kosmetyce: nawilża i wygładza skórę oraz włosy zwalcza trądzik chroni skórę przed słońcem (SPF 10) wybiela zęby Zastosowanie w kuchni: idealny do smażenia i wypieków zamiast masła do smarowania chleba Cynamonowo - kokosowa jaglanka ze smażonymi jabłkami: - 50g kaszy jaglanej - cynamon - stewia lub cukier - wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy - 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - dwie łyżeczki oleju kokosowego - małe jabłko
Pland based fillewstydzę się przyznać, że lubię sobie czasami popłakać. Bo w głowie tłuką się obrazki z przeszłości. Niebieski fartuch mamy, chińskie woskowe kredki pod choinką, chleby pieczone w wielkim piecu u sąsiadki, włos anielski na choince, łzy ocierane ukradkiem, bo taty już nami nie było, pierogi ze słodką kapustą, najprawdziwszy kożuch szyty
bistro mamarazy w dzień zamieszać. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 60 minut. Ostudzić, pociąć na plastry i dodatkowo polać dowolnym sosem. Super też będzie smakować jak wędlina na chleb. polecam pycha
Kuchnia Pokoleńdomowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy. Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla
Karo in the Kitchenparówek 12 koktajlowych pomidorków 12 dużych winogron zielenina do dekoracji, u mnie natka pietruszki Upiecz spód do tortu w małej prostokątnej formie. Wykrój dwa lub trzy placki. Odetnij skórki chleba. przygotuj nadzienie do tortu.Obierz ogórka ze skórki, wydrąż miąższ z nasionami i pokrój w drobną kostkę. Obierz jabłko ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrój drobno pora i szynkę. Ubij
codojedzeniaPierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadoprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane naczynie, na dnie którego umieszczamy część zimnego sosu. Następnie układamy kawałki ryby i nakładamy
Mango Papajasię jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Lukier: Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy połowę
Pyry na GazKapusta z fasolą to pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą kiszoną. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę! Kapusta z fasolą Na terenie Polski kapustę oraz groch uprawia się już od dziesiątków lat. Kiedy w Polsce
Gotowanie-ukmój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał
Piekielna Kuchnia Patiżeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe
Szybko Tanio Smaczniedodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą. Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami. Życzę smacznego
Smaki Edytyskładników w osiedlowym sklepiku. Najciekawszym dla mnie okazał się fakt, że pomimo ogromnej odległości przekonań, co do filozofii jedzenia między mną a Beatą Pawlikowską, w bardzo podobny sposób przygotowujemy chleby – korzystając z zakwasu, nasion i pozwalając, by miał potrzebny mu czas. Największym zaskoczeniem fakt umieszczenia pośród przepisów jabłka, gdzie przepisem są wskazówki jak się nim delektować w okresie świąt
Życie zamknięte w smakuTosty francuskie z bitą śmietaną, miodem i owocami leśnymi (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 2 kromki starego chleba tostowego lub bagietki jajko łyżka mleka 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażania 2 łyżki śmietany 30% łyżka miodu owoce leśne Przygotowanie: Do miseczki przekładamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Jajko rozbijamy do głębokiego talerza i rozbełtujemy z łyżką mleka. Na patelni rozgrzewamy olej
Moja Michapodniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane rozmiarowo do foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny
Kuchnia po mojemu