teraz zatrudnijcie kogoś do posprzątania kuchenki. Wy się napracowaliście przygotowaniem śniadania, więc ktoś inny powinien w podzięce posprzątać ;) ------ Podobne: Pijane owoce z pęczakiem Placki z kwiatami robinii akacjowej Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieGotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła. Źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 koszt wykonania: ok. 20 zł czas przygotowania
Pobite gary Barbaryjuż tylko kwestią czasu. Poszliśmy tam na piechotę (to tylko kilkaset metrów), ale musieliśmy później pojechać tam samochodem – zakupów nie dało się przynieść. Po wypiciu herbaty, oraz degustacji wspaniałego chleba, pieczonego przez gospodynię, do którego co oczywiste w tym miejscu, próbowaliśmy miodu z pasieki oddalonej od werandy o góra sto metrów, ruszyliśmy na jej zwiedzanie. Ostatnio pasieka powiększyła się
królestwo garówtosty: 3 kromki chleba tostowego garść szpinaku 1/2 ząbku czosnku 3 jajkaża masła 1 łyżka octu 1 łyżeczka masła sól pieprz sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny sól biały pieprz Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone
KuchcikoweLoveChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Bardzo lubię je piec. Po pierwsze jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie mamy ochoty zjeść „na surowo”, a po drugie robi się je błyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy
MyCookBook.plWykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Dodajemy wodę oraz ocet. Znów wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, może lekko lepić się przy dotyku do rąk. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę
MyCookBook.plnajlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota na burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od bułek. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta. Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W między czasie dwa razy wyciągamy ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i składamy ciasto w kopertę, co spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie wyrastał w górę, a nie rozleje się na boki. Po tym czasie na blacie obsypanym mąką, trzeci raz składamy ciasto w kopertę. Formujemy bochenek i przekładamy (łączeniem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy
Gotowanie moimi oczamiPrzekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb. Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez
Gotowanie moimi oczamikopertę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy na desce mocno obsypanej mąką, aby się nie przykleił. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy chleb na kamieniu to już w tym momencie załączamy piekarnik z kamieniem na maksymalną temperaturę. Wyrośnięty bochenek przekładamy na rozgrzany kamień lub blaszkę do pieczenia. Nacinamy kilka razy ostrym nożem
Gotowanie moimi oczamiNajbardziej smakuje mi z razowym chlebem i masełkiem :) Składniki: 1 kg obranego selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki grzybowe kno r r 1 kostka masła 1 szklanka wody 6 jaj 1 szklanka bułki tartej Sposób wykonania: Seler starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki grzybowe, masło, szklankę
Darcia w kuchniNajlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym
Darcia w kuchniwypieku tego chlebka użyłam kilograma mąki pszennej razowej do wypieku domowego chleba, 1 łyżki cukru, 1 łyżki soli, 1/2 kostki drożdży i 3 szklanek letniej wody i 1 szklanki słonecznika. Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,wsypałam słonecznik, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam
Darcia w kuchni