poproszona o fotorelację z otwarcia. Kawiarnia nazywa się STÓŁ i mieści się w Warszawie na ulicy Nowolipki 17c. Kawiarnia STÓŁ oferuje śniadania, obiady, lunche i desery. Wszystkie dania oraz ciasta są samodzielnie przygotowywane przez właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie(...)naleśniki wytrawne i na słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego
moj przepis namojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis nabyło bardzo ciepłe, dodać żółtka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości(...)zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. podzielić na 15 równych części, przełożyć do formy na muffiny. Odstawić do wyrośnięcie, wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 min, do złotego
moj przepis nakolei dodawać żółtka, jedno po drugim żółtka. Mikser wyłączyć. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić(...)formie) na podłogę. Odstawić na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie oddzielić boki ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt na 3 blaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze
moj przepis naburaka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii. Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać. W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki(...)mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, ksylitol. Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Dodać po kilka rodzynek do każdej foremki z ciastem, delikatnie wymieszać łyżeczką. Piec 30 min w 175 st. z termoobiegiem do suchego patyczka. Bez termoobiegu piec w temperaturze 190 st. grzałka góra-dół. Babeczki wyjąć, wystudzić na kratce, można
moj przepis nabułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś lepszego? Przekonajcie się, że nie Składniki(...)kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej 700 – 270ml mleka – 60g masła – 15g drożdży świeżych – 1 łyżeczka soli – 3/4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka, sezam KAPUSTA Z GRZYBAMI : Grzyby płuczemy
Be Fit Be Strongjajko 1 łyżka mleka płatki owsiane Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i mieszamy z mąką gryczaną, suchymi drożdżami, cukrem oraz solą. Dodajemy ciepłą wodę oraz jajko i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9-10 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy
Kuchnia MagdaLenycodziennym mieszaniu. Poza tym - sprawdziłam - można go przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta i mamy zaczyn na następny wypiek. Dziś takim wypiekiem jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon(...)wymieszać z solą i zakwasem. Do masy dodać 70 g ciepłej wody. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na 15 minut do autolizy. W tym czasie gluten zacznie pracować i ciasto będzie łatwiej wyrabiać. Wyrobić ciasto ręką. Gdy zajdzie potrzeba, dolać więcej wody. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 4 godziny. Co godzinę ciasto rozciągać w rękach
Weekendy w domu i ogrodziePyszne twarogowe ciasteczka zaledwie z kilku składników. Kruchutkie w konsystencji po upieczeniu przypominające ciasto francuskie. Proste do wykonania lecz potrzebują trochę czasu na schłodzenie. ok. 30 sztuk 200 gramów sera twarogowego 200 gramów mąki pszennej 200 gramów mocno zimnego masła 1 jajko M szczypta soli Mąkę z solą przesiać na stolnicę zrobić dołek i wbić jajko następnie(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach kostkę masła . Zagnieść ciasto tylko do połączenia składników. Staramy się to zrobić dość szybko ciasto nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto formować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5-6 godzin najlepiej na noc. Dobrze schłodzone ciasto ładnie listkuje jak ciasto francuskie. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy
Andzia Pichciłyżeczka soku z cytryny starta skórka z 1,5 – 2 cytryn, do smaku* szczypta soli Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 1,5 – 2 godzin. Ciasto wyjdzie miękkie, ale po schłodzeniu będzie idealne. Schłodzone ciasto(...)dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 4 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 13-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy cytrynowe ciastka
Słodki Pomysłjuż kilka przepisów na drożdżówki na moim blogu, , ale ta była tak chwalona przez wszystkich że musiałam ją zrobić. Bardzo puszysta i nie aż tak bardzo słodka. Przygotowanie ciasta drożdżowego – mleko podgrzać, musi być letnie. Jajka, żółtka z cukrem ubić na puch. Następnie ubijając wlewać powoli ciepłe mleko. Jeszcze chwilkę ubijać. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy(...)ubiją masę jajeczną. Wszystko dokładnie wyrobić na gładką błyszczącą masę. Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi objętość, dodać rodzynki, ponownie lekko ugnieść ciasto. Przygotować dużą blaszkę i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno blaszki, przykryć i ponownie poczekać aż wyrośnie. Jabłka obrać i pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Przygotowanie
Kuchnia Pokoleńzależności od tego jak silny masz zakwas, jaka jest temp. itd. Mój zakwas w 3-4 godziny potraja swoją objętość. Wtedy go używamy do wypieku. KROK 2 CIASTO - 320 g aktywnego zakwasu żytniego - 520 g wody - 700 g mąki pszennej typ 750 - 80 g suszonych fig - 10 dużych daktyli medioole - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubata(...)godzinach po tym, jak dokarmiłeś zakwas z kroku 1, mieszamy mąkę z wodą. Do dzieży robota wsyp 700 g mąki pszennej dodaj 520 wody, podepnij hak i wyrabiaj ciasto przez 5 minut na małych obrotach. Pozostaw masę na 10 minut i ponownie wyrabiaj ciasto przez 5 minut na małych obrotach. Ciasto pozostaw na 1 do 1,5 godziny
SMYKWKUCHNIsezamu, maku ) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota kuchennego hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez około 10 minut ( w razie konieczności zgarniając ciasto z brzegów misy miksera ). Wyrobione ciasto(...)przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. UWAGA : Ciasto rośnie szybko, w ciepłym miejscu może to zająć mniej niż 1 godzinę. Keksówkę o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm lub 26 x 11 cm wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić mikserem, dodając 2 łyżki oleju. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać
Opowieści z piekarnikakolacji. A w przyszłości (bo obecnie #zostajemywdomu) można je podać na przyjęciach i spotkaniach z rodziną. Moja rodzina je uwielbia. Cały sekret bułeczek tkwi w tym, by dać ciastu dobrze wyrosnąć i… nadziać je pyszną kiełbasą. Ja polecam Wam kiełbasę swojską Marózkową z Wędzarni Marózek . Jej smak przypomniał mi od razu swojskie kiełbasy mojego dziadka, co potwierdziła też moja(...)mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek (lub olej), szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h, do podwojenia objętości. Kiełbasę kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy wiórki mozzarelli, doprawiamy pieprzem (solidnie) i solą. Mieszamy składniki
Słodkie okruszkiMurzynek to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec jako 8 - letnia dziewczynka. Oczywiście przepis dostałam od mojej Mamy i to ona pomagała mi od początku w moich kulinarnych zmaganiach... 💗 Murzynek ten za każdym razem udawał mi się znakomicie, od czasu do czasu jednak wychodził zakalec - był to jednak "zakalec kontrolowany"... Otóż często celowo otwierałam drzwiczki piekarnika podczas pieczenia(...)mogłam się doczekać kiedy ciasto będzie gotowe i wiedziałam już, że wtedy wyjdzie mega pyszny zakalec... 😂 Później kroiłam ciasto w grube kawałki i palcami ugniatałam je w kulki, a następnie zjadałam się nimi ze smakiem. Pamiętam również, jak w podstawówce jedna z moich koleżanek zapytała mnie, czy mogłabym jej podać... "przepis na zakalec
Słodko-Słony Świat Ilony