chleb - 26052 przepisów (strona:1250/1737)

Otręby gryczane - opinia 127

żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków, jak i tym, którzy dbają o oto, co jedzą. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia - jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Jest naturalnie ekologiczna.  Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy

Kulinarne życie
Frittata z bazylią w boczku 149

Ostatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli  - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki

Kulinarne życie
Turecka sałatka z ciecierzycą 111

swoich ziemiach. Sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi) jest potrawą regionalną i pochodzi z Gaziantep (miasto w południowej Turcji). Jada się ją tam zawiniętą w yufkę lub lawasz czyli płaski chleb. Ciecierzyca sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, a dzięki cytrynowemu dressingowi orzeźwiająca.   Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb z ziarnami 116

odstawiamy na 1-2 h. 4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min. 5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia. Chleb jest bogaty w: - kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 95 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierogi z kaszanką 222

jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać

Stare Gary
Dietetyczne kotlety rybne 193

nadzieję, że wysiłek fizyczny również. Rano dostałam jeszcze śniadanie: 200 ml domowego zakwasu z buraków, 200 ml wody z cytryną oraz 1 pokrojonego pomidora na liściu sałaty, mini kromeczkę chleba dukana i odrobinę pasty z soczewicy. Na drogę dostałam butelkę 330 ml soku wielowarzywnego. Po drodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy mrożone filety z morszczuka, które miały czas aby odtajać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowa pasta z kiszonych nerkowców (kiszone nerkowce) 196

pastę bez nich. Jeśli jednak zdecydujesz się ich użyć - najszybciej kupisz je w sklepach internetowych lub w sklepie ze zdrową żywnością. Zobacz również inne przepisy na ----> pasty do chleba Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - przepis: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Moje Qulinaria
Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami 145

Chociaż wyobrażam sobie śniadanie czy kolację bez kanapek, czasem miło zjeść standardową kromkę niestandardowego (bo bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy

Smakuje zdrowo
Smalec z mięsem i cebulką 143

Tradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone

Pyry na Gaz
Pasta z soczewicy i pieczonej papryki - na kanapki 203

ostatnim naszym poście pojawił się chleb, więc dzisiaj zapraszam po przepis na smarowidło do niego. Hummus już nieco nam się przejadł, więc czas przygotować coś innego. Szybki przegląd tego co mam w kuchennej szafce oraz w lodówce: czerwona soczewica, czerwona świeża papryka, chili, czosnek, oliwa, świeży tymianek w doniczce przy oknie - będzie pasta :) 100 g pasty z czerwonej soczewicy

W kuchni Katie
Pączki z kajmakiem 1017

przelać do szerokiego rondla i rozpocząć jego podgrzewanie - gotowy do smażenia pączków olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni, można to sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucić do oleju skórkę chleba - jeśli nie utonie, utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia - pączki wkładać do oleju wyrośniętą częścią do spodu, pamiętając, że podczas

Smakołyki Bereniki
Chleb z suszonymi wiśniami 102

Słodki chleb nam dziś wyszedł z pieca. Pyszny ! Składniki półtorej szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej typ 720 torebka suszonych drożdży 7g 3 łyżeczki soli 100 g suszonych wiśni http://www.symbio.pl łyżka płynnego miodu 500 ml wody 5 łyżek ziaren siemienia lnianego Z podanych składników, najlepiej w robocie, wyrobić ciasto- około 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką

Z Kuchni Do Kuchni
Krem kokosowy - jak rafaello 148

Prosty domowy krem kokosowy, smakuje jak rafaello, można go zjeść na naleśnikach, chlebie, użyć do kremu do ciasta (o tym wkrótce), lub zjeść prosto ze słoika :)  Składniki (na 150 g kremu):  - 200 g wiórków kokosowych (nie odtłuszczonych), - 2 łyżki cukru pudru, zmielonego ksylitolu lub odrobinę stewii. Wykonanie: Kremu nie wychodzi dużo, więc można zrobić od razu podwójną porcję

Co na wege obiad?
Rogale maślane 185

Pyszne rogaliki..przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb -domowa piekarnia".Moje rogaliki są bez maku...po prostu nie miałam..ale mogą być bez niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Zapiekana tofu owsianka z karobem 118

znakomicie na śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich 7 łyżek mleka * 1 łyżeczka miodu lipowego 90 g naturalnego tufu  pasteryzowanego Polsoja 1 łyżka karobu (mączki z chleba świętojańskiego) 1/2 kiwi lub inny ulubiony owoc * mleko roślinne np. sojowe lub inne Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy rozdrobnione tofu

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania