ciasto - 160969 przepisów (strona:1260/10732)

ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 104

grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym(...)farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi! Espumisan Max, wyrób medyczny CE SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * drożdże świeże – 9 g * cukier – 1 łyżeczka * mleko – 125 ml * masło – 1,5 łyżki * jajko L – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ

Ostra na Słodko
Tradycyjne Ciasto Zebra- na oranżadzie 124

Wszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje się w przekroju i pomimo 'swoich lat' wciąż zachwyca wyglądem! Tradycyjnie, w moim domu Zebra przygotowywana była obowiązkowo na oranżadzie, która za tamtych czasów fantastycznie aromatyzowała ciasto, ale i nie tylko: dodawała pulchności(...)mięsistości ciastu. Obowiązkowo polana polewą jaką robiło się kiedyś- z masła, cukru, wody i kakao. I ten pomieszany aromat pomarańczy z kakao, który roztacza tak cudowny zapach, że ma się chęć na kawałek od razu, zaraz po wyjęciu z piekarnika 😋 Pycha! 😋 Myślę, że na Święta taki powrót do klasyki będzie miłym akcentem! Tortownica 26 cm: * mąka pszenna- 2,5 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczny keks z bakaliami 133

cukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 1/2 suchych składników dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej(...)cukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 1/2 suchych składników dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej

Pogotujmy.pl
Sernik z białą czekoladą na białkach. 505

białą czekoladę, bo już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki  Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko(...)łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej 100 g. masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg. sera z wiaderka 2 tabliczki białej czekolady 50 g. masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka

Agusiowe smakołyki
Puszysta chałka drożdżowa 142

Puszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona(...)jest niesamowitą propozycją śniadaniową. Pyszna puszysta chałka sprawdza się przede wszystkim dla dzieci. One uwielbiają ciasta drożdżowe. Chałka drożdżowa z kruszoną smakuje wybornie, szczególnie ze szklanką zimnego mleka! Poezja.. Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 40 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g roztopionego masła 1 jajko + 2 żółtka 500 g mąki pszennej

MamaOskarka
Piernik drożdżowy 259

drożdżowy piernik kolejny rok z rzędu pojawi się u mnie na Święta. Odkąd spróbowałam jego smaku nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj na święta piekę 2-3 ciasta. Wybieram któreś z ciast siostry Anastazji, bo są one podzielne, smaczne i takie właśnie odświętne. Zawsze staram się wybrać też coś nowego, czego jeszcze nie piekłam, albo piekłam daaawno temu(...)obowiązkowym i nie zamieniłabym go na żaden inny. Jest wspaniały! Piekłam go również na inne okazje i nie znam osoby, która by się nim nie zachwycała. Polecam gorąco. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 op. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru drobnego 1 szkl. płynnego miodu 1 szkl. oleju 7 jajek

Smaki Na Talerzu
Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą 199

Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą – Dzisiaj zapraszam na wspaniały keks marmurkowy z dużą ilością bakalii. Wierzch polałam białą czekoladą i ozdobiłam orzechami, suszonymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i pięknie pachnie, jest delikatnie pomarańczowe. Keks wygląda fantastycznie! Przepis powstał przy współpracy z marką Bakalland . Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 50ml oleju 200g cukru 4 jajka 100ml + 2 łyżki mleka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 pomarańczy 100g orzechów włoskich Bakalland 50g orzechów laskowych Bakalland 50g soczystej wiśni Bakalland (można dać

Mała Cukierenka
rajskie ciasto 1400

kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki i mieszamy z kremem. wykonanie ciasta: Na jedne blat orzechowy wykładam 1/2 cz. kremu układamy „na leżąco” kawałki rolady, jeden przy drugim. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem orzechowym, lekko dociskając. Wierzch(...)ciasta polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. zmielonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą 372

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą – Kolejne pyszne ciasto z makiem w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowe, trochę maślane, wilgotne i dosyć słodkie, więc jest to przepis dla osób, które lubią bardziej słodkie ciasta. Coś dla łasuchów :). W smaku jest ciekawe i smaczne. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko należy uważać, aby składniki na krem przed ucieraniem były w temperaturze pokojowej(...)polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 6 łyżek suchego maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2-3 krople aromatu migdałowego Do Nasączenia

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto "Błoto Mississippi" 125

ciasto nazywa się Błoto Mississippi (Mississippi Mud Cake). Pierwszy raz zobaczyłam go w cukierni "Misianka". Kupiłam kawałek. Potem w Internecie szukałam informacji o tym cieście na stronach "Misianki". Jest to bardzo czekoladowe ciasto. Mokre w środku. W "Misiance" dekorowane płatkami migdałowymi. Ja jeszcze nie zdecydowałam czy będzie dekorowane czy zostanie z samą czekoladową polewą. Przepis znalazłam na najpopularniejszym słodkim blogu(...)www.mojewypieki.com/ W moim cieście zamiast kawy rozpuszczalnej znalazło się espresso. Po prostu nie używam kawy rozpuszczalnej i nie chciałam jej kupować dla 2 łyżeczek. Tortownica 20 cm wyłożona papierem i wysmarowana tłuszczem, papier na rancie koniecznie musi wystawać ponad formę, ciasto rośnie a to zapobiegnie wylaniu się ciasta podczas pieczenia. 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady ( u mnie

AZgotuj!
Wigilijne uszka z grzybami 1451

robię zawsze jakiś czas przed Wigilią i zamrażam. Gotuję je dopiero w Wigilię. Smakują, jakby były dopiero co zrobione, a ja mam mniej pracy w czasie przedświątecznym. Składniki na ciasto (90 uszek): 250 g mąki 2 łyżki oleju około 160 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 duża cebula 90 g grzybów suszonych  (polecam Skworcu ) olej sól(...)przygotowany farsz odstawiamy na co najmniej 2 godziny, aby się "przegryzł". Po tym czasie farsz próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło

Smak mojego domu
Tarta z kapustą i grzybami 154

pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 70 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej – 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy – 1 jajko – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli(...)sól – pieprz – groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia Przygotowanie : Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W tym czasie przygotuj ciasto na tartę. Połącz mąkę, jajko, łyżeczkę soli i ziemne masło za pomocą dłoni. Zagnieć ciasto aż będzie jednolite. Następnie zawiń

nietylkopasta.pl
Świąteczny chleb 172

czytam te 620g, 890, to już mam dość pieczenia, chleba, i tego wszystkiego, co się z tym wiąże. Jakaś miarka np. szklanka, ale nie 890g. Piekę ciasta, torty i nigdy nie stosuje tak głupawych miar, to w końcu tylko chleb .” No cóż to w końcu tylko tort, jak się zrobi trochę więcej kremu można nim przykryć niedoskonałości(...)szklanki, jako miary. Przyjęłam jednak zasadę, szczególnie przy pieczeniu chleba, że składniki podaję w gramach. Kiedy testuję jakiś nowy chleb to poszczególne składniki dobieram tak, aby otrzymać prawidłową konsystencję ciasta. Biorę również pod uwagę stosunek zaczynu zakwasowego do ogólnie użytej ilości mąki w danym wypieku.     Pieczenia w domu jednego czy dwóch bochenków nie da się porównać

Leśny Zakątek
CIASTECZKA CYNAMONOWE 115

wanilią (można pominąć) 200 g miękkiego masła (margaryny) 2 żółtka Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Nie podsypujmy za mocno mąką, aby nie zrobiło się kruche (za suche). Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy(...)grubość ok 3-4 mm. Ciasto jest delikatne, dlatego uważajcie przy wałkowaniu. Niestety ciasto przykleja się […] Artykuł CIASTECZKA CYNAMONOWE pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł

Proponowane wyszukiwania