Głosów:5 Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej Helio 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki kaszy manny 1 szczypta soli wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Do puszystej masy dodajemy gotową masę(...)Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka oraz olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy na upieczone ciasto makowe. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. wpis zawiera lokowanie produktu
Domowy Smak Jedzeniapodsmażane, dzieci szczególnie je uwielbiają i zawsze najszybciej z talerzy znikają. Moje pierożki są mini, na raz, w smaku pycha i doprawione pieprzem kolorowym w sam raz. W cieście delikatnym, które cieniutko rozwałkowałam, farsz z ziemniaków, złocistej cebulki i sera schowałam. Ale to nie ser biały twarogowy, tylko śmietankowo kanapkowy - ser solankowy, który sprawia, że farsz jest wyjątkowy(...)przecież wszyscy je uwielbiają, ale szczególnie dzieci słabość do nich mają. Duże pierogi szybciej ulepimy, ale rozmiarem i tak pysznego smaku nie zmienimy, nie kształt tu decyduje, bo t ciasto w połączeniu z farszem i masłem czaruje. Talerze zielone pięknie wyglądają , kolorem przyciągają, na nich jeszcze lepiej wszystko smakuje, a takie i wiele innych
Moniki Smakołykijest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki pszennej(...)jajka rozm. L * 3/4 szkl. wody ciepłej * 1/4 szklanki maku * 1 łyżka cukru do zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mąki Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam i starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam
Pieprzyć z FantazjąPrzepis na najlepsze ciasto na świecie jest stary jak świat. Kilka lat temu dostałam do od koleżanki. Pani Walewska towarzyszy nam podczas każdych świąt. Jest tak uniwersalna, że smakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 30 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 10 dag cukru (do ciasta) 30 dag cukru (do białek) 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka proszku(...)ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 masło 0.5 szklanki cukru (lub mniej, wg. upodobań) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Z mąki, cukru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Wyłóż go na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika; 2. Białka wraz z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ubij na sztywną masę; 3. Wyłożone w blaszce ciasto posmaruj powidłami porzeczkowymi
Prosty przepis nadrożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia. Ma nam powstać gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto pięknie wyrośnie. Po tym czasie keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto(...)dzielimy na dwie części. Blat posypujemy obficie mąką i wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące i dość luźne-ale takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty) Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową. Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuplacki z cukinii, marchewki i ziemniaków Przepis na tartę buraczkową z jarmużem i wędzonym twarogiem - średnica foremki 23 cm Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko Nadzienie: 2 średnie buraczki łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu łyżeczka gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny(...)twarogu słodka śmietanka 18% do zup i sosów 2 jajka sól i pieprz do smaku Przepis 1 Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy zimne masło w kawałkach, jajko i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte. Można użyć robota do zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut. 2 Po wyjęciu z lodówki oblepiamy
Kuchnia Bazyliiłyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 200 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% lub 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka oreo Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Do miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią, tak żeby składniki dokładnie się wymieszały. Następnie dodaję jajko, masło i wyrabiam(...)ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasta nie wykładam na blat, tylko wyrabiam w misce. Wyrobione ciasta zawijam w folię spożywczą i wkłada m do lodówki na około 30 minut. Pieczenie ciastek: Schłodzone ciasto, rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Odcinam kawałek ciasta, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję. Pozostałe ciasto zawijam
Uwaga Babcia GotujeRuskie pierogi - rewelacyjny najlepszy przepis na ciasto, które wyrobicie bez podsypywania mąką. Nie pamiętam już kiedy ostatnio robiłam ruskie pierogi . Uświadomiłam sobie to z niemałym zdziwieniem, kiedy przyjechała do mnie koleżanka i któregoś dnia zaproponowała, by zrobić na obiad właśnie pierogi. Padło na pierogi ruskie , bo akurat zostało nam "trochę" ziemniaków z obiadu. Przy okazji Danka zdradziła mi jak robi(...)swoje ciasto pierogowe: z dodatkiem masła i bez podsypywania mąką podczas wyrabiania i wałkowania. Pierogi wyszły tak smaczne, ze postanowiłam zrobić zdjęcia i - za zgodą Danki - zdradzić Wam przepis. Może i Wam zasmakuje? Jak zrobić ciasto na pierogi na maśle i bez podsypywania mąką Składniki ciasta: 2 szklanki mąki (ok. 340 g) 50 g masła szczypta soli 1 jajko woda
Codzienna kuchnia niecodziennaBiałkowiec z kokosem Białkowiec , ciasto białkowe , biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki(...)porcjami dodajemy wiórki kokosowe oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem , Placek ucierany z truskawkami , Ciasto cytrynowe Tak przygotowane ciasto na białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut
Gotujemy i jemyBAJADERKI 🤤 czyli idealny pomysł na wykorzystanie "spieprzonego" ciasta 😂🍪🍰 W sobotę robiłam spód orzechowy i nie wyszedł. Po prostu - za dużo masła, za mało mąki i wyszła klapa. Nienawidzimy marnowania jedzenia więc jak tylko spód przestygł zabrałyśmy się za bajaderki. Można je zrobić z każdego ciasta, z resztek różnych ciastek i muffinek (bez galaretek, mas itd.). Przepis jest NA OKO - wszystko(...)Wasze było za suche to właśnie masło wszystko naprawi. Podobnie z cukrem i kakao - nie dałam wcale bo w moim spodzie było już dużo cukru i kakao. Jeżeli ciasto jest za suche - dodajcie więcej mleka, jeżeli za mokre - więcej herbatników. Składniki : ok. 600-1000 g ciasta, ciastek, muffinek itp. 50 g masła 1 łyżka kakao 1/2 szkl. mleka
CzarnawisienkaSkładniki /6-8 sztuk: Ciasto – 400 g mąki orkiszowej, – 20 g drożdży – Łyżeczka soli – Pół łyżeczki cukru – Łyżka oliwy – Ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 2 pomidory (obrane, bez skórki) lub 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy(...)ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodając równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą (ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół
I LOVE LIFEDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się(...)kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, można wykorzystać też niedużą prostokątną foremkę. Jeśli szukacie inspiracji na pyszności z jesiennymi owocami to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami
CiastkozercySkładniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 350 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1-1,5 łyżki kakao 0,5 olejka rumowego 4 średnie jabłka Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym 250 g margaryny 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy(...)waniliowy Dodatkowo: 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w plastry. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie
Ciastka - domowe słodkościPyszne i wyraziste w smaku słodkie ciasto dla fanów czekolady, kajmaku, wiśni w rumie i puszystej śmietanowej pianki oprószonej gorzkim kakao i startą czekoladą, na kakaowym nasączonym spodzie z warstwą herbatników, warstwowe , podzielne i godne świątecznego stołu. Znika w ekspresowym tempie, jedno z lepszych przekładanych ciast. Do kremu można dodać zamiast żelatyny w listkach, zwykłą w proszku(...)listek to 1 łyżeczka zwykłej, ja polecam w listkach jest łatwiejsza do obróbki i nie ma grudek w kremie. Blaszka o wym 33/23 cm lub podobna Ciasto kakaowe: 100 g miękkiego masła lub margaryny 2 duże jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem czekoladowy
Wanilia i Kardamon