Polsce nie umywa się nawet do prawdziwych tzatzików. Spójrzcie na konsystencję - bardzo zwarta, wręcz kleista. Moja wersja zawierała śladowe ilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne
Right Behind The Kitchenprzywołam przed oczy me obraz zupy pieczarkowej ze szkolnej stołówki, to aż mi się odechciewa jeść - taka wodnista lura zabielona na maksa śmietaną no i oczywiście ziemniaki ewentualnie kromka chleba (bo trzeba się najeść przecież). No i oczywiście pieczarki. Choć patrząc na ich ilość i grubość to właściwie nawzałbym je pieczareczkami - pociachane na grubość najcieńszych chipsów
Right Behind The Kitchenpromocji, a co warto byłoby podciągnąć? Mimo wszystko Moja wizyta na tym jarmarku - udana. Zakupiona rewelacyjna kiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy z suma (Ryszard Siudy, Czernichów), skosztowałem delikatnego piwa niepasteryzowanego (Browar Koreb
Right Behind The Kitchenletnią tradycję, jest niefiltrowane, niepasteryzowane, żywe. Wśród oferowanych piw produkowanych w mini browarze można znaleźć jasne, ciemne, mocne, pszeniczne, miodowe, karmelowe. Standardowo do piwa tzw. spiżowego dostajemy ichniejszy chleb z ichniejszym smalcem we środku. To tak jakbyśmy kupowali ołówek i temperówkę - jedno do drugiego pasuje... Spróbowałem dwóch pierwszych. Wrażenie? Jasne niezwykle delikatne, nie za mocno nasycone
Right Behind The Kitchenprzedni! Krok trzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat na Cepeliadę, wydarzenie nawiązujące swym asortymentem do folkloru i sztuki ludowej. Standardowo jak na tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek, bursztynów, różnej maści odzieży. i kto by pomyślał, że to kotek... Cepeliada kończyła się wręcz przed wejściem na sopockie molo. Naprawdę
Right Behind The Kitchendrewnianej łyżki wymieszać w dużej misce miękkie masło z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać 2 żółtka. Dodać przesianą mąkę i ucierać opuszkami palców, aż całość będzie przypominać okruchy chleba. Dodać wodę i uformować z ciasta kulę. Zagniatać na oprószonej mąką powierzchni, aż składniki dobrze się połączą (nie dłużej niż 30 sekund – jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo,, ciasto będzie twarde
Right Behind The Kitchenwsypać 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, wlać litr cieplej wody, wrzucić 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Całość zamieszać, dodać dwie kromki chleba razowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 dni aż płyn skwaśnieje. Po 3 dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy
Right Behind The Kitchenwęgierskim dostaniemy kiełbaskę z dużą ilością mixu papryki słodkiej i ostrej, zwykłą białą kiełbaskę oraz tzw. currywurst. Klasycznie podaje się to wszystko z ketchupem i musztardą oraz kromkami ciemnego chleba. Do tego można zamówić zimne piwko, wino czy inny napój i siąść nieopodal na trawce po czym bezwstydnie skonsumować te cudeńka! Zadowolenie gwarantowane! PS Jeśli chcemy zobaczyć panoramę Wiednia
Right Behind The Kitchensałatka z wędzoną makrelą, na słodkiej fasolce szparagowej Sałatę dekoracyjną rwiemy na mniejsza kawałki, z roszponki odrywamy korzonki, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Kromki chleba pszennego kroimy na podłużne kawałki, wrzucamy do miski i polewamy solidnie oliwą . Świeżą fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej i osłodzonej cukrem wodzie. Obtoczone w oliwie pieczywo rozkładamy
Right Behind The Kitchengeneralnie, musimy dłużej wyrabiać ciasto - a im dłużej, tym twardsze, bardziej zbite po upieczeniu (być może i zakalec nam wyjdzie). Ciasta nie zagniatamy jak ciasta na makaron, pizzę czy chleb. Po upieczeniu, ostudzeniu i poraniu podpłomyków na małe kęsy, układamy na wierzch surówkę z buraka i gruszki. Na wierzch lądują kawałki pstrąga, które możemy skropić sokiem z cytryny i oliwą
Right Behind The Kitchenprzeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka. Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka
Powiedz dietom niebędę jeździła nie wiadomo gdzie!)Padło więc na brytyjski pudding chlebowy. Idealnie kremowy, pachnący i maślany. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Przygotowałam go z chałki (w originale wykorzystywany jest chleb) z dodatkiem wanilii, rodzynek i cynamonu. Smak i zapach obłędny. Zaskakujące jest to jak fajnie można wykorzystać czerstwe pieczywo i to poza smakiem sprawia, że często sięgam po ten przysmak
Wielki apetytPrzepyszna sałatka z tuńczykiem, kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami która równe dobrze sprawdzi się jako przystawka ale też jako znakomita pasta na chleb. Wystarczy, że dodamy do niej starty żółty ser i zapieczemy na chlebku... otrzymamy wspaniałą grzankę z ciągnącym serem ;) Składniki: 100g brązowego ryżu puszka tuńczyka w sosie własnym średnia czerwona cebulka 1/2 szklanki
Pyry na GazCałość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad
Karo in the Kitchenspotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów. Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba. Smacznego
Basia w kuchni