paczuszkę. Jeśli nie, nie musicie zawracać sobie kamieniem głowy. W większości przepisów można go spokojnie pominąć lub zastąpić. Szukaliśmy różnych zastępników do diabelskiej śmietany i wykombinowaliśmy następujący patent: do ciasta dodajemy nieco więcej proszku do pieczenia niż w oryginale i zamiast mleka użyliśmy gęstego jogurtu greckiego, rozcieńczonego mlekiem. Kamień winny jest kwaskowy i lekko kwaśny jogurt doskonale sprawdzi się(...)słodkim cieście, dodatkowo nadając racuchów puszystości. Zamiast jogurtu możecie dodać maślankę, której nie trzeba mieszać z mlekiem, bo jest znacznie rzadsza od jogurtu. Tu uwaga: ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewała się po powierzchni, ale formowało w zgrabne placki. Zgodnie z odręczną notatką królowej placków z jej przepisu wystarczy dla 16 osób
Niedzielny kucharzprzepyszny krem na bazie mleka w proszku, całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w gębie, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, doskonale nadaje się na wszelkie imprezy. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem i wyjąć na około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające się w ustach. Krem którym jest przełożone ciasto nadaje się(...)również do przełożenia i tynkowania tortów. Polecam! Blaszka 25/30 cm Ciasto: 5 dużych jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki oleju słonecznikowego ½ szklanki wody 1,5 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżki czarnego kakao Dr.Oetker 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia Krem mleczny: 35 dag masła 82% 2 szklanki mleka w proszku
Wanilia i Kardamonefektu i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem i pomysłem na ten wypiek. Może komuś się przyda. Jeżeli chodzi o stopień trudności wykonania, to nie jest to bardzo łatwe ciasto, ale też nie najtrudniejsze. Na pewno wymaga czasu i cierpliwości. Prace warto rozłożyć sobie na dwa dni. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, gdyż następnego dnia łatwiej się go kroi. Różyczki(...)pszenną ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia *** *** Całość przesiewamy i partiami dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!), w trakcie mieszania dodajemy też wodę *** *** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego ( u mnie rant o średnicy 19 centymetrów) *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C , grzałka góra-dół, do suchego patyczka – ok 35 minut
Blog z ApetytemMoja dzisiejsza propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem ciasta francuskiego, które tak bardzo ułatwia życie, kiedy nie ma się pomysłu na jakikolwiek posiłek Ja bardzo lubię mięso zapieczone w takim cieście. Podane z ulubionym sosem i jakąś sałatką, to dla mnie zestaw idealny. Spróbujcie Składniki: – 2op ciasta francuskiego – 700g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula(...)drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, serek wiejski, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ciasta francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć. Każde podzielić na 5 równych części i pokroić wzdłuż na jednakowe paski. Na jedną połowę paska wyłożyć dwie-trzy łyżki farszu, wyrównać, posypać serem. Przykryć drugą
Smaki Armineniezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie tuńczykowi. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek i oczywiście tuńczyk, wszystko zapieczone na prostym, pełnoziarnistym cieście. Do tarty dodałam również zeszkloną cebulę, marchewkę zestruganą obieraczka na cieniutkie plasterki i ogórki korniszony pokrojone w kostkę – te dodatki sprawiły że tarta wyszła jeszcze lepsza – polecam! PRZEPIS(...)TARTA Z TUŃCZYKIEM Składniki na tarta z tuńczykiem: ciasto: 300g mąki pszennej graham typ 1850 125g masła lub smalcu ( smalec sprawia, że ciasto jest bardziej kruche) 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka maku suchego kwaśna śmietana – kilka łyżek (można zastąpić jogurtem naturalnym) nadzienie: 500g śmietany np 18% lub 12% 1 cebula 1 marchewka 2 ogórki korniszony 1 puszka
Dorota Smakujeszaleństwo, bo ma kształt rogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama(...)farsz potrzebujemy: – szklanka białego maku – 2 szklanki okruchów biszkoptowych – 1/2 szklanki cukru – 120 g orzechów włoskich – 60 g rodzynek – 400 g masła na ciasto potrzebujemy: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 jajek – pół kostki drożdży – 1/2 szklanki cukru – szklankę ciepłego mleka (3,2 %) – 2 łyżki masła
Szybko Tanio SmacznieBabka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik) Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao(...)będą sztywne stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką. Następnie do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki
Blog z Apetytemdodajemy cukier, cukier z wanilia, drożdże i masło. Mieszamy czas 2 min/temp.37/obr.3 Zaczyn odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dosypujemy makę, sól i dodajemy żółtka, spirytus i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. Miskę smarujemy oliwa i przekładamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejace. Ciasto na paczki zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto wyrabiamy ok. 1 minuty ręka(...)Formowanie paczków: Ciasto jest lekko klejace wiec przed formowaniem paczków warto natłuścić lekko ręce. Nie dosypujmy maki do ciasta, paczki nie będą już takie lekkie i puszyste. Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, możemy użyć wagi Thermomix aby mieć pewność, że paczki będą równej wielkości. Z ciasta formujemy kule, lekko je spłaszczamy. Tak przygotowane paczki zostawiamy do wyrośnięcia na minimum
Themo przepisydrożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -125 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -30 g cukru -30 g ksylitolu -mąka do podsypywania ciasta -powidła śliwkowe Lukier -ksylitol zmielony na puder + odrobina wody Kandyzowana skórka pomarańczy -2 skórki z pomarańczy bez białej części -Ksylitol i cukier kokosowy PIECZONE PĄCZKI 1. Mąkę wymieszać(...)ziemniakami. 3. Dobrze całość zmiksować na gładko. 4. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną). 5. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 6. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować
Candy PandasPyszny domowy mini wypiek, na Tłusty Czwartek jak znalazł! Pączki ptysiowe (z ciasta parzonego) nie zawierają drożdży, zatem nie czekamy na wyrastanie, są małe i dość szybko się smażą, pyszniutkie! Przepis jest na 35-40 mini pączków. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, podajemy do kawy, dobrego kakao lub aromatycznej herbaty w dobrym towarzystwie oczywiście Ważnymi zasadami przy przygotowywaniu ciasta ptysiowego (parzonego(...)jest dobre zaparzenie mąki w wodzie wymieszanej z tłuszczem – masłem oraz to, aby dodawać do wystudzonego ciasta po jednym jajku i mieszać aż dobrze połączą się z masą. Dopiero wtedy wbija się kolejne jajko. Ciasto na początku nie chce połączyć się z jajkami, więc (!) niewątpliwie jednym z plusów przygotowywania wypieków ptysiowych jest nauka cierpliwości:) Polecam więc pyszne i puszyste
Zasmakuj KuchniFaworki, tzw. chrust lub chruściki to smażone ciasteczka na głębokim oleju, finezyjnie zawinięte i posypane cukrem pudrem. Przepis na te chruściki dostałam od mamy, która nigdy nie uderzała ciasta wałkiem. W tym roku zrobiłyśmy je razem, gdy przyjechała do Nas na Dzień Babci do Krakowa. Nie miałam wtedy okazji zrobić zdjęć, więc usmażyłam chruściki ponownie parę dni później, zmieniając trochę(...)widelca, mieszamy jajka z cukrem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka z cukrem i wódkę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Gdy ciasto bardzo się będzie kleić do rąk dodajemy więcej mąki. Ale uważajmy, aby nie przesadzić z ilością. Ciasto może się trochę lepić. Gotowe ciasto
Słodki PomysłCieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka . Pyszne ciacho idealne na upalne dni, ale nie tylko. Banany dostępne są przez cały rok więc można je upiec kiedy tylko znajdziemy na nie ochotę. W zasadzie identyczne jak malinowa chmurka z różnicą w postaci smaku galaretki i owoców oraz(...)czekoladowej bezy. Następnym razem pominę ananasy gdyż nie pasowały mi zbytnio do tego ciacha. Porcja na blaszkę o wymiarach 25×36 cm. Bananowa chmurka /inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka
Pieguskowa Kuchniasubskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą Składniki na około 24 rogaliki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 200g schłodzonego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)około 6-7 łyżek konfitury (użyłam konfitury z płatków róży i malinowej) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać. 2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. 3. Gotowe
Mała Cukierenkamiałam dziś konkretnego pomysłu na obiad, dlatego wymyśliłam kolejny przepis, do którego będę wracała bardzo często, ponieważ bardzo mi przypadł do smaku ten kurczak w cieście kokosowym. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój autorski przepis Składniki na 2-3 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 70ml śmietanki 12% – 30g wiórków kokosowych – 40g mąki(...)sól) Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać dokładnie tak, aby ciasto pokryło każdy kawałek kurczaka. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na około 1- 1,5 godziny. Po tym czasie, wszystko jeszcze raz dokładnie
Smaki Arminemiasta, zatracenia się na łonie natury, lecz stało się inaczej… Sięgnijcie koniecznie po tę książkę, a kiedy będziecie się zanurzać w jej kolejnych sekretach, spróbujcie też wielowarstwowego ciasta, które wybrałam do tej książki. Kokosowa słodycz to beztroski kokos, pyszna czekolada, cudowny mus czekoladowy i ukryte kakaowe ciastka. A wszystko to bez pieczenia. Składniki: 48 herbatników kakaowych 1 ½ pomarańczy Masa(...)przestygnie, dodaję do niej śmietanę w trzech partiach powoli i delikatnie mieszając. W niewielkiej blaszce wyłożonej folią aluminiową, małej tortownicy, albo przy użyciu prostokątnego rantu cukierniczego wykładam 16 herbatników (ciasto nie będzie duże, ale jest bardzo „podzielne”). Herbatniki nasączam sokiem z połowy pomarańczy. Na to wykładam mus czekoladowy i ponownie 16 herbatników, które również nasączam sokiem z ½ pomarańczy. Ciasto wstawiam
Słodki sentyment