ciasto - 160969 przepisów (strona:1261/10732)

Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 159

Coraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu(...)zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka) 200  gram zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu pół łyżeczki soli płaska łyżeczka mielonego kminku 2 zmielone w młynku ogonki prawdziwków ( kapelusze są zbyt twarde) 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane

AZgotuj!
Gwiazda drożdżowa z makiem 237

świat już niedaleko więc można  wypróbować przepis na pyszną drożdżową  gwiazdkę  z makiem.  Taka gwiazda będzie świetnie się prezentować  ma świątecznym stole. Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 jajko 200 ml mleka 1/2 szklanki cukru 60 g mała szczypta soli ok 350 g masy makowej dodatkowo 1 jajko Wykonanie: Mleko(...)soli. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać jajko oraz roztopione masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok.40 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części, a masę makową podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienkie

magiczna kuchnia Kasi
Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami 182

Narodzenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki z farszem grzybowo- kapuścianym, które z powodzeniem można podać na wigilijnym stole. Paszteciki doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko do posmarowania, Farsz: 200g pieczarek, 1 cebula, 300g kapusty(...)liście laurowe. Gotuję przez około 15 minut. Następnie do kapusty dodaję podsmażone pieczarki. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, mleko, pokruszone drożdże, proszek do pieczenia oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzeg ciasta wykładam wzdłuż farsz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 284

wzbogaciłam o rodzynki, a wierzch posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)  „Espumisan(...)komfortowo, nawet po sycącym posiłku. Do wykonania tych pysznych rogalików potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 jajka 1 żółtko pół szklanki cukru 4 łyżki oleju 50 dag mąki tortowej ewentualnie ciepłe mleko Na nadzienie: półtorej szklanki orzechów włoskich 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Izabelawkuchni
Pleciona pizza z parówką 320

dobra na ciepło i na zimno. Idealna jako przekąska, na kolację, ale można też zabrać ją do pracy. Jest bardzo prosta do zrobienia. Dodatki można dać takie jakie lubicie. ciasto na pizze: 300 g mąki pszennej 1 dkg drożdży 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki letniej wody szczypta cukru pozostałe: 6 parówek z szynki 1/2 szklanki sosu(...)pomidorowego 10 dkg sera żółtego 15 oliwek zielonych 5 pomidorków koktajlowych oregano świeże 1 łyżeczka przyprawy do pizzy papryka słodka ciasto na pizze: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru , łyżkę mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję pozostałą letnią wodę, sól

wesoła kuchnia
Anielskie ruchańce 8695

trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Nazwa pączków wywodzi się od nazwy miejscowości, w której są wypiekane, czyli od Aniołowa oraz od ruszania się ciasta w czasie wypieku. — Drożdżowe ciasto wrzucone na rozgrzany olej tańczy i skwierczy. Stąd nazwa ruchańce. Są pyszne. Mają miękkie, puszyste i sprężyste ciasto oraz lekko chrupiącą skórkę. Charakteryzuje je wyrazisty(...)zapach smażonego ciasta drożdżowego. Do przygotowania anielskich ruchańców potrzebujemy : kilogram mąki, 10 dkg drożdży , 3 łyżki cukru, szczypta soli, sześć jajek i około litra ciepłego mleka. Najważniejszą kwestią jest dobra konsystencja ciasta, które nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Ruchańce po wypieku zawsze posypywane są cukrem pudrem. Najlepiej smakują popijane mlekiem

KUCHNIA POLSKA
Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym 113

Przepyszny torcik marchewkowy. To ciasto z powodzeniem może zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć! Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż można. Krem jest przepyszny i schładza się nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie kremy bardziej puszyste, proponuję „dodać mu skrzydeł”, czyli wmieszać w krem kilka łyżek bitej śmietany. Ciasto najlepsze na drugi(...)nawet trzeci dzień. Inspiracją do wykonania tego torciku był przepis na ciasto marchewkowe z tej strony klik . Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym Potrzebujemy na ciasto ·         280g mąki pszennej, ·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ·         2 płaskie łyżeczki sody

Leśny Zakątek
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym 159

Wilgotne, słodkie ciasto marchewkowe, nadziewane kremem waniliowym. Mmmm pyszności, biorąc pod uwagę, że krem to nic innego jak słodki, kremowy twarożek , który perfekcyjnie wypełnia tak cieplutko pachnące ciasto. Nie mogłam się zdecydować pomiędzy babeczkami a ciastem marchewkowym – wybrałam ciasto. Dynia czy marchewka? Wygrała marchewka! A kiedy mówię marchewka, mam na myśli dużo marchewek. Ponieważ, wierzcie lub nie, w środku(...)dwie pełne szklanki rozdrobnionej świeżej marchewki ! Królik Bugs byłby taki dumny. Ciasto pachnące korzennymi przyprawami zawsze wprowadza w przedświąteczny nastrój. Mam już w głowie prezenty a wy? Chyba nie mogę doczekać się, kiedy spadnie pierwszy śnieg. Ale wracając do ciasta, zapomniałam dodać, że to bardzo łatwy i szybki przepis (jak wszystkie na tym blogu ) . Staram się, aby przepisy, którymi się

Słodkie Gotowanie
Mini tarty z serem feta i cebulą 114

białą i ser feta. W sumie i jedna i druga cebula pasują do sera. Oczywiście nie używałam cebuli surowej a cebuli, którą uprzednio delikatnie podsmażyłam. Bazą moich tart było ciasto kruche z dodatekiem sera Gouda. Do przygotowania nadzienia także sięgnełam po tenże ser. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)wielkości cebule czerwone szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 15 dkg sera feta 2 jajka 5 łyżek śmietany 30% 5 dkg sera Gouda Ciasto: 18 dkg mąki pszennej 7 dkg margaryny szczypta soli 3 dkg sera Gouda 1 łyżka śmietany Jak przygotować mini tarty . Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę

mecooks
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 166

Dynia, batat nutę słodkości w sobie mają, do przygotowania wypieków się nadają. Ja kruche ciasto pod tartę przygotowałam, a ugotowane warzywa  zmiksowałam. Do puree z dyni i batata jeszcze kilka składników dodałam, dzięki którym smak i delikatną masę uzyskałam. Tarta wyszła idealnie kremowa, lekko słodka, wyjątkowa.  Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: ciasto(...)jajka, 250 g serka mascarpone, ok. 4 łyżki cukru brązowego, 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: cukier brązowy, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy sól, jajko i bardzo szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżke zimnej wody lub mąki, wszystko zależy od wielkości jajka. Rada: mąkę

Moniki Smakołyki
Serniczki z czekoladowym musli (na kruchym cieście) 146

Serniczki z czekoladowym musli (na kruchym cieście) Dziś polecam Wam połączenie moich dwóch „miłości”. Sernika z chrupiącym czekoladowym musli. Prosty, pyszny deser, idealny do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty. Takie serniczki sprawdzą się również w ramach drugiego śniadania. Mój mąż zabrał jeden do pracy Proste w przygotowaniu i tak pysznie czekoladowe za sprawą musli crunchy czekoladowego z orzechem(...)polecam. * zdjęcie pochodzi z http://4healthfood.pl Aktualności i ciekawych informacji szukajcie też na Facebook’u   A teraz zapraszam Was na pyszne serniczki z czekoladowym musli (na kruchym cieście). Spróbujcie Składniki: Nadzienie: 150 g naturalnego serka kremowego 1 jajko klasy M 2 łyżki cukru (można dodać mniej) 5 pełnych łyżek musli crunchy czekoladowego z orzechem laskowym i nasionami chia

Słodkie okruszki
Makowiec drożdżowy 129

SKŁADNIKI : CIASTO: • 3 szkl. mąki tortowej • 25 g drożdży • 1/2 szkl. cukru • ok. 1 szkl. ciepłego mleka • 3 łyżki oleju • 1 jajko • 1/4 szkl. wody do rozrobienia drożdży Drożdże rozrobić w wodzie, pozostałe składniki przekładamy do miski, wlewamy drożdże i wyrabiamy pulchne, elastyczne ciasto, gdyby było zbyt twarde dolać trochę mleka, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)minut, żeby mak się zaparzył. Podgrzewamy mak ciągle mieszając (żeby nadmiar wody odparował), do gęstego maku dodajemy jajko, cukier, kaszę mannę, masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy

KUCHNIA POLSKA
Pierogi z tartymi ziemniakami 108

Przepyszne pierogi o smaku żelaznych klusek 😄 Przepis podany przez  Jakuba Kuronia . Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu.  Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite(...)Bardzo, bardzo polecam! składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz : ok 550 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 średnia cebula (90 g) sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania