chleb - 26576 przepisów (strona:1269/1772)

Korzenne ciasto dyniowe 200

również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe

Grunt to przepis!
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 183

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * może być zwykła pszenna , orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :) 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić. 2. Wymieszać

Kto ugości moich gości?
paprykarz z pieczonej makreli 198

paprykarz Chyba każdy z dzieciństwa, czy z lat młodzieńczych pamięta smak rybnego paprykarza. W moim przypadku chleb z tą pastą, był "żelaznym" składnikiem większości posiłków w trakcie trwania zawodowych praktyk. Dziś aby przypomnieć sobie jego smak, najbezpieczniej jest samemu przyrządzić ten specjał. Bowiem pomimo tego, że pasta składa się tylko z kilku prostych, niewyszukanych składników, ze świecą trzeba szukać

Miód i pieprz
PIZZA FOCACCIA 220

Pizza Focaccia   to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem  do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli    szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 182

smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek

potrawyregionalne
FONDUE SEROWE 166

Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków. Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller. Dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje

potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 238

procesy przemiany materii  i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników  czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i  rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko gdy się nim zajadamy. Mając

potrawyregionalne
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 265

Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe. Dzisiejsze tosty to pomysł z akcji Wypiekanie na śniadanie i chociaż

Smaczna Pyza
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 146

Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić, dodać czosnek. Na końcu wlać śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Najlepiej smakują na drugi dzień, podane z chlebem lub z ziemniakami z wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciastka francuskie z tostera (z serowym nadzieniem) 194

posypania Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić. Ser wymieszać z żółtkiem , cukrem pudrem i budyniem oraz rodzynkami.  Ciasto podzielić na 8 kwadratów wielkości kromki chleba tostowego. Na połowę nałożyć po dwie łyżki nadzienia w przeciwległych rogach tak, aby po przekątnej zostało trochę miejsca. Po bokach należy zostawić mały margines na sklejenie. Każdy kwadrat z serem przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka poziomkowe 163

poziomek ale ogrodowe to całkiem inna bajka, te leśne mają taki upajający zapach, że jestem w stanie przejść kilometry w ich poszukiwaniu. Najczęściej zjadamy je rozgniecione z cukrem, na chlebie. To mój smak dzieciństwa. Ale tym razem użyłam ich do zrobienia ciasteczek. Jeśli macie poziomki zróbcie je koniecznie, bo są przepyszne.  Składniki: 300 g mąki 2 żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 197

zisiaj zabieram Was w podróż do Gruzji, a dokładniej do górzystej Adżarii. Chaczapuri to wolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu

Food Square
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 206

dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego.  Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
Suplementy - czy zawsze są złe? 164

jest przyczyną. Bierzemy pod lupę całą dietę i szukamy potencjalnych niedoborów. Może np. jemy za mało krzemu? Jeśli dieta obfituje w białą mąkę, oczyszczony ryż i zwykły, pszenny chleb to faktycznie może tak być. Krzem znajdziemy np. w kaszy gryczanej, jaglanej czy brązowym ryżu. Niewielkie zmiany mogą dać spory efekt, bez większych ubytków w portfelu. Żeby zbytnio nie demonizować - suplementy

Powiedz dietom nie
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia 197

które wykorzystałam już w dwóch przepisach: Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Powstała genialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni, czyli z chlebkami flatbread, przepis znajdziecie tutaj . Co można zrobić z ciecierzycą? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Mini penne rigate

Moja smaczna kuchnia