chleb - 26672 przepisów (strona:1255/1779)

Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną 198

wykorzystanie kaszy gryczanej niepalonej jest bardzo wiele, ponieważ z racji swojej śluzowatości, daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Jest fantastyczna do jednoskładnikowych naleśników, pit, placków a nawet chleba. Natomiast bardziej popularna i łatwiej dostępna jest kasza palona, o bardziej wyraźnym, charakterystycznym smaku, za którą nie wszyscy... Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną is a post

Nie Bo Piekło
Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym 226

czas leci. Dopiero piekłam chleb z pomidorami i tymiankiem w cyklu Wypiekanie na śniadanie na FB a już piekę coś innego. W tym tygodniu pieczemy Karlsbadzkie rogaliki drożdżowe z dodatkiem amoniaku. Miałam z nim problem ale jak się okazało zdobyłam go w jednym sklepiku. Przepis na rogaliki znajdziecie tutaj Z obawy przed amoniakiem zrobiłam z połowy porcji. Oczywiście jadłam jeszcze

Ewa w kuchni
PASTA SEROWO-JAJECZNA 209

wyciskarkę do czosnku i rozcieramy nożem na papkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.   5. Nasza pasta jest gotowa . Możemy ja podawać na chlebie bub w wersji przekąskowej - na krakersach. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Stek Wołowy - Jak usmażyć stek wołowy? 231

czemu nabiera równomiernego koloru, jest soczyste. Na końcu wystarczy pokroić stek na plastry i ułożyć na talerzu. Ja podałam stek z papryką z bazylią z octem i kromką pełnoziarnistego chleba własnoręcznie upieczonego. *aby uzyskać bardziej wysmażone mięso należy przedłużyć czas smażenia, im mniej mięso ugina się pod naciskiem tym jest bardziej wysmażone. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps. Stek smażyłam na patelni

Blondynka Gotuje
Karkówka duszona w papryce 230

pyszna! :)   Przydatne TIPY - zagęszczanie sosu Sos wyjdzie w konsystencji dość rzadki, choć rozgotowana cebula i tak go nieco zagęści. Jeśli ktoś lubi gęstsze sosy, można dodać trochę pokruszonego chleba razowego - 1/2 do 1 kromki - sos nie tylko zgęstnieje, ale też nabierze też szczególnego smaku. Ja akurat nie zagęszczam, bo jak dla mnie konsystencja jest "akuratnia

Grunt to przepis!
łatwa babka drożdżowa 297

kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako pieczywo. Babka z tego przepisu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i jogurtem naturalnym 231

Pysznie i zdrowo, chleb akurat wyjęłam z pieca więc będą kanapki. Wędzona makrela jest idealna na pasty, kilka dodatków w kilka minut i gotowe!. Składniki: - 1 wędzona makrela - 2 jaja ugotowane na twardo, najlepiej wiejskie - małe opakowanie jogurtu naturalnego, 180-200 ml - szczypiorek - sól - pieprz 1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Rybę obieramy ze skóry i wyjmujemy wszystkie ości. Makrelę

Apetyczna babeczka
Pasta z wędzonego śledzia 202

kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym,majonezem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością oleju. Smacznego

kgwjanczewo
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 236

dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka. 12. Podajemy z ziemniakami ryżem, chlebem , jak kto lubi. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Dorada pieczona w soli 203

mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.  Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno!  SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 dorady - po ok. 350 g każda (wypatroszone) 1 cytryna

Moje Kuchenne Rewelacje
Co zrobić, aby tłuszcz na patelni nie pryskał. 179

siłą rzeczy ten zaczyna pryskać, i może nas poparzyć. Aby tego uniknąć - przed smażeniem posypmy patelnię szczyptą soli. Sposób jest sprawdzony  - polecam. Możemy także wrzucić do tłuszczu kawałek chleba.                         Pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
BURGER Z PIECZONYM POMIDOREM I GUACAMOLE 328

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Na cukrowym detoksie w kąt poszły bułki, chleby, placki. Nie płaczę i nie narzekam. Burger bez bułki to też smakowitość, bo burger sam w sobie to znakomitość i smakowitość – dwa w jednym. Ważne, by go nie smażyć pospiesznie, dać mu chwilę odpoczynku, a na końcu obłożyć najlepszymi dodatkami. Oto... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Mielonka ze słoika 192

Przepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Hummus + hummus z suszonymi pomidorami 185

Dziś prezentuję wersję ekspresową hummusu, do której wykorzystałam ugotowaną ciecierzycę z puszki. Druga wersja to hummus z suszonymi pomidorami. Koniecznie wypróbujcie! Zobacz również inne przepisy na ----> pasty do chleba Hummus + hummus z suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: (2 słoiczki - jak na zdjęciu) puszka ciecierzycy (np. gotowanej na parze) 5 łyżek ziaren sezamu sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania