ciasto - 162020 przepisów (strona:1261/10802)

Uszka z grzybami 162

tyle nigdy, robię zaledwie 20-30 sztuk i nam tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz z 30 g suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto(...)podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed lepieniem uszek dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar płynów i dobrze wymieszać. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności

Kocham..lubię..gotuję..
Keto babka mandarynkowa z żurawiną (Paleo, LowCarb) 96

Keto babka mandarynkowa Świąteczne aromaty: mandarynki i żurawina Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej , jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate(...)PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których lepiej nie poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową . Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę , żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta ! Keto babka mandarynkowa z polewą kokosową Ta baba na świąteczny

Modern Cave Girl
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką 109

uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami . Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka , co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze, że nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Pieczarkowy farsz przebija na głowę farsz z kapusty i grzybów(...)jeść pierogów lub uszek z takim farszem to koniecznie musicie to nadrobić! Może nawet przygotujecie je na te święta? Farsz starcza na około 60-70 uszek. Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g pieczarek – 2 duże cebule – 1 jajko – sól, pieprz – bułka tarta Przygotowujemy

Be Fit Be Strong
Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulką 90

najlepszy na świecie przepis na pierogi ruskie! A jeżeli macie, to koniecznie zapiszcie ten przepis na później. Przecież pierogi możemy jeść cały rok :). Przepis na ciasto na pierogi i uszka posiadam od babci Krysi, natomiast na farsz ruski od babci Basi. Połączenie obu przepisów daje fenomenalny efekt, co sprawia bezprecedensowo, że pierogi te są najlepsze na świecie! Musicie ich spróbować(...)przekonać się jakie są dobre. Farsz na około 60-70 pierogów, pod warunkiem, że nikt nie będzie go podjadać :). Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g ziemniaków – 500g twarogu półtłustego – 100g boczku wędzonego w plastrach – 1 cebula – 1,5-2 łyżeczki soli

Be Fit Be Strong
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem 110

Korzenny smak, to świąteczny must have. U mnie jednak w dosyć ciekawej odsłonie, bo nie tylko korzenny, ale korzenno-czekoladowy, czyli to co polubi każdy!  Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem, to sama kwintesencja świątecznych smaków. Takie ciasto po spróbowaniu wzbudza wiele emocji, bo każdy odczuje to, co lubi najbardziej. Niezbyt słodkie, mega wilgotne, puszyste, świetnie komponujące się(...)dekadencką, przepyszną polewą czekoladową i super ekspresowe. W sam raz na okres świąteczny, to co, lecimy z przygotowanie?  Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem - przepis:  125 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g kwaśnej śmietany 250 ml mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki suchego maku 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej

Kuchnia Łukasza
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 128

Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen orzechów i skórki pomarańczowej, jest doskonały w smaku i łatwy do przygotowania. Najlepiej wychodzi, gdy ciasto zarobi się w połowie listopada, a sam piernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski(...)smalec. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie można jej zagotować. Gdy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką

Gotujemy i jemy
Wąsy Mikołaja. 109

Świętami? U nas wyczuwalne jest już to miłe, przedświąteczne napięcie, w zamrażarce przybywa smakołyków, a wyczekiwanie na te szczególne dni umilamy sobie zajadając się tymi pysznymi ciasteczkami. Jest to ciasto drożdżowe, choć nieco inne od tradycyjnego, po upieczeniu jest bardziej kruche, aromatyczne i pachnące. Wypełnione jest dżemem brzoskwiniowym i masą z orzechów włoskich z cynamonem. Dla nas rewelacja! Bardzo polecam(...)Składniki na Wąsy Mikołaja: CIASTO: 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 405) drożdże instant, suszone 7 g (na 500 g mąki) szczypta soli 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 180 g roztopionego masła 4 żółtka (białka zostawiamy do masy orzechowej) 3 łyżki kwaśnej śmietany      Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy drożdże, sól, cukier. Mleko

Rozpustne gotowanie
Ciasto z makiem, wilgotne i pyszne 167

Bardzo dobre ciasto, nic suche. Bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam bardzo. Jeśli chcecie zrobić w większej blaszce to składniki należy podwoić. To ciasto jest na blaszkę o wymiarach 26-20 cm. Ciasto wszystkim bardzo smakowało. Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem wymieszać masę. Jeśli nie macie musu z jabłek, to musiie obrać(...)mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-60 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak po wyjęciu jest suchy to ciasto gotowe. Zostawić w blaszce 10 minut, następnie

Kuchnia Pokoleń
Chlebek turecki żulik 114

kuchennym blacie do chwili, aż będzie letnie. Mąkę przesiewam przez sitko. Do mąki dodaję rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze(...)około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciast przekładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję podłużny bochenek i przekładam go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki o wymiarach 12x24 cm. Pozostawiam chlebek do wyrośnięci na około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 121

kapustą i grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie – ja na pewno przygotuje je również na Sylwestra. Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby . Coś cudownego! Idealne rozwiązanie(...)zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu. Składniki: (na około 80-90 sztuk, w zależności od wielkości pierogów) Na ciasto: 1000 g mąki pszennej + do podsypania 50 g świeżych drożdży duża szczypta cukru szczypta soli 80 g masła lub margaryny 1 i 4/5 szklanki mleka (dwie niepełne szklanki) 2 jajka klasy

Słodkie okruszki
Piernik z masą jabłkowo-kakaową 117

potem nawet porządki przedświąteczne idą niezwykle gładko). Co więcej: ten piernik wcale nie musi dojrzewać- jest idealny niebawem po przełożeniu- więc gdy zjawi Wam się niespodziewany przedświąteczny Gość- ciasto będzie jak znalazł ; ))  A więc: działamy!  Eksperymentem dla mnie było stworzenie nadzienia ( coś a’la czekodżem) i był to eksperyment udany- super skomponował się z korzennymi nutami ciasta. Całość(...)Wlewamy mleko oraz dodajemy kakao, mąke wymieszaną z proszkiem i przyprawę.  Mieszamy, dokładając powidła. Masa powinna być w miarę gładka.  Stopniowo dolewamy ostudzone masło i mieszamy dokładnie. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.  Kroimy na 3 blaty. Składniki na nasączenie ( opcjonalnie) 150 ml whisky 150 ml zaparzonej

Domowe ciasta
MIĘKKIE PIERNIKI NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI) 104

Przepis na ciasto na piernik staropolski dojrzewający podałam Wam już jakiś czas temu w osobnym poście ( przepis tutaj ). Dziś już najwyższa pora była upiec blaty na tenże piernik, a z pozostałego ciasta upiekłam pierniczki, które uprzednio nadziewałam powidłami śliwkowymi. Wyszły obłędne, pulchne, miękkie. A jeśli nie przygotowaliście wcześniej ciasta na piernik, to nic straconego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić(...)ciasto na całą noc do lodówki i kolejnego dnia zabrać się za pieczenie pierników. Polecam :) Jeśli nie planujecie piec piernika, tylko same pierniki, to proponuję przygotować ciasta z połowy porcji, ponieważ z całości pierników wyjdzie naprawdę sporo. Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy  Huzar ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 250 g masła * 1 kg mąki

Zrób to smacznie
TARTA Z MAKRELĄ 109

Tarta z makrelą to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1  łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 1 sztuka makreli wędzonej 4 ogórki konserwowe 1 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 pęczek  posiekanego koperku sól(...)pieprz ok. 50 g ser żółtego typu gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę

Ciastka - domowe słodkości
PIERNIK PRZEKŁADANY Z MASĄ I KONFITURĄ + FILMIK 160

Piernik przekładany to pyszne ciasto na święta i nie tylko. Najsmaczniejszy po dwóch dniach, kiedy to całkowicie zmięknie. Jest wyjątkowo smaczny z tą masą i dżemem. Można go długo przechowywać lub nawet zamrozić.  Ciasto świetnie się przechowuje, długo jest świeże i pysznie smakuje.  SKŁADNIKI :   3 szklanki mąki  4 jajka 150 g rozpuszczonego masła  3/4 szklanki(...)DODATKOWO :  2 słoiczki dżemu wiśniowego  2 czekolady mleczne lub deserowej  wiórki do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Ciasto - białka ubijamy i odkładamy. Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka i miód oraz śmietanę, ucieramy. Następnie wsypujemy kakao, mąkę, proszek, sodkę i przyprawę do piernika, miksujemy. Na koniec partiami dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 101

smaków, mnie zamarzyło się coś zupełnie innego. Zima jeszcze na dobre się nie zaczęła, a ja zatęskniłam na moment za lekkimi, letnimi smakami. Wiedziałam, że nadszedł czas, by przygotować ciasto, które „chodziło” za mną już od dawna. Spód mocno czekoladowy, ciężki, a przy tym przyjemnie wilgotny, a na wierzchu leciutka, różowa pianka o smaku truskawek. Mus przygotowałam(...)się mocny blender polskiego producenta KERNAU. Truskawki przed miksowaniem rozmroziłam, ale blender jest mocny, o mocy aż 800 W, więc myślę, że i z takimi by sobie poradził. Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam. Ciasto czekoladowe: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml wody 2 łyżki likieru amaretto 5 jajek

Smaki Na Talerzu