ciasto - 160969 przepisów (strona:1256/10732)

Pyszny chleb pszenny wiejski 173

skórce. Liczba porcji 1 bochenek Składniki Zaczyn poolish – wieczór przed pieczeniem 250 g mąki pszennej 0,2 g suchych drożdży 250 ml wody w temp 27 stopni Właściwe ciasto 200 g mąki 50 g mąki razowej dałam orkiszową 25 g zarodków pszennych 10 g otrąb pszennych dałam 35 samych otrąb 10 g soli 1,5 g suchych drożdży(...)temp 41 stopni Wykonanie Wieczór przed pieczeniem Mieszamy mąkę, drożdże i wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-14h. Rano zaczyn powinien być gęsty i pełen bąbelków. Właściwe ciasto Suche sKładniki ciasta właściwego wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy  dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę. Mieszamy ciasto mokrą ręką. Ciasto będzie dość kleiste. Ciasto składamy dwukrotnie

Mieszam w Garnku
Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie 112

Delikatne w smaku i bardzo puszyste ciasto kakaowe z wanilią, rodzynkami, siemieniem lnianym, na jogurcie z leciutkim aromatem cynamonu. W kilka chwil, bez miksera. Lekkie, z chrupiącą skórką, posypane cukrem pudrem, jak znalazł do dzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki(...)czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji! Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego większa szczypta cynamonu 2 łyżeczki siemienia lnianego 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka rodzynek

Zasmakuj Kuchni
taratuszki – pulchniutkie faworki rosyjskie 122

składniki: 300 g mąki + mąka do zagniatania ciasta 250 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka masła, roztopionego 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli 1 łyżka spirytusu tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy zsiadło mleko lub kefir z jajkiem, cukrem, sodą, solą, masłem. Dodajemy mąkę oraz spirytus(...)mieszamy do połączenia się składników (ciasto będzie luźne, konsystencją będzie przypominała ciasto na racuchy). Odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto, mąki dodajemy tyle, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Następnie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt o ok. 1 cm grubości. Wycinamy mniejsze prostokąciki np. 4x8cm. Każdy po środku nacinamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jabłecznik stracciatella 672

ciasto piekłam latem i dopiero dzisiaj doczekało się publikacji. Ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Ciasto było pyszne, aromatyczne z lekką nutą kwaśnego i co ważne mimo kilku warstw bardzo dobrze się kroiło. No i pięknie się prezentowało na talerzu. Zmniejszyłam ilość cukru wg tego co podaje autorka i uważam, że to była bardzo dobra decyzja(...)zdjęciach Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto: 130 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru

Ala piecze i gotuje
Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek 1437

pączki. Dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo dobre pączki, które są niezwykle puszyste i leciutkie.  Robi się je w zasadzie tak samo jak wszystkie pączki, ale ciasto zawiera jeden nietypowy składnik-jest nim jogurt naturalny. Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi około(...)pączków CIASTO NA PĄCZKI -4,5-5  szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -6 żółtek -65g drożdży świeżych -55g masła -250ml mleka -125g jogurtu naturalnego -cukier waniliowy -5 łyżek cukru -pół łyżeczki soli -3 łyżki spirytusu DODATKOWO -marmolada różana -cukier puder -olej do smażenia Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Faworki Marcjanny 82

Faworki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką . Faworki są bardzo słodkie, ale chyba w tamtym okresie delektowano się słodkimi słodyczami ;) Ciasto jest bardzo delikatne, z patelni zdejmuje się je miękkie! lekko przyrumienione. Ponieważ ciasto zawiera dużo cukru, bardzo łatwo je przypalić. Usmażone faworki należy układać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną przekładać na półmisek. Gotowe(...)faworki są kruche i bardzo słodkie :) „ Wziąć 1 łut mąki, 8 żółtków, ¼ masła, ½ cukru y filiżanka wina francuskiego. zrobić z tego ciasto. Wyrobiwszy go, rozwałkować na tylec noża grubości, krajać go potem kółkiem od pirogów w kawałki na palec długie, a na trzy palce szerokie, w tey szerokości ciasta trzy razy naderżnąć, y w maśle lub tłustości smażyć, aby tylko

królestwo garów
Snikers 139

Znacie to pyszne ciasto? ja jadłam je kilkukrotnie, ale swoją wersję upiekłam dopiero całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto. Ciasto: 4 i 1/2  szklanki mąki pszennej  1/2 szkl. cukru(...)jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez ok 15- 20 minut - na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Tarta z zielonym groszkiem na cieście bez masła i białej mąki 93

Lubię przygotowywać tarty wytrawne na obiad, ponieważ dają one mnóstwo możliwości jeśli chodzi o smaki farszu.  Cały czas eksperymentuję z kruchym ciastem na spód tarty zrobionym na bazie mąk pełnoziarnistych. W tym przepisie wykorzystałam mąkę z ciecierzycy, która wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwe do wyrobienia, po upieczeniu fajnie kruche. Kruchy spód do tarty zrobiony(...)jest bez dodatku masła, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Łatwo go też rozwałkować, wyklejanie formy ciastem nie sprawia więc żadnego problemu. Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to tym razem rolę główną otrzymał zielony groszek. Chyba próbuję przywołać wiosnę kolorami na talerzu :D  Farsz wyszedł kremowy, delikatny z fajnym aromatem mięty. Dla przełamania smaku dodałam paprykę konserwową, ale spokojnie

HealthyCreations
Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim 85

Wspominałam już, że bardzo lubię ciasto francuskie i że prawie zawsze mam jedno opakowanie w lodówce. Dziś wymyśliłam sobie taki pyszny obiad w postaci tarty z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim. Zapiekłam ją z mieszanką z delikatnego twarogu z jajkami i mozarellą i wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 1 op ciasta francuskiego – 400g mięsa mielonego (wołowo(...)będzie całkowicie gotowe, dodać pokrojone oliwki, przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić. Jajka rozbełtać z twarogiem (u mnie naturalny twaróg delikatny firmy President) i przyprawić wg smaku. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wyłożyć na spód, następnie wyłożyć nadzienie mięsne, na mięsie równomiernie rozprowadzić

Smaki Armine
Mini gniazdka hiszpańskie 111

Mini gniazdka hiszpańskie Mięciutkie, lekko chrupiące i długo zachowujące świeżość pączusie z ciasta parzonego. Idealne do kawki…mmm Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co prawda chwilkę trzeba poczekać aby ostygło, no i same wyciskanie też chwilkę zajmuje, ale pieczenie to już idzie raz dwa i zaraz możemy zajadać się przepysznymi gniazdkami. Polecam!     Składniki(...)ogniu do momentu, aż masło się całkowicie roztopi *** *** Następnie do garnuszka wsypujemy całą mąkę (przesianą) i mieszamy energicznie cały czas gotując, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą a ciasto zacznie odchodzić od ścianek *** *** Wyrobione ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie ciasto miksujemy i dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając *** *** Na blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia i smarujemy

Blog z Apetytem
Kostka Szwarcwaldzka 253

Kostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych(...)cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( moja ma wymiary 26/21 cm) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka

Blog z Apetytem
sernik na białkach 91

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 40 g cukru pudru 200 g masła, schłodzonego 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. 2/3 części ciasta wykładamy foremkę (ok. 22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego(...)miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Gotowy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować

Domowy Smak Jedzenia
ciasto "kokietka" 153

upieczenia tego optymistycznego, wiosennie wyglądającego ciasta zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji. Trochę w nim zmieniłam, głównie w masie makowej, bo taka surowa z puszki nam nie smakuje. Z braku czasu biszkopt zamieniłam na biszkopty- nie straciło ono na smaku a ja zaoszczędziłam kilka chwil. Na wierzchu galaretką zalałam mango, co dodało nutkę egzotyczności ale brzoskwinie czy ananas także sprawdzą się(...)świetnie. Pomimo wielu warstw i smaków to ciasto było bardzo lekkie i delikatne a najlepiej smakowało zimne, prosto z lodówki.   *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g mąki pszennej 3 łyżki miodu  3 łyżki cukru pudru 1 jajko 70 g masła 1/2 łyżeczki sody na masę makową: puszka masy makowej 3 jajka 2 łyżki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasteczka marchewkowe 142

luty to dzień Ciasta marchewkowego Prawda, że przyjemne święto? Ciasto marchewkowe to jedno z nielicznych ciast na bazie warzyw, które z przyjemnością zjadają mali, wybredni smakosze i także Ci więksi. Mało tego, nikt nie podchodzi do niego podejrzanie, choć warzywa w ciastkach czy ciastach mogą brzmieć podejrzanie Tutaj na blogu znajdziecie kilka przepisów na marchewkowe ciasta (zainteresowanych odsyłam do wpisu(...)najlepszych przepisów na ciasto marchewkowe). Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka z marchewką w roli głównej. Kruche ciasteczka marchewkowe to propozycja dla miłośników kruchych ciasteczek, ale także dla osób, które nie mogą jeść jajek. Idealnie kruche, słodkie i mega szybkie w przygotowaniu Czego chcieć więcej :)? Kruche ciasteczka marchewkowe przepis na 30 ciasteczek 250 g mąki orkiszowej lub pszennej płaska

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania