chleb - 26576 przepisów (strona:1248/1772)

Fasolka po bretońsku 304

było grudek. Mączną zawiesinę dodać do zawartości w garnku i wymieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Ja uwielbiam fasolkę z chlebem. A Wy ? * Namoczona fasola gotuje się szybciej

Niebieski kubek z kawa
Pączki hiszpańskie 2177

każdym razem dokładnie miksując, aż składniki się połączą - w szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury około 175 stopni (temperaturę można sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucając do oleju skórkę z chleba - jeśli utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, olej jest odpowiednio rozgrzany) - przygotować rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką - najlepiej w kształcie dużej gwiazdy oraz arkusz papieru

Smakołyki Bereniki
Hot dogi - ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego 170

mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa  ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście oprócz kiełbasy i sera] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć plasterki kiełbasy

Moje domowe kucharzenie
Jajecznica na maśle 149

Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Gdy jajko się zetnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerzyk, posypując dodatkowo szczypiorkiem. Podajemy z pomidorem i ogórkiem małosolnym oraz świeżym chlebem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Otręby gryczane - opinia 172

żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków, jak i tym, którzy dbają o oto, co jedzą. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia - jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Jest naturalnie ekologiczna.  Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy

Kulinarne życie
Frittata z bazylią w boczku 194

Ostatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli  - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki

Kulinarne życie
Turecka sałatka z ciecierzycą 153

swoich ziemiach. Sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi) jest potrawą regionalną i pochodzi z Gaziantep (miasto w południowej Turcji). Jada się ją tam zawiniętą w yufkę lub lawasz czyli płaski chleb. Ciecierzyca sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, a dzięki cytrynowemu dressingowi orzeźwiająca.   Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb z ziarnami 157

odstawiamy na 1-2 h. 4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min. 5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia. Chleb jest bogaty w: - kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 95 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierogi z kaszanką 279

jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać

Stare Gary
Dietetyczne kotlety rybne 238

nadzieję, że wysiłek fizyczny również. Rano dostałam jeszcze śniadanie: 200 ml domowego zakwasu z buraków, 200 ml wody z cytryną oraz 1 pokrojonego pomidora na liściu sałaty, mini kromeczkę chleba dukana i odrobinę pasty z soczewicy. Na drogę dostałam butelkę 330 ml soku wielowarzywnego. Po drodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy mrożone filety z morszczuka, które miały czas aby odtajać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowa pasta z kiszonych nerkowców (kiszone nerkowce) 245

pastę bez nich. Jeśli jednak zdecydujesz się ich użyć - najszybciej kupisz je w sklepach internetowych lub w sklepie ze zdrową żywnością. Zobacz również inne przepisy na ----> pasty do chleba Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - przepis: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Moje Qulinaria
Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami 199

Chociaż wyobrażam sobie śniadanie czy kolację bez kanapek, czasem miło zjeść standardową kromkę niestandardowego (bo bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy

Smakuje zdrowo
Smalec z mięsem i cebulką 187

Tradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone

Pyry na Gaz
Pasta z soczewicy i pieczonej papryki - na kanapki 284

ostatnim naszym poście pojawił się chleb, więc dzisiaj zapraszam po przepis na smarowidło do niego. Hummus już nieco nam się przejadł, więc czas przygotować coś innego. Szybki przegląd tego co mam w kuchennej szafce oraz w lodówce: czerwona soczewica, czerwona świeża papryka, chili, czosnek, oliwa, świeży tymianek w doniczce przy oknie - będzie pasta :) 100 g pasty z czerwonej soczewicy

W kuchni Katie
Pączki z kajmakiem 1069

przelać do szerokiego rondla i rozpocząć jego podgrzewanie - gotowy do smażenia pączków olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni, można to sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucić do oleju skórkę chleba - jeśli nie utonie, utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia - pączki wkładać do oleju wyrośniętą częścią do spodu, pamiętając, że podczas

Smakołyki Bereniki