ciasto - 162020 przepisów (strona:1260/10802)

Opiekane roladki z tortilli z warzywami i żółtym serem 136

tortille pszenno-orkiszowe, smaczne i zdrowe. Przepis na domowe placki tortilli  Składniki: 3/4 szklanki gorącej wody półtorej szklanki mąki pszennej mąka orkiszowa - ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Jak zrobić domowe placki tortilli - krok po kroku Wodę mocno podgrzać. Powinna być gorąca, ale nie wrząca. Przelać ją do miski. Do wody wsypać(...)sól i mąkę pszenną - zagnieść. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Do ciasta dodać olej i zagnieść ponownie. Na stolnicę lub kuchenny blat przesypać mąkę orkiszową, przełożyć pszenne ciasto i wyrabiać aż do połączenia. Gęstością ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe. Z ciasta odkrawać niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej kurzego jajka), rozwałkowywać podsypując mąką orkiszową na grubość również zbliżoną do grubości ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z warzywami 138

Dziś mam dla was kolejny przepis na pizzę. Tym razem kolorowa pizza na drożdżowym cieście, z cebulą, porem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze ketchup jako sos, szynka i ser. Pizzę zrobiłam na patelni, więc można przygotować smaczną pizzę nawet w razie awarii piekarnika, czy jego braku. Pizza wyszła bardzo smaczna, soczysta i pyszna. Do tego ładnie kolorowo wygląda(...)Polecam ten przepis. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej ok. 20g świeżych drożdży 0,5szkl. ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 2-3 łyżki ketchupu (dałam pikantny) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 cebula biała część pora ok. 150g polędwicy sopockiej lub szynki ok. 150g

Waniliowe Improwizacje
Zakręcony chlebek z pomidorowo-cebulowym nadzieniem i mozzarellą 125

inaczej. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto. Smacznych inspiracji :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 4 dag świeżych drożdży niepełna szklanka mleka ciepłego 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 4 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 1 puszka pomidorów 3 duże cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól(...)uznania oregano suszone według uznania 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 kulki mozzarelli ( po 125 g każda ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego chlebka: 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól

Izabelawkuchni
Biała pizza z patelni 99

Biała pizza z patelni to bardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa, aromatyczna(...)wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli i cukru oraz roztarte zioła prowansalskie. Dosypałam proszek do pieczenia. Dolałam oliwę i ciepłą wodę. Wszystko wymieszałam i zagniotłam na zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam z kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek wielkości patelni. U mnie ok. 25cm.  Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na oleju. Ananasa odsączyłam z zalewy

Waniliowe Improwizacje
Pizza z patelni 94

większość z nas lubi od czasu do czasu zjeść dobrą pizzę. Ja już od dawana sama robię pizzę. Z reguły są to pizze pieczone w piekarniku, różniące się rodzajem ciasta oraz dodatkami. Dziś jednak postanowiłam wypróbować pizzę z patelni. Nie do końca wierzyłam w to że taka pizza się uda i czy będzie smakowała, ale ku mojemu zdziwieniu wyszła bardzo(...)smaczna i właściwie niewiele różni się smakiem od pizzy pieczonej. Zrobiłam ją na tradycyjnym cieście drożdżowym na świeżych drożdżach, z dodatkiem ziół. Jako dodatki wybrałam jedynie cienką kiełbasę, ser żółty i cebulę. No i oczywiście sos pomidorowy. A oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 15g świeżych drożdży 3/4szkl. mleka 1 łyżka oleju 2szkl. mąi pszennej tortowej

Waniliowe Improwizacje
Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie 85

Przygotowanie tego ciasta zajmie Wam tylko kilka minut, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać, upiec i udekorować wg uznania. Można dodać do ciasta kawałki czekolady, lub po wystudzeniu przekroić na pół i posmarować ulubionym dżemem. Kombinacji jest sporo i za każdym razem wyjdzie pyszne ciasto, które jest niezwykle puszyste i po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 250g ricotty(...)piekłam w formie silikonowej więc niczym nie smarowałam ani wykładałam papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu udekorować wg uznania- posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać roztopioną czekoladą. Smacznego Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie

Smaki Armine
Chleb z garnka 79

użyłam mąki pełnoziarnistej typ 2000)) 3,5 g drożdży suchych ((!/2 opakowania)) 375 ml wody ((1,5 szklanki)) 1 płaska łyżeczka soli Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj (ciasto będzie dość rzadkie). Następnie zakryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 12-14 godzin (najlepiej na noc). Kolejnego dnia wyjmij ciasto na posypany mąką blat i uformuj kulę. Jeśli ciasto(...)się klei, podsyp mocniej mąką (ciasto ma być nadal dość rzadkie). Na durszlak wyłóż ściereczkę i posyp ją mąką. Następnie włóż na ścierkę uformowane ciasto, posyp je mąką i zakryj. Odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i włóż do niego pusty garnek lub naczynie żaroodporne

Przepisy na widelcu
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

środku, dlatego też SEFFA nazywa jest również „talerzem z niespodzianką”. BAKLAWA Na pierwszym miejscu wśród arabskich deserów trzeba wymienić oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ(...)HANCHA M’HANCHA to ciasto, które kształtem przypomina zwiniętego węża. „Ciasto wężowe” nadziewane jest pastą migdałową z dodatkiem cynamonu i wody z kwiatów pomarańczy, a z wierzchu posypane cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi. W Maroku znajdziemy też przeogromny wybór ciastek. Do wyboru mamy ciastka pieczone jak i smażone w głębokim tłuszczu. Z pieczonych bardzo popularne są różnego rodzaju wariacje

Ostra na Słodko
Ciasto dyniowe do pizzy 120

Kolejny przepis ze starego bloga na ciasto do pizzy. Tym razem na prośbę internautki. Bardzo proszę 💗😀  Ciasto na pizzę z dodatkiem dyni jest bardzo smaczne i o pięknym żółtym kolorze. Każde ciasto drożdżowe i dodatek dyni to świetne połączenie. Można do typowo drożdżowego ciasta na słodko nie dodawać jajek lub zmniejszyć ich ilość. Dynia je zastąpi. Polecam używanie dyni(...)ciast drożdżowych. Odmiana dyni o nazwie Hokkaido jest jedną z lepszych odmian. Jest twarda, ale krucha i aromatyczna. Nie trzeba jej nawet obierać. Dynię starłam na tarce razem ze skórką. Ciasto dyniowe do pizzy Potrzebujemy • 500g mąki pszennej, • 170g startej na tarce do ziemniaków dyni Hokkaido, x) • 35g świeżych drożdży, • 250g wody, • 1 łyżeczka soli, • 1 łyżka oliwy, • garść pokrojonego

Leśny Zakątek
Ryba po japońsku 95

placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje. Rybę przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest(...)gotuje  przypadł mi do gustu. Dziękuję i polecam dalej :) Składniki: 600 g filetów z ryby bez skóry (u mnie dorsz) sól mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Ciasto naleśnikowe do smażenia ryby: 1 duże jajko 125 ml wody 90 g mąki  szczypta soli i pieprzu Warzywa: 140 g papryki konserwowej ze słoika (3 połówki) 170 g ogórków

Kocham..lubię..gotuję..
Szaszłyki z parówek w cieście francuskim 91

Szaszłyki z ciasta francuskiego to niezwykle prosta i szybka przekąska na imprezowy stół. Jak się okazuje parówki też podać można nietuzinkowo;) Przekąska, która smakuje podana na ciepło lub zimno w towarzystwie sosów np. pomidorowego lub ziołowo-jogurtowego z czosnkiem. Zamiast parówek możecie użyć dowolnej kiełbasy, a ciasto posmarować pastą z papryki lub musztardą. Szaszłyki z parówek w cieście francuskim SKŁADNIKI(...)ciasta francuskiego (u mnie mrożone – 6 prostokątnych płatów) 6 dobrych gatunkowo parówek opcja: oregano, słodka i ostra papryka dodatkowo: patyki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozkładam na blacie. Układam 6 płatów obok siebie, zawijam w nie parówki (można teraz oprószyć przyprawami), zlepiam dłońmi ciasto, przycinam obie końcówki ciasta (je także można upiec). Każdą parówkę w cieście kroję w poprzek

Zasmakuj Kuchni
Przekąski roladki a’la pizza 79

Cześć! Te roladki z ciasta francuskiego podbiły nasze serca zresztą i nie tylko nasze. Smakowały naszym gościom, co było dla mnie szczególnym uznaniem Banalne wykonaniu a smaczne niesamowicie! Proste, bo wystarczy gotowy płat ciasta francuskiego i składniki, które lubimy np. w pizzy. Dlatego też pomyślałam że napiszę tu o tych roladkach. Składniki: * 1 gotowy płat ciasta francuskiego * ok. 3/4 szklanki(...)czerwona surowa(6 cienkich pasków grubości 3-4 mm) Przecier pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek. Dodałam zioła i posoliłam do smaku. Podobny sos robię do pizzy tutaj Rozwinęłam ciasto francuskie i posmarowałam ( nie za grubo) sosem pomidorowym. Posypałam cały płat ciasta startym żółtym serem. Na najdłuższym brzegu ciasta, przy samym brzegu ułożyłam cienko pokrojoną paprykę. Następnie wyłożyłam szynkę. Ułożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ruskie 130

Zaskoczę się, jeśli ktoś nie zna pierogów ruskich Ile domów tyle przepisów na nie.  Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 – 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * 1 cebula * kawałek słoninki * sól(...)cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy

Pieprzyć z Fantazją
Mini szarlotki w cieście francuskim 85

Mini szarlotki - to idealna alternatywa dla dużego ciasta na świątecznym stole. Jeżeli brakuje Ci czasu, albo ochoty ;) na pieczenie całej blachy jabłecznika - to jest przepis właśnie dla Ciebie. Składniki: 3 jabłka szara reneta 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (50x25 cm) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Lukier: 50 g cukru pudru 2 łyżki wody(...)drewnianą łyżka. Wlać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut. Jabłka nie mogą nam się rozpadać, tylko delikatnie zmięknąć. Odstawić do przestudzenia. Obydwa płaty ciasta francuskiego rozwinąć. Z każdego z nich wyciąć parzystą ilość kółek o średnicy 5 cm (fot.1) . Ponieważ ciasto francuskie szybko wysycha, polecam przykryć 1 płat (którego nie używamy) bawełnianą ściereczką

Świat Ciasta
SEKRET UDANEGO SERNIKA 160

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych rodzajów ciast. Polskie serniki znane są i lubiane nie tylko w naszym kraju. Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Tak to prawda polskie serniki znane są i lubiane nie tylko(...)Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tys. lat. W Grecji częstowano nimi zwycięzców olimpiad sportowych, zaś w Rzymie wykorzystywano je w trakcie rytuałów religijnych. W Rzymie ciasto to nosiło nazwę libum. Wzmiankę o tym wypieku można znaleźć w dziale Katona Starszego „De agri cultura”, gdzie podano przepisy na dwa ciasta” Libum i placenta. Libum składa się z mąki

Ciastka - domowe słodkości