ciasto - 162907 przepisów (strona:1259/10861)

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM 102

Dziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)budynie śmietankowe * 4 łyżki cukru * 3 szklanki mleka Wykonanie: W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć

Zrób to smacznie
Jabłecznik na białkach 190

puchaty , z użyciem samych białek. Hmm –pewnie powstałaby kolejna szarlotka na kruchym, gdyby nie brak żółtek- ale- pora była niedziela i późna pora… Słuchajcie – spróbujcie to najbardziej puchate ciasto z jabłkiem jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego bardzo eko ( swoje „papierówki”), aromatyczne (cynamon) i słodziuchne. No bo wiecie zbliża się jesień- więc jabłeczniki: czas -start! Składniki na ciasto: 7 białek, odrobina(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na ciasto wykładamy pokrojone w cząstki papierówki i posypujemy cynamonem. Pieczemy   55 minut w temp. 180 stopni.        Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.   Smacznego

Domowe ciasta
Rogaliki z ciasta serowego z czekoladą 123

Rogaliki serowe z czekoladą Kruche i przepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam.     Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików   *** Do mąki(...)dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła. Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kostkę czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego

Blog z Apetytem
Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem 155

Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój(...)kochany siostrzeniec. On jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu Spróbujcie i Wy. W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest

Słodkie okruszki
Wspaniała domowa pizza 87

rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka

Proste-przepisy.pl
Calzone 139

wynos, genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka

Proste-przepisy.pl
Ciasto kruche ze śliwkami 317

Letnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto

Ala piecze i gotuje
Czekoladowe ciasto z wiśniami 151

Znalazłam ostatnio doskonały przepis na szybkie i smaczne ciasto do przygotowania bez pomocy miksera. Wystarczy duża miska i łyżka:) Ciasto jest wilgotne, lekko maziste, i, co cieszy mnie w nim najbardziej, jego słodycz przełamują kwaśne owoce. Bardzo lubię takie połączenia. Jeśli Wy również, zachęcam do pieczenia. Ciasto jest tak proste, że wydaje się, iż niczego nie można w nim zepsuć(...)dodajemy rozbełtane jajka, mleko oraz maślankę (w pokojowej temperaturze) oraz olej. Cały czas mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy wiśnie (mrożone należy najpierw rozmrozić i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto można przyozdobić polewą z roztopionej

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z cynamonowym serkiem. 145

Upieczcie koniecznie takie drożdżówki, a ja udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 3 jajka pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka Na serek: 25 dag sera białego półtłustego 2 jajka(...)stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i cukier puder, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto.  3. Ciasto: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Izabelawkuchni
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 196

bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Racuchy: Do rozczynu dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, żółtka oraz resztę mleka i wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, np. mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy borówki. Mieszamy, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło(...)swoją objętość. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju i wykładamy łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy same lub posypane cukrem pudrem

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto maślankowe z kruszonką nadziane morelami i porzeczką 139

Ciasto do którego przygotowania nie będziecie potrzebować miksera - maślankowe z dużą ilością owoców (moreli oraz porzeczki). Idealne w smaku - słodko-kwaśne, miękkie i puszyste. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Uwaga: do kruszonki należy dodać masło, ponieważ dzięki niemu ciasto będzie miało wyjątkowy maślany smak.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: ciasto maślankowe (uwaga(...)szystkie składniki na ciasto maślankowe muszą mieć temperaturę pokojową) 1 szklanka maślanki 3 szklanki mąki pszennej (450 g) 1 szklanka drobnego cukru (220 g)  3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju (100 g) 3 jajka kruszonka 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 2/3 szklanki drobnego cukru

Ugotować
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 162

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – to pyszne i idealnie wilgotne ciasto z sezonowymi owocami :) Do jego wykonania najlepiej użyć nieco twardych śliwek, które puszczą mniej soku niż tych bardzo dojrzałych i miękkich owoców, co zmniejszy ryzyko powst The post Ciasto jogurtowe ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Proste i puszyste ciasto z malinami 117

Proste i puszyste ciasto z malinami na oleju – to szybkie i puszyste ciasto z malinami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;) Szklanka podana w przepisie ma pojemność 2 The post Proste i puszyste ciasto z malinami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami. 172

Uwielbiam ciasta drożdżowe, ale najbardziej, lubię drożdżowe z serem. Takie zawijane. Są mięciutkie i świeże nawet kilka dni. Tym razem, oprócz sera dodałam jeszcze owoce. Ciasto było przepyszne. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moja rodzinka się zajadała :) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 50 g. roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g. drożdży(...)ciepłe mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie, dodać mąkę, sól, jajka i roztopione masło. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie

Agusiowe smakołyki
CIASTO BRZOSKWINIOWO KAKAOWE 133

Ciasto brzoskwiniowo kakaowe bez pieczenia, na herbatnikach z warstwą kremu kakaowego, musem brzoskwiniowym, kremem śmietankowym i wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić takie ciasto brzoskwiniowo kakaowe możecie zobaczyć w filmiku .  Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.  SKŁADNIKI: Masa kremowa: śmietanka(...)puszki odsączone (1 duża puszka) galaretka cytrynowa ( 1 opakowanie = 61 g ) + gorąca woda (1 szkl.) żelatyna (1 łyżka) Dodatkowo: herbatniki ciemne (40 szt.) wiórki gorzkiej czekolady do posypania ciasta ( wg. uznania 1- 2 garście) *foremka o wymiarach 24 x 32 cm. *szklanka = 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Przygotowanie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Galaretkę cytrynową lub brzoskwiniową

RITA food channel