chleb - 26052 przepisów (strona:1266/1737)

Chlebek pszenny na zakwasie 103

ciasta. Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W między czasie dwa razy wyciągamy ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i składamy ciasto w kopertę, co spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie wyrastał w górę, a nie rozleje się na boki. Po tym czasie na blacie obsypanym mąką, trzeci raz składamy ciasto w kopertę. Formujemy bochenek i przekładamy (łączeniem

Gotowanie moimi oczami
Chleb mleczny na zakwasie 140

Składniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy

Gotowanie moimi oczami
Pan Rustico czyli hiszpański chleb rustykalny 100

Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb.  Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez

Gotowanie moimi oczami
Chleb pszenny zwykły 99

kopertę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy na desce mocno obsypanej mąką, aby się nie przykleił. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy chleb na kamieniu to już w tym momencie załączamy piekarnik z kamieniem na maksymalną temperaturę.  Wyrośnięty bochenek przekładamy na rozgrzany kamień lub blaszkę do pieczenia. Nacinamy kilka razy ostrym nożem

Gotowanie moimi oczami
pasztet z selera 108

Najbardziej smakuje mi z razowym chlebem i masełkiem :) Składniki: 1 kg obranego selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki grzybowe kno r r 1 kostka masła 1 szklanka wody 6 jaj 1 szklanka bułki tartej Sposób wykonania: Seler starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki grzybowe, masło, szklankę

Darcia w kuchni
domowy smalec z kiełbasą 129

Najlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym

Darcia w kuchni
Chleb ze słonecznikiem 119

wypieku tego chlebka użyłam kilograma mąki pszennej razowej do wypieku domowego chleba, 1 łyżki cukru, 1 łyżki soli, 1/2 kostki drożdży i 3 szklanek letniej wody i 1 szklanki słonecznika. Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,wsypałam słonecznik, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam

Darcia w kuchni
smażona bagietka- sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa 126

Wystarczy zamoczyć kromki w jajku z przyprawami i usmażyć na złoto. Na takie gorące grzanki nakładam żółty ser, który się topi oraz szynkę i warzywa. Używam do tego bułek, chleba czy bagietek- nadaje się każdy rodzaj. Takie kanapki ze stołu znikają błyskawicznie, ale ponieważ ograniczamy smażone rzeczy to jadamy je od święta. Niby zwykłe kanapki ale na takiej ciepłej grzance

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karkówka w kapuście kiszonej 144

wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem. Danie przygotowane przez Hannę  Smacznego

kgwjanczewo
Pieczywo chrupkie kukurydziano - jaglane . 161

Znudził Wam się tradycyjny chleb , lub nie macie czasu na przygotowanie zwykłych kanapek , oto pyszne Pieczywo chrupkie kukurydziano jaglane firmy Tovago , sprawdzi się w każdej sytuacji . Wyśmienicie smakuje z różnymi pastami , serkami , ostatnio nawet jadłam z piersią z kaczki . Bardzo polecam bo jest nie dość że smaczne to i zdrowe . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego : http://www.tovago.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami 130

szerokości, dzięki temu będzie można chlebek kroić w cienkie, równe paski. Wierzch ciasta, spryskujemy bądź smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, podkręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 212

Wypróbowałam kilka przepisów na chleb żytni na zakwasie ale zawsze coś było nie tak . A to bardzo kwaśny albo za słabo wyrósł a to był bardzo gliniasty. W końcu chyba znalazłam ten najpleszy. Chyba najlepszy bo cały czas piekę wiec może znajdę lepszy. Chlebek jest pyszny a przede wszystkim nie jest bardzo kwaśny. Uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć

Monia miesza i gotuje
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 204

lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest

Karo in the Kitchen
.1136. polenta z piekarnika 153

najszybciej będę działać coś w kierunku kanału na youtube :) Jeśli nie w tym to na początku następnego tygodnia postaram się już mieć jakiś filmik :) Zaraz biorę się za pieczenia chleba i ciasta - jeszcze nie wiem jakiego :D A w między czasie zawitam na ask.fm , bo dawno mnie tam nie było wiec jeśli macie jakieś pytania to zadawajcie, chętnie odpowiem - KLIK

breakfast of dreams
Ośmiornica pieczona w folii 263

się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułke lub chleb w aromatycznym oliwie z sosem własnym

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania