chleb - 26052 przepisów (strona:1267/1737)

Chlebek z mąką kukurydzianą 99

digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z moich starych zapisków.   Do chlebka można dodać ulubione składniki czy bakalie. Można go również upiec w wersji na słodko. Mój pierwszy chleb zawierał 1/2 szklankę cukru (przez pomyłkę) i wyszedł rewelacyjny, wcale nie słodki. 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżeczki roztopionego masła 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki

Di gotuje
Proziaki - podkarpackie bułeczki na sodzie 158

ręką, a także ekspresowym wykonaniu. Nie dziwię się, że od ponad 150 lat cieszą się niesłabnącą popularnością, bo w tym czasie poratowały niejedną gospodynię, gdy w domu zabrakło chleba. Polecam Wam bardzo! Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem czosnkowym lub ziołowym. Mniam! :) Składniki (na 10 proziaków o śr. ok. 10 cm): 250 ml kwaśnego mleka lub kefiru 2 małe jajka

Domowa Cookierenka Agi
Serowo – cynamonowe zawijańce 139

ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg

Ogrodnik w podróży
Sałatka z wyspy Zakynthos 127

roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives 1 łyżka malutkich kaparów 1 łyżeczka tartego parmezanu żytnia lub pełnoziarnista bułka, może być chleb 1 ząbek czosnku świeże oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszone oregano ocet balsamiczny opcjonalnie kilka oliwek - idealne są kalamata, ale zielone też się

Kulinarne Inspiracje
Chleb na żurku 166

Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.     Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Sałatka z rukoli i pieczonej dyni 101

dookoła układamy rukolę. Na niej układamy kawałki upieczonej dyni. Całość posypujemy siekanymi orzechami. Polewamy dressingiem przygotowanym z musztardy ziarnistej, miodu i oleju arganowego. Można podawać z bagietką lub chlebem. Jestem ciekawa czy Wy też przygotowujecie sałatki z dynią. Meldujcie się i życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
HUMMUS 124

favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs

Martyna Cooks
Pasta z białej fasoli i pieczarek 82

Dzisiaj kolejna pasta. Tym razem z białej fasoli i pieczarek. Smaczne smarowidło do chleba. Doskonale smakuje też z krakersami. 2 szkl ugotowanej białej fasoli 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 – 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, dodać pokrojone pieczarki

Polska Zupa
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 190

przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np.  z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać w bułce tartej

Gospodyni Miejska
Zupa pomidorowa z pęczakiem 148

tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru razem z pęczakiem i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach zabielić zupę słodką śmietanką

Czerwień i błękit
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 160

minut jeśli zrobiliście ich 8, lub 30-32 minuty jeśli jest to 6 większych bułek. Bułka puknięta dłonią od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, jak dobrze upieczony chleb. Idealne na śniadanie – robi się je szybko, nie wymagają wiele uwagi, jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Góra jest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli

Karo in the Kitchen
Pasta z oleju kokosowego i miodu 149

kokosowego, którego świetność teraz wszyscy znają? Jedni używają go jako kosmetyk, inni tak jak ja w kuchni, wart jest najlepszych dań. Tym razem będzie prosto i znakomita pasta do chleba powstanie. Uwaga, uwaga, zabieramy się do kręcenia. Pasta z oleju kokosowego i miodu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łosoś w kozim serze z awokado 108

papryki, kawałeczek awokado i listek radicchio. Następnie całość dosmaczamy cremem z octem balsamicznym. Zwijamy w rulonik. Po wierzchu ciemne zygzaki- niezastąpiony smak przy tego typu przekąskach ! Podane z włoskim chlebem...są przepyszne i nad wyraz lekkie! Mamie do pracy zaniosłam w lunch-boxie. Dołożyłam listki sałaty i kilka oliwek. Uwierzcie mi – z taką jesienną , smutną pogodą jaką mamy...możemy sobie

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 113

mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej, jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci grzanek) lub z kaszą jaglaną, dzikim ryżem czy też quinoa. Życzę Wam wszystkiego dyniowego

Szybko Tanio Smacznie
Coś na start... 180

łyżeczek cukru. Prawda jest gorzka, pijemy wodę i zieloną herbatkę. Kawa - w ograniczonej ilości.   4) Urozmaicaj! Zadbaj, aby każdy Twój posiłek zawierał różnorodne produkty. Staraj się nie jeść chleba z szynką na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Przygotowuj różnego rodzaju pasty, twarożki i sałatki. Jedz surowe warzywa jak najczęściej, najlepiej 5 razy dziennie i pamiętaj, aby Twój talerz był

Fit & Healthy Life

Proponowane wyszukiwania