Jogurtowy ser Labneh i kolorowe kulki serowe 233kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać do sałatki. Świetne z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CRÈME FRAÎCHE 184sezonowymi. Przygotowaną w domu można przez jakiś czas przechowywać w lodówce, niestety nie wiem ile, u mnie znika po kilku dniach :) SKŁADNIKI: - 300 ml śmietany 30% (bez zagęstników typu chleb świętojański) - 3 łyżki maślanki (także bez zbędnych dodatków) WYKONANIE JEST PROSTE jak drut- wystarczy zmieszać śmietanę i maślanką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie śmietana
Kuchnia bezglutenowa Loli
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 366musi być praco i czasochłonny. Myślę, że bez przygotowywania samego ciasta, całość zajęła mi mniej niż 30 minut. Satysfakcja po posiłku była dużo większa, niż gdybym zakończyła jedząc kromkę chleba z „czymś tam”. Takiej energii „kuchennej” i wam życzę. Smacznego
Jem więc Jestem
Chleb Pszenno Żytni 153Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :) Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie. Składniki na jeden okrągły bochenek: Zaczyn 250 ml wody + 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki 20 gr drożdży Ciasto 300 gr mąki typ 650 100 gr mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy
Gotowanie...to proste !
Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 211straconego. Pasztet można doprawić również bezpośrednio na kanapce lub przełożyć sobie zawsze niewielką ilość do miseczki i tam doprawić i wymieszać. Na powyższych zdjęciach pasztet na swojskim chlebie pszennym razowym z ziarnami, zaś na zdjęciu poniżej moje dzisiejsze śniadanie, czyli pasztet na upieczonych wczoraj grahamkach
Passions hobbies life
CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM 190Pyszny i wilgotny. Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka. Zrównoważony i delikatny smak. Zasmakował mi od pierwszej kromki :)) Przepis z książki "Pieczenie chleba". Składniki na zaczyn: 130 g mąki orkiszo wej 100 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży instant (suszonych) Zaczyn przygotowujemy sobie poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem
Walijskie Pichcenie
Pikantna zupa dyniowo cebulowa 221ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam, a dopiero potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym słonecznikiem. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy 174Tydzień mija za tygodniem a u mnie tak jakoś wyszło, że pominęłam kilka tematów Wypiekania na śniadanie. Tym razem byłam ciekawa jak smakuje chleb, który jest tematem tego tygodnia. Szczerze powiem, że wolę jednak z innymi dodatkami bo ten wyszedł bardziej na słodko niż wytrawnie. Ale z domowym dżemem jeżynowym smakował dość dobrze. Nie miałam świeżego rozmarynu ani na złość
Ewa w kuchni
Klopsiki z kaszą 279Danie obiadowe przygotowywane przez moją Mamę, tanie i syte :) Składniki 0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Klopsiki z kaszą
czarrna od kuchni
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 204śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj z pracy wszyscy wychodzili ledwo żywi i szczęśliwi, że nawet piekarnie mają urodziny tylko raz do roku... W każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 167orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone w piecu tandoor delikatne mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu nie znalazły się rewelacyjne lody
Kulinarne przygody Gatity
Brustschetta 218klasyczna grzanka pochodząca z Włoch, a dokładnie z Toskanii. Idealna przekąska na spotkanie towarzyskie, bądź wieczór we dwoje. Choć jej pierwowzór, to jedynie chleb zapiekany z oliwą z oliwek i solą, po latach przybrała formę grzanki z pomidorami i bazylią. My do połowy grzanek dodaliśmy również mozzarellę. Sprawdźcie nasz przepis 30 min 8 grzanek składniki: 1 bagietka 3 łyżki masła
Ania i Marcin gotują
Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pieprzem 201Taki schab można zajadać do obiadu albo do chleba. Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta. Nam smakował bardzo najpierw jako danie obiadowe a potem jak kawałek jeszcze został to jako wędlina. Schab tak podany jest bardzo soczysty i aromatyczny. Zapraszam do wypróbowania. Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pierzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie