładamy kajmak przyozdabiamy bakaliami lub polewą Smacznego
Domowe ciastafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupełnie coś nie w typie słodkich wypieków , jednakowoż z nutą gruszek( słabo wyczuwalną) i chrupkością orzechów włoskich- czyli prawie jak w cieście 😊 W sumie pizza to też ciacho- tyle, że bardziej wytrawne. Dziś pomysł na pizze w wydaniu zwanym przez mojego znajomego „ udziwnionym 😊 ” , ale warto spróbować, jeśli jesteście fanami pizzy(...)serów…. Bo jeśli chodzi o gruszki- szczerze mówiąc- sery pleśniowe chyba zdominowały ich smak… Taka pizzowa ciekawostka do spróbowania. Składniki na puszyste ciasto drożdżowe: zaczyn: 1/5 kostki drożdży pół łyżeczki cukru pół szklanki letniego mleka 2 łyżki mąki Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut. ciasto: zaczyn 2 szklanki
Domowe ciastaSami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka soli(...)wlewamy do mąki. Mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy
Domowe ciastahansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Hej, hej! Mam nadzieję , ze niektórzy z Was są jeszcze w posiadaniu truskawek, bo przychodzę z truskawkowymi drożdżówkami. Ciasto wg. mnie z najlepszego przepisu ( od Agi - klik) do tego typu wypieków. A same drożdżówki po posypaniu cukrem pudrem są osłodą dla podniebienia ( ale nie zmulenia- bowiem nie są przesłodzone(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy
Domowe ciastaJako sernikomaniak pragnę nadmienić, że wracam pokornie z takim oto przepisem 😊 Spontanicznie, weekendowo , przy okazji wykonywania kilku innych ciach powstał on. Sernik pod pierzynką w kratkę 😊 Smacznego! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części(...)pudrem. Dodajemy ser, mąkę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: 1 CZĘŚĆ CIASTA KRUCHEGO MASA SEROWA KRATKA Z CIASTA KRUCHEGO PIECZEMY: 65 (piekarnik z termoobiegiem) -80 MINUT (tradycyjna „witryna” ) W TEMP 180 STOPNI ZOSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO OSTYFNIECIA W PIEKARNIKU
Domowe ciastaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: 1 /2 ciasta kruchego nakłuwamy widelcem wykładamy jeszcze ciepłą masę jabłkową przykrywamy pasami 2iej części ciasta kruchego pieczemy ok. 60-70 minut w temp 175 stopni. Smacznego
Domowe ciastaBeza Pavlova z kremem i malinami to jeden z moich ulubionych deserów . Tym razem Madzia zrobiła mi ogromną niespodziankę i przygotowała ten pyszny tort bezowy . Beza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!radują! chociaż zdaję sobie sprawę, że zapewne nie wszyscy się cieszą , powody mogą być różne. Tak czy inaczej to czas który zazwyczaj spędzamy przy gorącej herbacie i kawałku smacznego ciasta. Dziś będzie tarta, z jabłkami, cynamonem i jagodami goji. Robię ją wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ale w małych ilościach, aby później nie jeść na siłę … Składniki(...)mąki ziemniaczanej Nadzienie; ok 40 dag jabłek 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu 5 dag jagód goji Skworcu pół ł yżeczki cynamonu Skworcu 1 jajko do posmarowania ciasta cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być. wkładamy do lodówki na około
Radość kipiąca uśmiechem.rosołu. Po upieczeniu idealnie nadają się do mrożenia. Rozmrażamy w lodówce lub na blacie kuchennym, a następnie podgrzewamy w piekarniku pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). SKŁADNIKI CIASTO 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli NADZIENIE(...)malakserze. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy dłońmi. CIASTO: Do dużej miski przesiewamy mąkę. Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszając, dolewamy 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Przykrywamy
cool and mintyMałe ciasteczka, które bajecznie prosto się przygotowuje, a dodatkowo, tak niewiele to kosztuje. Gotowe składniki tylko mamy, posypujemy ciasto i je odpowiednio składamy. Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania. Składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, cukier cynamonowy, syrop trzcinowy złocisty, przyprawa do kawy Karmel i Wanilia. Przygotowanie(...)Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Ciasteczka cynamonowe: Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie równą linie. Całą powierzchnię posypujemy cukrem cynamonowym, następnie zaczynając od dłuższych boków składamy ciasto do środka, do wyznaczonej linii. Ciasto ponownie posypujemy cukrem, składamy i dociskamy, np. za pomocą wałka. Za pomocą widelca dociskamy ciasto , tylko od strony
Moniki SmakołykiCześć! Te roladki z ciasta francuskiego podbiły nasze serca zresztą i nie tylko nasze. Smakowały naszym gościom, co było dla mnie szczególnym uznaniem :) Banalne wykonaniu a smaczne niesamowicie! Proste, bo wystarczy gotowy płat ciasta francuskiego i składniki, które lubimy np. w pizzy. Dlatego też pomyślałam że napiszę tu o tych roladkach. Składniki: * 1 gotowy płat ciasta francuskiego(...)surowa(6 cienkich pasków grubości 3-4 mm) Przecier pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek. Dodałam zioła i posoliłam do smaku. Podobny sos robię do pizzy tutaj Rozwinęłam ciasto francuskie i posmarowałam ( nie za grubo) sosem pomidorowym. Posypałam cały płat ciasta startym żółtym serem. Na najdłuższym brzegu ciasta, przy samym brzegu ułożyłam cienko pokrojoną paprykę. Następnie wyłożyłam szynkę. Ułożyłam
Pieprzyć z FantazjąCiasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka(...)waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy
RITA food channelmiodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :). Przepis na tort "Miodowa Stefanka": Ciasto: 60 dag mąki 20 dag cukru pudru (można mniej) 10 dag miodu 10 dag masła 1 łyżeczka sody 3 jajka Krem: 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny(...)masła w temperaturze pokojowej 20 dag cukru pudru (lub do smaku) 5 łyżek spirytusu Dodatki: powidła śliwkowe (duży słoik) 1/2 tabliczki czekolady 2-3 słone paluszki puder do oprószenia ciasta Jak zrobić tort "Miodowa Stefanka"? Ciasto. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić
Rodzinka w kuchni